Wyjazd z dzieckiem z kraju bez zgody rodzica, z którym nie ma kontaktu

Córka 8lat, od 7lat nie jestem z ojcem dziecka, ojciec nie płaci alimentów, ma nowa rodzinę, nie pisze i nie dzwoni, wcale nie interesuje się dzieckiem.
Złożyłam papiery o podwyższenie alimentów ponieważ teraz to 350zl.
Mam przygotowany pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej, na dniach będzie złożony w sądzie.
Chciałabym z córką wyjechać z kraju, mam możliwość zapewnienia nam pięknej przyszłości i dobrej pracy, ale oferta spadła nagle i wyjazd jest już po świętach. Czy mogę wyjechać z dzieckiem jeśli ma tylko dowód? Z ojcem nie ma kontaktu , nie wiem gdzie go szukać.
Chciałabym by córka zaczęła tam nowy rok szkolny, czy muszę czekać na pozbawienie władzy rodzicielskiej?
anonim cytuj
30-11-2022
Jeżeli z ojcem dziecka nie ma kontaktu (a nie ma ograniczonej i odebranej władzy rodzicielskiej) można złożyć wniosek do sądu o wydanie przez sąd dokumentu, na podstawie którego w biurze paszportowym wyrobisz paszport. Sąd zadecyduje i wyda decyzję o zezwolenie na wyrobienie paszportu bez zgody ojca dziecka. Z tym dokumentem wydanym przez sąd (oczywiście jeżeli sąd się do wniosku przychyli) udaje się Pani do biura paszportowego i składa wniosek o paszport dla dziecka. Oczywiście we wniosku do sądu opisuje Pani sytuację. Ja miałam taką sytuację.

anonim cytuj
30-11-2022
Podstawowym dokumentem, który jest potrzebny do podróżowania za granicę z małoletnim, jest paszport. Jeśli córka nie ma jeszcze paszportu, musisz złożyć wniosek w urzędzie paszportowym. Na podstawie art. 15 ustawy o paszportach, wniosek o wydanie paszportu dla osoby nieposiadającej pełnej zdolności do czynności prawnych, w tym dla małoletniego, składa jeden z rodziców. Jednak zgodnie z tą samą ustawą, zgoda drugiego rodzica jest potrzebna.

W sytuacji, kiedy drugi rodzic nie wyraża zgody na wydanie paszportu dla dziecka lub gdy jest nieosiągalny, zgodnie z art. 15 ust. 4 tej samej ustawy, możliwe jest złożenie wniosku do sądu o zezwolenie na wydanie paszportu bez zgody drugiego rodzica.

Jeśli chodzi o wyjazd za granicę bez zgody drugiego rodzica, jest to możliwe, ale ryzykowne. Przepisy kodeksu rodzinnego i opiekuńczego mówią, że ojciec, który nie ma ograniczonej władzy rodzicielskiej, ma prawo do kontaktów z dzieckiem. Jeśli wyjedziesz z dzieckiem bez zgody ojca, może to być interpretowane jako utrudnianie kontaktów, co może mieć konsekwencje prawne.

Podsumowując, w prawie polskim procedura wyjazdu za granicę z małoletnim wymaga zgody obu rodziców, a jeśli takiej zgody nie ma, wymaga zezwolenia sądu.

anonim cytuj
05-08-2023
Czy kiedykolwiek próbowałaś skontaktować się z ojcem dziecka w sprawie wydania zgody na paszport? Jeśli tak, jak zareagował?

Czy podczas rozważania podania wniosku do sądu o pozwolenie na wydanie paszportu bez zgody ojca, zastanawiałaś się nad możliwymi konsekwencjami? Czy sąd mógłby odrzucić taki wniosek, uwzględniając fakt, że ojciec nie utrzymuje kontaktu z dzieckiem?

Czy jesteś świadoma, że niezależnie od tego, czy sąd przyzna zgody na wydanie paszportu dla Twojej córki, ojciec nadal będzie miał prawo do kontaktu z nią, a Ty nie możesz mu tego uniemożliwić?

Jeżeli sąd pozytywnie rozpatrzy Twój wniosek o pozbawienie władzy rodzicielskiej, czy wiesz, że ojciec nadal będzie mógł odwołać się od tej decyzji?

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Zawieszenie postępowania komorniczego.
Jakiś czas temu spadł na mnie niespodziewany wyrok, na mocy którego miałam zapłacić pewnej spółce wysoką kwotę (to nie był mój dług). Wierzyciel szybko uzyskał dokumenty i skierował sprawę do komornika, po czym niezwłocznie doprowadziłam do podpisania ugody i w I miesiącu wpłaciłam na jego konto żądaną częściową kwotę. Złożył on wniosek do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Całkowita spłata została dokonana zgodnie z umową, trwał...
Likwidacja stanowiska pracy.
Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy". Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie. Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, ...
Rozwiązanie umowy o pracę przed jej rozpoczęciem.
Miałam stabilną pracę w pewnej firmie przez prawie 6 lat ale niezbyt dobrze płatną. Znalazłam kolejna pracę, firma złożyła mi ofertę, naciskała na skrócenie wypowiedzenia z 3 do 2 ms. Obecna firma się zgodziła. Z nową firmą podpisałam umowę jeszcze przed rozpoczęciem stosunku pracy. Kilka tygodni przed rozpoczęciem nowej pracy nowa firma dała wypowiedzenie umowy dodając zapis, że w ciągu 3 tygodni mogę odwołać się do sądu. W starej firmie kończy ...
Spadek sprzed 5 lat. Jak wykazać przed US że nie byłam beneficjentką żadnego majątku?
Hej. Dostałam wezwanie z urzędu skarbowego dotyczące formularza sd3. Chodzi o spadek sprzed 5 lat. Rzecz w tym że testament nie określa dokładnie o dziedziczę. Jest tam tylko informacja że zmarła teściowa przepisuje mi jej odszkodowanie za dom rodzinny jeśli dostanie je po śmierci. Nigdy tak się nie stało, nie otrzymałam ani złotówki. Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym sp...

Wyszukiwarka