Czy siostra może domagać się zachowku z pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę?

Witam, dostałam pieniążki od taty jako darowiznę, złożyłam pita do us, chcę za te pieniądze kupić mieszkanie w którym będzie mieszkać mój tata. Teraz pytanie, mam siostrę która nie chce kontaktu z ojcem, czy gdyby mój ojciec zmarł ona może domagać się zachowku lub spadku z tych pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę i kupiłam mieszkanie? Bardzo proszę o poradę.
anonim cytuj
22-11-2022
Może, przed rozliczeniem w spadku można w umowie darowizny wyłączyć zaliczenie na schedę spadkową (art. 1039 § 1 k.c.) względnie spadkodawca może pominąć siostrę w testamencie. Jeżeli zaś chodzi o zachowek to się nie da. Co najwyżej spadkodawca może siostrę w testamencie wydziedziczyć jeżeli zachodzą przesłanki. Taką przesłanką jest właśnie celowe nieutrzymywanie kontaktów.

anonim cytuj
22-11-2022
Czy siostra może domagać się zachowku z pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę?

W świetle polskiego prawa darowizny, które spadkodawca dokonał na rzecz jednego ze spadkobierców w ciągu ostatnich 10 lat przed śmiercią, mogą być wliczone do masy spadkowej w kontekście dochodzenia praw do zachowku. Oto kilka kluczowych informacji dotyczących Twojej sytuacji:

Masa spadkowa a darowizna: Jeżeli darowizna została dokonana w ciągu ostatnich 10 lat przed śmiercią spadkodawcy, jest ona wliczana do masy spadkowej w celu ustalenia wartości zachowku, zgodnie z art. 1030 § 1 Kodeksu cywilnego.

Zaliczenie na schedę spadkową: Jak wspomniałeś, istnieje możliwość wyłączenia darowizny z masy spadkowej poprzez umowę darowizny. To odnosi się do art. 1039 § 1 k.c., który mówi, że jeżeli spadkodawca w umowie darowizny postanowił, że darowizna nie ma być zaliczana na schedę spadkową, jest ona wyłączona z masy spadkowej.

Zachowek: Jeżeli spadkodawca pominięty był w testamencie lub nie otrzymał należnego mu udziału w spadku, ma prawo żądania zachowku. Zachowek oblicza się według wartości spadku, do której dolicza się wartość darowizn dokonanych przez spadkodawcę na rzecz innych spadkobierców, uwzględniając ich wartość w dniu dokonania darowizny.

Wydziedziczenie: W pewnych okolicznościach, spadkodawca może wydziedziczyć spadkobiercę w testamencie. Jednym z powodów do wydziedziczenia może być celowe nieutrzymywanie kontaktów zgodnie z art. 1008 k.c.

Podsumowując, siostra, jeżeli nie zostanie wydziedziczona w testamencie i jeżeli nie ma postanowienia w umowie darowizny wyłączającego zaliczenie na schedę spadkową, może domagać się zachowku po śmierci ojca z uwzględnieniem wartości darowizny, którą otrzymałaś.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Nie otwarłam drzwi policjantom
Witam. Czy grozi mi coś jeśli nie otwarłam drzwi policjantom, którzy przyjechali na interwencję (awantura domowa)? Dwa miesiące temu również była podobna interwencja, wcześniej policjanci zostali przeze mnie wpuszczeni. Czy tym razem mam spodziewać się jakichś konsekwencji za nie otwarcie drzwi? Dziękuję....
Czy rodzina może odmówić zeznań?
Dzień dobry. Zostałam wezwana jako świadek w sprawie rozwodowej brata. Czy jako najbliższa rodzina mogę odmówić składania zeznań?...
Wypłata małoletniego pracownika.
Dzień dobry. Czy opiekun prawny może rekwirować wypłatę małoletniego pracownika??...
Praca zdalna.
Witam, zacząłem ostatnio pracę zdalna i dowiedziałem się od pracowników, że na komputerze firmowym jest program team viewer, który ma włączona opcję nagrywania dźwięku i kamerki. Zacząłem się zastanawiać czy w ogóle jest to legalne. Dodam, że w umowie nie było żadnego zapisu o tym....

Wyszukiwarka