Osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego, zgłosić to do Us?

Witam, osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego , czy jeśli córka wyciągnie pieniądze na drugi dzień i odda ojcu to musi zgłosić to do Us?
anonim cytuj
30-11-2022
Lepiej już chyba gotówką. Jak udowodnisz ze sprzedawca dostał zapłatę? I tak córka ma je wyciągać

anonim cytuj
30-11-2022
Niestety kupujący chciał tylko przelewem, tak czy tak trzeba zgłosić do us?

anonim cytuj
30-11-2022
osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego

Po pierwsze, sam fakt posiadania środków pieniężnych na koncie bankowym nie jest przedmiotem opodatkowania. Opodatkowanie następuje w momencie uzyskania przychodu. Jeśli dochód został prawidłowo zgłoszony przez sprzedającego w zeznaniu podatkowym, nie ma obowiązku zgłaszania przez córkę wpłat na jej konto w związku z tym, że były one pośrednictwem w transakcji sprzedaży działki przez jej ojca.

Po drugie, jeśli córka wyciągnie pieniądze i odda je ojcu, nie generuje to dodatkowego przychodu dla niej, o ile można udowodnić, że była to jedynie transakcja pośrednicząca i środki pieniężne nie stanowiły dla niej źródła dochodu.

Lepiej już chyba gotówką. Jak udowodnisz ze sprzedawca dostał zapłatę?

Jeśli chodzi o udowodnienie zapłaty, ważne jest posiadanie dokumentacji potwierdzającej transakcję. Może to być umowa sprzedaży, świadectwa, potwierdzenia przelewu bankowego itp.

W kontekście zgłoszenia do Urzędu Skarbowego, kluczowe jest, aby sprzedający prawidłowo uwzględnił dochód z tytułu sprzedaży działki w swoim zeznaniu podatkowym. Przeprowadzenie transakcji za pośrednictwem konta córki nie zwalnia go z tego obowiązku.

W skrócie: Ważne jest, aby sprzedający wykazał dochód z tytułu sprzedaży działki w zeznaniu podatkowym. Przelewanie środków na konto córki nie jest samo w sobie problematyczne z punktu widzenia prawa podatkowego, o ile jest to jedynie sposób przekazania środków pieniężnych i nie generuje dodatkowego dochodu dla córki. Jeśli wątpliwości pozostaną, warto skonsultować się z doradcą podatkowym, aby upewnić się co do prawidłowości działań.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...
Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości?
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości? Mój brat jest do mnie bardzo podobny (tylko nieco grubszy.) I sytuacja wygląda tak, że już od jakiegoś dłuższego czasu wiem, że zadłuża siebie jak tylko może. Wiem na pewno, że ma kredyt na 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jest tego dużo więcej. Ostatnio na wspólnej rodzinnej poczcie zauważyłem tak samo, ze przychodzą same emaile od jakiś pożyczkodawców gdzie padają k...
Rodzeństwo upomina się o zachowek po 4 latach od śmierci matki
Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?...
Jak wycofać zawiadomienie na policji.
Witam, złożyłam zawiadomienie na policji z art. 157kk na swojego męża. W tej chwili nie mieszkamy razem, ale bardzo się stara to naprawić, wiem, że zgłosił się na terapię. W jaki sposób mogę wycofać/zatrzymać postępowanie żeby nie ponosił konsekwencji swojego zachowania? Nie miałam również świadomości, że będzie z automatu założona niebieska karta, która tak naprawdę w żaden sposób nie ułatwia mi życia bo nawet nie są w stanie przyspieszyć konsu...

Wyszukiwarka