Dziedziczenie małoletniego.

Witam,
Spotkała nas ostatnio przykra sytuacja. Mianowicie, ojciec mojego dziecka zmarł. Nigdy nie sądziłam, że znajdziemy się w takiej sytuacji i będę szukać odpowiedzi na forach prawnych.
Syn ma 10 lat, był jedynym dzieckiem, M. nigdy nie był żonaty. Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.
anonim cytuj
14-08-2023
Testamentu nie było?
Jeśli dziecko nic nie zrobi, z automatu dziedziczy po ojcu zarówno spadek jak i długi po upływie 6 miesięcy od momentu dowiedzenia się, że ojciec nie żyje. W czasie tych 6 miesięcy może spadek przyjąć bądź odrzucić (za pomocą opiekuna prawnego, czyli Ciebie) jak i przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz). Należy pamiętać, że na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego zgodę wyrazić musi sąd rodzinny.

anonim cytuj
14-08-2023
przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz)

Generalnie przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza następuje z mocy prawa w przypadku niezłożenia w ustawowym terminie żadnego oświadczenia. Nie ma potrzeby składania przez rodzica oświadczenia o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza w imieniu dziecka. Jednak to nie w tej sprawie.
Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.

Skoro spadkodawca od wielu lat mieszkał w Austrii to należy postępować według austriackiego a nie polskiego prawa spadkowego a więc zasad dziedziczenia (w tym kwestii składania oświadczeń o odrzuceniu spadku) należy poszukiwać w tamtejszym prawie. Może warto skontaktować się z polskim prawnikiem działającym na terenie Austrii.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić?
Witam, Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Nie mam z tą osobą kontaktu. Wiem tylko tyle, że "szybko nie wyjdzie". W mieszkaniu zostały wszystkie prywatne rzeczy tej osoby. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić? Niestety nie posiadam żadnego adresu np. rodziny, pod który mógłby wysłać rzeczy wynajmującego....
Pozostawione rzeczy po eksmisji.
Witam. Moja mama zrobiła mojemu ojcu eksmisję prawie 4 lata temu. Był komornik, bo wyprowadzać się nie chciał. Sęk w tym, że ma on dużo sprzętów muzycznych. Te sprzęty w dniu egzekucji eksmisji zostały wyniesione z pokoju, który zajmował i przeniesione tylko na dół do innego pokoju (błąd matki, bo nie wynajęła wtedy żadnego garażu na to) Ojciec dostał 4 miesiące na to, ,żeby swoje graty zabrać. Minęły prawie 4 lata a te rzeczy nadal zagracają pok...
Problem z uzyskaniem tytułu wykonawczego.
Bardzo proszę o wskazówki, co powinienem zrobić. Mając prawomocny nakaz zapłaty wysłałem do Sądu wniosek o klauzulę wykonalności. W odpowiedzi Sąd przysłał mi wezwanie do uzupełnienia mojego wniosku o dane pozwanego takie jak: adres zameldowania, imiona rodziców, data urodzenia, drugie imię, numer dowodu osobistego, względnie o podanie numeru PESEL. Ja posiadam tylko adres pozwanego, na który Sąd wysłał pozew. Żadnych innych danych nie posiadam....
Ustanie L4 a podpisanie nowej umowy
Dzień dobry, 31.10. 2023 r. W ostatnim dniu pracy zostało mi wystawione L4 do dnia 29.11.2023r. Nowa pracę zaczynam od grudnia. Czy na czas od 29.11 do dnia podpisania umowy przysługuje mi jakieś ubezpieczenie? Dziękuję za odpowiedź ...

Wyszukiwarka