Osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego, zgłosić to do Us?

Witam, osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego , czy jeśli córka wyciągnie pieniądze na drugi dzień i odda ojcu to musi zgłosić to do Us?
anonim cytuj
30-11-2022
Lepiej już chyba gotówką. Jak udowodnisz ze sprzedawca dostał zapłatę? I tak córka ma je wyciągać

anonim cytuj
30-11-2022
Niestety kupujący chciał tylko przelewem, tak czy tak trzeba zgłosić do us?

anonim cytuj
30-11-2022
osoba sprzedaje działkę, nie posiada konta, pieniądze kupujący przelewa na konto córki sprzedającego

Po pierwsze, sam fakt posiadania środków pieniężnych na koncie bankowym nie jest przedmiotem opodatkowania. Opodatkowanie następuje w momencie uzyskania przychodu. Jeśli dochód został prawidłowo zgłoszony przez sprzedającego w zeznaniu podatkowym, nie ma obowiązku zgłaszania przez córkę wpłat na jej konto w związku z tym, że były one pośrednictwem w transakcji sprzedaży działki przez jej ojca.

Po drugie, jeśli córka wyciągnie pieniądze i odda je ojcu, nie generuje to dodatkowego przychodu dla niej, o ile można udowodnić, że była to jedynie transakcja pośrednicząca i środki pieniężne nie stanowiły dla niej źródła dochodu.

Lepiej już chyba gotówką. Jak udowodnisz ze sprzedawca dostał zapłatę?

Jeśli chodzi o udowodnienie zapłaty, ważne jest posiadanie dokumentacji potwierdzającej transakcję. Może to być umowa sprzedaży, świadectwa, potwierdzenia przelewu bankowego itp.

W kontekście zgłoszenia do Urzędu Skarbowego, kluczowe jest, aby sprzedający prawidłowo uwzględnił dochód z tytułu sprzedaży działki w swoim zeznaniu podatkowym. Przeprowadzenie transakcji za pośrednictwem konta córki nie zwalnia go z tego obowiązku.

W skrócie: Ważne jest, aby sprzedający wykazał dochód z tytułu sprzedaży działki w zeznaniu podatkowym. Przelewanie środków na konto córki nie jest samo w sobie problematyczne z punktu widzenia prawa podatkowego, o ile jest to jedynie sposób przekazania środków pieniężnych i nie generuje dodatkowego dochodu dla córki. Jeśli wątpliwości pozostaną, warto skonsultować się z doradcą podatkowym, aby upewnić się co do prawidłowości działań.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?
Dzień dobry. Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?...
Włamanie na Allegro i zakup.
Dobry wieczór, Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście. Chcę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jednak nie wiem jak określić j...
Wysokie alimenty.
Szukam orzecznictwa dot. alimentów, ale zasądzających wysokie kwoty. Wszystko co znajduję, to max 2-2,5 tys. Czytałam na tym forum wiele postów, napisałam nawet do jednego z autorów z prośbą o dokończenie swojego wątku o informację jakie alimenty zostały zasądzone, ale cisza. Interesują mnie okoliczności zasądzania alimentów w okolicach 5-10 tys zł i więcej na jedno dziecko. Jeśli ktoś zna takie orzeczenia lub wie w jaki sposób i gdzie szukać,...
Darowizna w formie gotówki.
Mama jutro przekazuje mi w gotówce (z racji braku konta) kwotę 11tys na zakup samochodu w komisie. Oczywiście mam świadomość, że muszę zapłacić podatek i tutaj nie ma żadnego pytania. Umowa darowizny będzie spisana. Pytanie czy to nie problem będzie, że zapłacone w gotówce? I druga kwestia jaki % tego jest? Bo później wraz z umową darowizny idę do urzędu skarbowego i wypełniam deklaracje PCC? Mam na to bodajże pół roku? Dobrze rozumiem?...

Wyszukiwarka