Kwarantanna

Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie jak przyjechało pogotowie (czuje się dobrze nie ma objawów). Dodam, że ostatnio nie miałam bezpośrednio kontaktu z teściową. Czy ja również muszę zostać poddana kwarantannie? Z strony gov wynika, że nie: ,,Zgodnie z obowiązującym prawem osoby wspołzamieszkujące z osoba na kwarantannie nie podlegaja już kwarantannie." Tylko martwi mnie jeden adres czy to nie blokuje tego stwierdzenia? Będe bardzo wdzięczna za odpowiedź. Dodam, że nie jesteśmy zaszczepieni.
anonim cytuj
03-12-2021
Pani nie ma kwarantanny ale do czasu końca izolacji teściowej nie może pani wchodzić do jej mieszkania .Pani mąż musi się zdecydować jeśli ma kwarantannę może ja oddbyc u matki lub u siebie ale wtedy nie może chodzić do matki .Info z wczoraj z sanepidu mamy samą sytuację .Jeśli mąż był szczepiony to kwarantanny nie dostanie jeśli był przy chorym na covid

anonim cytuj
03-12-2021
Tylko osoba która miała bliski kontakt (2m dłużej niż 15 min) o tym decyduje sanepid na podstawie wywiadu. Nie musi, ale może i niestety, ciężko to obejść. Można zadzwonić do sanepidu i dopytać, co w tej sytuacji, choć każdy ma swoje procedury. Zapytać w lokalnym (który kieruje) opisać sytuacje, ze tak pytasz w razie "w" ? sanepid ustala fakty kto z kim, potem wydaje decyzje.

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Prace społeczne.
Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?...
201kpk
Tu chodzi o Artykuł 201 kk? wiec to atak na wolność seksualną, jeżeli są dorośli i oboje tego chcą to jakim prawem za to ich karać? Za co? Pierdolenie o ryzyku ciąży i powikłaniach , niby tylko o to chodzi tak? A kto tu mówi o dzieciach, chodzi im tylko o seks, zabezpieczeń jest do wyboru. Niektóre bardziej cywilizowane mają ten punkt zniesiony. Podchodzą do tego neutralnie. Tu w tym cebulostwie wszystko jest karane. ...
Zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie.
Podpisałam umowę najmu mieszkania w którym był zapis, że jeżeli umowa zostanie wypowiedziana przed upływem roku to kaucja przepada. Umowę wypowiedziałam po pół roku najmu i właścicielka przesłała oświadczenie, że jeżeli udostępnię mieszkanie do oglądania potencjalnym najemcom i uda się jej kogoś znaleźć od razu na nasze miejsce, oraz lokal zostanie wyczyszczony i bez zniszczeń ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZWROTU KAUCJI. Te wszystkie przesłanki zostały speł...
Przekształcenie działki z rolnej na budowlaną.
Teściowe będą przepisywać na nas dom, ale dopiero za rok, jak zostaną przekształcone działki z rolnych na budowlane, aby równo podzielić dom. My z mężem chcemy zacząć już w ten dom inwestować. I tutaj pytanie, co możemy zrobić aby jakoś się zabezpieczyć, gdyby teściowie jednak zmienili zdanie, a pieniążki już zainwestujemy. Może jakaś umowa? Czy ona może być wiążąca? Nadmienie, że nie mieszkamy z teściami....

Wyszukiwarka