Obniżenie podatku ze względu na wiek do 26 lat.

Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku ze względu na wiek to ile zarobię. Wiem, że u osób powyżej 26 roku wychodzi 3738 netto .
anonim cytuj
24-01-2023
3926,19 zł

anonim cytuj
24-01-2023
Jak to wyliczone?

anonim cytuj
24-01-2023
Obliczone tak że sprawdzałam na kalkulatorze wynagrodzeń + ja ostatnio dostałam podobną wypłatę a mam 20 lat i mi tyle wyszło na rękę.

anonim cytuj
24-01-2023
Jaka umowa?

anonim cytuj
24-01-2023
Umowa o prace poniżej 26 roku życia np: 1000zł x 0.8 = 800 zł netto
Powyżej 26 lat x 0.7
Jako student x 0.9
To jest schemat liczenia +- ale bardzo podobnie wychodzi.

anonim cytuj
24-01-2023
Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku ze względu na wiek to ile zarobię. Wiem, że u osób powyżej 26 roku wychodzi 3738 netto .

Zastosowanie obniżenia podatkowego dla osób do 26. roku życia jest oparte na przepisach Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Osoby, które nie ukończyły 26 roku życia i uzyskują przychody z tytułu umowy o pracę, mają prawo do korzystania z niższego opodatkowania.

Po pierwsze, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 142 tej ustawy, od przychodów uzyskanych przez podatników, którzy nie ukończyli 26 roku życia, nie pobiera się podatku dochodowego do kwoty 85 528 zł w skali roku. Oznacza to, że osoby spełniające te kryteria są zwolnione z podatku do pewnej kwoty dochodów.

Jeśli więc zarabiasz 5000 zł brutto miesięcznie, a w skali roku Twoje dochody nie przekraczają 85 528 zł, to do Twojej pensji nie będzie miały zastosowania składki na ubezpieczenia społeczne (ZUS), ale będziesz zwolniony z podatku dochodowego (PIT).

W związku z tym, jeśli osoba powyżej 26 roku życia zarabiająca tę samą kwotę brutto otrzymuje 3738 zł netto, osoba poniżej 26 roku życia otrzyma wyższą kwotę, co wynika z niestosowania podatku PIT do pewnego progu dochodów.

Umowa o prace poniżej 26 roku życia np: 1000zł x 0.8 = 800 zł netto

Choć powyższe przykłady są schematami i mogą oddać ogólną ideę, dokładne wyliczenia powinny opierać się na bieżących stawkach składek na ubezpieczenia społeczne oraz innych obowiązkowych potrąceniach. Wskazane jest, aby korzystać z aktualizowanych kalkulatorów wynagrodzeń lub skonsultować się z księgowym w celu uzyskania dokładnych wartości.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Wysoka faktura za prąd.
Witam, w lipcu otrzymałem bardzo wysoką fakturę za prąd, w której wskazano zużycie na poziomie dwukrotności średniego rocznego zużycia energii przyjętego dla danej grupy energetycznej. Jest to zupełny absurd ponieważ po sprawdzeniu sieci przez elektryka niemożliwe jest takie zużycie. Nieruchomość użytkowana jest też sporadycznie jako domek letniskowy. W związku z tą fakturą złożyłem wniosek o dokonanie badania licznika. Wynik badania przyszedł p...
Nieruchomość (brak testamentu, postępowania spadkowego)
Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy. Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba? Szczerze nie...
Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym.
Dzień dobry.Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym. Mąż ma problem gdyż jego stryj ( brat jego taty) zmarł na początku września. Był pod opieką gosp i to oni zajęli się pochówkiem. Nie miał już nikogo był kawalerem ,bez dzieci, a jedyną najbliższą rodziną był mój mąż,i jego dwaj bracia. Stryj zmarł w innej miejscowości niż mieszkał. W USC powiedzieli że nie wydadzą owego odpisu bo nie są w linii prostej....
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Ja z takim krótkim pytaniem, ojciec dziecka ma ograniczone prawa rodzicielskie. Po jakim czasie mogę założyć sprawę o pozbawienie tej władzy....

Wyszukiwarka