Koszty zastępstwa procesowego

Koszty zastępstwa procesowego to są koszty które mimo sprawy wygranej się ponosi czy są przez przegranego pokrywane ?
anonim cytuj
30-11-2022
Co do zasady są pokrywane przez stronę, która przegrywa proces. Należy to odróżnić od wynagrodzenia, które należne jest pełnomocnikowi, z którego usług się korzystało (to już zależy od ustaleń z pełnomocnikiem).

anonim cytuj
30-11-2022
Jeśli koszty zastępstwa procesowego były przyznane w wyroku zaocznym to pomimo późniejszej wygranej trzeba te z wyroku zaocznego zapłacić

anonim cytuj
30-11-2022
Koszty zastępstwa procesowego to są koszty które mimo sprawy wygranej się ponosi czy są przez przegranego pokrywane ?

Koszty zastępstwa procesowego to koszty, które strona ponosi za czynności pełnomocnika procesowego. W świetle polskiego prawa, koszty procesu są pokrywane przez stronę, która przegrywa postępowanie. Od tej zasady mogą być wyjątki, ale są one związane z konkretnej sytuacją procesową.

Co do zasady są pokrywane przez stronę, która przegrywa proces. Należy to odróżnić od wynagrodzenia, które należne jest pełnomocnikowi, z którego usług się korzystało (to już zależy od ustaleń z pełnomocnikiem).

Dokładnie tak. Koszty zastępstwa procesowego to koszty, które sąd może przyznać stronie wygrywającej na rzecz jej pełnomocnika. Natomiast wynagrodzenie pełnomocnika to kwestia umowy między klientem a pełnomocnikiem i jest niezależna od postanowień sądu w zakresie kosztów zastępstwa procesowego.

Jeśli koszty zastępstwa procesowego były przyznane w wyroku zaocznym to pomimo późniejszej wygranej trzeba te z wyroku zaocznego zapłacić

Tak jest. Jeżeli wyrok zaoczny przyznaje koszty zastępstwa procesowego, to są one wymagalne nawet jeśli późniejszy wyrok w normalnym trybie jest korzystny dla strony, która została wcześniej skazana do zapłaty w wyroku zaocznym. Jednak jeśli wyrok zaoczny zostaje uchylony i wydany zostaje nowy wyrok w normalnym trybie, to postanowienia nowego wyroku zastępują postanowienia wyroku zaocznego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Przed czym chroni mnie rozdzielność majątkowa?
Witam , jutro idę z mężem do notariusza , "spisać"rozdzielność majątkową. Może mi ktoś napisać przed czym chroni mnie ona tak na prawdę ?...
Spis inwentarza.
Witam, odrzuciłam spadek po mamie. Zostały dzieci czyli wnuki, złożyłam wniosek w ich imieniu aby mogły odrzucić spadek ale przyszło mi przez głowę czy jest jakaś możliwość aby się dowiedzieć ile długów zostało po mamie. Czy ja w imieniu dzieci mogę złożyć wniosek do sądu o spis inwentarza po zmarłej?...
Dług ZUS po zmarłym a spadkobiercy.
W skrócie, ja i 6 innych osób nie odrzuciliśmy spadku (ja z głupoty) po nieznanym mi nawet Wujku. Wujek zmarł w grudniu 2016r, sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023. Teraz z ZUSu przychodzą mi upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009. Czy tutaj nie mamy do czynienia z przedawnieniem? Czy ZUS może zrobić mi windykacje komorniczą? Pisać do nich pismo?...
Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?
Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja? Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem. Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile....

Wyszukiwarka