Moje pytanie brzmi czy w sytuacji gdy pracodawca poda mnie jako osobę prowadzącą pojazd będę musiał przyjąć mandat mimo, ze nie ma jasnych dowodów na to, ze to ja jestem winien?
W świetle polskiego prawa, sam fakt, że pracodawca poda Cię jako osobę prowadzącą pojazd, nie jest wystarczającym dowodem do zmuszenia Cię do zapłaty mandatu. Niezbędne są konkretne dowody wskazujące na to, że to Ty byłeś kierowcą w chwili popełnienia wykroczenia.
Czy on ma prawo czegoś takiego ode mnie wymagać?
Nie, nie ma prawa wymagać od Ciebie zapłaty bez wyraźnych dowodów na Twoją winę. Dodatkowo, wystawienie przez pracodawcę pisma, które sugeruje postępowanie sądowe bez rzeczywistego podstawy do tego, może być postrzegane jako działanie na Twoją szkodę.
Ma on prawo wymagać ode mnie jeszcze czegokolwiek? Innych pieniędzy niż te 133, które to były niby 1/3 części mandatu. Nie wydaje mi się żebym to ja miał płacić za to pismo.
Jeżeli pracodawca nie ma jasnych dowodów na Twoją winę, nie ma prawa wymagać od Ciebie dodatkowej zapłaty. Warto również zwrócić uwagę, że pismo, które otrzymałeś nie posiada pieczęci ani podpisu - może to sugerować, że jest to pismo nieoficjalne i nie ma mocy prawnej.
Zrobił Pan błąd, że cokolwiek wysyłał. Trzeba było od razu mu napisać, że czeka się na pozew i tyle. Teraz może mu Pan napisać, że idzie Pan do prokuratury złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa z art 286 kk.
Zgadza się, w świetle art. 286 kodeksu karnego popełnione mogło zostać przestępstwo oszustwa. Jeśli ktoś żądał od Ciebie pieniędzy pod fałszywym pretekstem, możesz zgłosić to odpowiednim organom ścigania.
Myśle ze twój pracodawca wie kto kierował autem .Wjezdzając do DE przekroczyłam prędkość o 7 km i przyszedł mandat ze zdjęciem .Teraz dostajesz mandat z numerem i możesz wejść na necie i zobaczyć kto jechał .W Holandii myśle ze jest podobnie .
Dokładnie, wielu krajach europejskich przy wykroczeniach drogowych stosuje się system monitoringu, który pozwala na identyfikację kierowcy. W związku z tym warto sprawdzić dostępne dowody zanim podejmiesz decyzję o zapłacie mandatu czy innych kosztów. Jeżeli masz pewność, że nie byłeś kierowcą pojazdu w chwili popełnienia wykroczenia, powinieneś bronić swoich praw i nie zgadzać się na nieuzasadnione żądania płatności.