Rozwiązanie umowy o pracę

Dzień dobry.
Jaki jest najlepszy sposób zrezygnowania z umowy o pracę na czas określony, po przepracowaniu 4 miesięcy u danego pracodawcy? Powód jest taki, iż szefostwo wykorzystując mój kierunek studiów, non stop mówi mi, że nic nie osiągnę. Wydaje mi się, że to już czysty mobbing. Najpierw krzyczą, a później udają, że nie było tematu.
anonim cytuj
28-05-2025
Najłatwiej będzie napisać krótkie wypowiedzenie na piśmie („Niniejszym wypowiadam umowę o pracę zawartą dnia … z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia”), własnoręcznie podpisać, dać szefowi kopię z potwierdzeniem odbioru albo wysłać poleconym; przy stażu 4 miesiące kodeks pracy daje ci właśnie 2 tygodnie, liczone od najbliższej niedzieli, więc po tym terminie możesz spokojnie odejść, zabrać świadectwo pracy i niewykorzystany urlop; jeśli chcesz jeszcze szybciej, zaproponuj rozwiązanie za porozumieniem stron – datę końcową możecie wtedy wpisać dowolną, nawet następny dzień; a jeżeli uważasz, że to realny mobbing, to w grę wchodzi też rozwiązanie bez wypowiedzenia z winy pracodawcy (art. 55 §1¹ kp) – piszesz „Rozwiązuję umowę ze skutkiem natychmiastowym z powodu mobbingu”, zbierasz dowody (maile, świadków), zgłaszasz sprawę do PIP lub sądu i możesz żądać odszkodowania co najmniej równego minimalnemu wynagrodzeniu; w praktyce większość ludzi wybiera zwykłe dwutygodniowe wypowiedzenie, bo jest proste, a gdyby szef dalej utrudniał, zawsze możesz dorzucić skargę do PIP, która lubi takie przypadki i może wpaść na kontrolę; pamiętaj tylko, by zachować kopię wypowiedzenia, dopilnować świadectwa pracy i ewentualnych zaległych pieniędzy, bo papierowa ścieżka to twoja tarcza, a potem już spokojnie szukasz miejsca, w którym nikt nie będzie krzyczał na twoje studia.

anonim cytuj
28-05-2025

Sugerowane Tematy

Przedawnione roszczenie.
W roku mniej więcej 1998/1999 koleżanka mamy wzięła jej na raty sprzęt za który mama nie płaciła rat. W wyniku czego na tą koleżankę usiadł komornik. Wtedy moja mama pożyczyła pieniądze od innych znajomych( którzy już nie żyją więc nie ma jak tego poświadczyć )i jej wszystko oddała, ale nie ma żadnego pokwitowania. Po tylu latach mama dostała wezwanie do zapłaty od tej koleżanki na kwotę 5000 zł, bo ona twierdzi że nic nie zostało ...
Działania terenowe komornika.
Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik. Dlaczego? Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 ) Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nie...
Podatek od sprzedaży działki.
Dzień dobry, Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki. Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło. Kupno działki marzec 2018 Sprzedaż działki sierpień 2023. Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia. Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł. Dzięk...
Pozwanie i odszkodowanie od szpitala
Witam. Zastanwiam się jaką mam szanse na pozwanie szpitala. Rok czasu chodziłam do ginekologa prywatnie (starania o 2 dziecko). Po roku zostałam skierowana przez nią na badanie hsg (jest to badanie drożności jajowodów, jeśli zrosty są małe to wstrzyknięty kontrast jest w stanie je "rozerwać", przetkać). Na wypisie mam napisane, że oba jajowody drożne (bo wedle ginekolog, która to robiła i do której chodziłam prywatnie udało się j...

Wyszukiwarka