Rozwiązanie umowy o pracę

Dzień dobry.
Jaki jest najlepszy sposób zrezygnowania z umowy o pracę na czas określony, po przepracowaniu 4 miesięcy u danego pracodawcy? Powód jest taki, iż szefostwo wykorzystując mój kierunek studiów, non stop mówi mi, że nic nie osiągnę. Wydaje mi się, że to już czysty mobbing. Najpierw krzyczą, a później udają, że nie było tematu.
anonim cytuj
28-05-2025
Najłatwiej będzie napisać krótkie wypowiedzenie na piśmie („Niniejszym wypowiadam umowę o pracę zawartą dnia … z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia”), własnoręcznie podpisać, dać szefowi kopię z potwierdzeniem odbioru albo wysłać poleconym; przy stażu 4 miesiące kodeks pracy daje ci właśnie 2 tygodnie, liczone od najbliższej niedzieli, więc po tym terminie możesz spokojnie odejść, zabrać świadectwo pracy i niewykorzystany urlop; jeśli chcesz jeszcze szybciej, zaproponuj rozwiązanie za porozumieniem stron – datę końcową możecie wtedy wpisać dowolną, nawet następny dzień; a jeżeli uważasz, że to realny mobbing, to w grę wchodzi też rozwiązanie bez wypowiedzenia z winy pracodawcy (art. 55 §1¹ kp) – piszesz „Rozwiązuję umowę ze skutkiem natychmiastowym z powodu mobbingu”, zbierasz dowody (maile, świadków), zgłaszasz sprawę do PIP lub sądu i możesz żądać odszkodowania co najmniej równego minimalnemu wynagrodzeniu; w praktyce większość ludzi wybiera zwykłe dwutygodniowe wypowiedzenie, bo jest proste, a gdyby szef dalej utrudniał, zawsze możesz dorzucić skargę do PIP, która lubi takie przypadki i może wpaść na kontrolę; pamiętaj tylko, by zachować kopię wypowiedzenia, dopilnować świadectwa pracy i ewentualnych zaległych pieniędzy, bo papierowa ścieżka to twoja tarcza, a potem już spokojnie szukasz miejsca, w którym nikt nie będzie krzyczał na twoje studia.

anonim cytuj
28-05-2025

Sugerowane Tematy

Zabudowa komórki lokatorskiej.
Kupiliśmy z mężem mieszkanie od dewelopera. Do mieszkania przynależy komórka lokatorska, która znajduje się w garażu podziemnym. Dla mnie wygląda bardziej jak boks na rowery, ale w akcie notarialnym mam zapis o komórce lokatorskiej. Brak w niej światła, najbliższa lampa jaka tam jest, świeci w części sąsiada. I teraz pytanie: czy taką komórkę można zgodnie z prawem zabudować? Zabudować, czyli na przykład zainstalować jakieś płyty zasłaniające w...
Dyscyplinowanie pracownika.
Mam problem z pracownicą. Ma więcej zwolnień lekarskich niż dni w pracy. Nie informuje mnie, kiedy wraca ze zwolnienia. Spóźnia się. Nie przypominam sobie nawet dnia, kiedy przyszła o czasie. Zamiast wykonywać obowiązki ogląda telewizor. Zwracam uwagę, że ma nieuprzątnięte stanowisko pracy, odpowiada, że ma czysto. Aneksowałam umowę, zmniejszając etat- poszła na zwolnienie. Nie jest medykiem, udziela porad medycznych. Regularnie ją dyscyplinuję,...
PODWAŻENIE WPISU W KARCIE ZGONU.
Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zm...
Wyrobienie PKK przy wynajmowanym mieszkaniu.
Witam córka chce zrobić kurs na prawo jazdy poszła do wydziału komunikacji i okazało się że nie można wyrobić PKK bo nie posiada meldunku. Mieszka ze mną w wynajmowanym mieszkaniu od 4 lat. Czy jest jakiś sposób na wyrobienie PKK bez meldunku gdyż właściciele mieszkania nie chcą nas zameldować nawet czasowo....

Wyszukiwarka