Koszty zastępstwa procesowego

Koszty zastępstwa procesowego to są koszty które mimo sprawy wygranej się ponosi czy są przez przegranego pokrywane ?
anonim cytuj
30-11-2022
Co do zasady są pokrywane przez stronę, która przegrywa proces. Należy to odróżnić od wynagrodzenia, które należne jest pełnomocnikowi, z którego usług się korzystało (to już zależy od ustaleń z pełnomocnikiem).

anonim cytuj
30-11-2022
Jeśli koszty zastępstwa procesowego były przyznane w wyroku zaocznym to pomimo późniejszej wygranej trzeba te z wyroku zaocznego zapłacić

anonim cytuj
30-11-2022
Koszty zastępstwa procesowego to są koszty które mimo sprawy wygranej się ponosi czy są przez przegranego pokrywane ?

Koszty zastępstwa procesowego to koszty, które strona ponosi za czynności pełnomocnika procesowego. W świetle polskiego prawa, koszty procesu są pokrywane przez stronę, która przegrywa postępowanie. Od tej zasady mogą być wyjątki, ale są one związane z konkretnej sytuacją procesową.

Co do zasady są pokrywane przez stronę, która przegrywa proces. Należy to odróżnić od wynagrodzenia, które należne jest pełnomocnikowi, z którego usług się korzystało (to już zależy od ustaleń z pełnomocnikiem).

Dokładnie tak. Koszty zastępstwa procesowego to koszty, które sąd może przyznać stronie wygrywającej na rzecz jej pełnomocnika. Natomiast wynagrodzenie pełnomocnika to kwestia umowy między klientem a pełnomocnikiem i jest niezależna od postanowień sądu w zakresie kosztów zastępstwa procesowego.

Jeśli koszty zastępstwa procesowego były przyznane w wyroku zaocznym to pomimo późniejszej wygranej trzeba te z wyroku zaocznego zapłacić

Tak jest. Jeżeli wyrok zaoczny przyznaje koszty zastępstwa procesowego, to są one wymagalne nawet jeśli późniejszy wyrok w normalnym trybie jest korzystny dla strony, która została wcześniej skazana do zapłaty w wyroku zaocznym. Jednak jeśli wyrok zaoczny zostaje uchylony i wydany zostaje nowy wyrok w normalnym trybie, to postanowienia nowego wyroku zastępują postanowienia wyroku zaocznego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak sprawdzić czy babcia podpisała umowę dożywocia?
Babcia mojej narzeczonej kilkanaście lat temu przepisała mieszkanie swojej synowej, niestety nie mam dokładniejszych informacji czy było to w formie darowizny, sprzedaży czy umowy o dożywocie. Tydzień temu babcia złamała biodro, jest już po operacji i wymaga opieki w domu. Synowa oczywiście natychmiast się odcięła i usilnie próbuje babcie umieścić w dps. Babcia nie jest w stanie znaleźć aktu notarialnego, ja podejrzewam ze synowa go po prostu zab...
Czy komornik musi powiadomić o egzekucji ?
Witam, mam pytanie, czy komornik mógł mi zająć konto w banku przed przysłaniem oficjalnego listu do domu? Zajęcie miałem 2 tygodnie temu, dziś list do mnie dotarł, kontaktowałem się z nim dzięki informacji z banku, bo nie wiedziałem co się dzieje. Po rozmowie telefonicznej zapłaciłem część i rachunek został zwolniony, ale to było dwa tygodnie temu. Nasuwa mi się pytanie czy komornik tutaj postąpił zgodnie z przepisami?...
Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...
Jak mogę złożyć załącznik do protokołu nie mając pełnomocnika?
Jeśli nie mam pełnomocnika, czekamy na wyrok w rozwodzie, to jak teraz mogę złożyć załącznik do protokołu?...

Wyszukiwarka