Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ?

Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?
anonim cytuj
11-10-2021
Z tego co wiem bedzie sciagany z wynagrodzenia do 60% wynagrodzenia czyli przykladowo bedzie zarabiał np. Najnizsza 2100 to to 840zl idzie na dlug ale jezeli niebylo wczesniej funduszu to najpierw bedzie splacany fundusz a dopiero dlug ktory powstal tak mial moj znajomy.

anonim cytuj
11-10-2021
Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?

Dług alimentacyjny pozostaje i nie jest umarzany z powodu pobytu dłużnika w zakładzie karnym. Jeżeli ojciec dzieci podejmie pracę po wyjściu z zakładu, możliwe jest ściągnięcie długu z jego wynagrodzenia przez komornika na podstawie wcześniejszego postanowienia sądu. Prawo przewiduje, że z wynagrodzenia za pracę dłużnika można potrącić do 60% na poczet zaspokojenia wierzyciela alimentacyjnego.

Z tego co wiem bedzie sciagany z wynagrodzenia do 60% wynagrodzenia czyli przykladowo bedzie zarabiał np. Najnizsza 2100 to to 840zl idzie na dlug ale jezeli niebylo wczesniej funduszu to najpierw bedzie splacany fundusz a dopiero dlug ktory powstal tak mial moj znajomy.

To prawda, jeśli korzystałaś z funduszu alimentacyjnego, to środki z wynagrodzenia ojca dzieci w pierwszej kolejności będą kierowane na spłatę zadłużenia wobec funduszu. Dopiero po spłaceniu tego długu, środki będą przekazywane bezpośrednio na Twoje konto w celu pokrycia długu alimentacyjnego.

Nie musisz ponownie wnioskować o ściągnięcie długu do sądu czy komornika, jeśli dług został już wcześniej tytułowany i jest prowadzone przez komornika postępowanie egzekucyjne. Jeśli natomiast postępowanie było zawieszone z powodu braku środków u dłużnika, po uzyskaniu informacji o jego dochodach, możesz wystąpić z wnioskiem do komornika o wznowienie postępowania egzekucyjnego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wezwanie w charakterze świadka.
Witam, dostałem wezwanie do stawiennictwa w charakterze strony - sprawa cywilna, postępowanie uproszczone. Czy moja obecność na nim jest obowiązkowa ? Bo kancelaria przekazała mi informację, że nie muszę pojawiać się na rozprawie, ale mam jednak wątpliwości....
Darowizna od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza?
Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego" Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę. Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u...
Podniesienie ceny w stosunku do tego co było ustalone za wykonanie usługi
Słyszałem, że wykonawca usługi może w jakimś stopniu podnieść jej cenę w stosunku do ego co było ustalone, ale że tu są jakieś maksymalne limity. Ktoś mi powie ile wynosi ten limit?...
Podział majątku po rozwodzie.
Posiadam mieszkanie zakupione przed ślubem wzięte na kredyt, na moim prywatnym koncie gdzie przelewana jest wypłata. Od 2015 roku jestem po ślubie, a teraz żona chce się rozwieść i zapowiada że będzie żądać spłaty za opłacany kredyt w tym czasie. Dodam że dopiero od dwóch lat ma stałą pracę, a wcześniej tylko stypendium 1600 zł. Przez większość czasu miałem dwa razy większe dochody, i oprócz spłaty kredytu ze swojego konta i często jeszcze czynsz...

Wyszukiwarka