Rozprawa online

Czy jako świadek mogę wziąć udział w rozprawie online, ze względu na brak możliwości osobistego uczestnictwa? Jaka jest podstawa Sądu do wydania takiego "zezwolenia", czy jest jakiś "oficjalny" wzór wniosku, z którym powinnam się zwrócić do Sądu?
anonim cytuj
23-03-2023
w określonych sytuacjach, możliwe jest uczestniczenie w rozprawie sądowej jako świadek za pośrednictwem łącza wideo. Ograniczenia spowodowane pandemią COVID-19 również wpłynęły na stosowanie środków umożliwiających zdalne uczestniczenie w postępowaniach sądowych.

Aby móc uczestniczyć w rozprawie jako świadek za pośrednictwem łącza wideo, należy złożyć odpowiedni wniosek do sądu, w którym odbędzie się rozprawa. Wniosek powinien zawierać:

1. Informacje identyfikujące sprawę (sygnatura akt, strony postępowania itp.).
2. Twoje dane osobowe oraz rolę w postępowaniu (w tym przypadku, jako świadek).
3. Uzasadnienie, dlaczego nie możesz uczestniczyć w rozprawie osobiście (np. problemy zdrowotne, obowiązki zawodowe, problemy związane z dojazdem itp.).
4. Prośbę o umożliwienie uczestnictwa w rozprawie za pośrednictwem łącza wideo.
5. Informacje na temat technicznych możliwości uczestniczenia w rozprawie zdalnie (np. dostęp do komputera z kamerą i mikrofonem, stabilne łącze internetowe).

Nie ma oficjalnego wzoru wniosku w tym przypadku, ale warto sprawdzić, czy dany sąd nie udostępnia własnych wzorów wniosków na swojej stronie internetowej. Warto również pamiętać, że ostateczna decyzja o możliwości uczestniczenia w rozprawie jako świadek zdalnie należy do sądu i może zależeć od konkretnej sytuacji.

Po złożeniu wniosku, sąd podejmie decyzję, czy umożliwić zdalne uczestniczenie w rozprawie. Jeśli decyzja będzie pozytywna, sąd powinien poinformować o szczegółach dotyczących logowania i korzystania z łącza wideo w dniu rozprawy.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Pozbawienie praw rodzicielskich.
Witam, potrzebuję pomocy. Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...
imie-nieznanego-ojca-dziecka-w-akcie-urodzenia
Witam.Mam nadzieje,ze tutaj znajde rade co robic.Chcialam zameldowac mojego wnuczka,ma On angielski akt urodzenia,nie ma tam wpisanego ojca,tylko mame,gdy poszlam do Urzedu Gminy Pani kazala mi wpisac byle jakie imie taty dziecka bo musi byc .Jak moge to zrobic przeciez to klamstwo.Jak tak mozna?Przeciez moj wnuczek nie jest synem Jana czy Stanislawa.Przeciez imie ojca trzeba podawac u roznych urzedach.W Angli rubryka imie ojca jest pusta a w Pol...
Dziecko nie chce jeżdzić do ojca na widzenia
Dzień dobry. Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety n...
Urlop (do kiedy wykorzystać?)
Dobry wieczór. Proszę o informację czy zaległy urlop wypoczynkowy (za ten i poprzedni rok) muszę wykorzystać w jakimś określonym terminie, jeżeli będę wracać teraz do pracy po rocznym urlopie macierzyńskim? Jeżeli nie to ile mam czasu na skorzystanie z niego?...

Wyszukiwarka