Witam. Dwa dni temu w nocy firma wykonująca żywność na dowóz zalała mi piwnice (pękł im wąż z wodą od zmywarki) ,szkody wyliczyłem na 3,5k zł. Dziś dowiedziałem się od właścicielki, że jej ubezpieczenie nie obejmuje zalań piwnic, bo ona nawet nie wiedziała ,że budynek jest podpiwniczony i nie zaznaczyła w wniosku ubezpieczeniowym, że jest piwnica. Dała mi do zrozumienia ,że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia.
Jeśli firma wykonująca żywność na dowóz jest odpowiedzialna za zalanie, to ostateczna odpowiedzialność spoczywa na niej, niezależnie od sytuacji ubezpieczeniowej właścicielki budynku. Przepisy prawa cywilnego określają, że sprawca szkody jest zobowiązany do jej naprawienia.
Po pierwsze, warto wezwać firmę dostarczającą żywność do naprawienia szkód na piśmie, wskazując dokładnie na jakie straty poniosłeś i jaki jest ich koszt. Wskazane jest określenie terminu, w którym firma ma dokonać naprawienia szkód.
Po drugie, jeśli firma nie zareaguje na twoje wezwanie w wyznaczonym terminie, możesz złożyć pozew cywilny przeciwko firmie w celu uzyskania odszkodowania.
Tak, ale mam tylko ubezpieczenie typowo pod kredyt i zakres jest: Mury
Twoje ubezpieczenie pod kredyt zapewne nie obejmuje takich szkód, jak zalanie piwnicy. Jednak nie musisz polegać wyłącznie na swoim ubezpieczeniu. Możesz dochodzić swoich praw wobec firmy, która spowodowała zalanie, ponieważ to ona jest odpowiedzialna za wyrządzone szkody.