Kwarantanna

Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie jak przyjechało pogotowie (czuje się dobrze nie ma objawów). Dodam, że ostatnio nie miałam bezpośrednio kontaktu z teściową. Czy ja również muszę zostać poddana kwarantannie? Z strony gov wynika, że nie: ,,Zgodnie z obowiązującym prawem osoby wspołzamieszkujące z osoba na kwarantannie nie podlegaja już kwarantannie." Tylko martwi mnie jeden adres czy to nie blokuje tego stwierdzenia? Będe bardzo wdzięczna za odpowiedź. Dodam, że nie jesteśmy zaszczepieni.
anonim cytuj
03-12-2021
Pani nie ma kwarantanny ale do czasu końca izolacji teściowej nie może pani wchodzić do jej mieszkania .Pani mąż musi się zdecydować jeśli ma kwarantannę może ja oddbyc u matki lub u siebie ale wtedy nie może chodzić do matki .Info z wczoraj z sanepidu mamy samą sytuację .Jeśli mąż był szczepiony to kwarantanny nie dostanie jeśli był przy chorym na covid

anonim cytuj
03-12-2021
Tylko osoba która miała bliski kontakt (2m dłużej niż 15 min) o tym decyduje sanepid na podstawie wywiadu. Nie musi, ale może i niestety, ciężko to obejść. Można zadzwonić do sanepidu i dopytać, co w tej sytuacji, choć każdy ma swoje procedury. Zapytać w lokalnym (który kieruje) opisać sytuacje, ze tak pytasz w razie "w" ? sanepid ustala fakty kto z kim, potem wydaje decyzje.

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Co zrobić żeby dostać spadek po zmarłym ojcu który był obywatelem Australii
Dzień dobry, jakie kroki powinnam podjąć starając się o spadek po zmarłym ojcu który był obywatelem Australii i tam też zmarł. Jestem córką z pierwszego małżeństwa. Z góry dziękuję za pomoc....
Koniec umowy a zaległy urlop.
Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie mu...
Kradzież rodzinnych pamiątek przez opiekunkę.
W ten weekend wzięliśmy się z rodziną za sprzątanie domu po babci, która zmarła w święta. Babcia była bardzo ciężko chora, dlatego na stałe przebywały z nią dwie opiekunki. Około 1,5 roku temu, gdy babcia była jeszcze w miarę świadoma, kazała mojej mamie zebrać biżuterię (naprawdę wartościową, duża jej część była w rodzinie od pokoleń) i zamknąć ją w wyznaczonej szafce, po czym pod nieobecność opiekunek sprawdzać, czy wszystko jest na swoim miej...

Wyszukiwarka