Czy komornik może zająć dodatek węglowy?

Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?
anonim cytuj
19-09-2022
Nie.

anonim cytuj
19-09-2022
W oparciu o przepisy prawa polskiego, dokładniej art. 831 Kodeksu Cywilnego, istnieją pewne świadczenia, które nie podlegają egzekucji. Jednakże Kodeks Cywilny nie wymienia konkretnie dodatku węglowego. Ważne jest więc, aby zwrócić uwagę na charakter tego dodatku i przeznaczenie, jakie ma w gospodarstwie domowym.

Jeśli dodatek węglowy jest przyznawany w celu wsparcia gospodarstwa domowego z powodu konkretnych trudności ekonomicznych lub innych wyjątkowych okoliczności, można argumentować, że powinien być traktowany jak inne świadczenia ochronne i być wyłączony z egzekucji. Niemniej jednak, ostateczna decyzja zależy od interpretacji sądu i konkretnej sytuacji.

Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?

Nie jest to jednoznaczne i może zależeć od konkretnej sytuacji oraz interpretacji sądu.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Wymiar etatu, a czas pracy.
Jestem zatrudniony na 0,5 etatu czyli tak na logikę powinienem pracować 4 godziny dziennie. Po raz kolejny w nowym grafiku na listopad ani razu nie mam dnia z czterema godzinami w pracy. Ja rozumiem: jestem zatrudniony w równoważnym systemie czasu pracy, ale czy to nie jest przesada ? A może wręcz mobbing: bo to wpływa na moje życie bo już kilka lat temu odrzuciłem z przyczyn właśnie osobistych propozycję przejścia na 0,75 etatu....
Darowizna od babci.
Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w ...
wypadek ze skutkiem śmiertelnym/odszkodowanie
Witam serdecznie.Mam pytanie odnośnie odszkodowania rodzinie z powodu wypadku drogowego matki,która niestety z tego powodu zmarła po przebywaniu 1,5 msca w szpitalu. Czyli wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym.Dziś odbyła się druga sprawa w sądzie i zapadł wyrok zawieszenia sprawy na rok. Sprawczyni wypadku poczuła się do winy. Czy rodzina może ubiegać się o odszkodowanie z polisy osoby winnej,która jest osobą oskarżoną na tym etapie ?.Przepras...
Darowizna w formie gotówki.
Mama jutro przekazuje mi w gotówce (z racji braku konta) kwotę 11tys na zakup samochodu w komisie. Oczywiście mam świadomość, że muszę zapłacić podatek i tutaj nie ma żadnego pytania. Umowa darowizny będzie spisana. Pytanie czy to nie problem będzie, że zapłacone w gotówce? I druga kwestia jaki % tego jest? Bo później wraz z umową darowizny idę do urzędu skarbowego i wypełniam deklaracje PCC? Mam na to bodajże pół roku? Dobrze rozumiem?...

Wyszukiwarka