Pytanie jest takie, czy po jego śmierci ja jako jego "przyszywany" syn będę mógł go tam pochować czy będę musiał szukać rodziny ojczyma i prosić o zgodę?
Zgodnie z polskim prawem, kwestie związane z grobem rodzinnym i pochówkiem są regulowane przede wszystkim przez przepisy prawa lokalnego, a dokładniej przez regulaminy cmentarzy, które mogą różnić się w zależności od danej gminy czy parafii.
Jeżeli ojczym jest właścicielem grobowca (a dokładniej, jeżeli posiada prawo do miejsca spoczynku na tym konkretnym grobowcu), to ma prawo tam zostać pochowany. W praktyce często jest jednak tak, że prawo to przysługuje osobie, która opłaciła grób, czyli, jak sugeruje się w dyskusji, Twojej mamie. Jeśli tak jest w tym przypadku, nie będzie potrzebna zgoda innych członków rodziny ojczyma.
Ty nie masz prawa do tego grobu. Ale on ma prawo tam leżeć.
To prawda, jeżeli ojczym jest właścicielem grobowca (lub osoba, która opłaciła grób posiada takie prawo w jego imieniu), ma prawo tam zostać pochowany. Jako "przyszywany" syn nie masz automatycznie praw do dysponowania tym grobem, chyba że ojczym przekaże Ci takie prawo (na przykład w testamencie).
Mój ojciec jak zmarł, to przyjechali z zakładu pogrzebowego i powiedzieli od razu, że jeżeli ojciec miał rodzeństwo to trzeba ich odnaleźć i zapytać o zgodę na pochowek w miejscu, gdzie leży również mój brat i dziadek.
To, czy trzeba uzyskać zgodę od rodzeństwa zależy od konkretnych przepisów regulaminu cmentarza. W niektórych miejscach może to być wymagane, w innych nie.
W razie pochówku na pewno będzie potrzebna zgoda osoby, która opłaciła grób.
To jest kluczowe. Osoba, która opłaciła miejsce w grobowcu, posiada prawo do decydowania o tym, kto zostanie tam pochowany. Jeżeli więc Twoja mama opłaciła miejsce w grobowcu, to jej zgoda będzie niezbędna.
W skrócie, warto zwrócić uwagę na regulamin danego cmentarza i upewnić się, kto posiada prawa do grobowca. Jeżeli ojczym posiada takie prawo, nie powinno być problemu z jego pochówkiem w tym miejscu. Jeśli Twoja mama opłaciła miejsce w grobowcu, jej zgoda będzie kluczowa.