Odwołanie darowizny.

Oddałem swojej byłej partnerce auto w darowiźnie, przy określeniu wartości na 5 tysięcy złotych. Miało to miejsce chyba w maju br. Z racji na niewdzięczność obdarowanej wobec mnie, chciałbym te darowiznę cofnąć, ale obdarowana auto uszkodziła a w dniu wczorajszym sprzedała. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?
anonim cytuj
02-11-2023
Jaka to była ta rażąca niewdzięczność?
Stwarzanie mi sporych problemów życiowych. Zakładanie spraw o kontakty(bardzo ograniczone) z dziećmi które obecnie i od dłuższego czasu przebywają ze mną, o alimenty dodatkowo zawierając we wniosku bardzo dużo nieprawdy na którą mam dowody. Dodam jeszcze że obie sprawy założyła mi jeszcze przed otrzymaniem darowizny ukrywając ten fakt, jak i korespondencję z sądu przede mną. Dodatkowo powoływanie się przez jej obecnego partnera na wpływy w policji i sądzie.

Jeżeli nie popełniła wobec ciebie przestępstwa to nie ma mowy o żadnej rażącej niewdzięczności i nie masz szans na cofnięcie tej darowizny. A niczego takiego tutaj nie opisałeś. Jak udowodnisz przed sądem jakieś przestępstwo wobec twojej osoby to w kolejnym kroku będziesz mógł myśleć o cofnięciu darowizny.
Na pewno będzie zgłaszane do prokuratury podanie nieprawdy we wnioskach o alimenty i kontakty, które jest ewidentne i poparte dowodami.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Wady ukryte samochodu.
Dzień dobry, kupiłam używany samochód. Nie minęły nawet 24h a samochód źle odpalił na zimnym silniku i wyskoczyły błędy. Samochód stanął u mechanika, wyszły wady ukryte o których handlarz musiał wiedzieć a je zataił, samochód był oglądany wyłącznie na ciepłym silniku. Zwróciłam się do sprzedawcy o zwrot kosztów za naprawę tychże wad (mam dokumentację od warsztatu ze szczegółami), sprzedawca zaśmiał mi się w twarz, że chce od niego wyłudzić pien...
Podwójne zajęcie należności.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
Kiedy pracodawca może odmówić urlopu wypoczynkowego?
Wróciłem do pracy po zwolnieniu lekarskim, nie było mnie około 3 miesięcy. W marcu br. zaplanowałem urlop na sierpień (2tyg. tj. 10dni). Czy pracodawca może mi teraz odmówić urlopu, a innemu pracownikowi dać w tym samym czasie? Czy odmowa urlopu musi mieć jakieś sensowne uzasadnienie?...
Wypowiedzenie za porozumieniem stron.
W mojej firmie są zwolnienia. Mam umowę na czas nie określony. Gdybym dostała wypowiedzenie to co mam zrobić? Nie podpisywać go? Czy gdy podpisze wypowiedzenie za porozumieniem stron to mam jeszcze 3 miesiące pracujące? Czy przysługuje mi odprawa? Mam stanowisko specjalisty do spraw transportu więc chyba zostanie ono zlikwidowane więc odprawa się należy?...

Wyszukiwarka