Ukrywanie grafiku / Ukrywanie premii uznaniowej

Witam pisze do was z porada pomocą gdyż
Pracuje jako kierowca w firmie produkcyjnej która ma swój transport.
Mamy grupę kierowców 10 osób i mieliśmy wspólny grafik gdzie każdy widział co ma dają osoba ewidentnie dało się dostrzec że pewni kierowcy otrzymują lepsze roboty jednodniowe roboty a Ci którzy mają własne zdanie i czasem coś zakwestionują dostają z gola inne roboty.
Po zgłoszeniu zauważonego problemu w postaci rozmowy gościowi który ustala grafik (były kierowca) i kierownikowi
Wspólny grafik został usunięty i jedynie co widzimy to swoje roboty.
Czy mogli zrobic coś takiego że ukryli grafik abyśmy nie widzieli że jedni są faworyzowani?

Druga kwestia istnieje u nas coś takiego jak premia uznaniowa
Czy informacje o tym kto otrzymał taka premie moze być ukryta? Gdyż tu tez jest podejrzenie że i w tej kwestii są osoby faworyzowane
Oraz czy warunki otrzymania tej premii tez mogą być ukrywane??

Mam nadzieję że opisałem to w sposób
Z góry dziękuję na odpowiedzi
anonim cytuj
06-02-2023
1. Kierownictwo firmy ma prawo decydować o organizacji pracy, w tym o usunięciu wspólnego grafiku. Jednak, jeśli podejrzewasz, że istnieje nieuczciwe traktowanie niektórych kierowców, to możesz zgłosić swoje obawy do właściwych władz, takich jak Inspektorat Pracy.

Jeśli udowodnisz szefowi, że w nieuczciwy sposób traktuje niektórych kierowców, grozi mu kilka konsekwencji prawnych. Mogą to być m.in.:

Odszkodowania dla poszkodowanych pracowników - jeśli kierowcy udowodnią, że zostali pokrzywdzeni przez pracodawcę, mogą ubiegać się o odszkodowania za szkodę.

Skarga na naruszenie praw pracowniczych - kierowcy mogą złożyć skargę do Inspektoratu Pracy lub Sądu Pracy w sprawie naruszenia ich praw pracowniczych.

Nakaz poprawy stosunków pracy - Inspektorat Pracy może nałożyć na pracodawcę obowiązek poprawy stosunków pracy i zakończenia nieuczciwego traktowania kierowców.

Grzywny - w razie nieprzestrzegania nakazu poprawy stosunków pracy pracodawca może zostać ukarany grzywną.

Straty reputacji - nieuczciwe traktowanie pracowników może negatywnie wpłynąć na reputację pracodawcy i jego biznesu.

Jest to tylko kilka z wielu możliwych konsekwencji, a konkretne konsekwencje zależą od konkretnych okoliczności każdego przypadku.

Informacje o otrzymanych premiach uznaniowych powinny być jawne i dostępne dla wszystkich pracowników. Jeśli podejrzewasz, że warunki uzyskania premii są ukrywane lub że niektórzy pracownicy są nieuczciwie traktowani, powinieneś zgłosić swoje obawy do właściwych władz, takich jak Inspektorat Pracy.

Wysokość odszkodowania dla pracowników zależy od kilku czynników, takich jak: stopień nieuczciwego traktowania, wpływ na pracownika, trudność związana z odzyskaniem dobrej reputacji i inne straty, które poniosła osoba. W wielu przypadkach, wysokość odszkodowania jest ustalana przez sąd na podstawie dowodów i argumentów przedstawionych przez strony. Nie jest możliwe dokładne określenie wysokości odszkodowania bez dokładnej analizy konkretnej sytuacji.

anonim cytuj
07-02-2023

Sugerowane Tematy

Chcę odejść od partnerki z którą mam dwójkę dzieci, lecz ona robi problemy
Witam. Mam z partnerką dwoje dzieci ( 11 i 7 lat ) mieszkamy u mnie w domu na kredyt ( nieruchomośc i kredyt na mnie ) ja place wszystkie rachunki i opłaty lecz musze skończyć ten związek. Żadne zdrady normalnie chce ale się nie da. Dzieciaki chodza do szkoły blisko domu wiec mogę się wyprowadzić dla ich dobra . Lecz nawet tu jest problem od mojej partnerki . Ma mieszkanie które wynajmuje po drugiej stronie miasta wiec powiedziałem by mi go dala...
Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu?
Dzień dobry. Dostaliśmy z mężem wezwanie na policję jako świadkowie. Poszkodowanym jest nasz sąsiad a oskarżonym drugi sąsiad. Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu? Ten człowiek jest nieobliczalny, prowokuje, wzywa policję i wytacza procesy o bzdury....
Brak ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.
Moja umowa zakończyła się z końcem stycznia. Wyplata przypadała na 10-go dnia każdego miesiąca. Dostałam pomniejszoną wypłatę o ponad 300 zł i brak wypłaty ekwiwalentu. Ile mają czasu na wypłacenie ekwiwalentu i dlaczego wyplata jest pomniejszona?...
Zarzuty po odbiorze dzieła.
Witam. Na początku roku wykonywałem usługę u klientki polegająca na szpachlowaniu tynków gipsowym u niej w domu. Po wykonanej usłudze szpachlowania zgłosiłem zakończenie prac zgodnie z umową (e-mail). Zgodnie z zapisami w umowie "wszelkie uwagi przy odbiorze zostaną zanotowane w protokole". Podczas odbioru nie było żadnych uwag więc żadnego protokołu nie sporządziliśmy. Klientka się rozliczyła czyli dzieło zostało oddane. Był tylko e-ma...

Wyszukiwarka