Dziedziczenie małoletniego.

Witam,
Spotkała nas ostatnio przykra sytuacja. Mianowicie, ojciec mojego dziecka zmarł. Nigdy nie sądziłam, że znajdziemy się w takiej sytuacji i będę szukać odpowiedzi na forach prawnych.
Syn ma 10 lat, był jedynym dzieckiem, M. nigdy nie był żonaty. Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.
anonim cytuj
14-08-2023
Testamentu nie było?
Jeśli dziecko nic nie zrobi, z automatu dziedziczy po ojcu zarówno spadek jak i długi po upływie 6 miesięcy od momentu dowiedzenia się, że ojciec nie żyje. W czasie tych 6 miesięcy może spadek przyjąć bądź odrzucić (za pomocą opiekuna prawnego, czyli Ciebie) jak i przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz). Należy pamiętać, że na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego zgodę wyrazić musi sąd rodzinny.

anonim cytuj
14-08-2023
przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz)

Generalnie przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza następuje z mocy prawa w przypadku niezłożenia w ustawowym terminie żadnego oświadczenia. Nie ma potrzeby składania przez rodzica oświadczenia o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza w imieniu dziecka. Jednak to nie w tej sprawie.
Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.

Skoro spadkodawca od wielu lat mieszkał w Austrii to należy postępować według austriackiego a nie polskiego prawa spadkowego a więc zasad dziedziczenia (w tym kwestii składania oświadczeń o odrzuceniu spadku) należy poszukiwać w tamtejszym prawie. Może warto skontaktować się z polskim prawnikiem działającym na terenie Austrii.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości
Witam, odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...
Budowa domu
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...
Sprawa o ojcostwo.
Witam. Jestem po rozwodzie, w trakcie małżeństwa urodziło się dziecko, w akcie jestem ja wpisany jako ojciec (ojcem biologicznym dziecka jest kto inny), dziecko ma obecnie 2 lata. Płace alimenty, ale z każdym miesiącem jest mi ciężej płacić. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy zostaje mi tylko płacić do usamodzielnienia się dziecka?...
Dzieci w szkole prześladują innych uczniów, co z tym można zrobić? Jakie kroki prawne mogę podjąć ?
Witam syn chodzi do szkoły podstawowej do klasy 7 . W jego klasie jest kilkoro dzieci ( chłopcy i dziewczęta) , którzy sprawiają problemy w szkole . Prześladują innych uczniów, upokarzają innych , pyskują itp. Są to dzieci z tzw. Dobrych domów, rodzice na wysokich stanowiskach . Przez te dzieci 3 innych uczniów przeniosło się do innych szkół ponieważ nie dawały sobie rady psychicznie . Dwóch chłopaków z tej ,, bandy ,, zaczęły znęcać się nad mo...

Wyszukiwarka