Czy komornik może zająć dodatek węglowy?

Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?
anonim cytuj
19-09-2022
Nie.

anonim cytuj
19-09-2022
W oparciu o przepisy prawa polskiego, dokładniej art. 831 Kodeksu Cywilnego, istnieją pewne świadczenia, które nie podlegają egzekucji. Jednakże Kodeks Cywilny nie wymienia konkretnie dodatku węglowego. Ważne jest więc, aby zwrócić uwagę na charakter tego dodatku i przeznaczenie, jakie ma w gospodarstwie domowym.

Jeśli dodatek węglowy jest przyznawany w celu wsparcia gospodarstwa domowego z powodu konkretnych trudności ekonomicznych lub innych wyjątkowych okoliczności, można argumentować, że powinien być traktowany jak inne świadczenia ochronne i być wyłączony z egzekucji. Niemniej jednak, ostateczna decyzja zależy od interpretacji sądu i konkretnej sytuacji.

Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?

Nie jest to jednoznaczne i może zależeć od konkretnej sytuacji oraz interpretacji sądu.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

174kpc
how do I find out when I have activated the authentication tool? first of all, the availability of [url=http://www.fgbor.com.ua/%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F/]http://www.fgbor.com.ua/%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F/[/url] ensures the second level of security for your personal registration....
Wniosek o podwyższenie alimentów.
Złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów. Odezwał się do mnie ojciec córki i chcę się dogadać. Proponuje spisanie ugody u notariusza na kwotę wyższą niż dostałam zabezpieczenie. Myślicie, że warto się zgodzić i wycofać pozew ? Wiem, że jak podpisze ugodę a by nie płacił to mogę iść z tym do komornika. On chce w ugodzie zawrzeć zapis, że już więcej nie będę podnosić alimentów . Czy takie coś można w ogóle ująć w takiej ugodzie ???...
Babcia jako nadawca alimentów na dziecko
Ojciec mojego dziecka, co miesiąc robi przekaz w agencji bankowej. Ja dostając pieniążki dla dziecka mam widoczne w czyim imieniu zostały wpłacone, oraz w tytule: alimenty dla -imie i nazwisko dziecks- miesiąc i rok, za ktory są pieniążki. W tym miesiącu dosta)am pieniążki, w tytule "alimenty dla -imie i nazwisko" (bez daty) zaś wpłacone w imieniu babki dziecka, czyli matki ojca. Proszw o poradę, jak to potraktować? Bo nie ukrywam że...
L4 po ustaniu zatrudnienia
Witam. Rozwiązałam umowę o pracę z pracodawcą. 5 dni po ustaniu zatrudnienia złapałam przeziębienie i miałam L4 przez 10 dni. Po tym czasie poszłam do psychiatry, który wystawił mi zwolnienie na trzy tygodnie tj 21 dni Zwolnienia czasowo się zazębily.Czy w tej sytuacji przyznany zostanie mi zasiłek? dokument związane z zasiłkiem, ale zastanawiam się (bo nie znalazłam żadnego zapisu w ustawach), czy zwolnienie musi dotyczyć tej samej jedn...

Wyszukiwarka