Problem z naprawioną usterką w wynajmowanym mieszkaniu. Właściciel nie chce oddać kaucji.
Wynajmowałam mieszkanie i napuchła oscieżnica. Ok zadeklarowałam wymianę.
Wymieniałam w firmie gdzie była montowana. Okazuje się, że używanego koloru już nie ma i zmontowali kolor używany teraz. Kolor się delikatnie różni. Właściciel nie chce oddać kaucji bo twierdzi, że kolor jest inny i czeka na wycenę innej.
Czy ma prawo? Usterka wymieniona, inny kolor nie z mojej winy.
Teraz właścicielka piszę, że to zaniża standard mieszkania i chce wymienić drzwi i ościeznice i drugie drzwi bo są obok i chce żeby był ten sam kolor....
Pomóżcie jak mam to załatwić. Chciałam dobrze. Wydałam na nową oscieznice 3 tys plus 3 tys kaucji. Nie czuje się dobrze z tym.
Zaraz wymyśli że mam wymienić wszystkie drzwi.
Jak argumentować, jakie przepisy?
Jutro piszę do rzecznika praw konsumentów, co jeszcze?
Proszę wezwać do zwrotu kaucji, Wywiązała się Pani z obowiązku wg art. 6e UoPL: Po zakończeniu najmu i opróżnieniu lokalu najemca jest obowiązany odnowić lokal i dokonać w nim obciążających go napraw, a także zwrócić wynajmującemu równowartość zużytych elementów wyposażenia technicznego, wymienionych w art. 6b obowiązki najemcy w zakresie utrzymywania lokalu ust. 2 pkt 4, które znajdowały się w lokalu w chwili wydania go najemcy. Jeżeli najemca w okresie najmu dokonał wymiany niektórych elementów tego wyposażenia, przysługuje mu zwrot kwoty odpowiadającej różnicy ich wartości między stanem istniejącym w dniu objęcia lokalu oraz w dniu jego opróżnienia. Należne kwoty oblicza się według cen obowiązujących w dniu rozliczenia.
anonim cytuj
09-09-2022
Dziękuję za odpowiedź. Czy jeśli właściciel twierdzi dalej że jest inny kolor choć producent wyraźnie mówi że nie ma takiej opcji żeby dobrać kolor, czy może domagać się wymiany wszystkich drzwi?
anonim cytuj
09-09-2022
Nie. Może sobie wymienić te drzwi na swój koszt. Próbuje zrobić z Pani frajerkę.
Ja w ogóle bym się zastanowiła czy Pani była obowiązana ponosić całkowity koszt wymiany ościeżnicy. Z jakiego powodu ona napuchła?
anonim cytuj
09-09-2022
i to jest śmieszna sprawa bo oscieżnica opuchła na górze pod sufitem, gdzie producent zapewnia, ze, nie ma takiej opcji chyba że by się lało wodę na ścianę.. Nie ma takiej możliwości.
Posiadam mieszkanie zakupione przed ślubem wzięte na kredyt, na moim prywatnym koncie gdzie przelewana jest wypłata. Od 2015 roku jestem po ślubie, a teraz żona chce się rozwieść i zapowiada że będzie żądać spłaty za opłacany kredyt w tym czasie. Dodam że dopiero od dwóch lat ma stałą pracę, a wcześniej tylko stypendium 1600 zł. Przez większość czasu miałem dwa razy większe dochody, i oprócz spłaty kredytu ze swojego konta i często jeszcze czynsz...
Dzień dobry, chciałam zapytać czy w czasie przebywania na urlopie wychowawczym mogę podjąć pracę zdalną? Jestem na wychowawczym od września zeszłego roku i mam możliwość podjęcia pracy zdalnej na umowę zlecenie. Prawie pełny etat jednak praca na tyle nie zajmująca, że mogę w jej czasie być w córką normalnie w domu....
Dzień dobry,
wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Witam serdecznie
Chciałem zapytać, czy po odrzuceniu spadku w sądzie przeze mnie i później mojego dziecka, spadek przechodzi na małżonkę zmarłego (moja mamę) i mojego brata, czy pierw na braci zmarłego, jeżeli nie żyją już jego rodzice?
Pozdrawiam
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: