Wypłata art 18?

Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Dodam jeszcze ze Pracodawca warunkuje to 5 letnim stażem w zakładzie pracy żeby dostać ten „fikcyjny” awans czy ma do tego prawo ?
anonim cytuj
17-10-2022
Artykuł 18 Kodeksu pracy (Dz.U. z 2021 r. poz. 2170) dotyczy zasady równego traktowania w zatrudnieniu. Zgodnie z tym przepisem, pracodawca jest zobowiązany do równego traktowania pracowników w zakresie podejmowania i rozwiązania stosunku pracy, warunków pracy, awansowania oraz dostępu do szkoleń podnoszenia kwalifikacji zawodowych, bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, religię, narodowość, orientację seksualną, przekonania polityczne, przynależność związkową, rodzaj umowy o pracę czy czas jej trwania.

W przypadku wynagrodzenia, zgodnie z art. 32 § 1 Kodeksu pracy, wynagrodzenie za pracę powinno być ustalane w sposób sprawiedliwy, z uwzględnieniem ilości pracy, jej jakości, wyników pracy oraz doświadczenia zawodowego pracownika. Należy jednak pamiętać, że różnice w wynagrodzeniu mogą wynikać z różnych przyczyn, takich jak staż pracy, doświadczenie zawodowe, kwalifikacje, efektywność pracy, osiągnięcia zawodowe czy też innych obiektywnych kryteriów.

W opisanej sytuacji, jeśli różnice w wynagrodzeniu pomiędzy młodszymi a starszymi specjalistami wynikają wyłącznie z długości stażu pracy w firmie, istnieje ryzyko naruszenia zasady równego traktowania. Niemniej jednak, jeśli pracodawca jest w stanie wykazać, że różnice wynagrodzeń są uzasadnione przez inne, obiektywne kryteria, takie jak większe doświadczenie zawodowe, kwalifikacje, efektywność pracy czy osiągnięcia zawodowe starszych specjalistów, może to być zgodne z prawem.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Przepisuje mieszkania na syna co zrobić żeby córka nie mogła dopominać się zachowku???
Witam Mam takie pytanie Chcę przepisać połowę mieszkania notarialnie na Syna Druga połowa należy właśnie do syna Mam jeszcze Córkę z którą nie utrzymuję żadnego kontaktu od wielu lat Pytanie brzmi tak Czy po mojej śmierci Córka będzie mogła się dopominać zachowku od Syna. Prawnik mi podpowiedział żebym przy przepisywaniu mieszkania na Syna podarował też coś Córce notarialnie np 100 zł I wtedy Córka nie będzie mogła się dopominać zachowku. Jak to ...
Jak pozbyć się komornika po spłacie zadłużenia alimentów
Spłaciłem zadłużenie alimentacyjne,wszystkie zaległe alimenty plus odsetki trafiły na konto matki dziecka. Od dłuższego czasu place terminowo alimenty plus koszty dla komornika(na jego konto) ,bo matka dziecka nie chce wycofać komornika. Co zrobić żeby płacić bezpośrednio na konto matki dziecka,jedynie zasądzone alimenty,pozbywając się dodatkowych kosztów? Słyszałem coś o depozycie(nie znam fachowej nazwy tegoż zabezpieczenia),zostawiamy u komorn...
Czy jest jakiś limit, żeby nie płacić podatku od darowizny?
Witam. Czy jest jakiś limit ile matka może darować synowi, żeby nie płacić podatku od darowizny?...
Spółdzielcze własnościowe prawo własności bez księgi wieczystej.
Witam proszę wytłumaczyć mi co dokładnie oznacza sformułowanie "mieszkanie posiada spółdzielcze własnościowe prawo własności bez księgi wieczystej"? Czy warto kupić takie mieszkanie? Jakie ewentualne niebezpieczeństwa na mnie czyhają?...

Wyszukiwarka