Witam. Mam pytanie. Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem,ale w między czasie mnie poniża. Nie przyjeżdża na widzenie ustalone przez sąd,obcina sobie alimenty oraz się spóźnia z wypłatami. Gdy syn do niego jedzie np na weekend raz na 2/3 miesiące Ojciec dziecka nastawia go przeciwko mnie,uczy przeklinac oraz straszy ,,wilkami,duchami",co skutkuje stresem i nie przespanymi nocami. Przestałam od niego odbierać telefony,a on mnie szantazuje że pójdzie do sądu.
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym:
Art. 58 § 2 KRO wskazuje, że rodzic, u którego dziecko nie mieszka, ma prawo do osobistych stosunków z dzieckiem. Jeśli sąd ustalił widzenia, a ojciec ich nie respektuje, można wnieść o wykonanie tego postanowienia.
Jeśli chodzi o alimenty, obowiązek alimentacyjny wynika z art. 128 KRO. W przypadku niewywiązania się z tego obowiązku, można wnosić o egzekucję alimentów przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego.
W sytuacjach, gdy zachowanie jednego z rodziców jest szkodliwe dla dobra dziecka, sąd może ograniczyć lub pozbawić go władzy rodzicielskiej (art. 111 KRO) albo wydać stosowne postanowienie określające sposób korzystania z prawa do kontaktów z dzieckiem.
W odpowiedzi na inne wypowiedzi:
Przede wszystkim zacznij od psychologa i postaraj się o zaświadczenie,że takie sytuacje mają miejsce lub że wizyty ojca szkodzą dziecku
Zgadza się, opinia specjalisty może być bardzo ważna w ewentualnym postępowaniu sądowym.
Jeśli w postanowieniu o kontaktach nie ma ustalonych kontaktów telefonicznych to nie ma potrzeby odbierać tel.... A skoro nie wywiązuje się z ustalonych spotkań z dzieckiem to wnieść do sądu o karę za niewywiązywanie się z postanowień sądu...
Dokładnie, jeżeli postanowienie sądu nie przewiduje kontaktów telefonicznych, nie ma obowiązku odbierania połączeń.
Jeśli płaci niepełne alimenty proszę iść do komornika już jeden dzień po terminie może pani się tam wybrać i komornik zajmie się platnikiem.
Tak, jeśli istnieje tytuł wykonawczy (np. wyrok sądu) dotyczący alimentów, można przystąpić do egzekucji komorniczej.
Podsumowując:
Jeżeli ojciec nie respektuje postanowienia sądu dotyczącego kontaktów z dzieckiem, można domagać się jego wykonania w sądzie.
W przypadku niewywiązywania się z obowiązku alimentacyjnego, drogą egzekucji komorniczej można wyegzekwować należne kwoty.
W sytuacjach, gdy zachowanie ojca szkodzi dobru dziecka, warto podjąć kroki prawne w celu ochrony jego interesów.