Zalano mi piwnicę. Właścicielka dała mi do zrozumienia, że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. Co robić?

Witam. Dwa dni temu w nocy firma wykonująca żywność na dowóz zalała mi piwnice (pękł im wąż z wodą od zmywarki) ,szkody wyliczyłem na 3,5k zł. Dziś dowiedziałem się od właścicielki, że jej ubezpieczenie nie obejmuje zalań piwnic, bo ona nawet nie wiedziała ,że budynek jest podpiwniczony i nie zaznaczyła w wniosku ubezpieczeniowym, że jest piwnica. Dała mi do zrozumienia ,że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia.
I tu pytanie, jak ten problem rozwiązać aby Pani zapłaciła/odpowiedziała ,za szkody?
anonim cytuj
21-08-2022
Wezwać do naprawy szkód, a przy braku reakcji złożyć pozew lub... skorzystać z własnego ubezpieczenia, bo ubezpieczyciel wystąpi z regresem do sprawcy.

anonim cytuj
23-08-2022
Tak, ale mam tylko ubezpieczenie typowo pod kredyt i zakres jest: Mury

anonim cytuj
24-08-2022
Jeśli Twoje ubezpieczenie tego nie obejmuje to pozostaje Ci pozew.

anonim cytuj
26-08-2022
Witam. Dwa dni temu w nocy firma wykonująca żywność na dowóz zalała mi piwnice (pękł im wąż z wodą od zmywarki) ,szkody wyliczyłem na 3,5k zł. Dziś dowiedziałem się od właścicielki, że jej ubezpieczenie nie obejmuje zalań piwnic, bo ona nawet nie wiedziała ,że budynek jest podpiwniczony i nie zaznaczyła w wniosku ubezpieczeniowym, że jest piwnica. Dała mi do zrozumienia ,że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia.

Jeśli firma wykonująca żywność na dowóz jest odpowiedzialna za zalanie, to ostateczna odpowiedzialność spoczywa na niej, niezależnie od sytuacji ubezpieczeniowej właścicielki budynku. Przepisy prawa cywilnego określają, że sprawca szkody jest zobowiązany do jej naprawienia.

Po pierwsze, warto wezwać firmę dostarczającą żywność do naprawienia szkód na piśmie, wskazując dokładnie na jakie straty poniosłeś i jaki jest ich koszt. Wskazane jest określenie terminu, w którym firma ma dokonać naprawienia szkód.

Po drugie, jeśli firma nie zareaguje na twoje wezwanie w wyznaczonym terminie, możesz złożyć pozew cywilny przeciwko firmie w celu uzyskania odszkodowania.

Tak, ale mam tylko ubezpieczenie typowo pod kredyt i zakres jest: Mury

Twoje ubezpieczenie pod kredyt zapewne nie obejmuje takich szkód, jak zalanie piwnicy. Jednak nie musisz polegać wyłącznie na swoim ubezpieczeniu. Możesz dochodzić swoich praw wobec firmy, która spowodowała zalanie, ponieważ to ona jest odpowiedzialna za wyrządzone szkody.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna?
W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna? Były mieszka w Niemczech. Znam miejsce jego pracy. Od 2 miesięcy nie odzywa się, nie odbiera telefonu. Ja zarabiam 3000 i na fundusz się nie kwalifikuję....
Dziedziczenie mieszkania.
Jeśli moja mama umrze a mieszkanie jest na nią ale wykupione to czy ja to dziedziczę czy bardziej muszę się wyprowadzić ?? Jak to wygląda czy coś muszę napisać albo będą widzieć że opłacam mieszkanie....
Oszustwo internetowe.
Partner zamówił łóżko na stronie internetowej . Minęły już 3 tygodnie ,firma raz opowiedziała że mają jeszcze czas po czym nie ma z nimi żadnego kontaktu . Nie odbierają telefonów i nie odpisują na maile . Łóżko zostało w całości opłacone. Po głębszym przeszukaniu okazuje się ,że niektórzy dostają zamówienia a większość jednak ani łóżka ani pieniędzy. Czy możemy jakoś odzyskać pieniądze?...
Będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Czy ja jako żona powinnam o tym wiedzieć?
Witam, będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Męża mama powiedziała mi w luźnej rozmowie ze mąż dostał pieniądze na naszą rocznicę ślubu, po rozmowie z mężem wychodzi że on nie wiedział że to na rocznicę ślubu, jego rodzice mu tak nie powiedzieli. Sam nie wiedział dlaczego i z jakiego powodu dali mu pieniądze. Pytal się ale dostał wymijającą odpowiedź, przynajmniej tak mi to opowiadał. Teraz nie wiemy dla kogo ...

Wyszukiwarka