Problem z naprawioną usterką w wynajmowanym mieszkaniu. Właściciel nie chce oddać kaucji.
Wynajmowałam mieszkanie i napuchła oscieżnica. Ok zadeklarowałam wymianę.
Wymieniałam w firmie gdzie była montowana. Okazuje się, że używanego koloru już nie ma i zmontowali kolor używany teraz. Kolor się delikatnie różni. Właściciel nie chce oddać kaucji bo twierdzi, że kolor jest inny i czeka na wycenę innej.
Czy ma prawo? Usterka wymieniona, inny kolor nie z mojej winy.
Teraz właścicielka piszę, że to zaniża standard mieszkania i chce wymienić drzwi i ościeznice i drugie drzwi bo są obok i chce żeby był ten sam kolor....
Pomóżcie jak mam to załatwić. Chciałam dobrze. Wydałam na nową oscieznice 3 tys plus 3 tys kaucji. Nie czuje się dobrze z tym.
Zaraz wymyśli że mam wymienić wszystkie drzwi.
Jak argumentować, jakie przepisy?
Jutro piszę do rzecznika praw konsumentów, co jeszcze?
Proszę wezwać do zwrotu kaucji, Wywiązała się Pani z obowiązku wg art. 6e UoPL: Po zakończeniu najmu i opróżnieniu lokalu najemca jest obowiązany odnowić lokal i dokonać w nim obciążających go napraw, a także zwrócić wynajmującemu równowartość zużytych elementów wyposażenia technicznego, wymienionych w art. 6b obowiązki najemcy w zakresie utrzymywania lokalu ust. 2 pkt 4, które znajdowały się w lokalu w chwili wydania go najemcy. Jeżeli najemca w okresie najmu dokonał wymiany niektórych elementów tego wyposażenia, przysługuje mu zwrot kwoty odpowiadającej różnicy ich wartości między stanem istniejącym w dniu objęcia lokalu oraz w dniu jego opróżnienia. Należne kwoty oblicza się według cen obowiązujących w dniu rozliczenia.
anonim cytuj
09-09-2022
Dziękuję za odpowiedź. Czy jeśli właściciel twierdzi dalej że jest inny kolor choć producent wyraźnie mówi że nie ma takiej opcji żeby dobrać kolor, czy może domagać się wymiany wszystkich drzwi?
anonim cytuj
09-09-2022
Nie. Może sobie wymienić te drzwi na swój koszt. Próbuje zrobić z Pani frajerkę.
Ja w ogóle bym się zastanowiła czy Pani była obowiązana ponosić całkowity koszt wymiany ościeżnicy. Z jakiego powodu ona napuchła?
anonim cytuj
09-09-2022
i to jest śmieszna sprawa bo oscieżnica opuchła na górze pod sufitem, gdzie producent zapewnia, ze, nie ma takiej opcji chyba że by się lało wodę na ścianę.. Nie ma takiej możliwości.
Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?...
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam ...
Witam,
czy dozwolone jest nagrywanie rozmów telefonicznych bez wiedzy drugiej strony? Czy takie nagranie może posłużyć jako dowód w sądzie, gdy wynajmujący lokal poświadczy nieprawdę?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: