Ukrywanie grafiku / Ukrywanie premii uznaniowej

Witam pisze do was z porada pomocą gdyż
Pracuje jako kierowca w firmie produkcyjnej która ma swój transport.
Mamy grupę kierowców 10 osób i mieliśmy wspólny grafik gdzie każdy widział co ma dają osoba ewidentnie dało się dostrzec że pewni kierowcy otrzymują lepsze roboty jednodniowe roboty a Ci którzy mają własne zdanie i czasem coś zakwestionują dostają z gola inne roboty.
Po zgłoszeniu zauważonego problemu w postaci rozmowy gościowi który ustala grafik (były kierowca) i kierownikowi
Wspólny grafik został usunięty i jedynie co widzimy to swoje roboty.
Czy mogli zrobic coś takiego że ukryli grafik abyśmy nie widzieli że jedni są faworyzowani?

Druga kwestia istnieje u nas coś takiego jak premia uznaniowa
Czy informacje o tym kto otrzymał taka premie moze być ukryta? Gdyż tu tez jest podejrzenie że i w tej kwestii są osoby faworyzowane
Oraz czy warunki otrzymania tej premii tez mogą być ukrywane??

Mam nadzieję że opisałem to w sposób
Z góry dziękuję na odpowiedzi
anonim cytuj
06-02-2023
1. Kierownictwo firmy ma prawo decydować o organizacji pracy, w tym o usunięciu wspólnego grafiku. Jednak, jeśli podejrzewasz, że istnieje nieuczciwe traktowanie niektórych kierowców, to możesz zgłosić swoje obawy do właściwych władz, takich jak Inspektorat Pracy.

Jeśli udowodnisz szefowi, że w nieuczciwy sposób traktuje niektórych kierowców, grozi mu kilka konsekwencji prawnych. Mogą to być m.in.:

Odszkodowania dla poszkodowanych pracowników - jeśli kierowcy udowodnią, że zostali pokrzywdzeni przez pracodawcę, mogą ubiegać się o odszkodowania za szkodę.

Skarga na naruszenie praw pracowniczych - kierowcy mogą złożyć skargę do Inspektoratu Pracy lub Sądu Pracy w sprawie naruszenia ich praw pracowniczych.

Nakaz poprawy stosunków pracy - Inspektorat Pracy może nałożyć na pracodawcę obowiązek poprawy stosunków pracy i zakończenia nieuczciwego traktowania kierowców.

Grzywny - w razie nieprzestrzegania nakazu poprawy stosunków pracy pracodawca może zostać ukarany grzywną.

Straty reputacji - nieuczciwe traktowanie pracowników może negatywnie wpłynąć na reputację pracodawcy i jego biznesu.

Jest to tylko kilka z wielu możliwych konsekwencji, a konkretne konsekwencje zależą od konkretnych okoliczności każdego przypadku.

Informacje o otrzymanych premiach uznaniowych powinny być jawne i dostępne dla wszystkich pracowników. Jeśli podejrzewasz, że warunki uzyskania premii są ukrywane lub że niektórzy pracownicy są nieuczciwie traktowani, powinieneś zgłosić swoje obawy do właściwych władz, takich jak Inspektorat Pracy.

Wysokość odszkodowania dla pracowników zależy od kilku czynników, takich jak: stopień nieuczciwego traktowania, wpływ na pracownika, trudność związana z odzyskaniem dobrej reputacji i inne straty, które poniosła osoba. W wielu przypadkach, wysokość odszkodowania jest ustalana przez sąd na podstawie dowodów i argumentów przedstawionych przez strony. Nie jest możliwe dokładne określenie wysokości odszkodowania bez dokładnej analizy konkretnej sytuacji.

anonim cytuj
07-02-2023

Sugerowane Tematy

Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży, czy może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona?
Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona? Chciałaby pracodawcę poinformować jak najszybciej lecz boi się jak zareaguje. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam...
Sprzedaż mieszkania ze spadku.
Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku. W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie. Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany....
Umowa o pracę
Pracuje na umowę o pracę. Pierwsza moja umowa była na 1/2 etatu którą pracodawca zmienił na 1/4 etatu. Pracuję 6 godzin dziennie, płacone mam za 4 godziny a na umowie mam 2. Moje pytanie brzmi co mogę zrobić w tej sytuacji?...
Natychmiastowe rozwiązanie umowy najmu.
Proszę o interpretację zapisu: "W przypadku nieprzestrzegania niniejszej Umowy oraz w razie dopuszczenia się zwłoki w zapłacie czynszu i opłat dłużej niż 30 dni, Wynajmujący może rozwiązać niniejszą Umowę z terminem natychmiastowym. W tym przypadku Najemca zobowiązuje się do opuszczenia lokalu będącego przedmiotem najmu w terminie 7 dni od daty rozwiązania Umowy i zobowiązuje się zabrać rzeczy wniesione do przedmiotu umowy najmu. Za pozosta...

Wyszukiwarka