Rozwiązanie umowy o pracę

Dzień dobry.
Jaki jest najlepszy sposób zrezygnowania z umowy o pracę na czas określony, po przepracowaniu 4 miesięcy u danego pracodawcy? Powód jest taki, iż szefostwo wykorzystując mój kierunek studiów, non stop mówi mi, że nic nie osiągnę. Wydaje mi się, że to już czysty mobbing. Najpierw krzyczą, a później udają, że nie było tematu.
anonim cytuj
28-05-2025
Najłatwiej będzie napisać krótkie wypowiedzenie na piśmie („Niniejszym wypowiadam umowę o pracę zawartą dnia … z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia”), własnoręcznie podpisać, dać szefowi kopię z potwierdzeniem odbioru albo wysłać poleconym; przy stażu 4 miesiące kodeks pracy daje ci właśnie 2 tygodnie, liczone od najbliższej niedzieli, więc po tym terminie możesz spokojnie odejść, zabrać świadectwo pracy i niewykorzystany urlop; jeśli chcesz jeszcze szybciej, zaproponuj rozwiązanie za porozumieniem stron – datę końcową możecie wtedy wpisać dowolną, nawet następny dzień; a jeżeli uważasz, że to realny mobbing, to w grę wchodzi też rozwiązanie bez wypowiedzenia z winy pracodawcy (art. 55 §1¹ kp) – piszesz „Rozwiązuję umowę ze skutkiem natychmiastowym z powodu mobbingu”, zbierasz dowody (maile, świadków), zgłaszasz sprawę do PIP lub sądu i możesz żądać odszkodowania co najmniej równego minimalnemu wynagrodzeniu; w praktyce większość ludzi wybiera zwykłe dwutygodniowe wypowiedzenie, bo jest proste, a gdyby szef dalej utrudniał, zawsze możesz dorzucić skargę do PIP, która lubi takie przypadki i może wpaść na kontrolę; pamiętaj tylko, by zachować kopię wypowiedzenia, dopilnować świadectwa pracy i ewentualnych zaległych pieniędzy, bo papierowa ścieżka to twoja tarcza, a potem już spokojnie szukasz miejsca, w którym nikt nie będzie krzyczał na twoje studia.

anonim cytuj
28-05-2025

Sugerowane Tematy

Budowa domu bez ślubu.
Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musia...
Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...
Podwyżka na fundusz remontowy.
Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania. Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców. Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym...
Przymusowe leczenie.
Cześć! Mam w domu alkoholika - ojca. Przez alkohol już stracił prawo jazdy oraz pracę (aktualnie znalazł nową). Pije od zawsze odkąd pamiętam, raz mniej raz więcej. Był na odwyku dwa miesiące ale nic to nie dało. Większość majątku jest zdobyta przez mamę i ona nie chce mu oddać połowy bo mu się nie należy więc męczy się z tym człowiekiem pod jednym dachem. Jednak psychicznie się to bardzo odbija na rodzinie. Czy można go gdzieś zgłosić? Jakie...

Wyszukiwarka