Rozprawa online

Czy jako świadek mogę wziąć udział w rozprawie online, ze względu na brak możliwości osobistego uczestnictwa? Jaka jest podstawa Sądu do wydania takiego "zezwolenia", czy jest jakiś "oficjalny" wzór wniosku, z którym powinnam się zwrócić do Sądu?
anonim cytuj
23-03-2023
w określonych sytuacjach, możliwe jest uczestniczenie w rozprawie sądowej jako świadek za pośrednictwem łącza wideo. Ograniczenia spowodowane pandemią COVID-19 również wpłynęły na stosowanie środków umożliwiających zdalne uczestniczenie w postępowaniach sądowych.

Aby móc uczestniczyć w rozprawie jako świadek za pośrednictwem łącza wideo, należy złożyć odpowiedni wniosek do sądu, w którym odbędzie się rozprawa. Wniosek powinien zawierać:

1. Informacje identyfikujące sprawę (sygnatura akt, strony postępowania itp.).
2. Twoje dane osobowe oraz rolę w postępowaniu (w tym przypadku, jako świadek).
3. Uzasadnienie, dlaczego nie możesz uczestniczyć w rozprawie osobiście (np. problemy zdrowotne, obowiązki zawodowe, problemy związane z dojazdem itp.).
4. Prośbę o umożliwienie uczestnictwa w rozprawie za pośrednictwem łącza wideo.
5. Informacje na temat technicznych możliwości uczestniczenia w rozprawie zdalnie (np. dostęp do komputera z kamerą i mikrofonem, stabilne łącze internetowe).

Nie ma oficjalnego wzoru wniosku w tym przypadku, ale warto sprawdzić, czy dany sąd nie udostępnia własnych wzorów wniosków na swojej stronie internetowej. Warto również pamiętać, że ostateczna decyzja o możliwości uczestniczenia w rozprawie jako świadek zdalnie należy do sądu i może zależeć od konkretnej sytuacji.

Po złożeniu wniosku, sąd podejmie decyzję, czy umożliwić zdalne uczestniczenie w rozprawie. Jeśli decyzja będzie pozytywna, sąd powinien poinformować o szczegółach dotyczących logowania i korzystania z łącza wideo w dniu rozprawy.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Zdany lokal, czy właściciel może doszukiwać się czegoś po zdaniu kluczy?
Lokal był zdany, po wynajmowaniu, zostały oddane klucze. Następnego dnia albo później zostaly zrobione zdjęcia lokalu, czy jeżeli zdjęcia zostały zrobione bez mojej obecności tylko właściciel robił to ma to znaczenie prawne? Przecież jak opuściłam lokal i podczas mojej obecności już mówił co jest do ewentualnej wymiany to nie powinno się później doszukiwać innych rzeczy, bo to tak jakby ktoś załóżmy nie wiem, podpalił coś w mieszkaniu a później z...
Mandat za brak biletu.
Parkowałam pod marketem i kupiłam bilet parkingowy ale nie zauważyłam że zamiast SH wbijam SG. Reszta numeru rejestracyjnego się zgadza. No i oczywiście dostałam MANDAT za brak biletu. Sprawdziłam na stronie UFG samochód o mojej rejestracji ale z literką G zamiast H nie istnieje w rejestrze. Czy Waszym zdaniem mogę się skutecznie odwołać od tego MANDATU....
Wykup mieszkania
Dzień dobry moja babcia miała dwóch mężów ( obydwoje już nie żyją). Drugi jej mąż parę lat temu zmarł. Sprawa wygląda następująco; Babcia chcę wykupić mieszkanie gdzie obecnie mieszka ( mieszkał tam z nią również mąż, który tak jak napisałam już nie żyje) a następnie mieszkanie od razu po wykupieniu, chcę przepisać na mnie- czyli na swoją wnuczkę. Problem jest taki, że drugi mąż mojej babci miał dwóch synów, nie są to biologiczne dzieci mojej b...
Brak wypłaty za zaległy urlop
Potrzebuje pomocy, 4 lata pracowałam w żabce, z czego pierwszy rok w sumie na czarno, bo szefowa stwierdziła, że nie potrzebuje spisywać ze mną umowy. Jeżeli chodzi o wynagrodzenie zawsze je dostawałam, więc nie bałam się o problem z wypłaceniem go przez nią. Jak zaczęłam tam pracować miałam 18 lat i byłam w ciężkiej sytuacji finansowej, w sumie to ta praca na tamten moment bardzo mnie uratowała. Grafik mieliśmy wypisywany w zeszycie, w drugim si...

Wyszukiwarka