Kaucja za rezerwacje mieszkania.

Dzień dobry,
wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miasto można bardzo szybko kogoś znaleźć, po części rozumiem drugą stronę, ale zapewniam, że można w kilka dni kogoś znaleźć, a moja sytuacja jest kryzysowa gdyby było wszystko tak jak ustalaliśmy to bym się tam wprowadził i płacił normalnie.
Jak wygląda z punktu widzenia prawnego rozumiem, że mogę domagać się zwrotu całej kaucji, którą wpłaciłem? Mam potwierdzenie przelewu tylko i wyłącznie z tytułem.
anonim cytuj
03-11-2023
Minął już termin na jaki wynajmujący miał zarezerwować tobie mieszkanie? co miało się stać z kaucją po zawarciu umowy najmu?

anonim cytuj
03-11-2023
Mieliśmy za 2 dni dopiero podpisać umowę najmu. Nie minął termin. Kaucja po zawarciu umowy miała zostać w pełni zwrócona.

anonim cytuj
03-11-2023
Mieliśmy za 2 dni dopiero podpisać umowę najmu. Kaucja po zawarciu umowy miała zostać w pełni zwrócona. W tytule przelewu nie ma nawet słowa o rezerwacji tylko połową kaucji za mieszkanie i adres.

anonim cytuj
03-11-2023
na co się umówiliście: na popisanie umowy najmu za dwa dni ? uzgodniliście warunki najmu czynsz i okres najmu?
Tak umawialiśmy się na podpisanie umowy za 2 dni, tak uzgodniliśmy warunki i okres. Wpłaciłem połowę kaucji za to mieszkanie niby rezerwacja, ale nie było podane na ile ta rezerwacja, w tytule przelewu nie ma nic o rezerwacji tylko, że wpłata połowy kaucji za mieszkanie i adres.
Ze względu na stratę pracy poprosiłem o zwrot kaucji i że nie podpiszę umowy, bo nie chce u kogoś mieszkać i nie płacić i nie wiadomo jak sytuacja będzie wyglądać.

anonim cytuj
03-11-2023
Kaucja za najem zwracana jest po zakończeniu najmu - z tego co piszesz zawarliście umowę ustną. Moim zdaniem ni musi nic zwracać i mogłaby dochodzić czynszu za okres wypowiedzenia.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

zbiorowy pozew za PPV - clout mma
Witam, potrzbuje podpowiedzi. kilka dni temu odbyla sie gala clut mma. wykupilem PPV, zaplacilem chyba 44 zł, albo cos takiego, a pozniej okazalo sie ze przez 80% transmicji nie bylem w stanie nic zrobic. co chwile wyskakiwaly na stronie z playerem inne komunikaty. raz error 403, raz jakis inny, innym razem w ogole nie bylem w stanie sie zalogowac. juz nie chodzi o te pieniadze, tylko ja po prostu kupe nerwow stracilem. bardzo kibicowalem, mia...
Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Mam partnera, z którym nie mamy ślubu. Wybudowaliśmy dom wyceniony przez bank na 1mln 200 tys. Działkę, na której stoi dom i kredyt mamy wspólny. Chcemy się rozstać, ale ja chce sprzedać dom i podzielić się pieniędzmi a partner wyklucza sprzedaż. Moje pytanie brzmi jak wygląda spłata drugiej osoby w takim przypadku, kiedy jedna osoba zostaje w tym domu? Od czego zacząć? Od przepisania działki i kredytu na partnera z pisemną gwarancją...
174kpc
{????????????|????|??????} {?????|???????} ?? {???|???????? ???} {????? ????????|???? ??????? ???? ???|???? ??????? ???? ???|??? ????? ???? ??????? ??? ??? ?????????} ????? 11 {?????|?????????|?????????} ??????, ????? ???????? ??? {???|???} {???|???|???|???|????????|??? ??????|??? ???????????? ??????}. ?????? {???|???} ???? {???|?????|??????} ?? {????? ???? ??? {???|???|???|????????|?????? ??????|???????????? ?????? ??????}, ????? {????|???} {??...
Umowa o prace po zakończeniu stażu
Mam pytanie, kończy mi się staż, dostałam propozycję pracy, ale na takich samych warunkach wynagrodzenia jak na stażu (czyli na dzień dzisiejszy 1565 zł). Czy takie wynagrodzenie jest zgodne z obowiązującymi przepisami? Płaca minimalna na dzień dzisiejszy wynosi 3490 zł brutto jeśli się nie mylę. Jeśli mogą mnie zatrudnić na takich warunkach (nie ukrywam, że dla mnie niekorzystnych) to czy mogę beż ponoszenia konsekwencji zrezygnować? Staż mam z ...

Wyszukiwarka