Kwarantanna

Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie jak przyjechało pogotowie (czuje się dobrze nie ma objawów). Dodam, że ostatnio nie miałam bezpośrednio kontaktu z teściową. Czy ja również muszę zostać poddana kwarantannie? Z strony gov wynika, że nie: ,,Zgodnie z obowiązującym prawem osoby wspołzamieszkujące z osoba na kwarantannie nie podlegaja już kwarantannie." Tylko martwi mnie jeden adres czy to nie blokuje tego stwierdzenia? Będe bardzo wdzięczna za odpowiedź. Dodam, że nie jesteśmy zaszczepieni.
anonim cytuj
03-12-2021
Pani nie ma kwarantanny ale do czasu końca izolacji teściowej nie może pani wchodzić do jej mieszkania .Pani mąż musi się zdecydować jeśli ma kwarantannę może ja oddbyc u matki lub u siebie ale wtedy nie może chodzić do matki .Info z wczoraj z sanepidu mamy samą sytuację .Jeśli mąż był szczepiony to kwarantanny nie dostanie jeśli był przy chorym na covid

anonim cytuj
03-12-2021
Tylko osoba która miała bliski kontakt (2m dłużej niż 15 min) o tym decyduje sanepid na podstawie wywiadu. Nie musi, ale może i niestety, ciężko to obejść. Można zadzwonić do sanepidu i dopytać, co w tej sytuacji, choć każdy ma swoje procedury. Zapytać w lokalnym (który kieruje) opisać sytuacje, ze tak pytasz w razie "w" ? sanepid ustala fakty kto z kim, potem wydaje decyzje.

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Urlop (do kiedy wykorzystać?)
Dobry wieczór. Proszę o informację czy zaległy urlop wypoczynkowy (za ten i poprzedni rok) muszę wykorzystać w jakimś określonym terminie, jeżeli będę wracać teraz do pracy po rocznym urlopie macierzyńskim? Jeżeli nie to ile mam czasu na skorzystanie z niego?...
Nie stawienie się na komisji wojskowej.
Nie wstawiłem się na komisji wojskowej z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej. Jutro czeka mnie wizyta na komendzie. Dodam ze jestem po nowotworze i bardzo poważnych operacjach. Co mi grozi?...
Zakup mieszkania spółdzielczego
Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba : ++Wykupić mieszkanie od spółdzielni, ++ Założyć księgę wieczysta I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego...
Bank nie uznał reklamacji.
Dzień dobry , zostałem oszukany na blika , dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych , zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik , podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx , bank nie uznał mi reklamacji , napisali że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ? Blik został...

Wyszukiwarka