Czy komornik może zająć dodatek węglowy?

Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?
anonim cytuj
19-09-2022
Nie.

anonim cytuj
19-09-2022
W oparciu o przepisy prawa polskiego, dokładniej art. 831 Kodeksu Cywilnego, istnieją pewne świadczenia, które nie podlegają egzekucji. Jednakże Kodeks Cywilny nie wymienia konkretnie dodatku węglowego. Ważne jest więc, aby zwrócić uwagę na charakter tego dodatku i przeznaczenie, jakie ma w gospodarstwie domowym.

Jeśli dodatek węglowy jest przyznawany w celu wsparcia gospodarstwa domowego z powodu konkretnych trudności ekonomicznych lub innych wyjątkowych okoliczności, można argumentować, że powinien być traktowany jak inne świadczenia ochronne i być wyłączony z egzekucji. Niemniej jednak, ostateczna decyzja zależy od interpretacji sądu i konkretnej sytuacji.

Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?

Nie jest to jednoznaczne i może zależeć od konkretnej sytuacji oraz interpretacji sądu.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...
Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Wypadek w drodze do pracy.
Jestem na stażu i rozwaliłem sobie staw skokowy w drodze do pracy na podwórku. Świadkiem tego była osoba, która pracuję w tym samym miejscu i mieszka niedaleko mnie. Aktualnie mam sporządzoną kartę wypadku przez bhpowca, byłem też wcześniej na SOR ze względu na długie kolejki oraz u prywatnego ortopedy. Największym problemem dla mnie jest to, że musiałem płacić za prywatne wizyty (mam paragony oczywiście) bo terminy były dość dalekie i mam pytani...
Służebność drogi.
Mam pytanie odnośnie zniesienia służebność drogi. Przez moją działkę ustanowiona jest służebność drogi 5 metrów, niewykonywana od 12 lat. Sąsiadka wystąpiła o zniesienie służebności bo nie dogadała się z resztą sąsiadów (droga idzie od drogi krajowej wschodnia strona działek - 4 działki, my dojeżdżamy od dk strona zachodnią- droga gminną). Po zniesieniu służebności do kogo będzie należeć te 5 metrów drogi de facto część mojej działki. Wróci do st...

Wyszukiwarka