Czy komornik może zająć dodatek węglowy?

Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?
anonim cytuj
19-09-2022
Nie.

anonim cytuj
19-09-2022
W oparciu o przepisy prawa polskiego, dokładniej art. 831 Kodeksu Cywilnego, istnieją pewne świadczenia, które nie podlegają egzekucji. Jednakże Kodeks Cywilny nie wymienia konkretnie dodatku węglowego. Ważne jest więc, aby zwrócić uwagę na charakter tego dodatku i przeznaczenie, jakie ma w gospodarstwie domowym.

Jeśli dodatek węglowy jest przyznawany w celu wsparcia gospodarstwa domowego z powodu konkretnych trudności ekonomicznych lub innych wyjątkowych okoliczności, można argumentować, że powinien być traktowany jak inne świadczenia ochronne i być wyłączony z egzekucji. Niemniej jednak, ostateczna decyzja zależy od interpretacji sądu i konkretnej sytuacji.

Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?

Nie jest to jednoznaczne i może zależeć od konkretnej sytuacji oraz interpretacji sądu.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Zajęcie rachunku bankowego.
Witam z dniem dzisiejszym otrzymałem pismo o zajęciu rachunku bankowego przez naczelnika urzędu skarbowego w Opolu. Jest tam zwrot, którego nie rozumiem "grzywna nałożona w drodze mandatu karnego?" Zawsze byłem usilnie przekonany, że grzywnę może zasadzić sąd. Co mam robić, jak ugryźć? Kwota jest dość spora. Czy dostanę pismo z sądu w w/w pisma?...
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...
Windykacja nieuczciwego najemcy.
W listopadzie 2023 wynająłem mieszkanie parze, z tym że umowę najmu okazjonalnego podpisałem tylko w obecności mężczyzny, jego partnerka nie mogła być być obecna. Jak się niedawno okazało po prostu była w ciąży, facet chciał to zataić. Najemca zalega z jednym czynszem (za chwilę prawdopodobnie z dwoma) oraz z opłatami bieżącymi. Dziecko ma kilka miesięcy a ten fakt nie został mi zgłoszony. W ogłoszeniu wyraźnie zaznaczyłem że wynajmę singlowi lub...
Najemca nie chce udostępnić mieszkania w celu położenia rur gazowych.
Najemca nie chce udostępnić mieszkania w celu położenia rur gazowych. W całym bloku jest modernizowana instalacja gazowa. Zarząd stwierdził, że jeśli mieszkanie nie zostanie udostępnione to zaślepią rurę na klatce i odetną dopływ gazu do mieszkania. Czy mi jako właścicielowi coś grozi od strony najemcy ?...

Wyszukiwarka