Rozprawa online

Czy jako świadek mogę wziąć udział w rozprawie online, ze względu na brak możliwości osobistego uczestnictwa? Jaka jest podstawa Sądu do wydania takiego "zezwolenia", czy jest jakiś "oficjalny" wzór wniosku, z którym powinnam się zwrócić do Sądu?
anonim cytuj
23-03-2023
w określonych sytuacjach, możliwe jest uczestniczenie w rozprawie sądowej jako świadek za pośrednictwem łącza wideo. Ograniczenia spowodowane pandemią COVID-19 również wpłynęły na stosowanie środków umożliwiających zdalne uczestniczenie w postępowaniach sądowych.

Aby móc uczestniczyć w rozprawie jako świadek za pośrednictwem łącza wideo, należy złożyć odpowiedni wniosek do sądu, w którym odbędzie się rozprawa. Wniosek powinien zawierać:

1. Informacje identyfikujące sprawę (sygnatura akt, strony postępowania itp.).
2. Twoje dane osobowe oraz rolę w postępowaniu (w tym przypadku, jako świadek).
3. Uzasadnienie, dlaczego nie możesz uczestniczyć w rozprawie osobiście (np. problemy zdrowotne, obowiązki zawodowe, problemy związane z dojazdem itp.).
4. Prośbę o umożliwienie uczestnictwa w rozprawie za pośrednictwem łącza wideo.
5. Informacje na temat technicznych możliwości uczestniczenia w rozprawie zdalnie (np. dostęp do komputera z kamerą i mikrofonem, stabilne łącze internetowe).

Nie ma oficjalnego wzoru wniosku w tym przypadku, ale warto sprawdzić, czy dany sąd nie udostępnia własnych wzorów wniosków na swojej stronie internetowej. Warto również pamiętać, że ostateczna decyzja o możliwości uczestniczenia w rozprawie jako świadek zdalnie należy do sądu i może zależeć od konkretnej sytuacji.

Po złożeniu wniosku, sąd podejmie decyzję, czy umożliwić zdalne uczestniczenie w rozprawie. Jeśli decyzja będzie pozytywna, sąd powinien poinformować o szczegółach dotyczących logowania i korzystania z łącza wideo w dniu rozprawy.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Kara za niezawiadomienie policji o przestępstwie.
Ponad 3 msce temu u mnie w domu na imprezie jeden z gości pod wpływem alkoholu zabrał moje auto pokryjomu przejechał dosyć spory kawałek i się nim rozbił. Pojechałem ze znajomymi go wyratować czyli zamówiliśmy lawetę i nie zgłaszaliśmy tego na policje. Spisałem z nim umowę że w ciągu 3mscy ma mi spłacić samochód. Niedługo po tym wydarzeniu on i tak poszedł siedzieć tyle tylko że za alimenty. I tak 3msce minęły w ciągu których miałem być spłacony ...
Jak wymeldować z pobytu stałego?
Mam mieszkanie w którym mieszka kobieta, którą zameldowałem z dzieckiem ale ona ma już innego mężczyznę oficjalnie .Ja pracuje za granicą a ten facet tam śpi. DZIECKO jest moje tzn. ja te dziecko uznałem bo biologicznie nie jest moje .Wszystko opłacam. Sąsiedzi się że nie śmieją ona jak proszę w sms aby się wyprowadziła to pisze " ha ha" ...Nie jesteśmy małżeństwem. JAK to rozwiązać bardzo proszę o pomoc ....
Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?
Dzień dobry, interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?...
Czy mogę unieważnić umowę sprzedaży, jeśli kupiłem używany samochód, który ma ukryte wady?
Ostatnio zakupiłem używany samochód od prywatnego sprzedawcy. W momencie transakcji byłem bardzo podekscytowany i zaufałem, że auto jest w dobrym stanie, ponieważ sprzedawca stwierdził, że samochód jest w pełni sprawny i nie ma żadnych ukrytych wad. Niestety, po zakupie okazało się, że samochód ma pewne problemy, o których sprzedawca mi nie wspomniał. Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że auto ma poważne problemy z układem hamulcowym, któ...

Wyszukiwarka