Przepisanie jednego pokoju w mieszkaniu.

Dzień dobry. W 2003 roku mój dziadek sporządził z sąsiadką umowę kupna sprzedaży na sprzedaż jednego pokoju w mieszkaniu. Koszt transakcji- 5000 zl. Sąsiadka zamurowała na swój koszt ścianę i temat przez lata zamknął się, dziadek nic nie mówił. 4 lata temu zmarła babcia, a pół roku temu dziadek zmarł. Spadek przejdzie na mojego tatę i on chciałby tam zamieszkać. Z dokumentów wiemy, ze dziadek płacił mniejszy czynsz, bo nie liczyli mu tego pokoju. Umowa była dostarczona wyłącznie do spółdzielni mieszkaniowej. Jak traktować tą transakcje? Czy ona wgl jest ważna? Czyj faktycznie obecnie jest ten pokój?
anonim cytuj
03-11-2023
Jakie prawo do lokalu miał dziadek w chwili podpisania tej umowy? Odrębna własność lokalu, spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu, najem? Czy dla lokalu dziadka i lokalu sąsiadki są założone księgi wieczyste? Czy ta umowa była spisana u notariusza?

anonim cytuj
03-11-2023
Dziadek miał spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Tak, są założone księgi wieczyste dla mieszkania dziadka i dla mieszkania sąsiadki. Umowa była spisana „na kolanie” w domu przez dziadka i sąsiadkę. Umowa kupna-sprzedaży była zgłoszona TYLKO do spółdzielni mieszkaniowej.

anonim cytuj
03-11-2023
I jak w księgach są te oba lokale opisane, "sprzedany" pokój jest wykazany w KW lokalu dziadka czy sąsiadki?

anonim cytuj
03-11-2023
A dziadek nic nie sprzedał, bo jak wskazano wcześniej przeniesienie (nawet ułamkowej części) prawa (jakim jest swpl) wymaga formy aktu notarialnego.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...
Co ma zrobić gdy osoba została potrącona przez samochód? Była w szoku nie zgłosiła tego od razu
Dzień dobry, dwa tygodnie temu moją mamę na chodniku potrącił samochód, z całego stresu nie wezwała pogotowia bo była w szoku wezwała tylko policję. Policja która przyjechała na miejsce chciała kierowcy dać mandat wysokości 500 zł bo jak się okazało on nie ma w ogóle uprawnień do prowadzenia pojazdu. Tego samego dnia mama cała poobijana pojechała na ostry dyżur gdzie lekarz stwierdził silne obicia i dał mamie zwolnienie niestety cały czasu nie pr...
Procedura wymeldowania.
Witam jestem z partnerem od 13 lat. 7 lat temu kupiliśmy dom który jest na mnie. Był kupiony za gotówkę, dobrałam tylko kredyt na siebie około 20 000 na drobny remont. Nie mamy ślubu, mamy wspólną córkę. Sytuacja wygląda tak, że obecnie rozstaliśmy się z partnerem ale jest zameldowany w tym domu. Chciałam go wymeldować ale dostałam informację że musi to zrobić sam. Co mogę dalej zrobić w takiej sytuacji?...
Wypadek w drodze do pracy.
Jestem na stażu i rozwaliłem sobie staw skokowy w drodze do pracy na podwórku. Świadkiem tego była osoba, która pracuję w tym samym miejscu i mieszka niedaleko mnie. Aktualnie mam sporządzoną kartę wypadku przez bhpowca, byłem też wcześniej na SOR ze względu na długie kolejki oraz u prywatnego ortopedy. Największym problemem dla mnie jest to, że musiałem płacić za prywatne wizyty (mam paragony oczywiście) bo terminy były dość dalekie i mam pytani...

Wyszukiwarka