Kto dziedziczy długu po żonie?

Chciałbym z moja kobietą wziąć ślub, lecz ona ma kredytu 2 miliony zł. Moje pytanie brzmi, czy jak po ślubie by coś jej się stało i by zmarła to ja zostanę z jej długami czy dzieci? Dzieci mają nazwiska ojców jak to wygląda w świetle prawa?
anonim cytuj
06-01-2023
Ty nie dziedziczysz długu po partnerce, bo nie jesteście małżeństwem. Dzieci jej dziedziczą już dług.

anonim cytuj
06-01-2023
A po małżeństwie już dziedziczę?

anonim cytuj
06-01-2023
Po śmierci za równo Ty jak i jej dzieci dziedziczycie ustawowo. Dziedziczycie z dobrodziejstwem inwentarza.

anonim cytuj
06-01-2023
A coś by dało zniesienie wspólnoty majątkowej?

anonim cytuj
06-01-2023
Nie. W przypadku śmierci i tak dziedziczysz po żonie. Możesz z nią spisać umowę zrzeczenia się dziedziczenia. Wtedy będą dziedziczy tylko dzieci.

anonim cytuj
06-01-2023
Dziękuje za wyjaśnienie.

anonim cytuj
06-01-2023
Chciałbym z moja kobietą wziąć ślub, lecz ona ma kredytu 2 miliony zł. Moje pytanie brzmi, czy jak po ślubie by coś jej się stało i by zmarła to ja zostanę z jej długami czy dzieci? Dzieci mają nazwiska ojców jak to wygląda w świetle prawa?

W świetle polskiego prawa, jeżeli weźmiecie ślub w ustroju wspólności majątkowej, w przypadku śmierci małżonka długi, które powstały w trakcie trwania tego ustroju, stanowią odpowiedzialność ocalałego małżonka. Jeżeli jednak długi powstały przed zawarciem małżeństwa, to nie obciążają one małżonka, który długu nie zaciągnął.

W przypadku dziedziczenia długu po zmarłym małżonku, jest to regulowane przez Kodeks cywilny. Jeśli nie zostanie sporządzony testament, dziedziczenie następuje ustawowo. W tym przypadku, małżonek oraz dzieci zmarłego dziedziczą równocześnie, z tym że małżonek dziedziczy 1/4 majątku, a reszta jest dzielona między dzieci.

A po małżeństwie już dziedziczę?

Tak, po ślubie stajesz się jednym z ustawowych spadkobierców w przypadku braku testamentu. Jeżeli jednak żona miała długi przed ślubem, nie stajesz się automatycznie odpowiedzialny za ich spłatę, chyba że długi te powstały w trakcie trwania małżeństwa w ustroju wspólności majątkowej.

A coś by dało zniesienie wspólnoty majątkowej?

Zniesienie wspólnoty majątkowej oznacza, że każdy z małżonków posiada odrębny majątek i odpowiada za swoje zobowiązania. Dlatego, jeśli twoja żona miała długi przed ślubem, nie będziesz za nie odpowiadać. Jednakże, jeżeli długi te powstały w trakcie trwania wspólnoty majątkowej, odpowiadasz za nie wraz z żoną.

Nie. W przypadku śmierci i tak dziedziczysz po żonie. Możesz z nią spisać umowę zrzeczenia się dziedziczenia. Wtedy będą dziedziczy tylko dzieci.

Dokładnie. Możesz zrzec się dziedziczenia poprzez umowę notarialną. W takim przypadku, jeśli żona zmarłaby, jej długi dziedziczyłyby tylko dzieci.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?
Dzień dobry. Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k. Problem jest taki, że mam tylko 50k Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k. Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i i...
Co zrobić ze złośliwym sąsiadem?
W mojej klatce mieszka nienormalna starsza sąsiadka. Wszystkich się czepia, straszy policją, sądami, bombą itp. Dowiedziałam się, że od wielu lat nie wpuszcza kontroli gazu i kominiarza. Chciałabym to zgłosić, bo jest to niebezpieczne. Do tego często przy jej drzwiach czuć gazem. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. Jak to zgłosić, żeby nie było na mnie. Sąsiadka i tak mi utrudnia życie....
Darowizna dla syna.
Mam taką sprawę. Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji
Dzień dobry Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji kto dzierżawi teren należący do gminy i w jakim terminie trwa umowa i jaka jest podstawa prawna tej dzierżawy? Jeśli nie dzierżawię a zajmuję i dbam o teren to mogę ponieść konsekwencje? Opis sytuacji: Ostatnio blisko mojego domu zaczęły rozrastać się krzaki i typowe zielsko itd. W te krzaki były powyrzucane butelki i inne śmieci. Posprzątałem to i dbam, kosze tra...

Wyszukiwarka