Problem z naprawioną usterką w wynajmowanym mieszkaniu. Właściciel nie chce oddać kaucji.

Wynajmowałam mieszkanie i napuchła oscieżnica. Ok zadeklarowałam wymianę.
Wymieniałam w firmie gdzie była montowana. Okazuje się, że używanego koloru już nie ma i zmontowali kolor używany teraz. Kolor się delikatnie różni. Właściciel nie chce oddać kaucji bo twierdzi, że kolor jest inny i czeka na wycenę innej.
Czy ma prawo? Usterka wymieniona, inny kolor nie z mojej winy.
Teraz właścicielka piszę, że to zaniża standard mieszkania i chce wymienić drzwi i ościeznice i drugie drzwi bo są obok i chce żeby był ten sam kolor....
Pomóżcie jak mam to załatwić. Chciałam dobrze. Wydałam na nową oscieznice 3 tys plus 3 tys kaucji. Nie czuje się dobrze z tym.
Zaraz wymyśli że mam wymienić wszystkie drzwi.
Jak argumentować, jakie przepisy?
Jutro piszę do rzecznika praw konsumentów, co jeszcze?
anonim cytuj
08-09-2022
Proszę wezwać do zwrotu kaucji, Wywiązała się Pani z obowiązku wg art. 6e UoPL: Po zakończeniu najmu i opróżnieniu lokalu najemca jest obowiązany odnowić lokal i dokonać w nim obciążających go napraw, a także zwrócić wynajmującemu równowartość zużytych elementów wyposażenia technicznego, wymienionych w art. 6b obowiązki najemcy w zakresie utrzymywania lokalu ust. 2 pkt 4, które znajdowały się w lokalu w chwili wydania go najemcy. Jeżeli najemca w okresie najmu dokonał wymiany niektórych elementów tego wyposażenia, przysługuje mu zwrot kwoty odpowiadającej różnicy ich wartości między stanem istniejącym w dniu objęcia lokalu oraz w dniu jego opróżnienia. Należne kwoty oblicza się według cen obowiązujących w dniu rozliczenia.

anonim cytuj
09-09-2022
Dziękuję za odpowiedź. Czy jeśli właściciel twierdzi dalej że jest inny kolor choć producent wyraźnie mówi że nie ma takiej opcji żeby dobrać kolor, czy może domagać się wymiany wszystkich drzwi?

anonim cytuj
09-09-2022
Nie. Może sobie wymienić te drzwi na swój koszt. Próbuje zrobić z Pani frajerkę.
Ja w ogóle bym się zastanowiła czy Pani była obowiązana ponosić całkowity koszt wymiany ościeżnicy. Z jakiego powodu ona napuchła?

anonim cytuj
09-09-2022
i to jest śmieszna sprawa bo oscieżnica opuchła na górze pod sufitem, gdzie producent zapewnia, ze, nie ma takiej opcji chyba że by się lało wodę na ścianę.. Nie ma takiej możliwości.

anonim cytuj
09-09-2022

Sugerowane Tematy

Czy na czas remontu i prac ekipy remontowej można zainstalować w mieszkaniu monitoring?
Czy na czas remontu i prac ekipy remontowej można zainstalować w mieszkaniu monitoring? Jak to wygląda jeśli chodzi o RODO, czy ekipa musi coś podpisywać, lub być o czymś poinformowana? Czy ekipa może odmówić pracy jeśli jest monitoring mieszkania? ...
Przedawnione roszczenie.
W roku mniej więcej 1998/1999 koleżanka mamy wzięła jej na raty sprzęt za który mama nie płaciła rat. W wyniku czego na tą koleżankę usiadł komornik. Wtedy moja mama pożyczyła pieniądze od innych znajomych( którzy już nie żyją więc nie ma jak tego poświadczyć )i jej wszystko oddała, ale nie ma żadnego pokwitowania. Po tylu latach mama dostała wezwanie do zapłaty od tej koleżanki na kwotę 5000 zł, bo ona twierdzi że nic nie zostało ...
196kk
artykul ten powinien brzmieć "obraza uczucia polskich katolików" - bo do tego głównie słuzy, Jest tez w szczególności nadużywany przez różnej maści nawiedzonych. Do wywalenia i zasypania wapnem....
Jak sprawdzić czy pozew został złożony?
Dwa lata temu za pośrednictwem adwokata złożyłem pozew do sądu w sprawie dłużnika. Prze pierwsze kilka miesięcy mój adwokat informował mnie na bieżąco, że na razie nie ma żadnych nowych informacji w sprawie. Od ponad roku roku nie mogę się skontaktować z prawnikiem, więc mam powody sądzić, że zostałem przez niego wyrolowany. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia przeze mnie czy pozew w ogóle został złożony, a jeśli tak to na jakim etapie jest spra...

Wyszukiwarka