Rozprawa online

Czy jako świadek mogę wziąć udział w rozprawie online, ze względu na brak możliwości osobistego uczestnictwa? Jaka jest podstawa Sądu do wydania takiego "zezwolenia", czy jest jakiś "oficjalny" wzór wniosku, z którym powinnam się zwrócić do Sądu?
anonim cytuj
23-03-2023
w określonych sytuacjach, możliwe jest uczestniczenie w rozprawie sądowej jako świadek za pośrednictwem łącza wideo. Ograniczenia spowodowane pandemią COVID-19 również wpłynęły na stosowanie środków umożliwiających zdalne uczestniczenie w postępowaniach sądowych.

Aby móc uczestniczyć w rozprawie jako świadek za pośrednictwem łącza wideo, należy złożyć odpowiedni wniosek do sądu, w którym odbędzie się rozprawa. Wniosek powinien zawierać:

1. Informacje identyfikujące sprawę (sygnatura akt, strony postępowania itp.).
2. Twoje dane osobowe oraz rolę w postępowaniu (w tym przypadku, jako świadek).
3. Uzasadnienie, dlaczego nie możesz uczestniczyć w rozprawie osobiście (np. problemy zdrowotne, obowiązki zawodowe, problemy związane z dojazdem itp.).
4. Prośbę o umożliwienie uczestnictwa w rozprawie za pośrednictwem łącza wideo.
5. Informacje na temat technicznych możliwości uczestniczenia w rozprawie zdalnie (np. dostęp do komputera z kamerą i mikrofonem, stabilne łącze internetowe).

Nie ma oficjalnego wzoru wniosku w tym przypadku, ale warto sprawdzić, czy dany sąd nie udostępnia własnych wzorów wniosków na swojej stronie internetowej. Warto również pamiętać, że ostateczna decyzja o możliwości uczestniczenia w rozprawie jako świadek zdalnie należy do sądu i może zależeć od konkretnej sytuacji.

Po złożeniu wniosku, sąd podejmie decyzję, czy umożliwić zdalne uczestniczenie w rozprawie. Jeśli decyzja będzie pozytywna, sąd powinien poinformować o szczegółach dotyczących logowania i korzystania z łącza wideo w dniu rozprawy.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż produktu zakupionego na raty.
Proszę o poradę czy mogę sprzedać produkt, który zakupiłam na raty a zostały mi jeszcze 3 do spłacenia (aparat fotograficzny o wartości 1700 zł). Nie jest mi on już potrzebny a dzięki sprzedaży będę mogła spłacić "od ręki" wszystkie raty. Czy taki towar jest moją własnością i czy mogę nim rozporządzać? Czy dopiero od momentu spłacenia ostatniej raty?...
Chciałem zgłosić reklamację z tytułu rękojmi (sklep mnie zwodzi)
Cześć, zepsuła mi się fotopułapka i chciałem zgłosić reklamację z tytułu rękojmi. Sklep mnie zwodzi cały czas, że u nich nie ma takiej możliwości i jedynie mogę wybrać serwis (co kolwiek to znaczy). Faktycznie mogę nie mieć możliwości skorzystania z rękojmi?...
Pożyczka dla znajomego.
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse odzyskać pożyczone pieniądze, kwota o jaką chodzi to 14500 zł. Od października 2022 pewna osoba jest mi dłużna wyżej wymienioną kwotę, lecz pożyczka poszła oczywiście do ręki, jedynie posiadam przelewy bankowe na 1000zł. Oprócz tych przelewów posiadam również masę SMS-ów gdzie wyżej wymieniona osoba gra na zwłokę, dziękuje za pożyczkę, przeprasza mnie że to tyle trwa, lecz pieniędzy nie oddaje...
Ustalenie kontaktów.
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...

Wyszukiwarka