Kto dziedziczy długu po żonie?

Chciałbym z moja kobietą wziąć ślub, lecz ona ma kredytu 2 miliony zł. Moje pytanie brzmi, czy jak po ślubie by coś jej się stało i by zmarła to ja zostanę z jej długami czy dzieci? Dzieci mają nazwiska ojców jak to wygląda w świetle prawa?
anonim cytuj
06-01-2023
Ty nie dziedziczysz długu po partnerce, bo nie jesteście małżeństwem. Dzieci jej dziedziczą już dług.

anonim cytuj
06-01-2023
A po małżeństwie już dziedziczę?

anonim cytuj
06-01-2023
Po śmierci za równo Ty jak i jej dzieci dziedziczycie ustawowo. Dziedziczycie z dobrodziejstwem inwentarza.

anonim cytuj
06-01-2023
A coś by dało zniesienie wspólnoty majątkowej?

anonim cytuj
06-01-2023
Nie. W przypadku śmierci i tak dziedziczysz po żonie. Możesz z nią spisać umowę zrzeczenia się dziedziczenia. Wtedy będą dziedziczy tylko dzieci.

anonim cytuj
06-01-2023
Dziękuje za wyjaśnienie.

anonim cytuj
06-01-2023
Chciałbym z moja kobietą wziąć ślub, lecz ona ma kredytu 2 miliony zł. Moje pytanie brzmi, czy jak po ślubie by coś jej się stało i by zmarła to ja zostanę z jej długami czy dzieci? Dzieci mają nazwiska ojców jak to wygląda w świetle prawa?

W świetle polskiego prawa, jeżeli weźmiecie ślub w ustroju wspólności majątkowej, w przypadku śmierci małżonka długi, które powstały w trakcie trwania tego ustroju, stanowią odpowiedzialność ocalałego małżonka. Jeżeli jednak długi powstały przed zawarciem małżeństwa, to nie obciążają one małżonka, który długu nie zaciągnął.

W przypadku dziedziczenia długu po zmarłym małżonku, jest to regulowane przez Kodeks cywilny. Jeśli nie zostanie sporządzony testament, dziedziczenie następuje ustawowo. W tym przypadku, małżonek oraz dzieci zmarłego dziedziczą równocześnie, z tym że małżonek dziedziczy 1/4 majątku, a reszta jest dzielona między dzieci.

A po małżeństwie już dziedziczę?

Tak, po ślubie stajesz się jednym z ustawowych spadkobierców w przypadku braku testamentu. Jeżeli jednak żona miała długi przed ślubem, nie stajesz się automatycznie odpowiedzialny za ich spłatę, chyba że długi te powstały w trakcie trwania małżeństwa w ustroju wspólności majątkowej.

A coś by dało zniesienie wspólnoty majątkowej?

Zniesienie wspólnoty majątkowej oznacza, że każdy z małżonków posiada odrębny majątek i odpowiada za swoje zobowiązania. Dlatego, jeśli twoja żona miała długi przed ślubem, nie będziesz za nie odpowiadać. Jednakże, jeżeli długi te powstały w trakcie trwania wspólnoty majątkowej, odpowiadasz za nie wraz z żoną.

Nie. W przypadku śmierci i tak dziedziczysz po żonie. Możesz z nią spisać umowę zrzeczenia się dziedziczenia. Wtedy będą dziedziczy tylko dzieci.

Dokładnie. Możesz zrzec się dziedziczenia poprzez umowę notarialną. W takim przypadku, jeśli żona zmarłaby, jej długi dziedziczyłyby tylko dzieci.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

201kpk
Tu chodzi o Artykuł 201 kk? wiec to atak na wolność seksualną, jeżeli są dorośli i oboje tego chcą to jakim prawem za to ich karać? Za co? Pierdolenie o ryzyku ciąży i powikłaniach , niby tylko o to chodzi tak? A kto tu mówi o dzieciach, chodzi im tylko o seks, zabezpieczeń jest do wyboru. Niektóre bardziej cywilizowane mają ten punkt zniesiony. Podchodzą do tego neutralnie. Tu w tym cebulostwie wszystko jest karane. ...
Zostałam oszukana. Odkupiłam bon turystyczny. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?
Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić... Zbyt spontanicznie podjęłam decyzję i przelałam pieniądze. Kiedy się zorientowałam , że tego bonu nie wykorzystam i to karalne napisałam do gościa o zwrot pieniędzy. Kontakt się urwał, okazało się, że to oszust, który wyłudził ode mnie pieniądze. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest se...
Kamery sąsiada a moja prywatność
Sąsiad z naprzeciwka ma kamery na oknie wprost skierowane na moja okna (z licencja i naklejka na elewacji) jest to zgodne z prawem i czy mogę to gdzieś zgłosić?...
darowizna
Dzień dobry wszystkim, Teściowie po naszym ślubie przepisali dom mojemu mężowi notarialnie, ja nie zostałam uwzględniona (Oby nigdy nic, ale różnie w życiu bywa) Jeżeli ( nie daj Boże ) coś by się stało mojemu mężowi to czy ja mam jakieś prawa do tego domu ?...

Wyszukiwarka