Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem

Witam,
Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bieżąco?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
anonim cytuj
22-11-2022
Roszczenia o świadczenia okresowe przedawniają się z upływem lat trzech jednakże okres przedawnienia nie może się skończyć przed końcem roku kalendarzowego.

anonim cytuj
22-11-2022
Mieszkamy powiedzmy 2 lata i może podsumować po takim czasie? Nie ma obowiązku na bieżąco załatwiania takich spraw?

anonim cytuj
22-11-2022
Nie ma.

anonim cytuj
22-11-2022
Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bieżąco?

Zgodnie z Kodeksem Cywilnym, właściciel mieszkania ma prawo do żądania od wynajmującego zapłaty za zużyte media, takie jak prąd czy gaz. Jednakże, jak już zwrócono uwagę:

Roszczenia o świadczenia okresowe przedawniają się z upływem lat trzech jednakże okres przedawnienia nie może się skończyć przed końcem roku kalendarzowego.

Oznacza to, że właścicielka mieszkania ma 3 lata od momentu, kiedy naliczenie za media powinno nastąpić, aby domagać się zapłaty. Jeśli więc wynajmowaliście mieszkanie przez 2 lata i właścicielka nie przedstawiła Wam rozliczenia za media, nadal ma rok na to, aby to zrobić. Jeżeli nie rozliczy się z Wami w tym czasie, jej roszczenia mogą ulec przedawnieniu.

Mieszkamy powiedzmy 2 lata i może podsumować po takim czasie? Nie ma obowiązku na bieżąco załatwiania takich spraw?

Nie ma przepisów prawnych, które jednoznacznie nakazywałyby właścicielowi nieruchomości rozliczanie się z wynajmującym na bieżąco. Niemniej jednak, dla obu stron korzystne jest dokonywanie regularnych rozliczeń, aby unikać ewentualnych nieporozumień i sporów w przyszłości. Jeśli umowa najmu nie określa konkretnego trybu rozliczeń, właściciel może dokonać rozliczenia w dowolnym momencie w ciągu 3 lat od kiedy powstało roszczenie. Jeśli tego nie zrobi, roszczenie to może ulec przedawnieniu.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział mieszkania po zmarłym.
Witam dostałem wezwanie na rozpraw odnośnie nadania spadku po zmarłym wujku (nie miał dzieci a jego rodzeństwo też już zmarło więc dostałem wezwanie jako najbliższy członek) i teraz się zastanawiam jak może być podzielone mieszkanie ? Mieszkanie było wspólne z żoną ona też zmarła z tego co wiem mieszkanie jest po cioci rodzicach a wcześniej dziadkach. Na nadanie spadku jest wezwane z cioci strony trójka rodzeństwa (nie znam ich) ale samo wezwanie...
Aktualizacja treści księgi wieczystej.
Bardzo proszę o pomoc. W wyniku działu spadku zrzekłam się bez obowiązku spłaty domu oraz przynależącej do niej działki na rzecz siostry. I tu mam problem bo nie figuruje jako współwłaściciel tych działek o 2022 roku! A Pani z urzędu dzwoniła ze nie są zmienione księgi wieczyste i jest problem z naliczeniem podatku? A ja nie chce się wpisać jako współwłaściciel bo mim nie jestem. Działka jest na osobnej księdze wieczystej i jest tylko ona w niej...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Kontakt dziecka z ojcem.
Dziecko nie chce jechać do ojca czy w takim wypadku musi gdy kontakty są ustanowione sądownie. Wiem, że kiedyś matka miała obowiązek zachęcać dziecko, ale chyba coś się zmieniło w TK. Nie do końca wiem co......

Wyszukiwarka