Zalaliśmy sąsiada. My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć, Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?

Witajcie
Zalalismy sasiadow
Moj maz zajmujacy sie na codzien budowlanka zobowiazal sie do naprawy szkod
Mieszkanie to bylo zalane juz 4 lata wczesniej i patrzac na jego stan po tamtym zalaniu nie bylo remontu gdyz zalanie bylo z winy wlasciciela
Okazało się ze własciciel wymaga od nas jeszcze wymiany podłogi w pokoju i drzwi które rzekomo zostały uszkodzone w wyniku naszego zalania
My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć
Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?
Co nam grozi jeżeli odmówimy remontu
anonim cytuj
29-11-2022

Witam,

Zgadzam się, że sytuacja jest złożona i zrozumienie jej aspektów prawnych jest istotne.

Po pierwsze, zasada jest taka, że osoba, która spowodowała szkodę, jest zobowiązana do jej naprawienia. Jest to zgodne z art. 415 Kodeksu cywilnego, który stanowi, że "kto wyrządził drugiemu szkodę z winy swojej, obowiązany jest do jej naprawienia".

Po drugie, istotne jest ustalenie, czy rzeczywiście jesteście odpowiedzialni za szkody powstałe w wyniku zalania. To znaczy, czy szkody powstały bezpośrednio w wyniku waszych działań, czy mogły wynikać z innych przyczyn.

Po trzecie, jeśli istnieją wątpliwości co do zakresu szkody, możecie poprosić o ekspertyzę niezależnego rzeczoznawcy, który oceni stan mieszkania i ustali, które uszkodzenia są bezpośrednio związane z zalaniem. Jeśli sąsiad nie zgodzi się na tę ekspertyzę, może to być argument na waszą korzyść w ewentualnym postępowaniu sądowym.

Po czwarte, jeśli odmówicie naprawienia szkody, sąsiad może złożyć przeciwko wam pozew cywilny o odszkodowanie. Jeśli sąd uzna, że jesteście odpowiedzialni za szkodę, może nakazać wam zapłatę odszkodowania.

Na koniec, radzę skonsultować się z własnym ubezpieczycielem. Jeśli macie polisę ubezpieczenia domu, może ona obejmować takie sytuacje.

Pozdrawiam.

anonim cytuj
03-08-2023
Dziękuję za tak szczegółową odpowiedź, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy możemy zignorować roszczenia sąsiada, jeśli uważamy, że szkoda nie wynika z naszych działań? Czy są jakieś konsekwencje, jeśli po prostu nie zareagujemy na jego roszczenia? A co jeśli zdecydujemy się na zatrudnienie rzeczoznawcy, ale sąsiad nie zgodzi się na przeprowadzenie ekspertyzy?

anonim cytuj
03-08-2023
Witam ponownie,

Po pierwsze, ignorowanie roszczeń sąsiada nie jest zazwyczaj dobrym rozwiązaniem. Jeżeli sąsiad zdecyduje się na drogę sądową, moglibyście zostać zaskoczeni pozwem i mogłoby to wpłynąć na waszą sytuację procesową.

Po drugie, jeżeli sąsiad nie zgodziłby się na przeprowadzenie ekspertyzy, to moglibyście podnieść ten fakt jako argument na waszą korzyść w ewentualnym postępowaniu sądowym. Jednakże warto mieć na uwadze, że to ostatecznie sąd decyduje, czy i jaka ekspertyza jest potrzebna do wyjaśnienia sprawy.

Po trzecie, w sytuacji, gdy uważacie, że roszczenia sąsiada są bezzasadne, możecie oczywiście podjąć decyzję o niewykonywaniu żądanych prac remontowych. Należy jednak być przygotowanym na ewentualne postępowanie sądowe i odpowiednie uzasadnienie swojej decyzji.

Pamiętajcie jednak, że decyzja o zignorowaniu roszczeń sąsiada powinna być podjęta po pełnym zrozumieniu wszystkich potencjalnych konsekwencji prawnych. Każda sytuacja jest unikalna, a moja odpowiedź jest ogólną poradą i może nie uwzględniać wszystkich okoliczności waszego konkretnego przypadku.

Pozdrawiam.

anonim cytuj
03-08-2023
Kiedy spółka Z.o.o ogłasza upadłość?
This is a very good tip particularly to those new to the blogosphere.

Short but very accurate information… Appreciate
your sharing this one. A must read article! Jak przebiega upadłość spółki?

anonim cytuj
22-08-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie po matce.
Mieszkanie kupione przed ślubem, a więc stanowi wyłącznie moją własność i nie wchodzi do wspólnoty małżeńskiej ale co w przypadku mojej śmierci? Kto dziedziczy mieszkanie? Mam męża oraz 2 dzieci pełnoletnich i dwójkę małoletnich, pytam oczywiście czysto teoretycznie bo nie mogę znaleźć info na ten temat....
Podział majątku po rozwodzie.
Posiadam mieszkanie zakupione przed ślubem wzięte na kredyt, na moim prywatnym koncie gdzie przelewana jest wypłata. Od 2015 roku jestem po ślubie, a teraz żona chce się rozwieść i zapowiada że będzie żądać spłaty za opłacany kredyt w tym czasie. Dodam że dopiero od dwóch lat ma stałą pracę, a wcześniej tylko stypendium 1600 zł. Przez większość czasu miałem dwa razy większe dochody, i oprócz spłaty kredytu ze swojego konta i często jeszcze czynsz...
mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
Czy pracodawca może wypowiedzieć umowę na zwolnieniu lekarskim?
Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowied...

Wyszukiwarka