Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ?

Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?
anonim cytuj
11-10-2021
Z tego co wiem bedzie sciagany z wynagrodzenia do 60% wynagrodzenia czyli przykladowo bedzie zarabiał np. Najnizsza 2100 to to 840zl idzie na dlug ale jezeli niebylo wczesniej funduszu to najpierw bedzie splacany fundusz a dopiero dlug ktory powstal tak mial moj znajomy.

anonim cytuj
11-10-2021
Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?

Dług alimentacyjny pozostaje i nie jest umarzany z powodu pobytu dłużnika w zakładzie karnym. Jeżeli ojciec dzieci podejmie pracę po wyjściu z zakładu, możliwe jest ściągnięcie długu z jego wynagrodzenia przez komornika na podstawie wcześniejszego postanowienia sądu. Prawo przewiduje, że z wynagrodzenia za pracę dłużnika można potrącić do 60% na poczet zaspokojenia wierzyciela alimentacyjnego.

Z tego co wiem bedzie sciagany z wynagrodzenia do 60% wynagrodzenia czyli przykladowo bedzie zarabiał np. Najnizsza 2100 to to 840zl idzie na dlug ale jezeli niebylo wczesniej funduszu to najpierw bedzie splacany fundusz a dopiero dlug ktory powstal tak mial moj znajomy.

To prawda, jeśli korzystałaś z funduszu alimentacyjnego, to środki z wynagrodzenia ojca dzieci w pierwszej kolejności będą kierowane na spłatę zadłużenia wobec funduszu. Dopiero po spłaceniu tego długu, środki będą przekazywane bezpośrednio na Twoje konto w celu pokrycia długu alimentacyjnego.

Nie musisz ponownie wnioskować o ściągnięcie długu do sądu czy komornika, jeśli dług został już wcześniej tytułowany i jest prowadzone przez komornika postępowanie egzekucyjne. Jeśli natomiast postępowanie było zawieszone z powodu braku środków u dłużnika, po uzyskaniu informacji o jego dochodach, możesz wystąpić z wnioskiem do komornika o wznowienie postępowania egzekucyjnego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

64kw
art.64 kw jest uchylony, stan z dzisiaj lexlege. co za amator tym zatrzadza? do roboty geku... Kodeks wykroczeń Stan prawny aktualny na dzień: 12.02.2024 Dz.U.2023.0.2119 t.j. - Ustawa z dnia 20 maja 1971 r. - Kodeks wykroczeń link: https://lexlege.pl/szukaj/wszystko/%2520Art.%252064.%2520kodeks%2520wykroczen/#kodeks-wykroczen/...
Nadpalenie mojego pojazdu.
Mam dość nietypowy problem. Moje auto zostało opalone od strony kierowcy przez auto które jak na razie wiem zostało podpalone, tak twierdzi biegły sądowy. Uszkodzonych są 3 pojazdy. Środkowy który został podpalony. Mój po prawej do niego opalony, "kogoś" po lewej także został opalony. Środkowy oraz ten po lewej stoją już jakiś czas, nie ruszane wyglądały na opuszczone. Obawiam się że środkowy nie ma obowiązkowego OC ..... Problem ma...
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi?
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi? W sensie jaka kara? Karta przekazana za życia dobrowolnie. Dopiero dowiedziałem się , że to jest przestępstwo. Dodam że mam dwójkę starszych braci. Całą kwotę mam w domu....
darownina częci auta
Witam. Czy darowizna części samochodu (udział 10%) w I grupie podatkowej poniżej progu 9637 zł wymaga zgłoszenia do US? Chodzi o możliwość dopisania Obdarowanego do dowodu rejestracyjnego celem obniżenia składki OC/AC. ...

Wyszukiwarka