Wyjazd z dzieckiem z kraju bez zgody rodzica, z którym nie ma kontaktu

Córka 8lat, od 7lat nie jestem z ojcem dziecka, ojciec nie płaci alimentów, ma nowa rodzinę, nie pisze i nie dzwoni, wcale nie interesuje się dzieckiem.
Złożyłam papiery o podwyższenie alimentów ponieważ teraz to 350zl.
Mam przygotowany pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej, na dniach będzie złożony w sądzie.
Chciałabym z córką wyjechać z kraju, mam możliwość zapewnienia nam pięknej przyszłości i dobrej pracy, ale oferta spadła nagle i wyjazd jest już po świętach. Czy mogę wyjechać z dzieckiem jeśli ma tylko dowód? Z ojcem nie ma kontaktu , nie wiem gdzie go szukać.
Chciałabym by córka zaczęła tam nowy rok szkolny, czy muszę czekać na pozbawienie władzy rodzicielskiej?
anonim cytuj
30-11-2022
Jeżeli z ojcem dziecka nie ma kontaktu (a nie ma ograniczonej i odebranej władzy rodzicielskiej) można złożyć wniosek do sądu o wydanie przez sąd dokumentu, na podstawie którego w biurze paszportowym wyrobisz paszport. Sąd zadecyduje i wyda decyzję o zezwolenie na wyrobienie paszportu bez zgody ojca dziecka. Z tym dokumentem wydanym przez sąd (oczywiście jeżeli sąd się do wniosku przychyli) udaje się Pani do biura paszportowego i składa wniosek o paszport dla dziecka. Oczywiście we wniosku do sądu opisuje Pani sytuację. Ja miałam taką sytuację.

anonim cytuj
30-11-2022
Podstawowym dokumentem, który jest potrzebny do podróżowania za granicę z małoletnim, jest paszport. Jeśli córka nie ma jeszcze paszportu, musisz złożyć wniosek w urzędzie paszportowym. Na podstawie art. 15 ustawy o paszportach, wniosek o wydanie paszportu dla osoby nieposiadającej pełnej zdolności do czynności prawnych, w tym dla małoletniego, składa jeden z rodziców. Jednak zgodnie z tą samą ustawą, zgoda drugiego rodzica jest potrzebna.

W sytuacji, kiedy drugi rodzic nie wyraża zgody na wydanie paszportu dla dziecka lub gdy jest nieosiągalny, zgodnie z art. 15 ust. 4 tej samej ustawy, możliwe jest złożenie wniosku do sądu o zezwolenie na wydanie paszportu bez zgody drugiego rodzica.

Jeśli chodzi o wyjazd za granicę bez zgody drugiego rodzica, jest to możliwe, ale ryzykowne. Przepisy kodeksu rodzinnego i opiekuńczego mówią, że ojciec, który nie ma ograniczonej władzy rodzicielskiej, ma prawo do kontaktów z dzieckiem. Jeśli wyjedziesz z dzieckiem bez zgody ojca, może to być interpretowane jako utrudnianie kontaktów, co może mieć konsekwencje prawne.

Podsumowując, w prawie polskim procedura wyjazdu za granicę z małoletnim wymaga zgody obu rodziców, a jeśli takiej zgody nie ma, wymaga zezwolenia sądu.

anonim cytuj
05-08-2023
Czy kiedykolwiek próbowałaś skontaktować się z ojcem dziecka w sprawie wydania zgody na paszport? Jeśli tak, jak zareagował?

Czy podczas rozważania podania wniosku do sądu o pozwolenie na wydanie paszportu bez zgody ojca, zastanawiałaś się nad możliwymi konsekwencjami? Czy sąd mógłby odrzucić taki wniosek, uwzględniając fakt, że ojciec nie utrzymuje kontaktu z dzieckiem?

Czy jesteś świadoma, że niezależnie od tego, czy sąd przyzna zgody na wydanie paszportu dla Twojej córki, ojciec nadal będzie miał prawo do kontaktu z nią, a Ty nie możesz mu tego uniemożliwić?

Jeżeli sąd pozytywnie rozpatrzy Twój wniosek o pozbawienie władzy rodzicielskiej, czy wiesz, że ojciec nadal będzie mógł odwołać się od tej decyzji?

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Obowiązek alimentacyjny.
Jestem teraz w 4 klasie liceum, mam zamiar iść na studia medyczne, ale obawiam się, że nie uda mi się w tym roku i będę chciała uczyć się przez rok do matury, aby potem na te studia rzeczywiście się dostać, czy w takim przypadku jeśli mój ojciec płaci alimenty to one przepadną tylko na ten rok nazwijmy to ,,gap year,, czy niezależnie już od tego czy dostane się rok później na studia to alimenty tracę na zawsze tak czy siak?...
Zakłócanie ciszy nocnej, zo robić?
Wczoraj wprowadziłam się wraz z mężem do świeżo kupionego mieszkania i okazało się, że nad nami od niedawna mieszka patologia.. Całą noc nie spałam przez ich libację alkoholową, myślałam, że może w końcu pójdą spać, ale nie. Około 10 tak zaczęli się drzeć, ktoś tam krzyczał „ałaaaa”, czymś zaczęli rzucać. Zadzwoniłam na policję i zgłosiłam jako przemoc domowa. Przyjechali, byli z 10 minut, pojechali i powtórka z rozrywki.. Dodatkowo przed wprowad...
Czy można zrezygnować z funduszu remontowego?
Posiadam mieszkanie własnościowe (spółdzielnia mieszkaniowa)i płace za czynsz wraz z wodą i centralnym 650zl plus do tego fundusz remontowy i eksploatacji 570zl co daje na miesiąc prawie 1200zl. Czy ten fundusz nie jest za wysoki? Co roku sobie podwyższają o 80zl jak tylko jest jakaś podwyżka. Moim zdaniem fundusz jest za wysoki. Co mogę w takim wypadku zrobić? Można jakoś zrezygnować z tego funduszu?...
Powrót do pracy po macierzyńskim.
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wyp...

Wyszukiwarka