Dziedziczenie małoletniego.

Witam,
Spotkała nas ostatnio przykra sytuacja. Mianowicie, ojciec mojego dziecka zmarł. Nigdy nie sądziłam, że znajdziemy się w takiej sytuacji i będę szukać odpowiedzi na forach prawnych.
Syn ma 10 lat, był jedynym dzieckiem, M. nigdy nie był żonaty. Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.
anonim cytuj
14-08-2023
Testamentu nie było?
Jeśli dziecko nic nie zrobi, z automatu dziedziczy po ojcu zarówno spadek jak i długi po upływie 6 miesięcy od momentu dowiedzenia się, że ojciec nie żyje. W czasie tych 6 miesięcy może spadek przyjąć bądź odrzucić (za pomocą opiekuna prawnego, czyli Ciebie) jak i przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz). Należy pamiętać, że na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego zgodę wyrazić musi sąd rodzinny.

anonim cytuj
14-08-2023
przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz)

Generalnie przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza następuje z mocy prawa w przypadku niezłożenia w ustawowym terminie żadnego oświadczenia. Nie ma potrzeby składania przez rodzica oświadczenia o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza w imieniu dziecka. Jednak to nie w tej sprawie.
Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.

Skoro spadkodawca od wielu lat mieszkał w Austrii to należy postępować według austriackiego a nie polskiego prawa spadkowego a więc zasad dziedziczenia (w tym kwestii składania oświadczeń o odrzuceniu spadku) należy poszukiwać w tamtejszym prawie. Może warto skontaktować się z polskim prawnikiem działającym na terenie Austrii.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Ciąża na urlopie wychowawczym.
Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże. Jak należy postąpić dalej ? Przerwać wychowawczy? Jak to działa ? Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy. Ale tam nikt nie odbiera....
Dzierżawa a zasiedzenie.
Witam, ponad 20 lat temu kupiłem 50% udziałów w domu z działką. Inni współwłaściciele nie żyją i nikt nie przeprowadził do tej pory postępowania spadkowego. Chciałbym oddać część działki w dzierżawę sąsiadowi (on odda mi część swojej - tak będzie nam wygodniej bo działki są wąskie i długie). Czy ta dzierżawa wpłynie na możliwość zasiedzenia przeze mnie nieruchomości za 9 lat? Czy to, że z działki będzie korzystał sąsiad nie spowoduje przerwania b...
Dziedziczenie długów.
Piszę w sprawie cioci. Ciocia ma 4 dzieci. Jednemu dziecku wzięła kredyt pod zastaw mieszkania na 25 lat. Syn spłaca kredyt już 10 lat. Ciocia i wujek jeszcze żyją ale są już starszymi ludźmi. Co w takim przypadku jak umrą obydwoje. Syn już powiedział cioci, że nie wie czy będzie spłacał kredyt bo jedynie bank sobie zabierze mieszkanie. Co w takim przypadku z 3 pozostałego rodzeństwa. Czy jakoś ciocia może zabezpieczyć pozostałe dzieci względem ...
Zachowek od testamentu.
Babcia spisała przed śmiercią u notariusza testament. Miała 3 córki. Dwie z nich żyją, jedna z nich zmarła w 2020 roku (moja mama). Babcia zmarła w zeszłym roku. W testamencie ujęte są tylko dwie córki, które żyją i dziedziczą spadek każda po połowie. Moja mama ma dwoje dzieci. Czy mogę w związku z tym ubiegać się o zachowek? Rodzina twierdzi, że absolutnie nie, bo mama przecież nie żyje....

Wyszukiwarka