Czy siostra może domagać się zachowku z pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę?

Witam, dostałam pieniążki od taty jako darowiznę, złożyłam pita do us, chcę za te pieniądze kupić mieszkanie w którym będzie mieszkać mój tata. Teraz pytanie, mam siostrę która nie chce kontaktu z ojcem, czy gdyby mój ojciec zmarł ona może domagać się zachowku lub spadku z tych pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę i kupiłam mieszkanie? Bardzo proszę o poradę.
anonim cytuj
22-11-2022
Może, przed rozliczeniem w spadku można w umowie darowizny wyłączyć zaliczenie na schedę spadkową (art. 1039 § 1 k.c.) względnie spadkodawca może pominąć siostrę w testamencie. Jeżeli zaś chodzi o zachowek to się nie da. Co najwyżej spadkodawca może siostrę w testamencie wydziedziczyć jeżeli zachodzą przesłanki. Taką przesłanką jest właśnie celowe nieutrzymywanie kontaktów.

anonim cytuj
22-11-2022
Czy siostra może domagać się zachowku z pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę?

W świetle polskiego prawa darowizny, które spadkodawca dokonał na rzecz jednego ze spadkobierców w ciągu ostatnich 10 lat przed śmiercią, mogą być wliczone do masy spadkowej w kontekście dochodzenia praw do zachowku. Oto kilka kluczowych informacji dotyczących Twojej sytuacji:

Masa spadkowa a darowizna: Jeżeli darowizna została dokonana w ciągu ostatnich 10 lat przed śmiercią spadkodawcy, jest ona wliczana do masy spadkowej w celu ustalenia wartości zachowku, zgodnie z art. 1030 § 1 Kodeksu cywilnego.

Zaliczenie na schedę spadkową: Jak wspomniałeś, istnieje możliwość wyłączenia darowizny z masy spadkowej poprzez umowę darowizny. To odnosi się do art. 1039 § 1 k.c., który mówi, że jeżeli spadkodawca w umowie darowizny postanowił, że darowizna nie ma być zaliczana na schedę spadkową, jest ona wyłączona z masy spadkowej.

Zachowek: Jeżeli spadkodawca pominięty był w testamencie lub nie otrzymał należnego mu udziału w spadku, ma prawo żądania zachowku. Zachowek oblicza się według wartości spadku, do której dolicza się wartość darowizn dokonanych przez spadkodawcę na rzecz innych spadkobierców, uwzględniając ich wartość w dniu dokonania darowizny.

Wydziedziczenie: W pewnych okolicznościach, spadkodawca może wydziedziczyć spadkobiercę w testamencie. Jednym z powodów do wydziedziczenia może być celowe nieutrzymywanie kontaktów zgodnie z art. 1008 k.c.

Podsumowując, siostra, jeżeli nie zostanie wydziedziczona w testamencie i jeżeli nie ma postanowienia w umowie darowizny wyłączającego zaliczenie na schedę spadkową, może domagać się zachowku po śmierci ojca z uwzględnieniem wartości darowizny, którą otrzymałaś.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Dział spadku.
Odziedziczyłem po zmarłym ojcu mieszkanie razem ze swoją matką (akt poświadczenia dziedziczenia). Obecnie chce zrobić dział spadku i swoją cześć przepisać na mamę (względy osobiste). Obecnie brat mojego zmarłego Ojca zajął się sprawą spadkową po ich zmarłych wcześniej rodzicach. W tym momencie jest orzeczenie sądu że zarówno mi jak i mojej matce przypada jakaś cześć tego spadku (ziemia, grunty, itd.). Brat ojca ma nasze pełnomocnictwo i sprzedaje...
Budowa domu
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...
Wyrok do odsiedzenia zamieniony na pracę społeczne, które nie zostały wykonane
Ktoś miał do odsiedzenia wyrok ,dostał jednak zamienione na prace społeczne. Jednak owy człowiek nie wykonał ani jednej godziny i teraz dostał wezwanie do odsiadki wyroku 30 dni . Czy jest jakaś szansa aby ubiegać się o zmianę środka?...
Poczta Polska wystawiła tacie obciążenie z tytułu braku oplat za abonament rtv. W piśmie widnieje adres, pod którym tato nigdy nie mieszkał.
Dobry wieczór. Poczta Polska wystawiła mojemu tacie obciążenie z tytułu braku oplat za abonament rtv, o którym dowiedział się dopiero po zajęciu konta. Pomijam fakt, że żaden odbiornik nie został zgłoszony ale chodzi o dane. W piśmie z Poczty widnieje adres, pod którym moj tato nigdy nie mieszkał ani nie był zameldowany. PESEL się zgadza. Czy zatem powinno się to zgłosić do prokuratury jako wyciek danych? Na Poczcie odbiera ukrainiec i nie potraf...

Wyszukiwarka