Wypłata art 18?

Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Dodam jeszcze ze Pracodawca warunkuje to 5 letnim stażem w zakładzie pracy żeby dostać ten „fikcyjny” awans czy ma do tego prawo ?
anonim cytuj
17-10-2022
Artykuł 18 Kodeksu pracy (Dz.U. z 2021 r. poz. 2170) dotyczy zasady równego traktowania w zatrudnieniu. Zgodnie z tym przepisem, pracodawca jest zobowiązany do równego traktowania pracowników w zakresie podejmowania i rozwiązania stosunku pracy, warunków pracy, awansowania oraz dostępu do szkoleń podnoszenia kwalifikacji zawodowych, bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, religię, narodowość, orientację seksualną, przekonania polityczne, przynależność związkową, rodzaj umowy o pracę czy czas jej trwania.

W przypadku wynagrodzenia, zgodnie z art. 32 § 1 Kodeksu pracy, wynagrodzenie za pracę powinno być ustalane w sposób sprawiedliwy, z uwzględnieniem ilości pracy, jej jakości, wyników pracy oraz doświadczenia zawodowego pracownika. Należy jednak pamiętać, że różnice w wynagrodzeniu mogą wynikać z różnych przyczyn, takich jak staż pracy, doświadczenie zawodowe, kwalifikacje, efektywność pracy, osiągnięcia zawodowe czy też innych obiektywnych kryteriów.

W opisanej sytuacji, jeśli różnice w wynagrodzeniu pomiędzy młodszymi a starszymi specjalistami wynikają wyłącznie z długości stażu pracy w firmie, istnieje ryzyko naruszenia zasady równego traktowania. Niemniej jednak, jeśli pracodawca jest w stanie wykazać, że różnice wynagrodzeń są uzasadnione przez inne, obiektywne kryteria, takie jak większe doświadczenie zawodowe, kwalifikacje, efektywność pracy czy osiągnięcia zawodowe starszych specjalistów, może to być zgodne z prawem.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Zabezpieczenie w postaci testamentu.
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata. Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym? Przys...
Co grozi za niestawienie się w sądzie jako świadek?
Co można zrobić, jakie podjąć kroki gdy Sad Rejonowy wydział cywilny wzywa na przesłuchanie dotyczące wyjawienia majątku tyle ze osoba mieszka za granica a wezwanie odbiera w swoim Sadzie Rejonowym i okazuje się, że w momencie odbioru wezwania przesłuchanie odbyło się prawie 3 tygodnie temu. Chodzi o unikniecie konsekwencji niestawiennictwa....
Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron.
Odchodzę z pracy, gdyż pracodawca stosował mobbing. Wypowiedziałem umowę za porozumieniem stron 2 tygodnie temu. Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim do końca września czyli okresu wypowiedzenia. Otrzymałem dziś takiego smsa od pracodawcy. ""Szanowny Panie Adamie, w związku z popełnionymi przez Pana błędami w pracy moje biuro poniosło stratę finansową w wysokości 910,40 zł. Jeśli chce Pan poznać szczegóły i polubownie załatwić tę spra...
Czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony?
Dzień dobry, czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony? Drugi współwłaściciel nie dokłada się do mieszkania od 25 lat, opłaty są regulowane przez nas, podatki , czynsze rachunki, bieżące naprawy i remonty, przeprowadzamy się do nowego miejsca ale nie stać nas utrzymywać drugie mieszkanie. A nie możemy się porozumieć w sprawie sprzedania, a sprzedaż połowy też jest ciężka. Dodam że ta osoba przebywa od 35 la...

Wyszukiwarka