Jak odzyskać kaucję?

Witam, piszę tutaj z zapytaniem o mieszkanie, które wynajmujemy z chłopakiem.
Nasza sprawa wygląda tak:
-rok temu dostaliśmy mieszkanie w średnim stanie (stare sprzęty agd, ściany w słabym stanie, zasikane przez zwierzęta kanapy itp.)
-zgłaszaliśmy sprawę do pośrednika, bo z właścicielem nie było kontaktu o wymianę kanapy, bo najzwyczajniej w świecie śmierdziała, ale mimo kilku próśb nikt nic nie zrobił. Problemem była także spłuczka, którą wymieniono na początku naszego mieszkania, ale wytrzymała ona zaledwie parę dni (naprawę zlecił pośrednik, od którego wynajmowaliśmy mieszkanie).
-mieliśmy problem także z podpisaniem umów o gaz, bo poprzedni wynajmujący nie rozwiązali umowy, a biuro nieruchomości nie skontaktowało się z nami, gdy sprawa została rozwiązana i mogliśmy przejąć umowy na siebie. Po ok.4 miesiącach dostaliśmy pismo od biura o braku dostarczonych przez nas umów ,mimo tego, że nikt nas o tym nie poinformował
-w miedzy czasie zepsuła się też lodówka (z jej środka wydobywał się wstrętny metaliczny smród), najprawdopodobniej stało się tak ze starości
-około 3 miesięcy temu nasz szczurek obgryzł tapetę koło łóżka (ok.2cm) jemu także się chyba mieszkanie nie podobało.
Moje pytanie brzmi następująco : CZY ODZYSKAMY KAUCJĘ (900zł.)?
W umowie jest zawarte, że każdą szkodę naprawiamy na własny koszt ,ale nie wiem jak wygląda to w przypadku starego sprzętu, które prawdopodobnie było już zepsute? Proszę o pomoc!!
anonim cytuj
18-01-2024
A co macie zapisane w umowie?

anonim cytuj
18-01-2024
"W umowie jest zawarte, że każdą szkodę naprawiamy na własny koszt ,ale nie wiem jak wygląda to w przypadku starego sprzętu, które prawdopodobnie było już zepsute?"

anonim cytuj
18-01-2024
"Dla zabezpieczenia roszczeń Wynajmującego z tytułu ewentualnych szkód w lokalu, Najemca wpłaci Wynajmującemu kaucję"
"Kaucja podlega rozliczeniu w terminie miesiąca od dnia opuszczenia lokalu"
"Koszty związane z koniecznością naprawy powstałych szkód czy przywrócenia lokalu do stanu pierwotnego ustalane są na podstawie kosztorysu lub faktury przez zleceniobiorcę tych prac. Koszty takie obciążają Najemcę"

anonim cytuj
18-01-2024
Więc nie może nie zwrócić Wam kaucji.

anonim cytuj
18-01-2024
Też jestem tego zdania, ale trochę się boję, ponieważ w Internecie dowiedziałam się o właścicielu ,ze to straszny oszust i nie dość, że nie oddawał ludziom kaucji to jeszcze kazał płacić za remonty całego mieszkania itp. Dostawaliśmy tez listy ,ze niepłacony był czynsz chociaż wszystko było uregulowane.

anonim cytuj
18-01-2024
Macie potwierdzenia, tak?

anonim cytuj
18-01-2024
Oczywiście.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy w chwili zawierania umowy spisaliście (jako strony) protokół mówiący o stanie lokalu i znajdujących się w nim sprzętów i urządzeń?

anonim cytuj
18-01-2024
Podpisywaliśmy, ale w protokole zawarte jest tylko to, co było na stanie mieszkania, a o sprzętach AGD nic nie jest napisane.

anonim cytuj
18-01-2024
Dlaczego podpisaliście coś, co można było ocenić na pierwszy rzut oka - śmierdząca kanapa obsikana przez zwierzęta, czy mocno stara lodówka?

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Wezwanie do sądu na rozprawę to jak to wygląda z pracą?
Jak dostałam wezwanie do sądu na rozprawę to jak to wygląda z pracą? Muszę brać wolne czy należy się dzień wolny?...
Awaria rury na działce, Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty, czy możemy wnioskować o anulowanie kwoty do zapłaty?
Proszę o pomoc. Kupiliśmy domek, w zasadzie rudere z ogródkiem. W ogródku jest kranik z woda. Okazuje sie, ze rura pod ziemia prowadząca wodę do tego kraniku pękła i wyciekała woda. Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty. Był licznik. Czy w zw z tym, ze teren kupiliśmy, nie mieszkamy jeszcze tam, dopiero zabieramy się za remonty a poprzedni właściciel nie poinformował nas o stanie tych rur podziemnych możemy wnioskować o anulowanie kwoty do...
służebnośc czy udział
Sprzedaż działki z udziałem w drodze czy sluzebnosc?...
rozwiązanie umowy o prace, urlop itp. kwestie
Dzień dobry kilka pytań do obeznanych w temacie 1). umowa na czas nieokreślony. Jestem zmuszony rozwiązać umowę z pracodawca w jak najdogodniejszej dla mnie formie. Mam urlop zaległy za 2023 r. w wymiarze 26 dni + z obecnego roku (wypracowany). W przypadku gdybym jutro tj 13.022024 złożył wypowiedzenie, to ile dokładnie należy mi się urlopu za 2024? Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024? 26 dni ...

Wyszukiwarka