Odwołanie darowizny.

Oddałem swojej byłej partnerce auto w darowiźnie, przy określeniu wartości na 5 tysięcy złotych. Miało to miejsce chyba w maju br. Z racji na niewdzięczność obdarowanej wobec mnie, chciałbym te darowiznę cofnąć, ale obdarowana auto uszkodziła a w dniu wczorajszym sprzedała. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?
anonim cytuj
02-11-2023
Jaka to była ta rażąca niewdzięczność?
Stwarzanie mi sporych problemów życiowych. Zakładanie spraw o kontakty(bardzo ograniczone) z dziećmi które obecnie i od dłuższego czasu przebywają ze mną, o alimenty dodatkowo zawierając we wniosku bardzo dużo nieprawdy na którą mam dowody. Dodam jeszcze że obie sprawy założyła mi jeszcze przed otrzymaniem darowizny ukrywając ten fakt, jak i korespondencję z sądu przede mną. Dodatkowo powoływanie się przez jej obecnego partnera na wpływy w policji i sądzie.

Jeżeli nie popełniła wobec ciebie przestępstwa to nie ma mowy o żadnej rażącej niewdzięczności i nie masz szans na cofnięcie tej darowizny. A niczego takiego tutaj nie opisałeś. Jak udowodnisz przed sądem jakieś przestępstwo wobec twojej osoby to w kolejnym kroku będziesz mógł myśleć o cofnięciu darowizny.
Na pewno będzie zgłaszane do prokuratury podanie nieprawdy we wnioskach o alimenty i kontakty, które jest ewidentne i poparte dowodami.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy z przedszkolem.
Dzień dobry, Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis: 1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obo...
Kontakty z dzieckiem.
Witam grupę, mam taka sprawę, rozszedłem się z partnerką nie byliśmy po ślubie, jakiś czas po naszym rozstaniu dowiedziałem się, że ona jest w ciąży i ja jestem ojcem dziecka (wszystkie znaki na niebie i Ziemi mówią że to moje dziecko). Chce się dowiedzieć jak wyglądają kontakty ojca z tak małym dzieckiem, Jak w takich sprawach decydują sądy w kwestii kontaktu i opieki nad dzieckiem w stosunku do ojca...
Najem okazjonalny.
Witam. Wynajmuję mieszkanie na podstawie umowy najem okazjonalny. Lokator wygenerował znaczną niedopłatę za wodę i twierdzi, że tego nie zapłaci, ponieważ nie ma pieniędzy. W dodatku jest agresywny, dzwoni do mnie kierując w moją stronę obraźliwe słowa, nie ma możliwości rozmowy z nim. Obawiam się, że wraz z upływem czasu będzie generował kolejne zaległości w płatnościach. Jak mogę rozwiązać jak najszybciej umowę z takim lokatorem?...
Wypadek w pracy co powinienem zrobić.
Witam w tym tygodniu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem...

Wyszukiwarka