Czy komornik może zająć dodatek węglowy?

Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?
anonim cytuj
19-09-2022
Nie.

anonim cytuj
19-09-2022
W oparciu o przepisy prawa polskiego, dokładniej art. 831 Kodeksu Cywilnego, istnieją pewne świadczenia, które nie podlegają egzekucji. Jednakże Kodeks Cywilny nie wymienia konkretnie dodatku węglowego. Ważne jest więc, aby zwrócić uwagę na charakter tego dodatku i przeznaczenie, jakie ma w gospodarstwie domowym.

Jeśli dodatek węglowy jest przyznawany w celu wsparcia gospodarstwa domowego z powodu konkretnych trudności ekonomicznych lub innych wyjątkowych okoliczności, można argumentować, że powinien być traktowany jak inne świadczenia ochronne i być wyłączony z egzekucji. Niemniej jednak, ostateczna decyzja zależy od interpretacji sądu i konkretnej sytuacji.

Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?

Nie jest to jednoznaczne i może zależeć od konkretnej sytuacji oraz interpretacji sądu.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Przepisanie jednego pokoju w mieszkaniu.
Dzień dobry. W 2003 roku mój dziadek sporządził z sąsiadką umowę kupna sprzedaży na sprzedaż jednego pokoju w mieszkaniu. Koszt transakcji- 5000 zl. Sąsiadka zamurowała na swój koszt ścianę i temat przez lata zamknął się, dziadek nic nie mówił. 4 lata temu zmarła babcia, a pół roku temu dziadek zmarł. Spadek przejdzie na mojego tatę i on chciałby tam zamieszkać. Z dokumentów wiemy, ze dziadek płacił mniejszy czynsz, bo nie liczyli mu tego pokoju....
Jakie są moje prawa, gdy jestem zwalniany z pracy?
no więc tak... jestem w mega dołku, bo szefostwo postanowiło się mnie pozbyć. Robiłem w tej firmie od 6 lat, i tak nagle, z dnia na dzień... zwolnienie. Przygotowali mi jakieś papiery, mówią, że z winy pracownika i coś tam jeszcze. Niby niby ale ja tam się nie znam, prawo to dla mnie czarna magia, więc stwierdziłem, że zapytam się was, bo na dlajurysty.pl zawsze ktoś pomoże, co nie? Po pierwsze, to czy mogą mnie tak po prostu zwolnić? Czy nie ...
Sprawa spadkowa.
Mój syn z którym nie utrzymuję już kontaktu jest strasznie zadłużony ( parabanki, banki, pożyczki prywatne). Aktualnie wyjechał gdzieś po za granice kraju i ani myśli wracać ani spłać zobowiązań. Moje pytanie jest następujące, co mogę zrobić w tej sprawie aby w poźniejszych fazach komornik i inne instytucje nie czepiały się mnie. Wydziedziczenie, spisanie innego aktu u notariusza etc....
Odbieranie i czytanie cudzej korespondencji.
Co zrobić jak wyprowadziłam się z mieszkania i teraz zamieszkuje tam mój ex .Konkretnie chodzi o korespondencję ! Pozmieniałam już gdzie mogłam nowy adres zamieszkania. Mój ex nie informuje mnie, że coś jeszcze przychodzi tam do skrzynki sam sobie odbiera moje listy otwiera je, awizo czasem odbierze bo na poczcie nie wiedzą że jesteśmy po rozwodzie. Mój syn był świadkiem jak ex czyta i targa mija korespondencję. Co mogę zrobić w tej sprawie ? Nie...

Wyszukiwarka