Kaucja za rezerwacje mieszkania.

Dzień dobry,
wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miasto można bardzo szybko kogoś znaleźć, po części rozumiem drugą stronę, ale zapewniam, że można w kilka dni kogoś znaleźć, a moja sytuacja jest kryzysowa gdyby było wszystko tak jak ustalaliśmy to bym się tam wprowadził i płacił normalnie.
Jak wygląda z punktu widzenia prawnego rozumiem, że mogę domagać się zwrotu całej kaucji, którą wpłaciłem? Mam potwierdzenie przelewu tylko i wyłącznie z tytułem.
anonim cytuj
03-11-2023
Minął już termin na jaki wynajmujący miał zarezerwować tobie mieszkanie? co miało się stać z kaucją po zawarciu umowy najmu?

anonim cytuj
03-11-2023
Mieliśmy za 2 dni dopiero podpisać umowę najmu. Nie minął termin. Kaucja po zawarciu umowy miała zostać w pełni zwrócona.

anonim cytuj
03-11-2023
Mieliśmy za 2 dni dopiero podpisać umowę najmu. Kaucja po zawarciu umowy miała zostać w pełni zwrócona. W tytule przelewu nie ma nawet słowa o rezerwacji tylko połową kaucji za mieszkanie i adres.

anonim cytuj
03-11-2023
na co się umówiliście: na popisanie umowy najmu za dwa dni ? uzgodniliście warunki najmu czynsz i okres najmu?
Tak umawialiśmy się na podpisanie umowy za 2 dni, tak uzgodniliśmy warunki i okres. Wpłaciłem połowę kaucji za to mieszkanie niby rezerwacja, ale nie było podane na ile ta rezerwacja, w tytule przelewu nie ma nic o rezerwacji tylko, że wpłata połowy kaucji za mieszkanie i adres.
Ze względu na stratę pracy poprosiłem o zwrot kaucji i że nie podpiszę umowy, bo nie chce u kogoś mieszkać i nie płacić i nie wiadomo jak sytuacja będzie wyglądać.

anonim cytuj
03-11-2023
Kaucja za najem zwracana jest po zakończeniu najmu - z tego co piszesz zawarliście umowę ustną. Moim zdaniem ni musi nic zwracać i mogłaby dochodzić czynszu za okres wypowiedzenia.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy o prace z powodu zmiany miejsca zamieszkania
Witam, mam problem. Rozwiązałem umowę o prace na czas nieokreślony (pracowałem tam 5 lat) i poprosiłem pracodawcy , by na świadectwie pracy był zapis, że rozwiązanie umowy o prace z przyczyny zmiany miejsca zamieszkania). Prawdziwym powodem była nieuczciwość pracodawcy, której nie mogłem już tolerować. Postanowiłem założyć własną działalność i wykorzystać dofinansowanie z urzędu pracy jednak musze poczekać do nowego roku na złożenie wniosku...
brak zapłaty za usługę
Taka sytuacja. Żona jest kosmetyczką Wykonała zabieg (240zł)pewnej Pani. Gdy doszło do płatności odrzuciło Pani kartę 3 -krotnie. Jeszcze podnosiła głos ze żona ma popsuty terminal itp. Terminal sprawny. Pani pojechała do bankomatu wróciła i się przyznała ze jednak nie ma kasy na koncie. Wiec przyniesie jutro. Dziś się nie zjawiła Na komunikaty smsem o zaległości pieniężnej w salonie nie odpowiada. Telefonu nie odbiera itp. Na m...
Naruszenie dóbr osobistych.
Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych. W związku z tym mam kilka pytań. Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać. Chciałbym jednakże dowiedzieć się, jak wygląda cały proces. Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej. Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wo...
Darowizna i skarga pauliańska.
Witam, znajoma otrzymała od ojca darowiznę nieruchomości 12.06.2018r. Teraz otrzymała informację z firmy windykacyjnej KRUK o zadłużeniu ojca w kwocie ponad 200 tyś zł oraz, że został złożony pozew do sądu w dniu 07.06.2023r. ze skargą pauliańską. Czy zwrot darowizny uchroni ją przed spłatą ? jeszcze zapytanie: nieruchomość nie jest warta tej kwoty zadłużenia, a sąd wyda nakaz to czy pozostałą różnicę będzie musiała spłacać ?...

Wyszukiwarka