Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo? (Umowa zlecenie)

Dzień dobry.
Od 1.03.22r mam umowę zlecenie. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży (8tydzień), na umowę o prace nie mam co liczyć. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo (mieć płatne zwolnienie, kiedy już nie będę mogła pracować)
anonim cytuj
10-08-2022
Umowę zlecenie trzeba płacić dobrowolna składkę chorobowa .
Karencja 90 dni .
Potem można mieć płatne L4 .

anonim cytuj
11-08-2022
Nie będziesz mieć urlopu, ale możesz mieć zasiłek macierzyński jeśli w dniu porodu będziesz podlegać pod dobrowolne ubezpieczenie chorobowe.
Żeby mieć płatne zwolnienie musisz podlegać pod dobrowolne ubezpieczenie chorobowe- przy umowie zlecenie okres wyczekiwania wynosi 90dni- tyle musisz je mieć by móc skorzystać z płatnego zwolnienia.

anonim cytuj
13-08-2022
Odprowadzać składki na ubezpieczenie chorobowe. Sa one dobrowolne. Zasilek chorobowy przysluguje po 90 dniach od jego opłacania. Zus moze I tak wszcząć postepowanie zasadności podlewania pod ubezpieczenie. Zasilek macierzynski bedzie przysługiwało o ile w dniu porodu bedziesz podlegac pod ubezpieczenie chorobowe. Umowa zlecenia moze zostać rozwiązana w lazdej chwili.

anonim cytuj
14-08-2022
Od 1.03.22r mam umowę zlecenie. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży (8tydzień), na umowę o prace nie mam co liczyć. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo (mieć płatne zwolnienie, kiedy już nie będę mogła pracować)

W świetle polskiego prawa, osoby zatrudnione na umowę zlecenie nie korzystają z takich samych praw, jak osoby zatrudnione na umowę o pracę, jeśli chodzi o urlop macierzyński. Jednakże są pewne rozwiązania, które pozwolą Ci na pewne zabezpieczenie:

Ubezpieczenie chorobowe: Jak słusznie wskazali użytkownicy w postach 2, 3 oraz 4, osoba zatrudniona na umowę zlecenie może dobrowolnie opłacać składki na ubezpieczenie chorobowe. Po opłaceniu składki przez okres 90 dni uzyskujesz prawo do zasiłku chorobowego.

Zasiłek macierzyński: Aby mieć prawo do zasiłku macierzyńskiego, musisz być objęta dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym w dniu porodu. Jest to kluczowy warunek.

Rozwiązanie umowy zlecenia: Należy pamiętać, że umowa zlecenie może zostać rozwiązana przez każdą ze stron w każdym momencie, co może być ryzykowne, zwłaszcza w kontekście ciąży. Jednakże w świetle przepisów kodeksu pracy, zwolnienie z pracy ze względu na ciążę jest zabronione. Mimo to, umowa zlecenie różni się od umowy o pracę, więc warto być świadomym tej specyfiki.

Reasumując, kluczową kwestią w Twojej sytuacji jest opłacanie dobrowolnych składek na ubezpieczenie chorobowe. Umożliwi Ci to uzyskanie prawa do zasiłku chorobowego oraz zasiłku macierzyńskiego. Jednakże warto mieć na uwadze specyfikę umowy zlecenia oraz możliwość jej rozwiązania przez każdą ze stron.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie komunalne.
Partner jest głównym najemcą mieszkania komunalnego, przez około 10 lat nie przebywał w mieszkaniu, partnerka opłacała wszelkie opłaty, ale na jego nazwisko. Partner po latach wrócił, chce mieszkać bez ponoszenia kosztów, uczucie wygasło co w tej sytuacji partnerka ma zrobić?...
pytanie odnośnie najmu lokalu
Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje ...
Powrót do pracy na pół etatu (urlop wychowawczy)
Dzień dobry. Przebywam obecnie na urlopie wychowawczym (wzięłam póki co 4 miesiące). Od początku 2021 r. wrócę do pracy. Będę miała do wybrania jeszcze zaległy urlop wypoczynkowy. Sytuacja covidowa i problemy ze znalezieniem opieki dla dziecka zmuszają mnie do wrócenia do pracy tylko na pół etatu. I tu moje pytanie: czy Pracodawca (praca na umowę o pracę na czas nieokreślony) może mi odmówić tego pół etatu? Kiedy muszę złożyć wniosek? Czy jest...
Zakłócanie ciszy nocnej.
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...

Wyszukiwarka