Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ?

Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?
anonim cytuj
11-10-2021
Z tego co wiem bedzie sciagany z wynagrodzenia do 60% wynagrodzenia czyli przykladowo bedzie zarabiał np. Najnizsza 2100 to to 840zl idzie na dlug ale jezeli niebylo wczesniej funduszu to najpierw bedzie splacany fundusz a dopiero dlug ktory powstal tak mial moj znajomy.

anonim cytuj
11-10-2021
Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?

Dług alimentacyjny pozostaje i nie jest umarzany z powodu pobytu dłużnika w zakładzie karnym. Jeżeli ojciec dzieci podejmie pracę po wyjściu z zakładu, możliwe jest ściągnięcie długu z jego wynagrodzenia przez komornika na podstawie wcześniejszego postanowienia sądu. Prawo przewiduje, że z wynagrodzenia za pracę dłużnika można potrącić do 60% na poczet zaspokojenia wierzyciela alimentacyjnego.

Z tego co wiem bedzie sciagany z wynagrodzenia do 60% wynagrodzenia czyli przykladowo bedzie zarabiał np. Najnizsza 2100 to to 840zl idzie na dlug ale jezeli niebylo wczesniej funduszu to najpierw bedzie splacany fundusz a dopiero dlug ktory powstal tak mial moj znajomy.

To prawda, jeśli korzystałaś z funduszu alimentacyjnego, to środki z wynagrodzenia ojca dzieci w pierwszej kolejności będą kierowane na spłatę zadłużenia wobec funduszu. Dopiero po spłaceniu tego długu, środki będą przekazywane bezpośrednio na Twoje konto w celu pokrycia długu alimentacyjnego.

Nie musisz ponownie wnioskować o ściągnięcie długu do sądu czy komornika, jeśli dług został już wcześniej tytułowany i jest prowadzone przez komornika postępowanie egzekucyjne. Jeśli natomiast postępowanie było zawieszone z powodu braku środków u dłużnika, po uzyskaniu informacji o jego dochodach, możesz wystąpić z wnioskiem do komornika o wznowienie postępowania egzekucyjnego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....
Czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie bez wiedzy i zgody matki??
Witam przychodzę z zapytaniem czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce od 3 lat ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie Nigeryjskiej w Warszawie Bez wiedzy i zgody matki? Zdaje mi się że musi zostać wyrażona zgoda matki i musi być podpis ,matka nie zgodziła się na rejestrację A jednak do niej doszło bez jej wiedzy i podpisu. Proszę bez hejtu. Dziękuję....
Zakłócanie miru domowego
Witam grupowiczów. Mam problem z sąsiadem, którego syn od trzech lat robi sobie tor wyścigowy między budynkami mieszkalnymi, jeżdżąc dzień w dzień na kładzie. Rozmawiałam z jego matką ostatnio interweniowałam u jego ojca, jednak usłyszałam że jeździ po swojej posesji i mam się wynosić. Zgłosiłam sprawę do dzielnicowego powołując się na zakłucanie spokoju w dzień. Usłyszałam że jest to trudne do udowodnienia mimo że mam nagrania z kamery co chłop...
Czy mogę nie wyrazic zgody na wymianę piecy przez spółdzielnię mieszkaniową?
Spółdzielnia Mieszkaniowa w przyszłym roku będzie likwidować piecyki gazowe, ponieważ ciepła woda będzie z rur. Jak się dowiedziałam wszyscy muszą wyrazić zgodę. Nie chce rezygnować z gazu ponieważ jest dużo tańsze. Mam mieszkanie własnościowe i czy spółdzielnia może decydować w takiej sprawie....

Wyszukiwarka