Czy kierownik zakładu może udostępnić nagranie z kamery księgowej? Nagranie dotyczące mnie
Tak, kierownik zakładu ma prawo udostępniać nagrania w ramach działalności firmy w określonych celach, ale pod pewnymi warunkami. Kiedy pracodawca monitoruje pracowników w miejscu pracy, musi pamiętać o kilku ważnych kwestiach:
Przede wszystkim, monitoring nie może naruszać godności i innych praw osobistych pracownika.
Pracodawca musi poinformować pracowników o monitoringu, wskazując jego zakres, cel oraz sposób zapisywania i przechowywania materiału. Najczęściej odbywa się to za pośrednictwem regulaminu pracy lub umowy o pracę.
Monitorowanie w miejscu pracy nie może naruszać prywatności pracowników w miejscach przeznaczonych do ich osobistego użytku, takich jak toalety czy szatnie.
W celu sprawdzenia o której godzinie przystąpiłem do pracy, co chyba również jest niezgodne z prawem?
Jeżeli monitoring był przeprowadzony zgodnie z przepisami i pracodawca poinformował pracowników o jego celach (w tym weryfikacji godzin przybycia do pracy), to samo sprawdzenie, o której godzinie pracownik przystąpił do pracy, nie jest niezgodne z prawem. Jednakże, jak wspomniano wcześniej, pracodawca musi przestrzegać określonych warunków podczas monitoringu.
Nawet jeżeli nie mam w pracy podpisanej zgody odnośnie Rodo?
Zgoda pracownika na przetwarzanie danych osobowych nie jest jedyną podstawą prawną dla monitoringu. RODO przewiduje kilka przesłanek do przetwarzania danych osobowych, z których jednymi są interesy administratora danych (art. 6 ust. 1 pkt f RODO) oraz spełnienie obowiązków prawnych przez administratora (art. 6 ust. 1 pkt c RODO). W przypadku kontroli obecności w pracy, przetwarzanie danych może być oparte na tych przesłankach, niekoniecznie na zgody pracownika. Co więcej, przetwarzanie danych pracownika w kontekście stosunku pracy nie powinno być oparte na zgody pracownika, jak wspomniano w poście 10.
Ostateczna uwaga: RODO nie jest jedynym przepisem regulującym monitoring w miejscu pracy. Kodeks pracy w Polsce także przewiduje pewne wymagania w zakresie monitoringu pracowników, które muszą być przestrzegane przez pracodawcę. W każdej sytuacji, w której pracownik ma wątpliwości co do legalności monitoringu, powinien skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy.