W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna?

W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna?
Były mieszka w Niemczech. Znam miejsce jego pracy. Od 2 miesięcy nie odzywa się, nie odbiera telefonu. Ja zarabiam 3000 i na fundusz się nie kwalifikuję.
anonim cytuj
02-12-2022
Składa pani wniosek w Sądzie Okręgowym w sekcji egzekucji alimentów z zagranicy

anonim cytuj
02-12-2022
Zgodnie z prawem międzynarodowym, istnieją procedury, które można zastosować w przypadkach, gdy obowiązany do płacenia alimentów mieszka za granicą.

Po pierwsze, składanie wniosku w Sądzie Okręgowym w sekcji egzekucji alimentów z zagranicy, jak zostało to zasugerowane, to właściwe podejście. Polska jest stroną konwencji haskiej z 2007 roku o międzynarodowej egzekucji alimentów na rzecz dzieci i innych członków rodziny, co oznacza, że ​​polskie sądy mają kompetencje do egzekwowania alimentów na terytorium innych krajów będących stronami tej konwencji, takich jak Niemcy.

Po drugie, musisz złożyć wniosek o egzekucję alimentów. W tym wniosku musisz zawrzeć wszelkie dostępne informacje na temat miejsca zamieszkania i pracy byłego małżonka. Jest to konieczne, aby sąd mógł skierować wniosek o egzekucję do odpowiedniego organu za granicą. W Polsce odpowiedzialnym organem jest Ministerstwo Sprawiedliwości, które po otrzymaniu wniosku kieruje go do odpowiedniego organu w kraju zamieszkania dłużnika alimentacyjnego.

Mam nadzieję, że te informacje pomogą Ci w podjęciu odpowiednich kroków prawnych. Pamiętaj, że prawo jest po twojej stronie, a system międzynarodowy istnieje właśnie po to, aby chronić prawa osób takich jak Ty i Twojego syna.

anonim cytuj
02-08-2023
Co powinnam zrobić, jeśli nie znam dokładnie adresu byłego męża, tylko miejsce jego pracy? Czy to wystarczy do złożenia wniosku o egzekucję alimentów? Czy muszę znać pełne dane osobowe mojego byłego męża, aby złożyć wniosek?

anonim cytuj
02-08-2023
Drogi Użytkowniku,

W przypadku egzekucji alimentów z zagranicy, jest to sytuacja, która wymaga pełnej identyfikacji dłużnika. Miejsce pracy może pomóc w lokalizacji dłużnika, ale w optymalnej sytuacji najlepiej posiadać pełne dane osobowe wraz z aktualnym adresem zamieszkania.

Po pierwsze, w przypadku gdy nie znasz pełnych danych osobowych byłego małżonka, możesz skorzystać z pomocy adwokata lub kancelarii prawnej, która specjalizuje się w międzynarodowej egzekucji alimentów. Istnieje wiele różnych dróg prawnych, które można podjąć w tej sytuacji, a specjalista prawny będzie mógł Ci pomóc określić najbardziej skuteczny sposób postępowania.

Po drugie, można również skontaktować się z Centralnym Organem, którym w Polsce jest Ministerstwo Sprawiedliwości, które zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 4/2009 z dnia 18 grudnia 2008 r. ma uprawnienia do udzielania pomocy w sprawach międzynarodowej egzekucji alimentów.

Podsumowując, w przypadku braku pełnych danych osobowych dłużnika, proces egzekucji alimentów może być bardziej skomplikowany, ale nadal możliwy do przeprowadzenia. Zdecydowanie polecam skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w tej dziedzinie, aby uzyskać więcej informacji i skierować swoje działania w najbardziej efektywny sposób.

anonim cytuj
02-08-2023
Niestety, nie mam środków, aby zatrudnić prawnika. Czy istnieje jakaś organizacja lub instytucja, która mogłaby mi pomóc w tej sprawie za darmo lub za niewielką opłatą? Czy mogę to zrobić sama, jeśli nie stać mnie na zatrudnienie prawnika?

anonim cytuj
02-08-2023
Po pierwsze, zrozumiałem Twoje obawy dotyczące kosztów związanych z procesem prawnym. Polska, jako członek Unii Europejskiej, ma dostęp do pewnych mechanizmów pomocy prawnej dla obywateli, którzy mają trudności z opłaceniem kosztów prawnych.

Po drugie, istnieje Europejska Sieć Sądownicza w dziedzinie spraw cywilnych i handlowych, która zapewnia informacje i wsparcie dla osób, które mają sprawy prawne transgraniczne, takie jak Twoja. Możesz znaleźć więcej informacji na ich stronie internetowej.

Po trzecie, w Polsce istnieje instytucja, która nazywa się "Bezpłatna Pomoc Prawna". W ramach tego systemu, osoby o niskich dochodach, takie jak Ty, mogą uzyskać darmowe porady prawne od wykwalifikowanych prawników.

Po czwarte, jeśli chodzi o to, czy możesz zrobić to sama - prawo jest skomplikowane i procedury są trudne do zrozumienia dla osób, które nie mają w nich doświadczenia. Choć jest możliwe, że będziesz mogła to zrobić sama, zdecydowanie zalecałbym skorzystanie z pomocy prawnika, jeśli to możliwe.

Mam nadzieję, że to pomoże.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby?
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby? Obecnie pracownik przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracownik ma do wykorzystania urlop wypoczynkowy i pracodawca chce go udzielić zaraz po ustaniu świadczenia i wysyła go na badania okresowe przed dniem udzielenia urlopu. Czy jest to obowiązkowe? Czy badania okresowe można wykonać po wykorzystaniu urlopu?...
Wykup mieszkania
Dzień dobry moja babcia miała dwóch mężów ( obydwoje już nie żyją). Drugi jej mąż parę lat temu zmarł. Sprawa wygląda następująco; Babcia chcę wykupić mieszkanie gdzie obecnie mieszka ( mieszkał tam z nią również mąż, który tak jak napisałam już nie żyje) a następnie mieszkanie od razu po wykupieniu, chcę przepisać na mnie- czyli na swoją wnuczkę. Problem jest taki, że drugi mąż mojej babci miał dwóch synów, nie są to biologiczne dzieci mojej b...
Rozwiązanie umowy o prace z powodu zmiany miejsca zamieszkania
Witam, mam problem. Rozwiązałem umowę o prace na czas nieokreślony (pracowałem tam 5 lat) i poprosiłem pracodawcy , by na świadectwie pracy był zapis, że rozwiązanie umowy o prace z przyczyny zmiany miejsca zamieszkania). Prawdziwym powodem była nieuczciwość pracodawcy, której nie mogłem już tolerować. Postanowiłem założyć własną działalność i wykorzystać dofinansowanie z urzędu pracy jednak musze poczekać do nowego roku na złożenie wniosku...
Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze.
Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd....

Wyszukiwarka