Jak odzyskać kaucję?

Witam, piszę tutaj z zapytaniem o mieszkanie, które wynajmujemy z chłopakiem.
Nasza sprawa wygląda tak:
-rok temu dostaliśmy mieszkanie w średnim stanie (stare sprzęty agd, ściany w słabym stanie, zasikane przez zwierzęta kanapy itp.)
-zgłaszaliśmy sprawę do pośrednika, bo z właścicielem nie było kontaktu o wymianę kanapy, bo najzwyczajniej w świecie śmierdziała, ale mimo kilku próśb nikt nic nie zrobił. Problemem była także spłuczka, którą wymieniono na początku naszego mieszkania, ale wytrzymała ona zaledwie parę dni (naprawę zlecił pośrednik, od którego wynajmowaliśmy mieszkanie).
-mieliśmy problem także z podpisaniem umów o gaz, bo poprzedni wynajmujący nie rozwiązali umowy, a biuro nieruchomości nie skontaktowało się z nami, gdy sprawa została rozwiązana i mogliśmy przejąć umowy na siebie. Po ok.4 miesiącach dostaliśmy pismo od biura o braku dostarczonych przez nas umów ,mimo tego, że nikt nas o tym nie poinformował
-w miedzy czasie zepsuła się też lodówka (z jej środka wydobywał się wstrętny metaliczny smród), najprawdopodobniej stało się tak ze starości
-około 3 miesięcy temu nasz szczurek obgryzł tapetę koło łóżka (ok.2cm) jemu także się chyba mieszkanie nie podobało.
Moje pytanie brzmi następująco : CZY ODZYSKAMY KAUCJĘ (900zł.)?
W umowie jest zawarte, że każdą szkodę naprawiamy na własny koszt ,ale nie wiem jak wygląda to w przypadku starego sprzętu, które prawdopodobnie było już zepsute? Proszę o pomoc!!
anonim cytuj
18-01-2024
A co macie zapisane w umowie?

anonim cytuj
18-01-2024
"W umowie jest zawarte, że każdą szkodę naprawiamy na własny koszt ,ale nie wiem jak wygląda to w przypadku starego sprzętu, które prawdopodobnie było już zepsute?"

anonim cytuj
18-01-2024
"Dla zabezpieczenia roszczeń Wynajmującego z tytułu ewentualnych szkód w lokalu, Najemca wpłaci Wynajmującemu kaucję"
"Kaucja podlega rozliczeniu w terminie miesiąca od dnia opuszczenia lokalu"
"Koszty związane z koniecznością naprawy powstałych szkód czy przywrócenia lokalu do stanu pierwotnego ustalane są na podstawie kosztorysu lub faktury przez zleceniobiorcę tych prac. Koszty takie obciążają Najemcę"

anonim cytuj
18-01-2024
Więc nie może nie zwrócić Wam kaucji.

anonim cytuj
18-01-2024
Też jestem tego zdania, ale trochę się boję, ponieważ w Internecie dowiedziałam się o właścicielu ,ze to straszny oszust i nie dość, że nie oddawał ludziom kaucji to jeszcze kazał płacić za remonty całego mieszkania itp. Dostawaliśmy tez listy ,ze niepłacony był czynsz chociaż wszystko było uregulowane.

anonim cytuj
18-01-2024
Macie potwierdzenia, tak?

anonim cytuj
18-01-2024
Oczywiście.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy w chwili zawierania umowy spisaliście (jako strony) protokół mówiący o stanie lokalu i znajdujących się w nim sprzętów i urządzeń?

anonim cytuj
18-01-2024
Podpisywaliśmy, ale w protokole zawarte jest tylko to, co było na stanie mieszkania, a o sprzętach AGD nic nie jest napisane.

anonim cytuj
18-01-2024
Dlaczego podpisaliście coś, co można było ocenić na pierwszy rzut oka - śmierdząca kanapa obsikana przez zwierzęta, czy mocno stara lodówka?

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

monitoring przy domu
Mam dom przy ulicy, część domu jest od strony ulicy, plus brama, pod oknem własnym, na trawniku nasze auto. Chcę zamontować z rodziną kamerę z okna brata (1 piętro, jego okno wychodzi na ulicę), skierowane na auto i na bramę, gdyż kretynow na świecie nie brakuje. Chcę się zabezpieczyć jakby ktoś drażnił psy, lub mieć dowody jak komuś wpadnie do głowy truc psy, niszczyć auto itp. Nie interesuje mnie kto przechodzi ulica itp, tylko te dwie kwestie ...
Wypowiedzenie umowy zlecenie na L4.
Jestem zatrudniona na umowie zlecenie bezterminowej. Od dwóch dni jestem na L4 (dobrowolne składki chorobowe odprowadzane). Dziś szef poinformował mnie ze mnie zwalnia. Czy to oznacza że zostaje bez ubezpieczenia? Mam zaplanowaną operacje i nie wiem czy będę mieć ubezpieczenie. ...
Nękanie pracownika na zwolnieniu chorobowym.
Od półtora tygodnia przybywam na L4 . Wydzwania do mnie przełożona z pytaniami na co jestem chora i czy zwolnienie będzie przedłużone . Ciągle powtarza jak to beze mnie sobie nie radzą . Czy jest to już nękanie pracownia ? Poszłam na L4 od psychiatry z tego tytułu , że zostałam obarczona nadmiernymi obowiązkami , cięgle niesłusznie słyszę pretensje w swoim kierunku , zmieniono mi godziny pracy ... Nie dość, że sama siebie mam doszkalać to jeszc...
Alimenty po 25 roku życia
Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć jak wygląda sprawa płacenia alimentów na dziecko, które ukończyło 25 rok życia i nadal się uczy? Mój ojciec jakiś czas przed moimi urodzinami wysłał pismo, w którym poinformował, że po ukończeniu przeze mnie 25 lat przestaje płacić na mnie alimenty, przy czym nie podał żadnej podstawy prawnej, tylko napisał, że taką wiadomość uzyskał w ZUSie. Znalazłam w internecie informacje z zeszłego roku, że w sejmie trwał...

Wyszukiwarka