Obniżenie podatku ze względu na wiek do 26 lat.

Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku ze względu na wiek to ile zarobię. Wiem, że u osób powyżej 26 roku wychodzi 3738 netto .
anonim cytuj
24-01-2023
3926,19 zł

anonim cytuj
24-01-2023
Jak to wyliczone?

anonim cytuj
24-01-2023
Obliczone tak że sprawdzałam na kalkulatorze wynagrodzeń + ja ostatnio dostałam podobną wypłatę a mam 20 lat i mi tyle wyszło na rękę.

anonim cytuj
24-01-2023
Jaka umowa?

anonim cytuj
24-01-2023
Umowa o prace poniżej 26 roku życia np: 1000zł x 0.8 = 800 zł netto
Powyżej 26 lat x 0.7
Jako student x 0.9
To jest schemat liczenia +- ale bardzo podobnie wychodzi.

anonim cytuj
24-01-2023
Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku ze względu na wiek to ile zarobię. Wiem, że u osób powyżej 26 roku wychodzi 3738 netto .

Zastosowanie obniżenia podatkowego dla osób do 26. roku życia jest oparte na przepisach Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Osoby, które nie ukończyły 26 roku życia i uzyskują przychody z tytułu umowy o pracę, mają prawo do korzystania z niższego opodatkowania.

Po pierwsze, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 142 tej ustawy, od przychodów uzyskanych przez podatników, którzy nie ukończyli 26 roku życia, nie pobiera się podatku dochodowego do kwoty 85 528 zł w skali roku. Oznacza to, że osoby spełniające te kryteria są zwolnione z podatku do pewnej kwoty dochodów.

Jeśli więc zarabiasz 5000 zł brutto miesięcznie, a w skali roku Twoje dochody nie przekraczają 85 528 zł, to do Twojej pensji nie będzie miały zastosowania składki na ubezpieczenia społeczne (ZUS), ale będziesz zwolniony z podatku dochodowego (PIT).

W związku z tym, jeśli osoba powyżej 26 roku życia zarabiająca tę samą kwotę brutto otrzymuje 3738 zł netto, osoba poniżej 26 roku życia otrzyma wyższą kwotę, co wynika z niestosowania podatku PIT do pewnego progu dochodów.

Umowa o prace poniżej 26 roku życia np: 1000zł x 0.8 = 800 zł netto

Choć powyższe przykłady są schematami i mogą oddać ogólną ideę, dokładne wyliczenia powinny opierać się na bieżących stawkach składek na ubezpieczenia społeczne oraz innych obowiązkowych potrąceniach. Wskazane jest, aby korzystać z aktualizowanych kalkulatorów wynagrodzeń lub skonsultować się z księgowym w celu uzyskania dokładnych wartości.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

ZUS
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia w ZUS. Czy jeżeli mając 20 lat (nie uczę się oraz nie pracuję), może mnie "podpiąć" pod swoje ubezpieczenie np. tata, który jest obecnie na emeryturze? Za konkretne odpowiedzi bardzo dziękuję....
Jak uchronić dziecko przed długami rodziców?
Pytanie do kogoś zorientowanego. Wychowuję sam syna od 4 lat, matka dziecka mimo wyroku nie płaci alimentów, synem praktycznie się nie interesuje, nie pracuje, utrzymuje ją partner. Syn ma już 16 lat i boję się ze jak dorośnie to będzie miał problem z matką gdyż ta prowadzi hulaszczy tryb życia, co powinienem zrobić żeby go od tego uchronić? Dodam tylko ze była partnerka nie ma stałego miejsca pobytu i ciężko ja namierzyć.......
Spadek - testament.
Siostra mojego dziadka zmarła ponad pół roku temu, jest testament w którym przepisała na mnie mieszkanie. Żyjącymi krewnymi są: siostra zmarłej(Irena) oraz dzieci zmarłego również brata (Grzegorz i Sławek). Jakie dokumenty oraz w ilu egzemplarzach muszę złożyć w sądzie o otwarcie sprawy o spadek?...
Ile kosztuje odrzucenie spadku u notariusza?
Witam, mama zmarła pod koniec roku i chcemy razem z bratem odrzucić spadek ze względu na zadłużenie. Jaki to koszt u notariusza? Znajomy powiedział że 600 zł. Czy to możliwe? Można to zrobić za jednym razem? Mieszkamy w innych miastach i ciężko ogarnąć czas ze względu na pracę....

Wyszukiwarka