Chciałbym z moja kobietą wziąć ślub, lecz ona ma kredytu 2 miliony zł. Moje pytanie brzmi, czy jak po ślubie by coś jej się stało i by zmarła to ja zostanę z jej długami czy dzieci? Dzieci mają nazwiska ojców jak to wygląda w świetle prawa?
W świetle polskiego prawa, jeżeli weźmiecie ślub w ustroju wspólności majątkowej, w przypadku śmierci małżonka długi, które powstały w trakcie trwania tego ustroju, stanowią odpowiedzialność ocalałego małżonka. Jeżeli jednak długi powstały przed zawarciem małżeństwa, to nie obciążają one małżonka, który długu nie zaciągnął.
W przypadku dziedziczenia długu po zmarłym małżonku, jest to regulowane przez Kodeks cywilny. Jeśli nie zostanie sporządzony testament, dziedziczenie następuje ustawowo. W tym przypadku, małżonek oraz dzieci zmarłego dziedziczą równocześnie, z tym że małżonek dziedziczy 1/4 majątku, a reszta jest dzielona między dzieci.
A po małżeństwie już dziedziczę?
Tak, po ślubie stajesz się jednym z ustawowych spadkobierców w przypadku braku testamentu. Jeżeli jednak żona miała długi przed ślubem, nie stajesz się automatycznie odpowiedzialny za ich spłatę, chyba że długi te powstały w trakcie trwania małżeństwa w ustroju wspólności majątkowej.
A coś by dało zniesienie wspólnoty majątkowej?
Zniesienie wspólnoty majątkowej oznacza, że każdy z małżonków posiada odrębny majątek i odpowiada za swoje zobowiązania. Dlatego, jeśli twoja żona miała długi przed ślubem, nie będziesz za nie odpowiadać. Jednakże, jeżeli długi te powstały w trakcie trwania wspólnoty majątkowej, odpowiadasz za nie wraz z żoną.
Nie. W przypadku śmierci i tak dziedziczysz po żonie. Możesz z nią spisać umowę zrzeczenia się dziedziczenia. Wtedy będą dziedziczy tylko dzieci.
Dokładnie. Możesz zrzec się dziedziczenia poprzez umowę notarialną. W takim przypadku, jeśli żona zmarłaby, jej długi dziedziczyłyby tylko dzieci.