Obniżenie podatku ze względu na wiek do 26 lat.

Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku ze względu na wiek to ile zarobię. Wiem, że u osób powyżej 26 roku wychodzi 3738 netto .
anonim cytuj
24-01-2023
3926,19 zł

anonim cytuj
24-01-2023
Jak to wyliczone?

anonim cytuj
24-01-2023
Obliczone tak że sprawdzałam na kalkulatorze wynagrodzeń + ja ostatnio dostałam podobną wypłatę a mam 20 lat i mi tyle wyszło na rękę.

anonim cytuj
24-01-2023
Jaka umowa?

anonim cytuj
24-01-2023
Umowa o prace poniżej 26 roku życia np: 1000zł x 0.8 = 800 zł netto
Powyżej 26 lat x 0.7
Jako student x 0.9
To jest schemat liczenia +- ale bardzo podobnie wychodzi.

anonim cytuj
24-01-2023
Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku ze względu na wiek to ile zarobię. Wiem, że u osób powyżej 26 roku wychodzi 3738 netto .

Zastosowanie obniżenia podatkowego dla osób do 26. roku życia jest oparte na przepisach Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Osoby, które nie ukończyły 26 roku życia i uzyskują przychody z tytułu umowy o pracę, mają prawo do korzystania z niższego opodatkowania.

Po pierwsze, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 142 tej ustawy, od przychodów uzyskanych przez podatników, którzy nie ukończyli 26 roku życia, nie pobiera się podatku dochodowego do kwoty 85 528 zł w skali roku. Oznacza to, że osoby spełniające te kryteria są zwolnione z podatku do pewnej kwoty dochodów.

Jeśli więc zarabiasz 5000 zł brutto miesięcznie, a w skali roku Twoje dochody nie przekraczają 85 528 zł, to do Twojej pensji nie będzie miały zastosowania składki na ubezpieczenia społeczne (ZUS), ale będziesz zwolniony z podatku dochodowego (PIT).

W związku z tym, jeśli osoba powyżej 26 roku życia zarabiająca tę samą kwotę brutto otrzymuje 3738 zł netto, osoba poniżej 26 roku życia otrzyma wyższą kwotę, co wynika z niestosowania podatku PIT do pewnego progu dochodów.

Umowa o prace poniżej 26 roku życia np: 1000zł x 0.8 = 800 zł netto

Choć powyższe przykłady są schematami i mogą oddać ogólną ideę, dokładne wyliczenia powinny opierać się na bieżących stawkach składek na ubezpieczenia społeczne oraz innych obowiązkowych potrąceniach. Wskazane jest, aby korzystać z aktualizowanych kalkulatorów wynagrodzeń lub skonsultować się z księgowym w celu uzyskania dokładnych wartości.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Samotna matka.
Witam od 9 lat jestem pracująca samotna matka. Chciałabym się rozliczyć z podatku jako matka samotna ale w Urzędzie Skarbowym Pani mówi że skoro ojciec dziecka nie ma ograniczonej władzy rodzicielskiej i jeśli zabiera dziecko raz na jakiś czas na kilka godzin to oznacza że bierze czynny udział w wychowaniu i nie jestem jako samotna matka....
Podatek od sprzedaży nieruchomości.
2 lata temu dostałem od ojca w darowiźnie działkę 80a. Znalazłem teraz kupca i mam szanse sprzedać ja za 600tys. 1.Czy ominął bym płacenie podatku od wzbogacenia jeżeli za te 600 tysięcy "kupiłbym" od ojca kolejna działkę? 2. Jeżeli nie od ojca to od np. teścia? 3. Jakiś inny pomysł żeby nie oddawać dla państwa pieniędzy za darmo?...
Czy możliwe jest wycofanie zeznań świadka w procesie karnym?
Witam serdecznie, Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji. Pozdrawiam...
pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...

Wyszukiwarka