Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy. Gdzie zgłosić mobbing? Co zrobić?

Witam , pracuje w firmie gastronomicznej od 1,5 roku , Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy , między innymi wydarzyła się sytuacja że trafiłam do szpitala z przemęczenia , w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić , prześmiewczo mówi że nie bo się ,,przemeczysz hehe " i chce dać mi umowę teraz na pół etatu. Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu?
Gdzie zgłosić mobbing?
Co zrobić?
anonim cytuj
30-11-2022
Jaka umowa?
+1  
anonim cytuj
30-11-2022
Teraz mam umowa o pracę na pełen etat a chce mi zmienić ja umowa o pracę ale na pół etatu

anonim cytuj
30-11-2022
Więc może dać Ci porozumienie zmieniające - wtedy nie musisz się godzić, może dać też wypowiedzenie zmieniające - tu nie przyjęcie oznacza zmianę wypowiedzenia zmieniającego w normalne wypowiedzenie.
Nieprawidłowości można zgłaszać do pip lub złożyć pozew do sądu pracy.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziękuję bardzo za pomoc

anonim cytuj
30-11-2022
,coli

w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić ,
Przestań sie prosić
przy umowie o prace nawet jak nie wypracujesz normy godzinowej , i ilości dni to i tak pracodawca musi Ci wypłacić pełne wynagrodzenie jakie masz w umowie
Jak nie wypłaci pozostaje PIP

anonim cytuj
30-11-2022
Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy

Mobbing, czyli nękanie psychiczne w miejscu pracy, jest zakazane zgodnie z art. 94^3 Kodeksu Pracy. Jeśli jesteś przekonany/a, że padłeś/aś ofiarą mobbingu, istnieje kilka kroków, które powinieneś/aś podjąć:

Powiadom przełożonego na piśmie o zachodzącej sytuacji, opisując konkretne zdarzenia, które uważasz za przejawy mobbingu.
Jeżeli działania mobbingowe nie ustąpią, możesz zgłosić sytuację do Państwowej Inspekcji Pracy (PIP) w celu przeprowadzenia kontroli w zakładzie pracy.
W skrajnych przypadkach, jeżeli doświadczałeś/aś szkód zdrowotnych lub innych strat w wyniku mobbingu, możesz podjąć działania sądowe przeciwko pracodawcy.
W odniesieniu do wypowiedzi:

Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu?

Nie. Pracodawca nie może jednostronnie zmienić istotnych warunków Twojej umowy o pracę, takich jak np. wymiar czasu pracy. Jak już wspomniano wcześniej, może on jednak przedłożyć Ci porozumienie zmieniające lub wypowiedzenie zmieniające. Odmowa przyjęcia wypowiedzenia zmieniającego skutkuje tym, że staje się ono normalnym wypowiedzeniem, co może prowadzić do rozwiązania stosunku pracy.

przy umowie o prace nawet jak nie wypracujesz normy godzinowej , i ilości dni to i tak pracodawca musi Ci wypłacić pełne wynagrodzenie jakie masz w umowie

To prawda. Jeżeli jesteś gotowy/a do pracy, ale pracodawca nie zapewnia Ci pracy w wymiarze określonym w umowie, nadal przysługuje Ci wynagrodzenie za cały okres, jakbyś pracował/a zgodnie z umową. W przypadku nieprawidłowości w wypłacie wynagrodzenia, warto zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy (PIP) w celu złożenia skargi na pracodawcę.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy można wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego mailem?
Wypowiedzenie umowy najmu lokalu mieszkalnego przez maila? Czy jest zgodne z prawem jeżeli nie posiadam adresu korespondencyjnego właściciela mieszkania, a w umowie najmu podany jest tylko adres e-mail? Właściciel mieszka za granicą...
Pozew o nakaz zapłaty.
Witam. Złożyłem pozew o nakaz zapłaty. Po jakimś czasie otrzymałem ze sądu zobowiązanie na dostarczenie korespondencji powodowi przez komornika. Złożyłem wniosek do komornika i po jakimś czasie otrzymałem zawiadomienie od komornika o ustaleniu adresu ale braku możliwości dostarczenia korespondencji. Komornik powiadomił mnie o przekroczeniu czasu na zobowiązanie, dlatego napisałem wniosek o przedłużenie terminu zobowiązania, po dwóch tygodniach ...
Kontakty z dzieckiem.
Jeśli dziecko jest na stałe u matki, czy matka ma obowiązek dowozić dziecko do ojca w celu realizacji kontaktów przez ojca? (Kontakty nieuregulowane sądownie) co w sytuacji gdy ojciec powie, że nie przyjedzie po dziecko "bo nie ma na bilet"? A gdy matka nie przywiezie mu dziecka czy będzie to utrudnianie kontaktu?...
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje?
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje? Dotychczasowy pracodawca twierdzi, że 3 miesiące, a ten u którego chce się zatrudnić twierdzi że miesiąc. Od maja 2007 r. do końca 2009 r. byłam zatrudniona w firmie w ramach umowy o pracę. W między czasie w styczniu 2009 r. firma przekształciła się w spółkę z.o.o . Potem świadczyłam usługi w ramach działalności gospodarczej. Od maja 2021 r. ponownie zostałam zatrudniona w ramach umowy o pracę. W tym...

Wyszukiwarka