Dziedziczenie małoletniego.

Witam,
Spotkała nas ostatnio przykra sytuacja. Mianowicie, ojciec mojego dziecka zmarł. Nigdy nie sądziłam, że znajdziemy się w takiej sytuacji i będę szukać odpowiedzi na forach prawnych.
Syn ma 10 lat, był jedynym dzieckiem, M. nigdy nie był żonaty. Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.
anonim cytuj
14-08-2023
Testamentu nie było?
Jeśli dziecko nic nie zrobi, z automatu dziedziczy po ojcu zarówno spadek jak i długi po upływie 6 miesięcy od momentu dowiedzenia się, że ojciec nie żyje. W czasie tych 6 miesięcy może spadek przyjąć bądź odrzucić (za pomocą opiekuna prawnego, czyli Ciebie) jak i przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz). Należy pamiętać, że na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego zgodę wyrazić musi sąd rodzinny.

anonim cytuj
14-08-2023
przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz)

Generalnie przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza następuje z mocy prawa w przypadku niezłożenia w ustawowym terminie żadnego oświadczenia. Nie ma potrzeby składania przez rodzica oświadczenia o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza w imieniu dziecka. Jednak to nie w tej sprawie.
Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.

Skoro spadkodawca od wielu lat mieszkał w Austrii to należy postępować według austriackiego a nie polskiego prawa spadkowego a więc zasad dziedziczenia (w tym kwestii składania oświadczeń o odrzuceniu spadku) należy poszukiwać w tamtejszym prawie. Może warto skontaktować się z polskim prawnikiem działającym na terenie Austrii.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Konsekwencje niezgłoszenia pożyczki do US.
Dzień dobry. Rok temu pożyczyliśmy z mężem sporą kwotę pieniędzy pewnej bliskiej osobie (z mojej rodziny). W tej pożyczce chodziło o spłacenie długu komorniczego, dlatego ta kwota nie została przekazana "do rąk" tej osoby - zrobiliśmy przelew bezpośrednio na konto komornika, w tytule był nr sprawy komorniczej. Do rzeczy: teraz ta osoba chce nam oddać nasze pieniądze (na razie połowę kwoty) i jak się okazało, nie zgłosiła tej pożyczk...
Wezwanie na Komendę Policji w charakterze świadka.
Witam, Dostałam dzisiaj pocztą wezwanie na Komendę Policji wezwanie w charakterze świadka w sprawie z art.286 kk. Nic więc nie jest napisane. Czy przed stawieniem się na komendzie mogę się dowiedzieć jakoś więcej szczegółów? Czy mogę poprosić o "przesłuchanie" przez telefon (mam małe dziecko)? Z góry dziękuję za pomoc....
Praca w innym miejscu na urlopie.
Mam taką kwestię. W najbliższych dniach planuję wypowiedzieć UoP z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Pracuję w agencji, która ma zakaz konkurencji. Wiem, że normalnie jak się jest na urlopie (a ja mam dużo do wykorzystania) to można pracować w innym miejscu. A co w przypadku gdy mam zakaz konkurencji a będę przechodzić do firmy o podobnym profilu co obecna firma? Nie wiem czy to coś zmienia, ale chcę przejść z UoP na B2B (w nowym m...
Przywłaszczenie pieniędzy.
Dzień dobry, cześć. Pewnego dnia robiłem przelew blik na numer telefonu. Pech chciał, że pomyliłem niestety jedną z cyfr. Bank niewiele w tej kwestii może zrobić, prócz podania danych odbiorcy po reklamacji. Tak też się stało. Przegadałem temat z niewłaściwym odbiorcą telefonicznie, natomiast nadal nie dostałem zwrotnego przelewu. Wykonałem już dwa telefony. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?...

Wyszukiwarka