Umorzenie zaległych alimentów.

Witam, mojej narzeczonej od około 3 lat wpływają środki z zaległych alimentów(jej biologiczny ojciec nie płacił alimentów przez 18 lat) teraz poszedł gdzieś do pracy i co jakiś czas komornik coś jej przeleje ale np. w tamtym roku było to jakieś 2 tyś bo jej biologiczny ojciec albo nie miał pracy albo pracował na lewo, teraz zaczął wypisywać do teściowej że idzie do sądu i będzie się starał o umorzenie alimentów, czy ma do tego prawo?
anonim cytuj
02-03-2024
A dlaczego miałby nie mieć prawa ?
Każdy posiada konstytucyjne 'prawo do sądu'.

anonim cytuj
02-03-2024
No dobrze skoro ma prawo to jak sąd może podejść do takiej sytuacji?

anonim cytuj
02-03-2024

Sugerowane Tematy

Rozliczanie PIT-u
Mam pytanie w sprawie rozliczenia pit: jestem osobą poniżej 26 roku życia (kończę pod koniec lutego). W zeszłym roku pracowałam w kilku zakładach pracy zarówno na UOP jak i zlecenie (także jednodniowe). Moje pytanie brzmi, czy muszę rozliczać się z tych wszystkich zatrudnień, czy wystarczy wypełnić jakiś dokument online? Zawsze płaciłam za rozliczenie księgowej, ale wydaje mi się, że stówka za rozliczenie pit zerowego to trochę dużo....
Wynajem mieszkania obcokrajowcą.
Wynajmuję od niespełna roku przez najem okazjonalny mieszkanie parze z Ukrainy (mają karty stałego pobytu, przybyli do Polski przed wojną) + niepełnoletniemu bratu (on przybył po rozpoczęciu wojny, siostra sprawuje opiekę nad nim (jej mama podpisywała to u notarialnie, jednak on kończy 18 lat w połowie roku).) Niedługo kończy się umowa (była na rok) i będziemy chcieli ją z nimi przedłużyć. Moje pytania 1. Jeżeli zrobimy to poprzez aneks do umow...
Zmiana pracy a urlop
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa urlopu przy zmianie pracy. W dotychczasowej jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę od ośmiu lat. Normalnie przysluguje mi 20 dni urlopu na rok. Z obecnej pracy planuje odejść z ostatnim dniem lutego, by nową rozpocząć dokładnie 1 Marca. Chce się dowiedzieć, czy dotychczasowy pracodawca powinien mi udzielic czterech dni urlopu lub za tyle zaplacić ? Chcialabym tez wiedziec jak w tak...
Podwójne zajęcie należności z tego samego tytułu.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...

Wyszukiwarka