Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy. Gdzie zgłosić mobbing? Co zrobić?

Witam , pracuje w firmie gastronomicznej od 1,5 roku , Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy , między innymi wydarzyła się sytuacja że trafiłam do szpitala z przemęczenia , w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić , prześmiewczo mówi że nie bo się ,,przemeczysz hehe " i chce dać mi umowę teraz na pół etatu. Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu?
Gdzie zgłosić mobbing?
Co zrobić?
anonim cytuj
30-11-2022
Jaka umowa?
+1  
anonim cytuj
30-11-2022
Teraz mam umowa o pracę na pełen etat a chce mi zmienić ja umowa o pracę ale na pół etatu

anonim cytuj
30-11-2022
Więc może dać Ci porozumienie zmieniające - wtedy nie musisz się godzić, może dać też wypowiedzenie zmieniające - tu nie przyjęcie oznacza zmianę wypowiedzenia zmieniającego w normalne wypowiedzenie.
Nieprawidłowości można zgłaszać do pip lub złożyć pozew do sądu pracy.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziękuję bardzo za pomoc

anonim cytuj
30-11-2022
,coli

w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić ,
Przestań sie prosić
przy umowie o prace nawet jak nie wypracujesz normy godzinowej , i ilości dni to i tak pracodawca musi Ci wypłacić pełne wynagrodzenie jakie masz w umowie
Jak nie wypłaci pozostaje PIP

anonim cytuj
30-11-2022
Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy

Mobbing, czyli nękanie psychiczne w miejscu pracy, jest zakazane zgodnie z art. 94^3 Kodeksu Pracy. Jeśli jesteś przekonany/a, że padłeś/aś ofiarą mobbingu, istnieje kilka kroków, które powinieneś/aś podjąć:

Powiadom przełożonego na piśmie o zachodzącej sytuacji, opisując konkretne zdarzenia, które uważasz za przejawy mobbingu.
Jeżeli działania mobbingowe nie ustąpią, możesz zgłosić sytuację do Państwowej Inspekcji Pracy (PIP) w celu przeprowadzenia kontroli w zakładzie pracy.
W skrajnych przypadkach, jeżeli doświadczałeś/aś szkód zdrowotnych lub innych strat w wyniku mobbingu, możesz podjąć działania sądowe przeciwko pracodawcy.
W odniesieniu do wypowiedzi:

Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu?

Nie. Pracodawca nie może jednostronnie zmienić istotnych warunków Twojej umowy o pracę, takich jak np. wymiar czasu pracy. Jak już wspomniano wcześniej, może on jednak przedłożyć Ci porozumienie zmieniające lub wypowiedzenie zmieniające. Odmowa przyjęcia wypowiedzenia zmieniającego skutkuje tym, że staje się ono normalnym wypowiedzeniem, co może prowadzić do rozwiązania stosunku pracy.

przy umowie o prace nawet jak nie wypracujesz normy godzinowej , i ilości dni to i tak pracodawca musi Ci wypłacić pełne wynagrodzenie jakie masz w umowie

To prawda. Jeżeli jesteś gotowy/a do pracy, ale pracodawca nie zapewnia Ci pracy w wymiarze określonym w umowie, nadal przysługuje Ci wynagrodzenie za cały okres, jakbyś pracował/a zgodnie z umową. W przypadku nieprawidłowości w wypłacie wynagrodzenia, warto zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy (PIP) w celu złożenia skargi na pracodawcę.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny
Witam, starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny bez wydziedziczenia mnie jako jedynego spadkobiorcy ustawowego. Rodzice zawsze chcieli żeby podzielić wnuków , niestety mlodszy jest niepełnoletni. Starszy syn stwierdził że nie sprzeda mieszkania i nie podzieli się " wywlekając" state rodzinne spory. Wiem że mam prawo do zachowku , gdy starszy syn się o tym dowiedział wściekł się że oczekuje sprzedaży mi...
Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. O czym powinnam pamiętać?
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Trzymanie gołębi w bloku
Sąsiad dokarmiał gołębie na balkonie, w bloku spółdzielczym na wezwanie administracji usunął gołębie, ale nie całkowicie teraz ma je w mieszkaniu. Czy można coś z tym zrobić? ...
Czy można nie stawić się na przesłuchanie?
Mój tata dostał wezwanie do Sądu w charakterze świadka. Sąd oddalony jest o około 150 km od miejsca zamieszkania. Wiek mojego taty to około 70 lat. Sprawa toczy się około 6 lat. W tym czasie już raz był wezwany przez Sąd i zeznawał. Nie chce tego robić po raz drugi. Czy można w jakiś sposób zrezygnować i nie pojechać do sądu? Np złozyc odpowiedni wniosek lub zaświadczenie od lekarza? Jeśli tak, to jak to miałoby wyglądać? Jakich użyć argumentów?...

Wyszukiwarka