Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem

Witam,
Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bieżąco?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
anonim cytuj
22-11-2022
Roszczenia o świadczenia okresowe przedawniają się z upływem lat trzech jednakże okres przedawnienia nie może się skończyć przed końcem roku kalendarzowego.

anonim cytuj
22-11-2022
Mieszkamy powiedzmy 2 lata i może podsumować po takim czasie? Nie ma obowiązku na bieżąco załatwiania takich spraw?

anonim cytuj
22-11-2022
Nie ma.

anonim cytuj
22-11-2022
Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bieżąco?

Zgodnie z Kodeksem Cywilnym, właściciel mieszkania ma prawo do żądania od wynajmującego zapłaty za zużyte media, takie jak prąd czy gaz. Jednakże, jak już zwrócono uwagę:

Roszczenia o świadczenia okresowe przedawniają się z upływem lat trzech jednakże okres przedawnienia nie może się skończyć przed końcem roku kalendarzowego.

Oznacza to, że właścicielka mieszkania ma 3 lata od momentu, kiedy naliczenie za media powinno nastąpić, aby domagać się zapłaty. Jeśli więc wynajmowaliście mieszkanie przez 2 lata i właścicielka nie przedstawiła Wam rozliczenia za media, nadal ma rok na to, aby to zrobić. Jeżeli nie rozliczy się z Wami w tym czasie, jej roszczenia mogą ulec przedawnieniu.

Mieszkamy powiedzmy 2 lata i może podsumować po takim czasie? Nie ma obowiązku na bieżąco załatwiania takich spraw?

Nie ma przepisów prawnych, które jednoznacznie nakazywałyby właścicielowi nieruchomości rozliczanie się z wynajmującym na bieżąco. Niemniej jednak, dla obu stron korzystne jest dokonywanie regularnych rozliczeń, aby unikać ewentualnych nieporozumień i sporów w przyszłości. Jeśli umowa najmu nie określa konkretnego trybu rozliczeń, właściciel może dokonać rozliczenia w dowolnym momencie w ciągu 3 lat od kiedy powstało roszczenie. Jeśli tego nie zrobi, roszczenie to może ulec przedawnieniu.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Adoptowaliśmy dwa psy ze schroniska, umowa adopcyjna na narzeczonego. Jakie kroki mogę podjąć żeby psy zostały ze mną?
Dzień dobry! Otóż 2 lata temu adoptowaliśmy dwa psy ze schroniska. Umowa adopcyjna została spisana na narzeczonego. W związku z zakończeniem związku partner wyprowadza się ze wspólnego mieszkania, w którym mieszkaliśmy od początku razem, bierze psy ze sobą. Jakie kroki mogę podjąć żeby psy zostały ze mną lub inne, przychylne dla mnie rozwiązanie tej sprawy? Dziękuję....
Darowizna.
Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?...
Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej? (lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności)
Dzień dobry Piszę z pytaniem. Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej, która nigdy nie pracowała i nie może znaleźć pracy też ze względów zdrowotnych (choruje na epilepsje i posiada lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności). Nie chodzi tutaj o zasiłek stały, tylko tymczasowy, póki nie znajdzie sobie pracy. Z góry dziękuję za odpowiedź....
Wezwanie z prokuratury a pobyt za granicą.
Mój bliski kuzyn dostał na adres zameldowania w Polsce ( zapomniał o wymeldowaniu) wezwanie do prokuratury w charakterze podejrzanego. Chodzi o art. 224 kk. Problem polega na tym, że on od wielu lat mieszka daleko poza granicami Polski i nie bardzo ma możliwość, by specjalnie przylecieć do Polski na takie przesłuchanie. Pytanie co w tej sytuacji można zrobić?...

Wyszukiwarka