Kwarantanna

Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie jak przyjechało pogotowie (czuje się dobrze nie ma objawów). Dodam, że ostatnio nie miałam bezpośrednio kontaktu z teściową. Czy ja również muszę zostać poddana kwarantannie? Z strony gov wynika, że nie: ,,Zgodnie z obowiązującym prawem osoby wspołzamieszkujące z osoba na kwarantannie nie podlegaja już kwarantannie." Tylko martwi mnie jeden adres czy to nie blokuje tego stwierdzenia? Będe bardzo wdzięczna za odpowiedź. Dodam, że nie jesteśmy zaszczepieni.
anonim cytuj
03-12-2021
Pani nie ma kwarantanny ale do czasu końca izolacji teściowej nie może pani wchodzić do jej mieszkania .Pani mąż musi się zdecydować jeśli ma kwarantannę może ja oddbyc u matki lub u siebie ale wtedy nie może chodzić do matki .Info z wczoraj z sanepidu mamy samą sytuację .Jeśli mąż był szczepiony to kwarantanny nie dostanie jeśli był przy chorym na covid

anonim cytuj
03-12-2021
Tylko osoba która miała bliski kontakt (2m dłużej niż 15 min) o tym decyduje sanepid na podstawie wywiadu. Nie musi, ale może i niestety, ciężko to obejść. Można zadzwonić do sanepidu i dopytać, co w tej sytuacji, choć każdy ma swoje procedury. Zapytać w lokalnym (który kieruje) opisać sytuacje, ze tak pytasz w razie "w" ? sanepid ustala fakty kto z kim, potem wydaje decyzje.

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Spadek sprzed 5 lat. Jak wykazać przed US że nie byłam beneficjentką żadnego majątku?
Hej. Dostałam wezwanie z urzędu skarbowego dotyczące formularza sd3. Chodzi o spadek sprzed 5 lat. Rzecz w tym że testament nie określa dokładnie o dziedziczę. Jest tam tylko informacja że zmarła teściowa przepisuje mi jej odszkodowanie za dom rodzinny jeśli dostanie je po śmierci. Nigdy tak się nie stało, nie otrzymałam ani złotówki. Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym sp...
Pozew o uchylenie alimentów
Dzień dobry, Proszę o poradę. Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?...
pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki
Witam Chciałabym zapytać o art 23 k.p. W dniu 1.10 pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki oznaczmy A- z.o.o sp.k za porozumieniem stron I od razu nowa umowę z spółka B sp.zo.o. Chciałabym zapytać czy w tej sytuacji ma zastosowanie wspomniany artykuł, dokładnie podpunkt 4 mówiacy o możliwości 7 dniowego wypowiedzenia? Pracodawca i zakres obowiązków jest ten sam, inne są tylko dane na umowie....
Zwolnienie z pracy (umowa zlecenie)
Dzień Dobry, zostałam zwolniona za brak maseczki ( niechodzenie w masce w pracy) czy pracodawca miał takie prawo? Byłam na umówię zlecenie, stwierdził ze to główny powód, chodź nie podał innego. Czy to było zgodne z prawem ? Czy jestem wstanie coś z tym zrobić? Z góry dziękuje za odpowiedzi....

Wyszukiwarka