Zostałam oszukana. Odkupiłam bon turystyczny. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?

Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić...
Zbyt spontanicznie podjęłam decyzję i przelałam pieniądze. Kiedy się zorientowałam , że tego bonu nie wykorzystam i to karalne napisałam do gościa o zwrot pieniędzy. Kontakt się urwał, okazało się, że to oszust, który wyłudził ode mnie pieniądze. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?
anonim cytuj
30-11-2022
A pieniądze szły na konto czy blikiem?

anonim cytuj
30-11-2022
konto

anonim cytuj
30-11-2022
To na policję proszę iść.

anonim cytuj
30-11-2022
Poproszę o podstawy prawne uznające zakup bonu jako przestępstwo. Zaznaczam, że pytam o sam zakup, nie zaś o jego późniejsze wykorzystanie.

anonim cytuj
30-11-2022
Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić... Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?

Jeżeli zostałaś oszukana, prawo przewiduje odpowiednie mechanizmy ochronne. Oto odpowiedzi na postawione przez Ciebie pytania:

W kontekście Twojej sytuacji:

Możesz zgłosić sprawę na policję. Oszustwo jest przestępstwem określonym w art. 286 Kodeksu karnego, który stanowi: "Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, wprowadza inna osobę w błąd lub wyzyskuje jej błąd i tym samym doprowadza ją do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem, podlega karze pozbawienia wolności do lat 8."

Jeśli przelałaś pieniądze na konto bankowe, bank zachowuje ślady transakcji, które mogą pomóc w identyfikacji sprawcy.

Odpowiadając na pytanie
Poproszę o podstawy prawne uznające zakup bonu jako przestępstwo. Zaznaczam, że pytam o sam zakup, nie zaś o jego późniejsze wykorzystanie.

Sam zakup bonu turystycznego nie jest przestępstwem. Jednakże oszustwo polegające na oferowaniu do sprzedaży bonu, który nie istnieje lub nie należy do sprzedającego, stanowi przestępstwo opisane w art. 286 Kodeksu karnego.

Zachęcam do jak najszybszego zgłoszenia sprawy na policję, a także do skontaktowania się z bankiem w celu ewentualnego zabezpieczenia dowodów transakcji.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak uzyskać zwrot kosztów?
Cześć, Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?...
Urlop wychowawczy.
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....
zgubione klucze
Dzień dobry, Przytrafiła się dziwna sytuacja. Od jakiegoś czasu na klatce wisiała kartka o znalezieniu kluczy. Dzisiaj okazało się, że mój partner zgubił swoje klucze i te z ogłoszenia to prawdopodobnie jego. Właścicielem numeru jest Koreańczyk mieszkający z kolegami na naszym pietrze. Udało nam się zrozumieć po telefonie do niego tyle, ze będzie za godzinę. Podeszliśmy do nich po nie, jeden z Panów potwierdził, że kojarzy numer z którym się kon...
umowa uzyczenia
Witam serdecznie rok temu uzyczylam swoj dom siostrze z partnerem.Miesiac pozniej zaczely sie awantury miedzy nimi wyzwiska z jego strony ,naduzywanie alkoholu ,wczoraj doszlo awantury z udzialem moich starszych rodzicow ktorzy mieszkaja obok.Pijany partner siostry wyzywal do moich rodzicow.Umowe uzyczenia podpisalam z mozliwoscia 6 miesiecznego wypowiedzenia na okres 5 lat .W obecnej sytuacji chcialabym ja wypowiedziec temu panu natychmiastowo ...

Wyszukiwarka