Urlop.

Mam pytanie mianowicie w pracy wymyślili sobie że jeśli jedna osoba w danym tygodniu wzięła chociaż jeden dzień urlopu to kolejna już nie może w ogóle, no chyba że wypisze opiekę na dziecko a jeśli jej nie ma to nie ma prawa wziąć dnia wolnego. Czy firma może takie zmiany wprowadzić ? Ja pierwszy raz się z czymś takim spotykam.
anonim cytuj
30-08-2023
Jest jeszcze urlop na żądanie. Czy w firmie funkcjonuje plan urlopów?
Nie ma czegoś takiego, jest tylko że ileś osób w tym samym czasie może przebywać na urlopie ale tak to nic innego nie ma

Jeśli nie ma planu to pracodawca udziela urlopu na wniosek pracownika, który to wniosek może po prostu odrzucić. Wyjątek stanowi urlop na żądanie, ale to tylko 4 dni w roku. W niektórych przypadkach pracodawca może odmówić też urlopu na żądanie, ale taki działanie wymaga bardzo mocnych podstaw.
Ja rozumiem ale to nie jest normalne że jedna osoba bierze dzień wolnego i np. reszta 5 pracowników przez resztę tygodnia nie może . Poza tym mówienie że masz opiekę to sobie weź też nie jest zgodne z prawem bo opiekę wykorzystuje na swoje dziecko a nie na załatwianie spraw urzędowych

Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz... Nie ma planu urlopów, pracodawca odmawia udzielenia urlopu. Masz możliwość wzięcia urlopu na żądanie, "opieki", "siły wyższej". Nie chcesz to nie bierzesz. Chcesz to bierzesz "na żądanie" - po to właśnie on jest. Ogólnie obowiązujące prawo reguluje to w taki sposób. Być może są jakieś zapisy w regulaminie pracy, które dotyczą tego o czym piszesz, ale tego nie wiem.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Zakaz pracy w innym miejscu-czy jest możliwy?
Czy jest możliwe, aby pracodawca w umowie dodał zakaz pracy u jego konkurencji/firmy, która działa w tej samej branży czy własnej działalności o tym samym profilu? Mówię o sytuacji, gdybym zakończyła pracę u niego. Mowa o branży ubezpieczeniowej. Pozdrawiam ...
zaświadczenie zwalniające z zakrywania ust i nosa (egzamin)
Dzień dobry, zwracam się do Państwa z pewną kwestią. Na wstępie zaznaczę, że POSIADAM ZAŚWIADCZENIE lekarskie zwalniajace mnie z jakiegokolwiek zasłaniania twarzy. Otóż mając dzisiaj egzamin w ZORDZIE(oczywiście pokazałam zaświadczenie), Pan egzaminator nie chciał mnie dopuścić do egzaminu bez maski. - ma takie prawo? Mimo posiadania zaświadczenia? Inni egzaminatorzy twierdzili, że nie, ale on twardo stał przy swoim. Jeśli miał takie prawo - ...
Darowizna od babci.
Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w ...
Jak przysposobić dziecko?
Dzień dobry, chciałabym uzyskać odpowiedzi na następujące pytanie: Jestem z partnerem xxx czasu, wychowuje ze mną moje dzieci ale nie jest opiekunem prawnym. Oboje chcielibyśmy aby został również on opiekunem prawnym a nie tylko ja. Ojciec dzieci pozbawiony władzy rodzicielskiej Nie chcemy adopcji ponieważ utrace alimenty na dzieci. Chodzi o to że jak będę na wyjeździe służbowym mógłby np. Pojechać na sor bo corka miała wypadek I podpisać dok...

Wyszukiwarka