Odwołanie darowizny.

Oddałem swojej byłej partnerce auto w darowiźnie, przy określeniu wartości na 5 tysięcy złotych. Miało to miejsce chyba w maju br. Z racji na niewdzięczność obdarowanej wobec mnie, chciałbym te darowiznę cofnąć, ale obdarowana auto uszkodziła a w dniu wczorajszym sprzedała. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?
anonim cytuj
02-11-2023
Jaka to była ta rażąca niewdzięczność?
Stwarzanie mi sporych problemów życiowych. Zakładanie spraw o kontakty(bardzo ograniczone) z dziećmi które obecnie i od dłuższego czasu przebywają ze mną, o alimenty dodatkowo zawierając we wniosku bardzo dużo nieprawdy na którą mam dowody. Dodam jeszcze że obie sprawy założyła mi jeszcze przed otrzymaniem darowizny ukrywając ten fakt, jak i korespondencję z sądu przede mną. Dodatkowo powoływanie się przez jej obecnego partnera na wpływy w policji i sądzie.

Jeżeli nie popełniła wobec ciebie przestępstwa to nie ma mowy o żadnej rażącej niewdzięczności i nie masz szans na cofnięcie tej darowizny. A niczego takiego tutaj nie opisałeś. Jak udowodnisz przed sądem jakieś przestępstwo wobec twojej osoby to w kolejnym kroku będziesz mógł myśleć o cofnięciu darowizny.
Na pewno będzie zgłaszane do prokuratury podanie nieprawdy we wnioskach o alimenty i kontakty, które jest ewidentne i poparte dowodami.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Wycena od hotelu.
Witam wszystkich, potrzebuje porady w sprawie sporu z hotelem. Moja praca wymaga czasami skorzystać z usług hotelu(przeważnie raz w miesiącu, 3-4dni). Gdzieś od początku tego roku korzystałam z usług jednego, w którym przy ostatnim pobycie wg hotelu pokój wymaga generalnego remontu. Co się stało? Wychodząc rano z pokoju wyślizgnął mi się z ręki ich papierowy kubek i rozlałam kawę na dywan. Od razu poinformowałam o tym recepcję, ale po powrocie wi...
(Zniszczenie mienia) Uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Gdzie mam się kierować w związku z ugodą lub ew. naprawienie szkody?
Witam. Jakiś miesiąc temu, uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Niestety los chciał, że zostałem przyłapany przez policję. Sprawy potoczyły się dość szybko i zostałem oskarżony o zniszczenie mienia. Sprawa toczyć się będzie na wniosek MPK, które wyceniło szkodę na 2000zł. Z uwagi na to, że nie byłem karany, chciałbym podpisać z nimi jakąś ugodę i zobowiązać się do naprawienia szkody, co by było dla mnie mniej dolegliwe fina...
Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?...
Czy w sądzie rejonowym udzielą mi informacji na temat pewnej działki i jego właściciela
Witam, chciałabym zapytać, czy aby dowiedzieć się kto jest właścicielem pewnej działki, wystarczy pójść do wydziału ksiąg wieczystych w sądzie rejonowym i poprosić o numer księgi tej działki i sprawdzić na portalu internetowym kto nim jest ? Czy też można po prostu dowiedzieć się od razu w tym wydziale? Czy może nie każdy może otrzymać takie informacje? Jak to wygląda ?...

Wyszukiwarka