Kaucja za rezerwacje mieszkania.

Dzień dobry,
wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miasto można bardzo szybko kogoś znaleźć, po części rozumiem drugą stronę, ale zapewniam, że można w kilka dni kogoś znaleźć, a moja sytuacja jest kryzysowa gdyby było wszystko tak jak ustalaliśmy to bym się tam wprowadził i płacił normalnie.
Jak wygląda z punktu widzenia prawnego rozumiem, że mogę domagać się zwrotu całej kaucji, którą wpłaciłem? Mam potwierdzenie przelewu tylko i wyłącznie z tytułem.
anonim cytuj
03-11-2023
Minął już termin na jaki wynajmujący miał zarezerwować tobie mieszkanie? co miało się stać z kaucją po zawarciu umowy najmu?

anonim cytuj
03-11-2023
Mieliśmy za 2 dni dopiero podpisać umowę najmu. Nie minął termin. Kaucja po zawarciu umowy miała zostać w pełni zwrócona.

anonim cytuj
03-11-2023
Mieliśmy za 2 dni dopiero podpisać umowę najmu. Kaucja po zawarciu umowy miała zostać w pełni zwrócona. W tytule przelewu nie ma nawet słowa o rezerwacji tylko połową kaucji za mieszkanie i adres.

anonim cytuj
03-11-2023
na co się umówiliście: na popisanie umowy najmu za dwa dni ? uzgodniliście warunki najmu czynsz i okres najmu?
Tak umawialiśmy się na podpisanie umowy za 2 dni, tak uzgodniliśmy warunki i okres. Wpłaciłem połowę kaucji za to mieszkanie niby rezerwacja, ale nie było podane na ile ta rezerwacja, w tytule przelewu nie ma nic o rezerwacji tylko, że wpłata połowy kaucji za mieszkanie i adres.
Ze względu na stratę pracy poprosiłem o zwrot kaucji i że nie podpiszę umowy, bo nie chce u kogoś mieszkać i nie płacić i nie wiadomo jak sytuacja będzie wyglądać.

anonim cytuj
03-11-2023
Kaucja za najem zwracana jest po zakończeniu najmu - z tego co piszesz zawarliście umowę ustną. Moim zdaniem ni musi nic zwracać i mogłaby dochodzić czynszu za okres wypowiedzenia.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Sytuacja rodzinna- spadkowa.
Sytuacja rodzinna- spadkowa. Są 2 siostry i ciężko chorujący brat. Jedna z sióstr jest z wizyta u brata z początkiem września do 15 września, widzi ze sytuacja zdrowotna jest trudna…nie ma zbytnio kontaktu z bratem, aby chciał cokolwiek zakomunikować. Osoba z zewnątrz rodziny - konkubina 2 tyg po wizycie siostry zwołuje notariusza do domu i spisuje na siebie testament. W testamęcie zapisuje dom rodzinny na siebie. 6 października Brat um...
Zakup mieszkania od dłużnika.
Znalazłem mieszkanie na sprzedaż w mojej okolicy. Okazało się, że obecny właściciel pozbywa się majątku ze względu na jakieś długi z lat młodzieńczych. Sprawa wygląda tak że w trakcie sprawy przepisał mieszkanie na ojca. I ja mam kupić od ojca. Bank dowiedział się o tym, że jest nowy właściciel (ojciec) i podał sprawę do sądu. Czy mogę legalnie kupić to mieszkanie od ojca byłego właściciela? Bo się że że jak kupie to mi je zabiorą....
Protokół zdawczo-odbiorczy na końcu okresu najmu.
Będę zwalniać wynajmowane mieszkanie czy mogę przygotować pismo, w którym właściciel poświadczy odbiór stanu mieszkania? Chodzi mi o to,że przy odbiorze zapozna się ze stanem mieszkania i po tym podpisze mi pismo,że nie ma zastrzeżeń co do stanu mieszkania i kaucja zostanie zwrócona bez późniejszych kompilacji. Nie mam pewności,że nie pogorszy stanu mieszkania aby nie zwrócić kaucji po moim opuszczeniu lokalu....
zniszczone rzeczy w wynajmowanym mieszkaniu
Witam, wynajmowałam mieszkanie i jak to jest, jak zniszczyły się rzeczy od normalnego użytkowania. Wynajmowałam ponad 5 lat i te rzeczy były stare zlat 80 i zużyły się. Czy muszę je odkupić? A poza tym kanapa była ze skai i popękała po roku użytkowania. Dwa, krzesła z lat 80 tych się połamały i wyrzuciłam oraz telewizor, kturego już dawno kupić nie można nawet używany też się zepsuł. Przez ponad 5 lat płaciłam za wynajem, odstępne dla właścicielk...

Wyszukiwarka