Obniżenie podatku ze względu na wiek do 26 lat.

Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku ze względu na wiek to ile zarobię. Wiem, że u osób powyżej 26 roku wychodzi 3738 netto .
anonim cytuj
24-01-2023
3926,19 zł

anonim cytuj
24-01-2023
Jak to wyliczone?

anonim cytuj
24-01-2023
Obliczone tak że sprawdzałam na kalkulatorze wynagrodzeń + ja ostatnio dostałam podobną wypłatę a mam 20 lat i mi tyle wyszło na rękę.

anonim cytuj
24-01-2023
Jaka umowa?

anonim cytuj
24-01-2023
Umowa o prace poniżej 26 roku życia np: 1000zł x 0.8 = 800 zł netto
Powyżej 26 lat x 0.7
Jako student x 0.9
To jest schemat liczenia +- ale bardzo podobnie wychodzi.

anonim cytuj
24-01-2023
Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku ze względu na wiek to ile zarobię. Wiem, że u osób powyżej 26 roku wychodzi 3738 netto .

Zastosowanie obniżenia podatkowego dla osób do 26. roku życia jest oparte na przepisach Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Osoby, które nie ukończyły 26 roku życia i uzyskują przychody z tytułu umowy o pracę, mają prawo do korzystania z niższego opodatkowania.

Po pierwsze, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 142 tej ustawy, od przychodów uzyskanych przez podatników, którzy nie ukończyli 26 roku życia, nie pobiera się podatku dochodowego do kwoty 85 528 zł w skali roku. Oznacza to, że osoby spełniające te kryteria są zwolnione z podatku do pewnej kwoty dochodów.

Jeśli więc zarabiasz 5000 zł brutto miesięcznie, a w skali roku Twoje dochody nie przekraczają 85 528 zł, to do Twojej pensji nie będzie miały zastosowania składki na ubezpieczenia społeczne (ZUS), ale będziesz zwolniony z podatku dochodowego (PIT).

W związku z tym, jeśli osoba powyżej 26 roku życia zarabiająca tę samą kwotę brutto otrzymuje 3738 zł netto, osoba poniżej 26 roku życia otrzyma wyższą kwotę, co wynika z niestosowania podatku PIT do pewnego progu dochodów.

Umowa o prace poniżej 26 roku życia np: 1000zł x 0.8 = 800 zł netto

Choć powyższe przykłady są schematami i mogą oddać ogólną ideę, dokładne wyliczenia powinny opierać się na bieżących stawkach składek na ubezpieczenia społeczne oraz innych obowiązkowych potrąceniach. Wskazane jest, aby korzystać z aktualizowanych kalkulatorów wynagrodzeń lub skonsultować się z księgowym w celu uzyskania dokładnych wartości.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Dłużnik wykorzystał adres najmu.
Witajcie, dawny najemca mojego mieszkania okazał się dłużnikiem, na którego przychodzą listy od firm windykacyjnych itd. Podanie informacji u źródła w tych firmach nie działa. Chcę pozwać z KK dawnego najemcę, podpowiecie jakie paragrafy mogę wykorzystać? Doprowadzenie do naruszenia miru domowego, który postrzegam także jak czystość skrzynki pocztowej?...
Czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich?
Szanowni, chciałbym się dowiedzieć, czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich. Siostra pół roku temu zawarła ugodę przed sądem co do kontaktów ojca z dzieckiem. W zasadzie zgodziła się na to o co wnioskował ojciec. Po dwóch m-cach od ugody, ojciec przestał realizować te kontakty, wybierał sobie czas w którym zabierze dziecko, jednocześnie nie informując matki, że w inne wyznaczone dni się nie pojawi. Dziecko było zawsze do spotkania prz...
Wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim
Od lutego do maja byłam na L4 (ciąża mnogą). 14 maja urodziłam więc od tego czasu jestem na macierzyńskim. W trakcie mojego L4 moja firma zgłosiła się do tarczy antykryzysowej, której pomoc można było dostać pod warunkiem że wszystkim pracownikom obniży się etaty do 3/4. Moja firma tak zrobiła. Problem polega na tym że od maja będąc na macierzyńskim zostały mi obliczone pieniążki od podstawy wynagrodzenia 3/4 etatu a nie pełnego.. od lipca prac...
Wycofanie się z umowy przedwstępnej.
Doszło do umowy przedwstępnej notarialnej sprzedaży nieruchomości. Sprzedający - ja (1/2 udziałów w lokalu) oraz druga osoba (partnerka, 1/2 udziałów). Kupujący - 1 osoba. Wpłacony zadatek przez kupującego po 25 tyś dla każdego z nas (na jedno konto). Pouczeni wszyscy o 389, 390, 394 KC w akcie. Z przyczyn niezależnych od nas, musimy wycofać się ze sprzedaży (mieszkanie w którym mieliśmy zamieszkać, niestety nie jest dostępne i nie mamy gdzie pó...

Wyszukiwarka