Dziedziczenie małoletniego.

Witam,
Spotkała nas ostatnio przykra sytuacja. Mianowicie, ojciec mojego dziecka zmarł. Nigdy nie sądziłam, że znajdziemy się w takiej sytuacji i będę szukać odpowiedzi na forach prawnych.
Syn ma 10 lat, był jedynym dzieckiem, M. nigdy nie był żonaty. Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.
anonim cytuj
14-08-2023
Testamentu nie było?
Jeśli dziecko nic nie zrobi, z automatu dziedziczy po ojcu zarówno spadek jak i długi po upływie 6 miesięcy od momentu dowiedzenia się, że ojciec nie żyje. W czasie tych 6 miesięcy może spadek przyjąć bądź odrzucić (za pomocą opiekuna prawnego, czyli Ciebie) jak i przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz). Należy pamiętać, że na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego zgodę wyrazić musi sąd rodzinny.

anonim cytuj
14-08-2023
przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz)

Generalnie przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza następuje z mocy prawa w przypadku niezłożenia w ustawowym terminie żadnego oświadczenia. Nie ma potrzeby składania przez rodzica oświadczenia o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza w imieniu dziecka. Jednak to nie w tej sprawie.
Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.

Skoro spadkodawca od wielu lat mieszkał w Austrii to należy postępować według austriackiego a nie polskiego prawa spadkowego a więc zasad dziedziczenia (w tym kwestii składania oświadczeń o odrzuceniu spadku) należy poszukiwać w tamtejszym prawie. Może warto skontaktować się z polskim prawnikiem działającym na terenie Austrii.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty
Witam. Sąd zasądził alimenty na kwotę 1800 zł. Ojciec dziecka wcześniej płacić 1200 tytułem zabezpieczenia. W postanowieniu jest punkt, że alimenty w kwocie 1800 są począwszy od dnia 20 stycznia. Sąd nadał klauzulę natychmiastowej wykonalności. Moje pytanie brzmi czy jak strona się odwoła, to alimenty będą płacone na kwotę z zabezpieczenia? Czy ojciec będzie musiał wyrównać alimenty do nowo zasądzonej kwoty? Czy gdy złoży zażalenie to alimenty z...
Zakaz zbliżania się.
Mam pytanie czy jeśli ktoś ma zakaz zbliżania do kogoś i nie stosuje się do tego zakazu również ofiarą jakie mogą być tego konsekwencje ? Głównie chodzi mi o osobę poszkodowana ?...
Ciąża a przedłużenie umowy.
Witam mam zapewne taką sytuację jak wiele kobiet ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Od początku czerwca jestem zatrudniona na okres próbny na 3 miesiące . Właśnie okazało się że jestem w ciąży. Jedni mówią żebym do przedłużenia umowy nic nie mówiła (ale czy nikt do tego czasu nic nie zauważy nawet jeśli będę uważała i jeśli to się wyda wiem że jestem do porodu chroniona ) ale czy nie poniosę z tego powodu jakiś konsekwencji kiedy przedłuża mi umowę...
Czy to mobbing?
Czy sugerowanie pracownikowi wzięcia urlopu z powodu braku zadań dla niego w pracy to mobbing ? Moj pracodawca przyznał, ze to normalne i tak się robi. Nikt u mnie w firmie się temu nie sprzeciwia. Jednak mi się to nie podoba i uważam, ze nie powinna być nakładana taka presja. Ostatnio nie zgodziłam się na wzięcie urlopu i usłyszałam poniżającą mnie odpowiedz, która brzmiała ,,co tam Ci teraz Twoj mąż podpowiada?’’. Zgłosiłam to do przełożonego m...

Wyszukiwarka