Czy mogę złożyć wniosek o wykorzystanie urlopu zaległego + bieżącego z 2022r skoro od stycznia naliczy mi się kolejne 20 dni ? Czy pracodawca ma prawo odmówić mi udzielenia urlopu bieżącego?
Zgodnie z art. 168 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany udzielić pracownikowi zaległego urlopu wypoczynkowego. Jeśli chodzi o urlop bieżący, zgodnie z art. 163 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany uwzględniać przy ustalaniu terminu urlopu wypoczynkowego potrzeby pracownika. Niemniej jednak, ostateczna decyzja co do przyznania urlopu bieżącego w konkretnym terminie należy do pracodawcy. Jeśli pracodawca nie mógłby przyznać Ci urlopu w żądanym terminie z ważnych powodów organizacyjnych, powinien to uzasadnić.
Czy ewentualnie mogę złożyć o 45 dni (zaległe) a przebywając na urlopie, złożyć wniosek w styczniu o wykorzystanie kolejnych 20 dni (bieżąco - zaległych).
Tak, jest to możliwe. Możesz złożyć wniosek o wykorzystanie 45 dni zaległego urlopu, a następnie w styczniu, gdy naliczy Ci się nowy urlop, złożyć kolejny wniosek.
Dodam, że po pierwszym urlopie macierzyńskim pracodawca odmówił mi wówczas wykorzystania bieżącego urlopu.
Pracodawca, udzielając urlopu wypoczynkowego, powinien uwzględniać potrzeby pracownika. Jeżeli odmówił udzielenia Ci urlopu bez podania ważnych powodów, mogło to być niezgodne z prawem.
Zaległy ok to wiem. Ale czy wracając z macierzyńskiego teraz w grudniu, mogę złożyć o cały urlop, zaległy i bieżący ( na dzień powrotu, czyli urlop również za rok 22' )?
Tak, możesz złożyć wniosek o udzielenie zarówno zaległego, jak i bieżącego urlopu. Decyzja o przyznaniu urlopu bieżącego zależy od pracodawcy, ale w przypadku zaległego urlopu pracodawca jest zobowiązany go udzielić.
art 163 kp „Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim…”
Dokładnie tak. Zgodnie z tym przepisem, po zakończeniu urlopu macierzyńskiego masz prawo wnioskować o udzielenie urlopu wypoczynkowego.
A urlop macierzyński nie trwa tylko rok?
Urlop macierzyński wynosi 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka. Możliwe jest przedłużenie tego okresu w przypadku urodzenia się więcej niż jednego dziecka lub skorzystania z dodatkowego urlopu rodzicielskiego. W opisanym przypadku autorka postu miała dwa urlopy macierzyńskie pod rząd, co tłumaczy dłuższy okres nieobecności w pracy.