Kupno domu w trakcie jego legalizacji.

Planuję kupno domu, mam już uzgodnione warunki ze sprzedającym, mam jednak kilka wątpliwości. Sprzedający jest w trakcie procesu legalizacji domu, ponieważ wykonał samowolnie adaptację poddasza i dobudował do bryły domu garaż i taras. Dodatkowo nieruchomość ma prawo pierwokupu przez KOWR. Sprzedający chce również zadatek (nie zaliczkę) w kwocie 50 tysięcy złotych. Czy w tej sytuacji odpowiednie będzie zawarcie umowy przedwstępnej warunkowej, gdzie warunkiem będzie legalizacja budynku i zrzeczenie się przez KOWR prawa do pierwokupu? Czy w przypadku, gdy proces legalizacji samowoli nie powiedzie się i wymagana będzie rozbiórka będę mogła wystąpić do sprzedającego o zwrot dwukrotności zadatku? Czy jeśli warunki zostaną spełnione umowa samoistnie stanie się umową przedwstępną i będę mogła rozpocząć starania o uzyskanie kredytu hipotecznego?
anonim cytuj
30-09-2023
Można zawrzeć przedwstępną pod warunkiem legalizacji budynku. Jeśli określicie w niej że brak legalizacji będzie skutkował zwrotem dwukrotności zadatku - to tak może być, ale należałoby jasno to w umowie wskazać. Umowa przedwstępna zawarta pod warunkiem legalizacji jest umową przedwstępną - nie stanie się ona niczym więcej. Pytanie do banku, czy tak im odpowiada.
Co do pierwokupu KOWR to nie zawiera się przedwstępnej a warunkową umowę sprzedaży w formie aktu notarialnego. Na etapie umowy warunkowej nie ma już mowy o zadatkach i zaliczkach - jeśli KOWR nie skorzysta z pierwokupu to wpłacone pieniądze są zaliczone na poczet ceny sprzedaży, a jeśli wykona prawo pierwokupu to Sprzedający musi zwrócić Pani otrzymane od Pani pieniądze. Umowę kredytową należałoby mieć już podpisaną przed zawarciem umowy warunkowej, żeby czasem nie mieć "zonka", gdy KOWR z prawa pierwokupu nie skorzysta (ma na to miesiąc po otrzymaniu umowy warunkowej) a bank jednak nie udzieli kredytu. Zostałaby wtedy Pani z obowiązkiem nabycia nieruchomości, a nie miałaby Pani na to środków, co Sprzedającego mogłoby w ogóle nie interesować.
Wszystkie umowy chcę podpisywać u notariusza. Czy w takim razie kolejność powinna być taka:
- najpierw zawrzeć umowę, w której sprzedający zobowiązuje się do przeprowadzenia legalizacji, tam dodać informację o podwójnym zwrocie zadatku w przypadku odmowy,
- po legalizacji zawrzeć umowę przedwstępną, w której nadal jest informacja o zadatku i warunkach zwrotu (np. w sytuacji jeśli bank odmówi mi kredytu) i z tą umową ubiegać się o kredyt,
- po uzyskaniu pozytywnej decyzji kredytowej podpisać umowę warunkową i powiadomić KOWR
- po odmowie KOWRu zawrzeć umowę przeniesienia praw do działki?

Generalnie tak, z tym że myślnik pierwszy i drugi to jedna i ta sama umowa. Wyznaczcie w niej po prostu odpowiednio długi czas na zawarcie umowy przyrzeczonej (czyli w tym wypadku umowy warunkowej), a gdy do legalizacji dojdzie to właściciel niech da Pani dokument to potwierdzający. Jeśli Pani podpisze najpierw umowę przedwstępną pod warunkiem legalizacji do Sprzedający może nie chcieć już się zgodzić na zawarcie tej "drugiej" umowy przedwstępnej tylko domagać się od razu zawarcia umowy przyrzeczonej.
Teraz sporo mi się rozjaśniło, dziękuję serdecznie!

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Zameldowanie rodziny w mieszkaniu komunalnym.
Dzień Dobry, mam pytanie chcielibyśmy zameldować się u teściowej (ja i mąz i dwójka dzieci) w mieszkaniu komunalnym.Tesciowa jest głownym najemcą. W tej chwili jesteśmy lokatorami TBS, ale chcemy zrezygnować z najmu TBS i zamieszkać u teściów. Czy jest możliwość meldunku w tym mieszkaniu komunalnym?...
Czy sąd może zniec mi tego komornika?
Witam mam prośbę o pomoc w takiej sytuacji. Jestem po rozwodzie mamy 2 dzieci pelnoletnie i nie pelnoletnie. Niepełnoletnie wyprowadziło się do ojca z tego tytułu mam przysądzone alimety. Pełnoletnie nie uczące się i nie pracujące zostało że mną na moim utrzymaniu. W trudnej sytuacji zdążyło się że nie zapłaciłam 1 alimetow. Z tego tytułu mam egzekucję komornicza zadłużenie zostało spłacone i regularnie przez 1 roku mój pracodawca płaci komornik...
Potrącenia z kaucji a zużycie lokalu
Dnia 17 września opuściłam wynajmowany pokój. Napisałam do pani reprezentującej, że się wyprowadzam i że klucze zostawiam u współlokatorki gdyby chciała odebrać je wcześniej niż w kolejnym tygodniu, kiedy dopiero byłabym w mieście. Nie dostałam żadnej informacji. Dopiero od koleżanki dowiedziałam się, że klucze zostały odebrane. Napisałam więc SMS czy wszystko w porządku i czy je wzięła, lecz dalej żadnej informacji. W końcu wczoraj zadzwoniłam d...
Pobicie
Witam. Mam pytanie jeśli osoba która wylała na mnie drinka a następnie zadała mnie paznokciami po twarzy i zaczęłam się bronić w postaci odepchnięcia i kopnięcia po czym 3 kolegów ruszyło na mnie i we 4 mnie wywróciło i kopali po głowie, doznałem pęknięcia lewego płata szczęki, krwiaka okularowego i złamania zęba, mogę założyć im sprawę? Byłem na obdukcje i posiadam opinie lekarska....

Wyszukiwarka