Kaucja za rezerwacje mieszkania.

Dzień dobry,
wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miasto można bardzo szybko kogoś znaleźć, po części rozumiem drugą stronę, ale zapewniam, że można w kilka dni kogoś znaleźć, a moja sytuacja jest kryzysowa gdyby było wszystko tak jak ustalaliśmy to bym się tam wprowadził i płacił normalnie.
Jak wygląda z punktu widzenia prawnego rozumiem, że mogę domagać się zwrotu całej kaucji, którą wpłaciłem? Mam potwierdzenie przelewu tylko i wyłącznie z tytułem.
anonim cytuj
03-11-2023
Minął już termin na jaki wynajmujący miał zarezerwować tobie mieszkanie? co miało się stać z kaucją po zawarciu umowy najmu?

anonim cytuj
03-11-2023
Mieliśmy za 2 dni dopiero podpisać umowę najmu. Nie minął termin. Kaucja po zawarciu umowy miała zostać w pełni zwrócona.

anonim cytuj
03-11-2023
Mieliśmy za 2 dni dopiero podpisać umowę najmu. Kaucja po zawarciu umowy miała zostać w pełni zwrócona. W tytule przelewu nie ma nawet słowa o rezerwacji tylko połową kaucji za mieszkanie i adres.

anonim cytuj
03-11-2023
na co się umówiliście: na popisanie umowy najmu za dwa dni ? uzgodniliście warunki najmu czynsz i okres najmu?
Tak umawialiśmy się na podpisanie umowy za 2 dni, tak uzgodniliśmy warunki i okres. Wpłaciłem połowę kaucji za to mieszkanie niby rezerwacja, ale nie było podane na ile ta rezerwacja, w tytule przelewu nie ma nic o rezerwacji tylko, że wpłata połowy kaucji za mieszkanie i adres.
Ze względu na stratę pracy poprosiłem o zwrot kaucji i że nie podpiszę umowy, bo nie chce u kogoś mieszkać i nie płacić i nie wiadomo jak sytuacja będzie wyglądać.

anonim cytuj
03-11-2023
Kaucja za najem zwracana jest po zakończeniu najmu - z tego co piszesz zawarliście umowę ustną. Moim zdaniem ni musi nic zwracać i mogłaby dochodzić czynszu za okres wypowiedzenia.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Obniżenie czynszu.
Od 3 lat wynajmuję mieszkanie na parterze w domu prywatnym. Oficjalna umowa najmu, w której mam zapis, że co roku mam zapewnić 2 tony węgla (bez określonego terminu zakupu) i drewno. Wywiązuję się z tego zapisu corocznie, jednak kupuję tonę, a potem kolejną po zakupie przez pozostałych mieszkańców (właściciel i jeszcze jeden lokator). Od początku co jesień wychodzi mi na ścianie grzyb. Walczę z nim, co roku używając preparatów grzybobójczych i m...
Kamery sąsiada a moja prywatność
Sąsiad z naprzeciwka ma kamery na oknie wprost skierowane na moja okna (z licencja i naklejka na elewacji) jest to zgodne z prawem i czy mogę to gdzieś zgłosić?...
Znak Zakaz wyprowadzania psów, czy jest legalny?
Pod blokiem oraz w całej okolicy znajdują się znaki na trawnikach „zakaz wyprowadzania psów” i zawsze obok tego znaku jest postawiony specjalny śmietnik na psie odchody. Tak samo jak dużo jest znaków - tak samo dużo jest śmietników i zawsze są postawione obok siebie (z reguły na środku danego trawnika). Sąsiad regularnie zwraca mi uwagę, ze mój pies chodzi po tym trawniku (tak, chodzi, nigdy nie złapał mnie na tym, żeby mój pies się tam załatwił)...
Użytkowanie wieczyste przedawnienie długu.
Witam, czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?...

Wyszukiwarka