Osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego, zgłosić to do Us?

Witam, osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego , czy jeśli córka wyciągnie pieniądze na drugi dzień i odda ojcu to musi zgłosić to do Us?
anonim cytuj
30-11-2022
Lepiej już chyba gotówką. Jak udowodnisz ze sprzedawca dostał zapłatę? I tak córka ma je wyciągać

anonim cytuj
30-11-2022
Niestety kupujący chciał tylko przelewem, tak czy tak trzeba zgłosić do us?

anonim cytuj
30-11-2022
osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego

Po pierwsze, sam fakt posiadania środków pieniężnych na koncie bankowym nie jest przedmiotem opodatkowania. Opodatkowanie następuje w momencie uzyskania przychodu. Jeśli dochód został prawidłowo zgłoszony przez sprzedającego w zeznaniu podatkowym, nie ma obowiązku zgłaszania przez córkę wpłat na jej konto w związku z tym, że były one pośrednictwem w transakcji sprzedaży działki przez jej ojca.

Po drugie, jeśli córka wyciągnie pieniądze i odda je ojcu, nie generuje to dodatkowego przychodu dla niej, o ile można udowodnić, że była to jedynie transakcja pośrednicząca i środki pieniężne nie stanowiły dla niej źródła dochodu.

Lepiej już chyba gotówką. Jak udowodnisz ze sprzedawca dostał zapłatę?

Jeśli chodzi o udowodnienie zapłaty, ważne jest posiadanie dokumentacji potwierdzającej transakcję. Może to być umowa sprzedaży, świadectwa, potwierdzenia przelewu bankowego itp.

W kontekście zgłoszenia do Urzędu Skarbowego, kluczowe jest, aby sprzedający prawidłowo uwzględnił dochód z tytułu sprzedaży działki w swoim zeznaniu podatkowym. Przeprowadzenie transakcji za pośrednictwem konta córki nie zwalnia go z tego obowiązku.

W skrócie: Ważne jest, aby sprzedający wykazał dochód z tytułu sprzedaży działki w zeznaniu podatkowym. Przelewanie środków na konto córki nie jest samo w sobie problematyczne z punktu widzenia prawa podatkowego, o ile jest to jedynie sposób przekazania środków pieniężnych i nie generuje dodatkowego dochodu dla córki. Jeśli wątpliwości pozostaną, warto skonsultować się z doradcą podatkowym, aby upewnić się co do prawidłowości działań.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Oszacowanie wartości nieruchomości.
Witam wszystkich. Mojemu bratu ponad dwa lata temu komornik zajął nieruchomość, która została wtedy oszacowana. Jednak ze względu na covid nie odbywały się licytacje. Teraz już można to robić i brat dostał powiadomienie o terminie licytacji na wrzesień. Jednak co dziwi to, że w powiadomieniu jest wymieniona kwota oszacowania sprzed dwóch lat właśnie. Wiadomo jak ceny nieruchomości poszły w górę od tamtej pory. Czy jest to zgodne z procedurami? Je...
Śmierć współwłaściciela pojazdu.
Jakiś czas temu odszedł główny właściciel pojazdu, którego ja jestem współwłaścicielką (stosunek rodzinny: dziadek-wnuczka). Zagwozdka polega na tym, czy w takiej sytuacji automatycznie stałam się główną właścicielką pojazdu czy też teraz współdzielę pojazd z żoną głównego właściciela, w następnej kolejności z jego dziećmi? Nikt się w rodzinie nie wykłóca, ale chcielibyśmy załatwić prawne sprawy do porządku tak, aby samochód był już wyłącznie moj...
Czy jest możliwy rozwód przez e-sąd?
Czy ktoś korzystał z takiego rozwiązania i czy faktycznie koszty są mniejsze i można zrobić to szybko (rozwód bez orzekania o winie, oby dwie strony chcą)?...
Ustalenie kontaktów.
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...

Wyszukiwarka