Osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego, zgłosić to do Us?

Witam, osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego , czy jeśli córka wyciągnie pieniądze na drugi dzień i odda ojcu to musi zgłosić to do Us?
anonim cytuj
30-11-2022
Lepiej już chyba gotówką. Jak udowodnisz ze sprzedawca dostał zapłatę? I tak córka ma je wyciągać

anonim cytuj
30-11-2022
Niestety kupujący chciał tylko przelewem, tak czy tak trzeba zgłosić do us?

anonim cytuj
30-11-2022
osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego

Po pierwsze, sam fakt posiadania środków pieniężnych na koncie bankowym nie jest przedmiotem opodatkowania. Opodatkowanie następuje w momencie uzyskania przychodu. Jeśli dochód został prawidłowo zgłoszony przez sprzedającego w zeznaniu podatkowym, nie ma obowiązku zgłaszania przez córkę wpłat na jej konto w związku z tym, że były one pośrednictwem w transakcji sprzedaży działki przez jej ojca.

Po drugie, jeśli córka wyciągnie pieniądze i odda je ojcu, nie generuje to dodatkowego przychodu dla niej, o ile można udowodnić, że była to jedynie transakcja pośrednicząca i środki pieniężne nie stanowiły dla niej źródła dochodu.

Lepiej już chyba gotówką. Jak udowodnisz ze sprzedawca dostał zapłatę?

Jeśli chodzi o udowodnienie zapłaty, ważne jest posiadanie dokumentacji potwierdzającej transakcję. Może to być umowa sprzedaży, świadectwa, potwierdzenia przelewu bankowego itp.

W kontekście zgłoszenia do Urzędu Skarbowego, kluczowe jest, aby sprzedający prawidłowo uwzględnił dochód z tytułu sprzedaży działki w swoim zeznaniu podatkowym. Przeprowadzenie transakcji za pośrednictwem konta córki nie zwalnia go z tego obowiązku.

W skrócie: Ważne jest, aby sprzedający wykazał dochód z tytułu sprzedaży działki w zeznaniu podatkowym. Przelewanie środków na konto córki nie jest samo w sobie problematyczne z punktu widzenia prawa podatkowego, o ile jest to jedynie sposób przekazania środków pieniężnych i nie generuje dodatkowego dochodu dla córki. Jeśli wątpliwości pozostaną, warto skonsultować się z doradcą podatkowym, aby upewnić się co do prawidłowości działań.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedawca miga się od wystawienia faktury
Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałe...
Nieruchomość (brak testamentu, postępowania spadkowego)
Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy. Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba? Szczerze nie...
Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci?
Jestem od 19.09 w szpitalu psychiatrycznym, po próbie samobójczej. Moimi dziećmi zajmuję się moja siostra, która będzie dla nich rodziną zastępczą. Czy mam prawo dowiedzieć się czy jakaś rozprawa była? Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci? Nikt nie chce udzielić mi żadnych informacji....
Podatek od sprzedaży samochodu.
Dzień dobry. Chciałbym sprzedać samochód 3 miesiące po jego zakupie. Cena na umowie wynosi 20 tys. zł, natomiast podatek PCC-3 zapłaciłem od kwoty 28 tys. zł. Jeżeli sprzedam samochód za 30 tys. zł to podatek 12% muszę zapłacić od kwoty, która jest na umowie czy od 28 tys. zł?...

Wyszukiwarka