Osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego, zgłosić to do Us?

Witam, osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego , czy jeśli córka wyciągnie pieniądze na drugi dzień i odda ojcu to musi zgłosić to do Us?
anonim cytuj
30-11-2022
Lepiej już chyba gotówką. Jak udowodnisz ze sprzedawca dostał zapłatę? I tak córka ma je wyciągać

anonim cytuj
30-11-2022
Niestety kupujący chciał tylko przelewem, tak czy tak trzeba zgłosić do us?

anonim cytuj
30-11-2022
osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego

Po pierwsze, sam fakt posiadania środków pieniężnych na koncie bankowym nie jest przedmiotem opodatkowania. Opodatkowanie następuje w momencie uzyskania przychodu. Jeśli dochód został prawidłowo zgłoszony przez sprzedającego w zeznaniu podatkowym, nie ma obowiązku zgłaszania przez córkę wpłat na jej konto w związku z tym, że były one pośrednictwem w transakcji sprzedaży działki przez jej ojca.

Po drugie, jeśli córka wyciągnie pieniądze i odda je ojcu, nie generuje to dodatkowego przychodu dla niej, o ile można udowodnić, że była to jedynie transakcja pośrednicząca i środki pieniężne nie stanowiły dla niej źródła dochodu.

Lepiej już chyba gotówką. Jak udowodnisz ze sprzedawca dostał zapłatę?

Jeśli chodzi o udowodnienie zapłaty, ważne jest posiadanie dokumentacji potwierdzającej transakcję. Może to być umowa sprzedaży, świadectwa, potwierdzenia przelewu bankowego itp.

W kontekście zgłoszenia do Urzędu Skarbowego, kluczowe jest, aby sprzedający prawidłowo uwzględnił dochód z tytułu sprzedaży działki w swoim zeznaniu podatkowym. Przeprowadzenie transakcji za pośrednictwem konta córki nie zwalnia go z tego obowiązku.

W skrócie: Ważne jest, aby sprzedający wykazał dochód z tytułu sprzedaży działki w zeznaniu podatkowym. Przelewanie środków na konto córki nie jest samo w sobie problematyczne z punktu widzenia prawa podatkowego, o ile jest to jedynie sposób przekazania środków pieniężnych i nie generuje dodatkowego dochodu dla córki. Jeśli wątpliwości pozostaną, warto skonsultować się z doradcą podatkowym, aby upewnić się co do prawidłowości działań.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
co grozi za obrażę sądu?
Witam Mam problem Podczas kolejnej rozprawie o rozwód puściły synowi nerwy i emocjonalnie zwyzywał prawniczkę żony od kłamliwej suki i gorszej od k.. Wy z ulicy podobnie z sędzia od przekupione chuj wartej baby sankcjonujacej klamlitezy żony. Generalnie dużo wulgaryzmów. Czy można to odkręcić i czy ewentualnie co za to grozi kara za obrażę sądu? Jak wysoka i co dalej z przerwana sprawą? Ktoś tak miał? Pozdrawiam...
Obowiązek przerejestrowania samochodu.
Sprzedałem samochód ponad miesiąc temu. Nowy właściciel jeszcze nie zdążył przerejestrować samochodu, a minęło wymagane 30 dni. Jakie kroki można podjąć by go zmusić do tego? Niestety nie mam z nim żadnej formy kontaktu poza danymi z umowy....
udzielenie pożyczki znajomej osobie
Witam. Sytuacja związana jest z udzieleniem pożyczki pieniężnej osobie, którą znam lecz nie spisywaliśmy żadnego dokumentu potwierdzającego, że pieniądze mu przekazałem. Jedyne co mam to rozmowy na aplikacji Messenger (kwota pożyczki, termin spłaty oraz kwotę jaką miał spłacić). Dłużnik ma już około 1.5 miesiąca spóźnienia i raczej nie kwapi się do oddania mimo, że często pisze o spłaceniu pożyczki tego samego dnia. Czy jest jakaś realna szansa n...

Wyszukiwarka