Kaucja za rezerwacje mieszkania.

Dzień dobry,
wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miasto można bardzo szybko kogoś znaleźć, po części rozumiem drugą stronę, ale zapewniam, że można w kilka dni kogoś znaleźć, a moja sytuacja jest kryzysowa gdyby było wszystko tak jak ustalaliśmy to bym się tam wprowadził i płacił normalnie.
Jak wygląda z punktu widzenia prawnego rozumiem, że mogę domagać się zwrotu całej kaucji, którą wpłaciłem? Mam potwierdzenie przelewu tylko i wyłącznie z tytułem.
anonim cytuj
03-11-2023
Minął już termin na jaki wynajmujący miał zarezerwować tobie mieszkanie? co miało się stać z kaucją po zawarciu umowy najmu?

anonim cytuj
03-11-2023
Mieliśmy za 2 dni dopiero podpisać umowę najmu. Nie minął termin. Kaucja po zawarciu umowy miała zostać w pełni zwrócona.

anonim cytuj
03-11-2023
Mieliśmy za 2 dni dopiero podpisać umowę najmu. Kaucja po zawarciu umowy miała zostać w pełni zwrócona. W tytule przelewu nie ma nawet słowa o rezerwacji tylko połową kaucji za mieszkanie i adres.

anonim cytuj
03-11-2023
na co się umówiliście: na popisanie umowy najmu za dwa dni ? uzgodniliście warunki najmu czynsz i okres najmu?
Tak umawialiśmy się na podpisanie umowy za 2 dni, tak uzgodniliśmy warunki i okres. Wpłaciłem połowę kaucji za to mieszkanie niby rezerwacja, ale nie było podane na ile ta rezerwacja, w tytule przelewu nie ma nic o rezerwacji tylko, że wpłata połowy kaucji za mieszkanie i adres.
Ze względu na stratę pracy poprosiłem o zwrot kaucji i że nie podpiszę umowy, bo nie chce u kogoś mieszkać i nie płacić i nie wiadomo jak sytuacja będzie wyglądać.

anonim cytuj
03-11-2023
Kaucja za najem zwracana jest po zakończeniu najmu - z tego co piszesz zawarliście umowę ustną. Moim zdaniem ni musi nic zwracać i mogłaby dochodzić czynszu za okres wypowiedzenia.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę nie posyłać dziecka do ojca, pomimo ustanowionych spotkań przez sąd?
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam ...
Nadpłata czynszu.
Kupione mieszkanie spółdzielcze. Poprzedni właściciel nadpłacił czynsz i domaga się jego zwrotu od nowego właściciela mieszkania. Czy ma takie prawo?...
Brak zwrotu pieniędzy za zwracane rzeczy.
Dzień dobry, 13.11 złożyłem zamówienie przez Internet w dużym sklepie sportowym 17.11 otrzymałem zamówienie. Tego samego dnia zgłosiłem zwrot. Skorzystałem z etykiet otrzymanych od sklepu i nadałem 2 paczki (z racji wielu rzeczy w zwrocie) w punkcie nadania kuriera (Supermarket spożywczy) 21.11 sklep sportowy przyjął zwrot, jednakże w zaksięgowanych ze zwrotu rzeczach brakowało jednej pary butów, które spakowałem z innymi w paczkach. 22.11 po...
Dlaczego policjanyt prosił o moją date urodzenia?
Została mi doręczona przesyłka polecona z komendy policji przez policjanta. Podpisałam pełnym imieniem i nazwiskiem oraz datę doręczenia. Po przekazaniu mi przesyłki policjant polecił mi abym podała swoją datę urodzenia. Podałam i policjant odjechał a ja zastanawiam się, po co mu była potrzebna moja data urodzenia skoro wszystkie moje dane są w KMP jako świadka zdarzenia. Czy powinnam podawać tą datę czy mogłam odmówić. To było tak szybko że bez ...

Wyszukiwarka