Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ?

Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?
anonim cytuj
11-10-2021
Z tego co wiem bedzie sciagany z wynagrodzenia do 60% wynagrodzenia czyli przykladowo bedzie zarabiał np. Najnizsza 2100 to to 840zl idzie na dlug ale jezeli niebylo wczesniej funduszu to najpierw bedzie splacany fundusz a dopiero dlug ktory powstal tak mial moj znajomy.

anonim cytuj
11-10-2021
Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?

Dług alimentacyjny pozostaje i nie jest umarzany z powodu pobytu dłużnika w zakładzie karnym. Jeżeli ojciec dzieci podejmie pracę po wyjściu z zakładu, możliwe jest ściągnięcie długu z jego wynagrodzenia przez komornika na podstawie wcześniejszego postanowienia sądu. Prawo przewiduje, że z wynagrodzenia za pracę dłużnika można potrącić do 60% na poczet zaspokojenia wierzyciela alimentacyjnego.

Z tego co wiem bedzie sciagany z wynagrodzenia do 60% wynagrodzenia czyli przykladowo bedzie zarabiał np. Najnizsza 2100 to to 840zl idzie na dlug ale jezeli niebylo wczesniej funduszu to najpierw bedzie splacany fundusz a dopiero dlug ktory powstal tak mial moj znajomy.

To prawda, jeśli korzystałaś z funduszu alimentacyjnego, to środki z wynagrodzenia ojca dzieci w pierwszej kolejności będą kierowane na spłatę zadłużenia wobec funduszu. Dopiero po spłaceniu tego długu, środki będą przekazywane bezpośrednio na Twoje konto w celu pokrycia długu alimentacyjnego.

Nie musisz ponownie wnioskować o ściągnięcie długu do sądu czy komornika, jeśli dług został już wcześniej tytułowany i jest prowadzone przez komornika postępowanie egzekucyjne. Jeśli natomiast postępowanie było zawieszone z powodu braku środków u dłużnika, po uzyskaniu informacji o jego dochodach, możesz wystąpić z wnioskiem do komornika o wznowienie postępowania egzekucyjnego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę zerwać umowę najmu?
Czy mogę zerwać umowę najmu jeśli właściciel mieszkania bez mojej wiedzy zamontował kamery przed drzwiami mieszkania? Przy podpisywaniu umowy nie było mowy o takich praktykach oraz o tym, ze kamery maja zostać zamontowane. Są one przed drzwiami mieszkania (3 piętro) i przy drzwiach wejściowych do klatki (parter). Właściciel argumentuje decyzje kłopotliwym sąsiadem który często robił imprezy i dewastował klatkę ale mieszka on na 1 piętrze gdzie ka...
Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
Dwie darowizny w jednym akcie notarialnym.
Witam, teściowe chcą darować swojemu synowi, a mojemu mężowi jedną działką, drugą natomiast swojej córce. Czy mogą to zrobić w jednym akcie notarialnym? Czy również w tym samym akcie mąż może mi darować połowę swojego udziału w działce i tym samym rozszerzyć współwłasność? Dzięki temu nie trzeba by później robić tego rozszerzenia, które jest dodatkowo płatne. Za wszelkie informację dziękuję, bardzo zależy mi na nich, ponieważ notariusze, nie zaw...
Zdarzenie na drodze.
Jadąc nocą wjechałam w leżący na środku jezdni bieżnik opony od tira. W miejscu nieoświetlonym i dość ruchliwym. Mam uszkodzoną chłodnicę i zderzak przedni. Pytanie jest czy mogę liczyć na odszkodowanie od zarządu dróg? Gdzie mam zgłosić takie zdarzenie?...

Wyszukiwarka