Koszty zastępstwa procesowego

Koszty zastępstwa procesowego to są koszty które mimo sprawy wygranej się ponosi czy są przez przegranego pokrywane ?
anonim cytuj
30-11-2022
Co do zasady są pokrywane przez stronę, która przegrywa proces. Należy to odróżnić od wynagrodzenia, które należne jest pełnomocnikowi, z którego usług się korzystało (to już zależy od ustaleń z pełnomocnikiem).

anonim cytuj
30-11-2022
Jeśli koszty zastępstwa procesowego były przyznane w wyroku zaocznym to pomimo późniejszej wygranej trzeba te z wyroku zaocznego zapłacić

anonim cytuj
30-11-2022
Koszty zastępstwa procesowego to są koszty które mimo sprawy wygranej się ponosi czy są przez przegranego pokrywane ?

Koszty zastępstwa procesowego to koszty, które strona ponosi za czynności pełnomocnika procesowego. W świetle polskiego prawa, koszty procesu są pokrywane przez stronę, która przegrywa postępowanie. Od tej zasady mogą być wyjątki, ale są one związane z konkretnej sytuacją procesową.

Co do zasady są pokrywane przez stronę, która przegrywa proces. Należy to odróżnić od wynagrodzenia, które należne jest pełnomocnikowi, z którego usług się korzystało (to już zależy od ustaleń z pełnomocnikiem).

Dokładnie tak. Koszty zastępstwa procesowego to koszty, które sąd może przyznać stronie wygrywającej na rzecz jej pełnomocnika. Natomiast wynagrodzenie pełnomocnika to kwestia umowy między klientem a pełnomocnikiem i jest niezależna od postanowień sądu w zakresie kosztów zastępstwa procesowego.

Jeśli koszty zastępstwa procesowego były przyznane w wyroku zaocznym to pomimo późniejszej wygranej trzeba te z wyroku zaocznego zapłacić

Tak jest. Jeżeli wyrok zaoczny przyznaje koszty zastępstwa procesowego, to są one wymagalne nawet jeśli późniejszy wyrok w normalnym trybie jest korzystny dla strony, która została wcześniej skazana do zapłaty w wyroku zaocznym. Jednak jeśli wyrok zaoczny zostaje uchylony i wydany zostaje nowy wyrok w normalnym trybie, to postanowienia nowego wyroku zastępują postanowienia wyroku zaocznego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca odmówił urlopu.
Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda. 18 listopada złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu. Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle. Jes...
Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Problem z komornikiem.
Z racji, że jeden z moich rodziców, nie dotrzymywał obowiązku alimentacyjnego, złożyłam wniosek do komornika o ściganie, oczywiście po kilku miesiącach dostałam informacje, że sprawa jest nieskuteczna gdyż dłużnik przebywa poza granicami Polski i praktycznie nie ma żadnych środków na koncie. W roku 2022 w styczniu złożyłam wniosek o zlicytowanie 1/2 części nieruchomości dłużnika. W międzyczasie dostałam informacje o to, że komornik po prostu ...
Związek nieformalny.
Witam, sytuacja prezentuje się następująco: 1. Będąc w nieformalnym związku jakiś czas temu zakupiłem sobie i ówczesnej partnerce bilety na koncert, który miał się odbyć w 2020 roku. 2. Koncert został przeniesiony na rok 2022 ze względu na pandemię. 3. Na początku tego roku rozstaliśmy się, ustaliliśmy kwestię podziału pieniędzy, ruchomości itd., dodatkowym ustaleniem było to, iż miałem przekazać, teraz już ex-partnerce bilet na koncert najpó...

Wyszukiwarka