Urlop.

Mam pytanie mianowicie w pracy wymyślili sobie że jeśli jedna osoba w danym tygodniu wzięła chociaż jeden dzień urlopu to kolejna już nie może w ogóle, no chyba że wypisze opiekę na dziecko a jeśli jej nie ma to nie ma prawa wziąć dnia wolnego. Czy firma może takie zmiany wprowadzić ? Ja pierwszy raz się z czymś takim spotykam.
anonim cytuj
30-08-2023
Jest jeszcze urlop na żądanie. Czy w firmie funkcjonuje plan urlopów?
Nie ma czegoś takiego, jest tylko że ileś osób w tym samym czasie może przebywać na urlopie ale tak to nic innego nie ma

Jeśli nie ma planu to pracodawca udziela urlopu na wniosek pracownika, który to wniosek może po prostu odrzucić. Wyjątek stanowi urlop na żądanie, ale to tylko 4 dni w roku. W niektórych przypadkach pracodawca może odmówić też urlopu na żądanie, ale taki działanie wymaga bardzo mocnych podstaw.
Ja rozumiem ale to nie jest normalne że jedna osoba bierze dzień wolnego i np. reszta 5 pracowników przez resztę tygodnia nie może . Poza tym mówienie że masz opiekę to sobie weź też nie jest zgodne z prawem bo opiekę wykorzystuje na swoje dziecko a nie na załatwianie spraw urzędowych

Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz... Nie ma planu urlopów, pracodawca odmawia udzielenia urlopu. Masz możliwość wzięcia urlopu na żądanie, "opieki", "siły wyższej". Nie chcesz to nie bierzesz. Chcesz to bierzesz "na żądanie" - po to właśnie on jest. Ogólnie obowiązujące prawo reguluje to w taki sposób. Być może są jakieś zapisy w regulaminie pracy, które dotyczą tego o czym piszesz, ale tego nie wiem.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

wniosek o urlop
Chciałabym się zorientować czy osoba która dzierzy stanowisko,, szefa'', może bez powodu mnie wyrzucić z pracy mimo że to ona zawiniła. Mianowicie pod koniec miesiąca zgłosiłam nieobecność w pracy w dniu 5.09., wypisałam urlop. Osoba ta widziała ta kartkę, a że mamy wystawiany grafik kilka dni przed końcem miesiąca, zazwyczaj jest to 5 dni to zaraz po dowiedzeniu się ze jest grafik i zapoznaniu z nim zgłosiłam nieobecność (taka zasada w pracy). B...
pytanie odnośnie wniosku do sądu
Witam, mam pytanie odnośnie wniosku do sądu, który muszę sformułować. Mam do napisania wniosek o wydanie z archiwum dokumentów dotyczących mojej osoby odnośnie odebrania/ograniczenia praw rodzicielskich moim rodzicom. Jak taki wniosek ma wyglądać? Na internecie jest masa wniosków do pobrania, jednak żaden nie dotyczy podobnej sprawy. Proszę o szybką pomoc....
Porozumienie stron przy przejściu na emeryturę.
Złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron i jednocześnie o ponowne przyjęcię ponieważ chciałbym kontynuować pracę na obecnym stanowisku. Jeszcze nie otrzymałam oficjalnej odpowiedzi od mojego pracodawcy ale dowiedziałam się że jest zgoda na zawarcie umowy tylko na 3 miesiące. Jestem bardzo zawiedziona takim postanowieniem ponieważ wszyscy pracownicy którzy zostają w pracy dostają zgodę na 33 miesiące na czas określony. ...
Zwolnienie dyscyplinarne.
Witam, mam pytanie odnośnie zwolnienia dyscyplinarnego. A mianowicie, jestem kierownikiem i moi pracownicy umyślnie nie wydawali klientom paragonu gdy oni odchodzili i ich nie chcieli po czym kasowali wszystko razem dla zwiększenia wyników ja tego nie robiłam ale wiedziałam o tej sytuacji. Zostałam ukarana brakiem premii oraz notatka służbową, incydent miał miejsce około 1.5 miesiąca temu, czy pracodawca może mnie w dalszym ciągu zwolnić dyscyp...

Wyszukiwarka