Dwie darowizny w jednym akcie notarialnym.

Witam, teściowe chcą darować swojemu synowi, a mojemu mężowi jedną działką, drugą natomiast swojej córce. Czy mogą to zrobić w jednym akcie notarialnym? Czy również w tym samym akcie mąż może mi darować połowę swojego udziału w działce i tym samym rozszerzyć współwłasność? Dzięki temu nie trzeba by później robić tego rozszerzenia, które jest dodatkowo płatne.
Za wszelkie informację dziękuję, bardzo zależy mi na nich, ponieważ notariusze, nie zawsze chcą ujawniać takie możliwości.
anonim cytuj
10-01-2024
Mogą w jednej umowie dać 2 działki: synowi i córce, ale gdy daruje mąż, to już jest drugi akt prawny.

anonim cytuj
10-01-2024
Czyli na pewno nie ma takiej możliwości? Będziemy musieli płacić za kolejny akt notarialny?

anonim cytuj
10-01-2024
Tak. miałam identyczną sytuację, chciałam zrobić rozszerzenie wspólności przy darowiźnie, jednak notariusz powiedziała, że to dopiero jak się ukaże wpis w księdze wieczystej.

anonim cytuj
10-01-2024
A jednak można zrobić to wszystko w jednym akcie, wystarczy znaleźć notariusza, który nie jest nastawiony tylko na zysk. Ale jednak zdecydujemy się od razu na darowiznę od rodziców dla nas oboje, bardziej opłaci mi się zapłacić ten podatek.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Nieuzasadniony wpis w KW.
Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel. Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości. Do dnia dzisiejszego hipoteka przymusowa ...
Alimenty na dziecko.
Witam, proszę o poradę. Urodziłam parę dni dziecko, ojciec ma firmy (które nie są na niego). Jaka kwotę alimentów można uzyskać ? Ojciec chce płacić 500 zł ja się z tym nie zgadzam gdyż koszty są dużo większe chociażby ze względu na to ze 90% mojego wynagrodzenia teraz pójdzie na opłatę mieszkania....
problem z sasiadem i groźby
Witam, mam pytanie u lekki problem, mam sasiada któremu przeszkadza wszystko muzyka nie głosna, dzieci itp itd, chodź on tak samo jak żona jego mieszkają na piętrze chodzą głośno pies szczeka itp itd oczywiście to mu już nie przeszkadza. Dziś otrzymałem telefon od niego że przyjedzie do domu z trasy i mnie rozwali. Ma mnie nie być w domu bp mnie pobije... itp itd, co w tej sytuacji można zrobić złości policji czy co ? Podpowiecie...
czy mozna mieć 2 obywatelstwa?
Witam, mam pytanie odnośnie obywatelstwa dla córki, mama jest francuska, wiec aktualnie posiada paszport francuski, urodziła sie w UK wiec przysługuje jej również obywatelstwo angielskie, z tego co nam tłumaczono to wystarczy wypełnić dokument i wyslac a paszport przyjdzie do domu pocztą, jednak obawiam sie ze nie dostanie wtedy obywatelstwa polskiego ponieważ ktos mi mówił ze mozna posiadac tylko dwa obywatelstwa... Czy jest sens robić wogole po...

Wyszukiwarka