Rozprawa online

Czy jako świadek mogę wziąć udział w rozprawie online, ze względu na brak możliwości osobistego uczestnictwa? Jaka jest podstawa Sądu do wydania takiego "zezwolenia", czy jest jakiś "oficjalny" wzór wniosku, z którym powinnam się zwrócić do Sądu?
anonim cytuj
23-03-2023
w określonych sytuacjach, możliwe jest uczestniczenie w rozprawie sądowej jako świadek za pośrednictwem łącza wideo. Ograniczenia spowodowane pandemią COVID-19 również wpłynęły na stosowanie środków umożliwiających zdalne uczestniczenie w postępowaniach sądowych.

Aby móc uczestniczyć w rozprawie jako świadek za pośrednictwem łącza wideo, należy złożyć odpowiedni wniosek do sądu, w którym odbędzie się rozprawa. Wniosek powinien zawierać:

1. Informacje identyfikujące sprawę (sygnatura akt, strony postępowania itp.).
2. Twoje dane osobowe oraz rolę w postępowaniu (w tym przypadku, jako świadek).
3. Uzasadnienie, dlaczego nie możesz uczestniczyć w rozprawie osobiście (np. problemy zdrowotne, obowiązki zawodowe, problemy związane z dojazdem itp.).
4. Prośbę o umożliwienie uczestnictwa w rozprawie za pośrednictwem łącza wideo.
5. Informacje na temat technicznych możliwości uczestniczenia w rozprawie zdalnie (np. dostęp do komputera z kamerą i mikrofonem, stabilne łącze internetowe).

Nie ma oficjalnego wzoru wniosku w tym przypadku, ale warto sprawdzić, czy dany sąd nie udostępnia własnych wzorów wniosków na swojej stronie internetowej. Warto również pamiętać, że ostateczna decyzja o możliwości uczestniczenia w rozprawie jako świadek zdalnie należy do sądu i może zależeć od konkretnej sytuacji.

Po złożeniu wniosku, sąd podejmie decyzję, czy umożliwić zdalne uczestniczenie w rozprawie. Jeśli decyzja będzie pozytywna, sąd powinien poinformować o szczegółach dotyczących logowania i korzystania z łącza wideo w dniu rozprawy.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

samowola budowlana
Dzień dobry Mam działkę budowlaną i na jej granicy stoi dom sąsiada. Nie interesowałem się tą działką, ale zastanawiam się nad budową na niej domu. Okazało się, że na przełomie kilku lat sąsiad zrobił sobie okna w domu od strony mojej działki. Jestem przed rozmową z sąsiadem i myślę, że najrozsądniejszym rozwiązanie będzie odsprzedanie sąsiadowi odcinka działki, żeby wszystko było zgodnie z prawem budowlanym. Chciałbym się jednak dowiedzieć co ...
windykacja należności
Proszę o poradę. 27.08.2019 r. oraz 20.12.2019 r. sprzedałam towar przedsiębiorcy. Chciałam złożyć pozew do Sądu, ale kazało się że przedsiębiorca jest wykreślony z CEiDG. Data wykreślenia wpisu z rejestru 03.04.2019 r. Sąd Rejonowy wydał zakaz prowadzenia działalności gospodarczej na 10 lat. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym o...
Oszustwo internetowe.
Proszę o pomoc a raczej wyjaśnienie. 29.12.2023 bank nałożył mi blokadę na konto na ponad 700 zł. Było to w godzinach wieczornych. Od razu sprawdziłam maila, gdzie dostałam wiadomość, że 2 osoby dokonały zamówienia na niemieckim Amazonie z wykorzystaniem danych mojej karty. Od razu zadzwoniłam na infolinię, zgłosiłam sprawę, kartę zastrzegłam i zablokowałam dostęp do konta oraz aplikacji banku. Złożono reklamację, nie udało się wstrzymać pieniędz...
Jak uniknąć zachowku?
Dzień dobry. Kompletnie nie znam się w temacie i od każdego słyszę co innego, proszę o poradę. Mianowicie w 2017 roku ojciec - właściciel nieruchomości poprzez darowiznę przekazał mi dom z działką. Jest zapis "..oświadcza, że na nabytej tym aktem nieruchomości ustanawia na rzecz ojca i matki dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie do korzystania z całego parteru budynku mieszkalnego, z zapewnionym ogrzewaniem, oświet...

Wyszukiwarka