Wyjazd z dzieckiem z kraju bez zgody rodzica, z którym nie ma kontaktu

Córka 8lat, od 7lat nie jestem z ojcem dziecka, ojciec nie płaci alimentów, ma nowa rodzinę, nie pisze i nie dzwoni, wcale nie interesuje się dzieckiem.
Złożyłam papiery o podwyższenie alimentów ponieważ teraz to 350zl.
Mam przygotowany pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej, na dniach będzie złożony w sądzie.
Chciałabym z córką wyjechać z kraju, mam możliwość zapewnienia nam pięknej przyszłości i dobrej pracy, ale oferta spadła nagle i wyjazd jest już po świętach. Czy mogę wyjechać z dzieckiem jeśli ma tylko dowód? Z ojcem nie ma kontaktu , nie wiem gdzie go szukać.
Chciałabym by córka zaczęła tam nowy rok szkolny, czy muszę czekać na pozbawienie władzy rodzicielskiej?
anonim cytuj
30-11-2022
Jeżeli z ojcem dziecka nie ma kontaktu (a nie ma ograniczonej i odebranej władzy rodzicielskiej) można złożyć wniosek do sądu o wydanie przez sąd dokumentu, na podstawie którego w biurze paszportowym wyrobisz paszport. Sąd zadecyduje i wyda decyzję o zezwolenie na wyrobienie paszportu bez zgody ojca dziecka. Z tym dokumentem wydanym przez sąd (oczywiście jeżeli sąd się do wniosku przychyli) udaje się Pani do biura paszportowego i składa wniosek o paszport dla dziecka. Oczywiście we wniosku do sądu opisuje Pani sytuację. Ja miałam taką sytuację.

anonim cytuj
30-11-2022
Podstawowym dokumentem, który jest potrzebny do podróżowania za granicę z małoletnim, jest paszport. Jeśli córka nie ma jeszcze paszportu, musisz złożyć wniosek w urzędzie paszportowym. Na podstawie art. 15 ustawy o paszportach, wniosek o wydanie paszportu dla osoby nieposiadającej pełnej zdolności do czynności prawnych, w tym dla małoletniego, składa jeden z rodziców. Jednak zgodnie z tą samą ustawą, zgoda drugiego rodzica jest potrzebna.

W sytuacji, kiedy drugi rodzic nie wyraża zgody na wydanie paszportu dla dziecka lub gdy jest nieosiągalny, zgodnie z art. 15 ust. 4 tej samej ustawy, możliwe jest złożenie wniosku do sądu o zezwolenie na wydanie paszportu bez zgody drugiego rodzica.

Jeśli chodzi o wyjazd za granicę bez zgody drugiego rodzica, jest to możliwe, ale ryzykowne. Przepisy kodeksu rodzinnego i opiekuńczego mówią, że ojciec, który nie ma ograniczonej władzy rodzicielskiej, ma prawo do kontaktów z dzieckiem. Jeśli wyjedziesz z dzieckiem bez zgody ojca, może to być interpretowane jako utrudnianie kontaktów, co może mieć konsekwencje prawne.

Podsumowując, w prawie polskim procedura wyjazdu za granicę z małoletnim wymaga zgody obu rodziców, a jeśli takiej zgody nie ma, wymaga zezwolenia sądu.

anonim cytuj
05-08-2023
Czy kiedykolwiek próbowałaś skontaktować się z ojcem dziecka w sprawie wydania zgody na paszport? Jeśli tak, jak zareagował?

Czy podczas rozważania podania wniosku do sądu o pozwolenie na wydanie paszportu bez zgody ojca, zastanawiałaś się nad możliwymi konsekwencjami? Czy sąd mógłby odrzucić taki wniosek, uwzględniając fakt, że ojciec nie utrzymuje kontaktu z dzieckiem?

Czy jesteś świadoma, że niezależnie od tego, czy sąd przyzna zgody na wydanie paszportu dla Twojej córki, ojciec nadal będzie miał prawo do kontaktu z nią, a Ty nie możesz mu tego uniemożliwić?

Jeżeli sąd pozytywnie rozpatrzy Twój wniosek o pozbawienie władzy rodzicielskiej, czy wiesz, że ojciec nadal będzie mógł odwołać się od tej decyzji?

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Mobbing w pracy.
Czy pracownik może złożyć wypowiedzenie z winy pracodawcy na podstawie mobbingu w chwili gdy pracodawca chce go zwolnić dyscyplinarnie (bezpodstawnie)? Czy już te wypowiedzenie od pracodawcy zamyka tę drogę i nie można dochodzić naruszeń ze strony pracodawcy? Składać czy poczekać na sprawę o przywrócenie do pracy i wtedy dopiero poruszyć temat mobbingu? ...
Zajęcie emerytury przez komornika.
Witam komornik wszedł ojcu na emeryturę, nie wiadomo za co, jak to sprawdzić ?...
Umowa na pół etatu.
Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym ...
Czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy?
Witam ja z takim pytanie czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy za wodę i gaz jak niedopilnowania tego . Było zapłacone za czynsz najmu i czynsz spółdzielczy a teraz nagle okazuje się że jeszcze jak była za granicą niedopilnowania liczników i jest dużo do dopłaty. Co w takiej sytuacji?...

Wyszukiwarka