Rozwiązanie umowy o pracę

Dzień dobry.
Jaki jest najlepszy sposób zrezygnowania z umowy o pracę na czas określony, po przepracowaniu 4 miesięcy u danego pracodawcy? Powód jest taki, iż szefostwo wykorzystując mój kierunek studiów, non stop mówi mi, że nic nie osiągnę. Wydaje mi się, że to już czysty mobbing. Najpierw krzyczą, a później udają, że nie było tematu.
anonim cytuj
28-05-2025
Najłatwiej będzie napisać krótkie wypowiedzenie na piśmie („Niniejszym wypowiadam umowę o pracę zawartą dnia … z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia”), własnoręcznie podpisać, dać szefowi kopię z potwierdzeniem odbioru albo wysłać poleconym; przy stażu 4 miesiące kodeks pracy daje ci właśnie 2 tygodnie, liczone od najbliższej niedzieli, więc po tym terminie możesz spokojnie odejść, zabrać świadectwo pracy i niewykorzystany urlop; jeśli chcesz jeszcze szybciej, zaproponuj rozwiązanie za porozumieniem stron – datę końcową możecie wtedy wpisać dowolną, nawet następny dzień; a jeżeli uważasz, że to realny mobbing, to w grę wchodzi też rozwiązanie bez wypowiedzenia z winy pracodawcy (art. 55 §1¹ kp) – piszesz „Rozwiązuję umowę ze skutkiem natychmiastowym z powodu mobbingu”, zbierasz dowody (maile, świadków), zgłaszasz sprawę do PIP lub sądu i możesz żądać odszkodowania co najmniej równego minimalnemu wynagrodzeniu; w praktyce większość ludzi wybiera zwykłe dwutygodniowe wypowiedzenie, bo jest proste, a gdyby szef dalej utrudniał, zawsze możesz dorzucić skargę do PIP, która lubi takie przypadki i może wpaść na kontrolę; pamiętaj tylko, by zachować kopię wypowiedzenia, dopilnować świadectwa pracy i ewentualnych zaległych pieniędzy, bo papierowa ścieżka to twoja tarcza, a potem już spokojnie szukasz miejsca, w którym nikt nie będzie krzyczał na twoje studia.

anonim cytuj
28-05-2025

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy.
Witam, Mężowi zostało zatrzymane prawo jazdy za alkohol do 27.11.2022 jednak został zatrzymany za jazdę po zabraniu uprawnień i otrzymał wyrok zakazu prowadzenia pojazdów 27.10.2022-27.04.2023, czy musi ponownie podchodzić do egzaminu na prawo jazdy? 2 osobne wyroki nie przekraczające roku, czy jeśli po 27.04.2023 zostałby zatrzymany przez policję za prowadzenie to byłoby to rozpatrywane jako jazda bez uprawnień czy ponowne zatrzymanie po zabran...
Odrzucenie spadku po zmarłej.
Niedawno umarła moja mama i okazało się że zostawiła nam sporo długów. Już po kolei wszyscy odrzucamy spadek u notariusza. Teraz takie pytanie. Czego nie można brać po mamie żeby długi nie przeszły? Tzn. Ubezpieczenie w pracy i prywatne, ZUS ? Czy powinniśmy powiadomić banki że nie żyje i komorników ?...
Czy mają prawo żądać jakiejkolwiek dopłaty, skoro wysłali przedmiot, po cenie po jakiej został kupiony?
Cześć, proszę o poradę. Przedmiot kupiony przez stronę internetową, promocja z 1400 na około 30 zł, 130 zł z przesyłką. Dostaliśmy wiadomość, że jest to pomyłka w cenie, z prośbą o dopłatę. Mimo to przedmiot został wysłany. W trakcie wysyłki odpowiedzieliśmy, że po regularnie cenie przedmiot nas nie interesuje i jeśli będzie to przesyłka pobraniowa to paczki nie odbierzemy. Paczka jednak przyszła, faktura wystawiona na kwotę po jakiej przedmiot k...
Jak bronić się przed obniżeniem alimentów?
Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc. Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzy...

Wyszukiwarka