Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ?

Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?
anonim cytuj
11-10-2021
Z tego co wiem bedzie sciagany z wynagrodzenia do 60% wynagrodzenia czyli przykladowo bedzie zarabiał np. Najnizsza 2100 to to 840zl idzie na dlug ale jezeli niebylo wczesniej funduszu to najpierw bedzie splacany fundusz a dopiero dlug ktory powstal tak mial moj znajomy.

anonim cytuj
11-10-2021
Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?

Dług alimentacyjny pozostaje i nie jest umarzany z powodu pobytu dłużnika w zakładzie karnym. Jeżeli ojciec dzieci podejmie pracę po wyjściu z zakładu, możliwe jest ściągnięcie długu z jego wynagrodzenia przez komornika na podstawie wcześniejszego postanowienia sądu. Prawo przewiduje, że z wynagrodzenia za pracę dłużnika można potrącić do 60% na poczet zaspokojenia wierzyciela alimentacyjnego.

Z tego co wiem bedzie sciagany z wynagrodzenia do 60% wynagrodzenia czyli przykladowo bedzie zarabiał np. Najnizsza 2100 to to 840zl idzie na dlug ale jezeli niebylo wczesniej funduszu to najpierw bedzie splacany fundusz a dopiero dlug ktory powstal tak mial moj znajomy.

To prawda, jeśli korzystałaś z funduszu alimentacyjnego, to środki z wynagrodzenia ojca dzieci w pierwszej kolejności będą kierowane na spłatę zadłużenia wobec funduszu. Dopiero po spłaceniu tego długu, środki będą przekazywane bezpośrednio na Twoje konto w celu pokrycia długu alimentacyjnego.

Nie musisz ponownie wnioskować o ściągnięcie długu do sądu czy komornika, jeśli dług został już wcześniej tytułowany i jest prowadzone przez komornika postępowanie egzekucyjne. Jeśli natomiast postępowanie było zawieszone z powodu braku środków u dłużnika, po uzyskaniu informacji o jego dochodach, możesz wystąpić z wnioskiem do komornika o wznowienie postępowania egzekucyjnego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

jak pomóc osobie dotkniętej przemocą domową?
Dobry wieczór wszystkim, mam pytanie. Znam osobę pełnoletnią dotkniętą przemocą domową ze strony rodziców. Chodzi przede wszystkim o ciągłe obrażanie, szantaż emocjonalny (np. grożenie samobójstwem oprawcy), ingerowanie w prywatną korespondencję, uniemożliwianie kontaktu, wchodzenie do łazienki w trakcie mycia. Ogólnie naprawdę jest słabo. Trwa to od klilku lat. Nie pomagały słowa otuchy, pomoc w wyprowadzce. Rozmawialiśmy z dzielnicowym, który...
Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem?
Czy ojciec 10 letniego syna pozbawiony władzy rodzicielskiej może założyć sprawę o widzenia z dzieckiem? Z tego co mi wiadomo to pozbawienie władzy rodzicielskiej to niemożność decydowania o sprawach dziecka. Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem? Czy mimo pozbawienia praw rodzicielskich jest sens o starania się przed sądem o widzenia z synem?...
Ile czasu ma pracodawca na wypowiedzenie umowy
Witam, mam pytanie. Jestem niezdolny do pracy z powodu orzeczenia lekarskiego. Aktualny pracodawca nie nie chce mi rozwiązać umowy o prace tylko ciągle proponuje mi zmianę stanowiska gdzie ja ciągle odmawiam i mam do tego prawo aby odmówić. Dodatkowo jestem straszony ze zostanę zwolniony dyscyplinarnie z powodu braku kontynuacji L4 gdzie jestem ciągle namawiany abym wziął L4 oraz przedstawił zaświadczenie od lekarza, że jestem trwale niezdolny do...
Rozwiązanie umowy o pracę przed jej rozpoczęciem.
Miałam stabilną pracę w pewnej firmie przez prawie 6 lat ale niezbyt dobrze płatną. Znalazłam kolejna pracę, firma złożyła mi ofertę, naciskała na skrócenie wypowiedzenia z 3 do 2 ms. Obecna firma się zgodziła. Z nową firmą podpisałam umowę jeszcze przed rozpoczęciem stosunku pracy. Kilka tygodni przed rozpoczęciem nowej pracy nowa firma dała wypowiedzenie umowy dodając zapis, że w ciągu 3 tygodni mogę odwołać się do sądu. W starej firmie kończy ...

Wyszukiwarka