Ukrywanie grafiku / Ukrywanie premii uznaniowej

Witam pisze do was z porada pomocą gdyż
Pracuje jako kierowca w firmie produkcyjnej która ma swój transport.
Mamy grupę kierowców 10 osób i mieliśmy wspólny grafik gdzie każdy widział co ma dają osoba ewidentnie dało się dostrzec że pewni kierowcy otrzymują lepsze roboty jednodniowe roboty a Ci którzy mają własne zdanie i czasem coś zakwestionują dostają z gola inne roboty.
Po zgłoszeniu zauważonego problemu w postaci rozmowy gościowi który ustala grafik (były kierowca) i kierownikowi
Wspólny grafik został usunięty i jedynie co widzimy to swoje roboty.
Czy mogli zrobic coś takiego że ukryli grafik abyśmy nie widzieli że jedni są faworyzowani?

Druga kwestia istnieje u nas coś takiego jak premia uznaniowa
Czy informacje o tym kto otrzymał taka premie moze być ukryta? Gdyż tu tez jest podejrzenie że i w tej kwestii są osoby faworyzowane
Oraz czy warunki otrzymania tej premii tez mogą być ukrywane??

Mam nadzieję że opisałem to w sposób
Z góry dziękuję na odpowiedzi
anonim cytuj
06-02-2023
1. Kierownictwo firmy ma prawo decydować o organizacji pracy, w tym o usunięciu wspólnego grafiku. Jednak, jeśli podejrzewasz, że istnieje nieuczciwe traktowanie niektórych kierowców, to możesz zgłosić swoje obawy do właściwych władz, takich jak Inspektorat Pracy.

Jeśli udowodnisz szefowi, że w nieuczciwy sposób traktuje niektórych kierowców, grozi mu kilka konsekwencji prawnych. Mogą to być m.in.:

Odszkodowania dla poszkodowanych pracowników - jeśli kierowcy udowodnią, że zostali pokrzywdzeni przez pracodawcę, mogą ubiegać się o odszkodowania za szkodę.

Skarga na naruszenie praw pracowniczych - kierowcy mogą złożyć skargę do Inspektoratu Pracy lub Sądu Pracy w sprawie naruszenia ich praw pracowniczych.

Nakaz poprawy stosunków pracy - Inspektorat Pracy może nałożyć na pracodawcę obowiązek poprawy stosunków pracy i zakończenia nieuczciwego traktowania kierowców.

Grzywny - w razie nieprzestrzegania nakazu poprawy stosunków pracy pracodawca może zostać ukarany grzywną.

Straty reputacji - nieuczciwe traktowanie pracowników może negatywnie wpłynąć na reputację pracodawcy i jego biznesu.

Jest to tylko kilka z wielu możliwych konsekwencji, a konkretne konsekwencje zależą od konkretnych okoliczności każdego przypadku.

Informacje o otrzymanych premiach uznaniowych powinny być jawne i dostępne dla wszystkich pracowników. Jeśli podejrzewasz, że warunki uzyskania premii są ukrywane lub że niektórzy pracownicy są nieuczciwie traktowani, powinieneś zgłosić swoje obawy do właściwych władz, takich jak Inspektorat Pracy.

Wysokość odszkodowania dla pracowników zależy od kilku czynników, takich jak: stopień nieuczciwego traktowania, wpływ na pracownika, trudność związana z odzyskaniem dobrej reputacji i inne straty, które poniosła osoba. W wielu przypadkach, wysokość odszkodowania jest ustalana przez sąd na podstawie dowodów i argumentów przedstawionych przez strony. Nie jest możliwe dokładne określenie wysokości odszkodowania bez dokładnej analizy konkretnej sytuacji.

anonim cytuj
07-02-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od sprzedanej nieruchomości
Dzień dobry! Czy ktoś jest wstanie udzielić mi informacji na temat braku wypełnienia PIT 39 po sprzedaży nieruchomości? Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę? Oraz drugie pytanie :) sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy? ...
Podatek od darowizny.
3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzed...
Środki z przestępstwa.
Witam mam takie pytanie. Mój znajomy około 10 lat temu został skazany za oszustwo, dzisiaj już sprawa jest zamknięta, poszkodowani spłaceni i znajomy jest osoba oficjalnie nie karana (zatarcie wyroku) Po 10 latach otrzymał wiadomość od banku, że posiada u nich kont, które kiedyś zajęła mu prokuratura wraz z środkami. Myślał, że to konto jest zamknięte, ale nie jest. Poszedł do banku aby zamknąć konto, a okazało się, że są tam jeszcze środki z os...
Podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?...

Wyszukiwarka