Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem

Witam,
Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bieżąco?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
anonim cytuj
22-11-2022
Roszczenia o świadczenia okresowe przedawniają się z upływem lat trzech jednakże okres przedawnienia nie może się skończyć przed końcem roku kalendarzowego.

anonim cytuj
22-11-2022
Mieszkamy powiedzmy 2 lata i może podsumować po takim czasie? Nie ma obowiązku na bieżąco załatwiania takich spraw?

anonim cytuj
22-11-2022
Nie ma.

anonim cytuj
22-11-2022
Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bieżąco?

Zgodnie z Kodeksem Cywilnym, właściciel mieszkania ma prawo do żądania od wynajmującego zapłaty za zużyte media, takie jak prąd czy gaz. Jednakże, jak już zwrócono uwagę:

Roszczenia o świadczenia okresowe przedawniają się z upływem lat trzech jednakże okres przedawnienia nie może się skończyć przed końcem roku kalendarzowego.

Oznacza to, że właścicielka mieszkania ma 3 lata od momentu, kiedy naliczenie za media powinno nastąpić, aby domagać się zapłaty. Jeśli więc wynajmowaliście mieszkanie przez 2 lata i właścicielka nie przedstawiła Wam rozliczenia za media, nadal ma rok na to, aby to zrobić. Jeżeli nie rozliczy się z Wami w tym czasie, jej roszczenia mogą ulec przedawnieniu.

Mieszkamy powiedzmy 2 lata i może podsumować po takim czasie? Nie ma obowiązku na bieżąco załatwiania takich spraw?

Nie ma przepisów prawnych, które jednoznacznie nakazywałyby właścicielowi nieruchomości rozliczanie się z wynajmującym na bieżąco. Niemniej jednak, dla obu stron korzystne jest dokonywanie regularnych rozliczeń, aby unikać ewentualnych nieporozumień i sporów w przyszłości. Jeśli umowa najmu nie określa konkretnego trybu rozliczeń, właściciel może dokonać rozliczenia w dowolnym momencie w ciągu 3 lat od kiedy powstało roszczenie. Jeśli tego nie zrobi, roszczenie to może ulec przedawnieniu.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Służebność
Dzień dobry, kilka lat temu otrzymałem dom z zapisem: " [moje dane] na życzenie babci [dane] i brata ojca [dane] nieodpłatnie na ich rzecz dożywotnią służebność polegająco na prawie korzystania z parteru domu mieszkalnego z prawem wejścia, prawie korzystania z budynków gospodarczych z prawem swobodnego poruszania się po działce". Czy ten zapis oznacza że wszelkie opłaty za media, utrzymanie nieruchomości czy żywność lub ubiór ponoszę ja...
Czy mąż może skorzystać z tych ustawowych 2 dni opieki na dziecko?
Jestem na urlopie macierzyńskim, dziecko ma 8 miesięcy. Czy mąż może skorzystać z tych ustawowych 2 dni opieki na dziecko, czy nie skoro ja przebywam na macierzyńskim?...
Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.
W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym. W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa. Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny. Jestem w szoku. Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ... Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwani...
Czynsz od współlokatorów na moje konto.
Wynajmuje wraz z dziewczyną oraz znajomym mieszkanie. Najemca chce otrzymywać pełną kwotę ustaloną w umowie, zamiast trzech przelewów. Wspólnie ustaliliśmy, że ja będę wykonywał przelew za mieszkanie najemcy, a moi współlokatorzy będą przelewać swoją część mnie. Jak to wygląda w kwestii US, przelewy, które trafiają do mnie potraktują jako darowiznę? Jak najlepiej rozwiązać sytuację, przelewania należnej części przez każde z nas?...

Wyszukiwarka