Wypłata art 18?

Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Dodam jeszcze ze Pracodawca warunkuje to 5 letnim stażem w zakładzie pracy żeby dostać ten „fikcyjny” awans czy ma do tego prawo ?
anonim cytuj
17-10-2022
Artykuł 18 Kodeksu pracy (Dz.U. z 2021 r. poz. 2170) dotyczy zasady równego traktowania w zatrudnieniu. Zgodnie z tym przepisem, pracodawca jest zobowiązany do równego traktowania pracowników w zakresie podejmowania i rozwiązania stosunku pracy, warunków pracy, awansowania oraz dostępu do szkoleń podnoszenia kwalifikacji zawodowych, bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, religię, narodowość, orientację seksualną, przekonania polityczne, przynależność związkową, rodzaj umowy o pracę czy czas jej trwania.

W przypadku wynagrodzenia, zgodnie z art. 32 § 1 Kodeksu pracy, wynagrodzenie za pracę powinno być ustalane w sposób sprawiedliwy, z uwzględnieniem ilości pracy, jej jakości, wyników pracy oraz doświadczenia zawodowego pracownika. Należy jednak pamiętać, że różnice w wynagrodzeniu mogą wynikać z różnych przyczyn, takich jak staż pracy, doświadczenie zawodowe, kwalifikacje, efektywność pracy, osiągnięcia zawodowe czy też innych obiektywnych kryteriów.

W opisanej sytuacji, jeśli różnice w wynagrodzeniu pomiędzy młodszymi a starszymi specjalistami wynikają wyłącznie z długości stażu pracy w firmie, istnieje ryzyko naruszenia zasady równego traktowania. Niemniej jednak, jeśli pracodawca jest w stanie wykazać, że różnice wynagrodzeń są uzasadnione przez inne, obiektywne kryteria, takie jak większe doświadczenie zawodowe, kwalifikacje, efektywność pracy czy osiągnięcia zawodowe starszych specjalistów, może to być zgodne z prawem.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Przymusowe leczenie.
Cześć! Mam w domu alkoholika - ojca. Przez alkohol już stracił prawo jazdy oraz pracę (aktualnie znalazł nową). Pije od zawsze odkąd pamiętam, raz mniej raz więcej. Był na odwyku dwa miesiące ale nic to nie dało. Większość majątku jest zdobyta przez mamę i ona nie chce mu oddać połowy bo mu się nie należy więc męczy się z tym człowiekiem pod jednym dachem. Jednak psychicznie się to bardzo odbija na rodzinie. Czy można go gdzieś zgłosić? Jakie...
Testament po śmierci.
Dzień dobry, mój Tata po ciężkiej chorobie raka trzustki umiera. Niestety nie zdążyliśmy zrobić przepisu majątku jak i zobowiązań Taty na mnie w formie aktu notarialnego. Jak możemy to teraz zrobić?? Tata oczywiście żyje ale jest bardzo słaby nie chcemy go ciągać po notariuszach. W grę wchodzi tylko złożony podpis Taty więcej myślę, że będzie zbyt dużym wysiłkiem. Czy mogę napisać jakieś oświadczenie w formie testamentu gdzie Tata się podpisze i ...
Złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się). Czy Straż Miejska ma obowiązek udokumentować wykroczenie w postaci zdjęcia?
Szanowni Państwo, Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu. Pytania: a) c...
L4 po ustaniu zatrudnienia
Witam. Pod koniec października zostało mi przyznane l4, stosunek mojej pracy kończył się 1 listopada, kiedy byłam na zwolnieniu. Niebawem kończy mi się l4, lecz z pewnością będę miała je przedłużone. Czy lekarz wystawiający mi l4 ma jakąś informację w systemie, że nie pracuję już w tej firmie? ...

Wyszukiwarka