[quote]Witam. Mam pytanie. Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem,ale w między czasie mnie poniża. Nie przyjeżdża na widzenie ustalone przez sąd,obcina sobie alimenty oraz się spóźnia z wypłatami. Gdy syn do niego jedzie np na weekend raz na 2/3 miesiące Ojciec dziecka nastawia go przeciwko mnie,uczy przeklinac oraz straszy ,,wilkami,duchami",co skutkuje stresem i nie przespanymi nocami. Przestałam od niego odbierać telefony,a on mnie szantazuje że pójdzie do sądu.[/quote]

Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym:

Art. 58 § 2 KRO wskazuje, że rodzic, u którego dziecko nie mieszka, ma prawo do osobistych stosunków z dzieckiem. Jeśli sąd ustalił widzenia, a ojciec ich nie respektuje, można wnieść o wykonanie tego postanowienia.
Jeśli chodzi o alimenty, obowiązek alimentacyjny wynika z art. 128 KRO. W przypadku niewywiązania się z tego obowiązku, można wnosić o egzekucję alimentów przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego.
W sytuacjach, gdy zachowanie jednego z rodziców jest szkodliwe dla dobra dziecka, sąd może ograniczyć lub pozbawić go władzy rodzicielskiej (art. 111 KRO) albo wydać stosowne postanowienie określające sposób korzystania z prawa do kontaktów z dzieckiem.
W odpowiedzi na inne wypowiedzi:
[quote]Przede wszystkim zacznij od psychologa i postaraj się o zaświadczenie,że takie sytuacje mają miejsce lub że wizyty ojca szkodzą dziecku[/quote]
Zgadza się, opinia specjalisty może być bardzo ważna w ewentualnym postępowaniu sądowym.

[quote]Jeśli w postanowieniu o kontaktach nie ma ustalonych kontaktów telefonicznych to nie ma potrzeby odbierać tel.... A skoro nie wywiązuje się z ustalonych spotkań z dzieckiem to wnieść do sądu o karę za niewywiązywanie się z postanowień sądu...[/quote]
Dokładnie, jeżeli postanowienie sądu nie przewiduje kontaktów telefonicznych, nie ma obowiązku odbierania połączeń.

[quote]Jeśli płaci niepełne alimenty proszę iść do komornika już jeden dzień po terminie może pani się tam wybrać i komornik zajmie się platnikiem.[/quote]
Tak, jeśli istnieje tytuł wykonawczy (np. wyrok sądu) dotyczący alimentów, można przystąpić do egzekucji komorniczej.

Podsumowując:

Jeżeli ojciec nie respektuje postanowienia sądu dotyczącego kontaktów z dzieckiem, można domagać się jego wykonania w sądzie.
W przypadku niewywiązywania się z obowiązku alimentacyjnego, drogą egzekucji komorniczej można wyegzekwować należne kwoty.
W sytuacjach, gdy zachowanie ojca szkodzi dobru dziecka, warto podjąć kroki prawne w celu ochrony jego interesów.

Potwiedź że nie jesteś botem