Koszty zastępstwa procesowego

Koszty zastępstwa procesowego to są koszty które mimo sprawy wygranej się ponosi czy są przez przegranego pokrywane ?
anonim cytuj
30-11-2022
Co do zasady są pokrywane przez stronę, która przegrywa proces. Należy to odróżnić od wynagrodzenia, które należne jest pełnomocnikowi, z którego usług się korzystało (to już zależy od ustaleń z pełnomocnikiem).

anonim cytuj
30-11-2022
Jeśli koszty zastępstwa procesowego były przyznane w wyroku zaocznym to pomimo późniejszej wygranej trzeba te z wyroku zaocznego zapłacić

anonim cytuj
30-11-2022
Koszty zastępstwa procesowego to są koszty które mimo sprawy wygranej się ponosi czy są przez przegranego pokrywane ?

Koszty zastępstwa procesowego to koszty, które strona ponosi za czynności pełnomocnika procesowego. W świetle polskiego prawa, koszty procesu są pokrywane przez stronę, która przegrywa postępowanie. Od tej zasady mogą być wyjątki, ale są one związane z konkretnej sytuacją procesową.

Co do zasady są pokrywane przez stronę, która przegrywa proces. Należy to odróżnić od wynagrodzenia, które należne jest pełnomocnikowi, z którego usług się korzystało (to już zależy od ustaleń z pełnomocnikiem).

Dokładnie tak. Koszty zastępstwa procesowego to koszty, które sąd może przyznać stronie wygrywającej na rzecz jej pełnomocnika. Natomiast wynagrodzenie pełnomocnika to kwestia umowy między klientem a pełnomocnikiem i jest niezależna od postanowień sądu w zakresie kosztów zastępstwa procesowego.

Jeśli koszty zastępstwa procesowego były przyznane w wyroku zaocznym to pomimo późniejszej wygranej trzeba te z wyroku zaocznego zapłacić

Tak jest. Jeżeli wyrok zaoczny przyznaje koszty zastępstwa procesowego, to są one wymagalne nawet jeśli późniejszy wyrok w normalnym trybie jest korzystny dla strony, która została wcześniej skazana do zapłaty w wyroku zaocznym. Jednak jeśli wyrok zaoczny zostaje uchylony i wydany zostaje nowy wyrok w normalnym trybie, to postanowienia nowego wyroku zastępują postanowienia wyroku zaocznego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku.
Witam czy ktoś się orientuje jak wygląda zrzeczenie się spadku , czy dostaje się wcześniej jakieś pismo , podobno muszę się zrzec spadku po Ciotce , siostrze mojego Dziadka , z tym że nie mam kontaktu z żadną osobą spokrewnioną z nią , tzn. dziećmi czy wnukami...
Kolizja w czasie pracy samochodem służbowym.
Witam, Mam taka sytuację. Byłam zatrudniona w pewnej firmie jako magazynier, sprzedawca ale w rzeczywistości pracowałam jako kierowca (badania miałam zrobione). Przywiozłam towar pod sklep, miejsce przy drzwiach ma znak zakazu parkowania ale właściciel terenu jak stajemy na kilka minut z towarem nie czepia się. Przyjechałam, wyładowałam towar, popatrzyłam w lusterka było pusto (bo za mną też jest zakaz parkowania), odpaliłam silnik, zapaliłam św...
Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. O czym powinnam pamiętać?
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Rozdzielność majątkowa a komornik.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...

Wyszukiwarka