Odwołanie darowizny.

Oddałem swojej byłej partnerce auto w darowiźnie, przy określeniu wartości na 5 tysięcy złotych. Miało to miejsce chyba w maju br. Z racji na niewdzięczność obdarowanej wobec mnie, chciałbym te darowiznę cofnąć, ale obdarowana auto uszkodziła a w dniu wczorajszym sprzedała. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?
anonim cytuj
02-11-2023
Jaka to była ta rażąca niewdzięczność?
Stwarzanie mi sporych problemów życiowych. Zakładanie spraw o kontakty(bardzo ograniczone) z dziećmi które obecnie i od dłuższego czasu przebywają ze mną, o alimenty dodatkowo zawierając we wniosku bardzo dużo nieprawdy na którą mam dowody. Dodam jeszcze że obie sprawy założyła mi jeszcze przed otrzymaniem darowizny ukrywając ten fakt, jak i korespondencję z sądu przede mną. Dodatkowo powoływanie się przez jej obecnego partnera na wpływy w policji i sądzie.

Jeżeli nie popełniła wobec ciebie przestępstwa to nie ma mowy o żadnej rażącej niewdzięczności i nie masz szans na cofnięcie tej darowizny. A niczego takiego tutaj nie opisałeś. Jak udowodnisz przed sądem jakieś przestępstwo wobec twojej osoby to w kolejnym kroku będziesz mógł myśleć o cofnięciu darowizny.
Na pewno będzie zgłaszane do prokuratury podanie nieprawdy we wnioskach o alimenty i kontakty, które jest ewidentne i poparte dowodami.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może zwolnić z dnia na dzień?
Umowa o pracę na stałe, wypowiedzenie to okres 3 miesięcy i taki okres mnie interesuje. Czy firma może mnie zwolnić prędzej? Boje się, że po prostu któregoś dnia podam wypowiedzenie, stwierdzą że mogą mnie zwolnić z godziny na godzinę. Dzięki za informacje....
Odszkodowanie/Odprawa.
Witam, Miałam umowę o pracę na czas określony od 17-02-2022 do 31-10-2022 oraz następna umowa u tego samego pracodawcy od 1-11-2022 już na czas nieokreślony. Rozwiązałam w dniu dzisiejszym 25.09.2923r. umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy. Czy należy mi jakieś odszkodowanie albo odprawa? Jeśli tak to za ile miesięcy odszkodowanie albo odprawa?...
Obniżenie alimentów na dziecko.
Witam pracuje za granica jako kierowca zawodowy alimenty na dziecko 10 lat 1500 zł. Matka dziecka nie pracuje wola ciągle więcej. Zamierzam zjechać do Polski zacząć tu pracować. Mam nowa żonę z która chcemy razem pracować w Polsce. Mam dość ciągłych wyjazdów meczy mnie to psychicznie już. Czy jak znajdę prace w Polsce wiadomo ze mniej zarobię i czy to zasadne dla sądu o obniżenie alimentów ? Czy sad może nakazać matce dziecka również pracow...
Podwyżka na fundusz remontowy.
Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania. Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców. Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym...

Wyszukiwarka