Zostałam oszukana. Odkupiłam bon turystyczny. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?

Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić...
Zbyt spontanicznie podjęłam decyzję i przelałam pieniądze. Kiedy się zorientowałam , że tego bonu nie wykorzystam i to karalne napisałam do gościa o zwrot pieniędzy. Kontakt się urwał, okazało się, że to oszust, który wyłudził ode mnie pieniądze. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?
anonim cytuj
30-11-2022
A pieniądze szły na konto czy blikiem?

anonim cytuj
30-11-2022
konto

anonim cytuj
30-11-2022
To na policję proszę iść.

anonim cytuj
30-11-2022
Poproszę o podstawy prawne uznające zakup bonu jako przestępstwo. Zaznaczam, że pytam o sam zakup, nie zaś o jego późniejsze wykorzystanie.

anonim cytuj
30-11-2022
Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić... Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?

Jeżeli zostałaś oszukana, prawo przewiduje odpowiednie mechanizmy ochronne. Oto odpowiedzi na postawione przez Ciebie pytania:

W kontekście Twojej sytuacji:

Możesz zgłosić sprawę na policję. Oszustwo jest przestępstwem określonym w art. 286 Kodeksu karnego, który stanowi: "Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, wprowadza inna osobę w błąd lub wyzyskuje jej błąd i tym samym doprowadza ją do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem, podlega karze pozbawienia wolności do lat 8."

Jeśli przelałaś pieniądze na konto bankowe, bank zachowuje ślady transakcji, które mogą pomóc w identyfikacji sprawcy.

Odpowiadając na pytanie
Poproszę o podstawy prawne uznające zakup bonu jako przestępstwo. Zaznaczam, że pytam o sam zakup, nie zaś o jego późniejsze wykorzystanie.

Sam zakup bonu turystycznego nie jest przestępstwem. Jednakże oszustwo polegające na oferowaniu do sprzedaży bonu, który nie istnieje lub nie należy do sprzedającego, stanowi przestępstwo opisane w art. 286 Kodeksu karnego.

Zachęcam do jak najszybszego zgłoszenia sprawy na policję, a także do skontaktowania się z bankiem w celu ewentualnego zabezpieczenia dowodów transakcji.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa reklamacji naprawy samochodu.
Oddałem samochód do mechanika w celu wymiany zderzaka - samochód 12 letni naprawa bezgotówkowa z AC Wszystko pięknie szło do chwili odbioru. Zderzak jest nowy taki jaki powinien być ok . Ale czujniki parkowania wycieli nie tym urządzeniem co trzeba (dowiadywałem się na forum czym się wycina) użyli zwykłego wiertła co wygląda bardzo nieestetycznie w porównaniu do tego co było przed. W załączeniu przesyłam zdjęcie otwory są za duże a czujniki są...
Dziedziczenie długów po rodzicach.
Moja matka rozwiodła się z tatą jak byłam mała, sąd przyznał opiekę mojemu tacie, pozbawiając władzy rodzicielskiej matkę. Mam przyrodnie rodzeństwo każde z innego małżeństwa, siostra i brat, matka po małżeństwie wyszła za mąż, mąż zmarł, popadła w długi i alkohol. Czy jeżeli mama umrze to ja dziedziczę po niej jakieś długi? Jak się przed tym ustrzec, nikt mnie nie poinformuję nawet o śmierci bo nie utrzymuje żadnych kontaktów z tą rodziną....
.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj
Witam mam pytanie.Budynek wybudowany w 1992 r decyzja była brak prowadzenia dziennika budowy.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj .Czy można tu zastosować przepis o samowoli jeżeli budynek jest wybudowany 30 lat wcześniej ale decyzja i mapki były...
Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją "rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych prze...

Wyszukiwarka