Odwołanie darowizny.

Oddałem swojej byłej partnerce auto w darowiźnie, przy określeniu wartości na 5 tysięcy złotych. Miało to miejsce chyba w maju br. Z racji na niewdzięczność obdarowanej wobec mnie, chciałbym te darowiznę cofnąć, ale obdarowana auto uszkodziła a w dniu wczorajszym sprzedała. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?
anonim cytuj
02-11-2023
Jaka to była ta rażąca niewdzięczność?
Stwarzanie mi sporych problemów życiowych. Zakładanie spraw o kontakty(bardzo ograniczone) z dziećmi które obecnie i od dłuższego czasu przebywają ze mną, o alimenty dodatkowo zawierając we wniosku bardzo dużo nieprawdy na którą mam dowody. Dodam jeszcze że obie sprawy założyła mi jeszcze przed otrzymaniem darowizny ukrywając ten fakt, jak i korespondencję z sądu przede mną. Dodatkowo powoływanie się przez jej obecnego partnera na wpływy w policji i sądzie.

Jeżeli nie popełniła wobec ciebie przestępstwa to nie ma mowy o żadnej rażącej niewdzięczności i nie masz szans na cofnięcie tej darowizny. A niczego takiego tutaj nie opisałeś. Jak udowodnisz przed sądem jakieś przestępstwo wobec twojej osoby to w kolejnym kroku będziesz mógł myśleć o cofnięciu darowizny.
Na pewno będzie zgłaszane do prokuratury podanie nieprawdy we wnioskach o alimenty i kontakty, które jest ewidentne i poparte dowodami.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może wypowiedzieć umowę na zwolnieniu lekarskim?
Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowied...
Czy rodzina mieszkająca w bloku może ubiegać się o dodatek osłonowy?
Witam Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?...
jakie kroki prawne może podjąć zarządca nieruchomości w związku ze zrobieniem czegoś wbrew regulaminowi?
Dzień dobry, jakie kroki prawne może podjąć zarządca nieruchomości w związku ze zrobieniem czegoś wbrew regulaminowi? Mowa o założeniu siatki na balkonie żeby kot mógł bezpiecznie go zwiedzać podczas gdy w regulaminie jest zakaz....
Sąsiad wyciął drzewa na mojej działce bez mojej zgody.
Podczas mojej nieobecności sąsiad wszedł na moją posesję i wyciął 17 sztuk około 20-sto metrowych świerków. Doszczętnie zniszczył ogród pozostawiając na dodatek w ziemi pnie oraz całe poszycie gałęzi rozrzucone na całym ogrodzie. Sprawa trafiła do prokuratora, który ją umorzył. Zostało złożone zażalenie na decyzje prokuratora do sądu, a ten utrzymał decyzję prokuratora. Droga karna zamknięta. Policja, prokurator i sąd trzymali się wersji sąsiada...

Wyszukiwarka