Urlop.

Mam pytanie mianowicie w pracy wymyślili sobie że jeśli jedna osoba w danym tygodniu wzięła chociaż jeden dzień urlopu to kolejna już nie może w ogóle, no chyba że wypisze opiekę na dziecko a jeśli jej nie ma to nie ma prawa wziąć dnia wolnego. Czy firma może takie zmiany wprowadzić ? Ja pierwszy raz się z czymś takim spotykam.
anonim cytuj
30-08-2023
Jest jeszcze urlop na żądanie. Czy w firmie funkcjonuje plan urlopów?
Nie ma czegoś takiego, jest tylko że ileś osób w tym samym czasie może przebywać na urlopie ale tak to nic innego nie ma

Jeśli nie ma planu to pracodawca udziela urlopu na wniosek pracownika, który to wniosek może po prostu odrzucić. Wyjątek stanowi urlop na żądanie, ale to tylko 4 dni w roku. W niektórych przypadkach pracodawca może odmówić też urlopu na żądanie, ale taki działanie wymaga bardzo mocnych podstaw.
Ja rozumiem ale to nie jest normalne że jedna osoba bierze dzień wolnego i np. reszta 5 pracowników przez resztę tygodnia nie może . Poza tym mówienie że masz opiekę to sobie weź też nie jest zgodne z prawem bo opiekę wykorzystuje na swoje dziecko a nie na załatwianie spraw urzędowych

Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz... Nie ma planu urlopów, pracodawca odmawia udzielenia urlopu. Masz możliwość wzięcia urlopu na żądanie, "opieki", "siły wyższej". Nie chcesz to nie bierzesz. Chcesz to bierzesz "na żądanie" - po to właśnie on jest. Ogólnie obowiązujące prawo reguluje to w taki sposób. Być może są jakieś zapisy w regulaminie pracy, które dotyczą tego o czym piszesz, ale tego nie wiem.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek z rowerzystą.
Rowerzysta wtargnął na jezdnie i doszło do wypadku. Policja stwierdziła winę rowerzysty niestety okazuje się, że syn tego pana jest prokuratorem i oczywiście złożył zażalenie i był powołany biegły, który oczywiście również stwierdził że nie było mojej winy. Po czym ten Pan złożył kolejne zażalenie na biegłego i inny biegły stwierdził że to Moja Wina... Co w takiej sytuacji mogę zrobić???...
Ubezpieczenie zdrowotne przy mężu.
Witajcie, mam pytanie odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego, od ponad roku jestem nieubezpieczona, teraz mój mąż chce ubezpieczyć mnie w swojej pracy, ale ponoć od braku ciągłości w ubezpieczeniu płaci się jakieś kary lub jakieś uzupełnienie za brak tej ciągłości, a są to spore sumy. Pytanie brzmi czy zapłacę i ile jeżeli takie są??...
Jak uniknąć zachowku?
Dzień dobry. Kompletnie nie znam się w temacie i od każdego słyszę co innego, proszę o poradę. Mianowicie w 2017 roku ojciec - właściciel nieruchomości poprzez darowiznę przekazał mi dom z działką. Jest zapis "..oświadcza, że na nabytej tym aktem nieruchomości ustanawia na rzecz ojca i matki dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie do korzystania z całego parteru budynku mieszkalnego, z zapewnionym ogrzewaniem, oświet...
Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty (ziemia). Teraz chcemy to sprzedać. Jak to zrobić zgodnie z prawem?
Witam. Rodzice mieli trochę ziemi. W lutym 2018 roku mama zmarła. Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty. Teraz chcemy to sprzedać i podzielić się zyskiem. Jak to zrobić zgodnie z prawem? Jak wygląda sprawa podatku?...

Wyszukiwarka