Orzeczenie lekarskie po badaniach kontrolnych.

Pracownik dostarczył orzeczenie po badaniach kontrolnych, zauważyłam, że lekarz zaznaczył, że jest pracownik jest gotów do „podjęcia”, a nie „wykonywania” pracy - można było zaznaczyć jedno z dwóch. Czy myślicie, że pracownik powinien zgłosić się do lekarza po poprawkę czy to nie ma znaczenia?
anonim cytuj
18-10-2023
Chodzi o zatrudniony/przyjmowany? Wzór orzeczenia jest taki sam dla wstępnych, okresowych i kontrolnych. Moim zdaniem LMP wykreślił nie to co trzeba, co nie zmienia faktu, że nie ma przeciwwskazań, bo zakładam, że nie ma.
Z punktu widzenia zdolności do pracy nie ma to znaczenia. Jeśli nie daje Ci to spokoju wyślij pracownika do lekarza z prośbą o skorygowanie. Oczywiście w godzinach pracy.
co to za orzeczenie - druk ?

Dokładnie, taki mamy wzór orzeczenia, tylko zazwyczaj lekarze nic nie zaznaczali, teraz dostałam ze skreśleniem 'wykonywanie' pracy i zaczęłam się zastanawiać czy to ma znaczenie.
uważam ,że nie ma to większego znaczenia jak jest zdolny do pracy i wyznaczył kolejny termin badania

anonim cytuj
18-10-2023
W związku z przedstawioną sytuacją dotyczącą orzeczenia lekarskiego po badaniach kontrolnych, warto podkreślić następujące kwestie:

W świetle prawa pracy w Polsce, kluczowym jest ustalenie, czy pracownik jest zdolny do pracy czy nie. Określenia "podjęcie" oraz "wykonywanie" pracy mają niewielkie różnice semantyczne, jednak w praktyce oba te sformułowania sugerują zdolność pracownika do wykonywania obowiązków służbowych.

Zwróćmy uwagę na następujące aspekty:

Interpretacja przepisów: Brak jest precyzyjnego odniesienia w polskim prawie pracy co do konkretnego sformułowania, które musi pojawić się w orzeczeniu lekarskim. Najważniejsze jest stwierdzenie przez lekarza zdolności pracownika do wykonywania obowiązków na stanowisku pracy.

Zastosowanie w praktyce: Jeśli w treści orzeczenia lekarskiego stwierdzono, że pracownik jest zdolny do pracy, a jedynie sposób określenia tego faktu budzi wątpliwości, nie powinno to mieć wpływu na decyzje związane z zatrudnieniem czy kontynuacją pracy przez pracownika.

Podsumowując, skoro lekarz medycyny pracy uznał pracownika za zdolnego do pracy, użyte sformułowanie "podjęcie" pracy nie powinno mieć znaczenia w kontekście dalszego zatrudnienia czy wykonywania obowiązków służbowych przez pracownika. Jeżeli jednak dla pewności chcą Państwo uniknąć wszelkich wątpliwości czy niejasności, pracownik może zgłosić się do lekarza medycyny pracy celem skorygowania orzeczenia.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę starać się o mieszkanie socjalne?
Mąż kazał mi się wyprowadzić z domu razem z dziećmi. Obecnie mieszkam u przyjaciół. Czy w takiej sytuacji mogę starać się o mieszkanie socjalne?...
Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole?
1.Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole informując o tym rodziców 3 dni przed ? (Wszyscy mieli umowy do 31.08.2023) 2. W lutym trzeba było zapłacić wyprawkę 250 zł deklarując przy tym że dziecko będzie uczęszczać do przedszkola w roku szkolnym 2023/2024, czy ta wyprawka podlega zwrotowi skoro rok szkolny jeszcze się nie zaczął ? 3. Od 1.09.2022 do tej pory czesne zostało podwyższone dwa razy o łączną kwot...
Czy mogę unieważnić umowę sprzedaży, jeśli kupiłem używany samochód, który ma ukryte wady?
Ostatnio zakupiłem używany samochód od prywatnego sprzedawcy. W momencie transakcji byłem bardzo podekscytowany i zaufałem, że auto jest w dobrym stanie, ponieważ sprzedawca stwierdził, że samochód jest w pełni sprawny i nie ma żadnych ukrytych wad. Niestety, po zakupie okazało się, że samochód ma pewne problemy, o których sprzedawca mi nie wspomniał. Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że auto ma poważne problemy z układem hamulcowym, któ...
Sprzedaż samochodu.
Witam nie wiem czy w odpowiednim miejscu ale próbuję. Mam takie pytanie ponad rok temu sprzedałem samochód na polskich tablicach w Niemczech i dwa tygodnie temu dostałem pismo z Policji że ktoś spowodował kolizję drogową tym samochodem a ja widnieje w Polsce jako ostatni właściciel. Mam umowę sprzedaży(co prawda w tym momencie mam wątpliwości co do prawdziwości danych kupującego).Mam wszystkie dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie samochodu. A...

Wyszukiwarka