[quote]Czy mogę złożyć wniosek o wykorzystanie urlopu zaległego + bieżącego z 2022r skoro od stycznia naliczy mi się kolejne 20 dni ? Czy pracodawca ma prawo odmówić mi udzielenia urlopu bieżącego?[/quote]
Zgodnie z art. 168 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany udzielić pracownikowi zaległego urlopu wypoczynkowego. Jeśli chodzi o urlop bieżący, zgodnie z art. 163 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany uwzględniać przy ustalaniu terminu urlopu wypoczynkowego potrzeby pracownika. Niemniej jednak, ostateczna decyzja co do przyznania urlopu bieżącego w konkretnym terminie należy do pracodawcy. Jeśli pracodawca nie mógłby przyznać Ci urlopu w żądanym terminie z ważnych powodów organizacyjnych, powinien to uzasadnić.
[quote]Czy ewentualnie mogę złożyć o 45 dni (zaległe) a przebywając na urlopie, złożyć wniosek w styczniu o wykorzystanie kolejnych 20 dni (bieżąco - zaległych).[/quote]
Tak, jest to możliwe. Możesz złożyć wniosek o wykorzystanie 45 dni zaległego urlopu, a następnie w styczniu, gdy naliczy Ci się nowy urlop, złożyć kolejny wniosek.
[quote]Dodam, że po pierwszym urlopie macierzyńskim pracodawca odmówił mi wówczas wykorzystania bieżącego urlopu.[/quote]
Pracodawca, udzielając urlopu wypoczynkowego, powinien uwzględniać potrzeby pracownika. Jeżeli odmówił udzielenia Ci urlopu bez podania ważnych powodów, mogło to być niezgodne z prawem.
[quote]Zaległy ok to wiem. Ale czy wracając z macierzyńskiego teraz w grudniu, mogę złożyć o cały urlop, zaległy i bieżący ( na dzień powrotu, czyli urlop również za rok 22' )?[/quote]
Tak, możesz złożyć wniosek o udzielenie zarówno zaległego, jak i bieżącego urlopu. Decyzja o przyznaniu urlopu bieżącego zależy od pracodawcy, ale w przypadku zaległego urlopu pracodawca jest zobowiązany go udzielić.
[quote]art 163 kp „Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim…”[/quote]
Dokładnie tak. Zgodnie z tym przepisem, po zakończeniu urlopu macierzyńskiego masz prawo wnioskować o udzielenie urlopu wypoczynkowego.
[quote]A urlop macierzyński nie trwa tylko rok?[/quote]
Urlop macierzyński wynosi 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka. Możliwe jest przedłużenie tego okresu w przypadku urodzenia się więcej niż jednego dziecka lub skorzystania z dodatkowego urlopu rodzicielskiego. W opisanym przypadku autorka postu miała dwa urlopy macierzyńskie pod rząd, co tłumaczy dłuższy okres nieobecności w pracy.