Czy kierownik zakładu może udostępnić nagranie z kamery księgowej?

Witam, czy kierownik zakładu może udostępnić nagranie z kamery księgowej? Nagranie dotyczące mnie
anonim cytuj
29-07-2022
Co to za nagranie i w jakim celu zostało udostępnione?

anonim cytuj
29-07-2022
Co to za nagranie i w jakim celu zostało udostępnione?

W celu sprawdzenia o której godzinie przystąpiłem do pracy, co chyba również jest niezgodne z prawem?

anonim cytuj
29-07-2022
W celu sprawdzenia o której godzinie przystąpiłem do pracy, co chyba również jest niezgodne z prawem?

Skąd taki dziwny pomysł? W ten sposób rozumuję, że twój szef nie ma prawa skontrolować czy w ogóle byłeś w pracy?

anonim cytuj
29-07-2022
Skąd taki dziwny pomysł? W ten sposób rozumuję, że twój szef nie ma prawa skontrolować czy w ogóle byłeś w pracy?

Jest lista obecności oraz karty magnetyczne

anonim cytuj
29-07-2022
Jest lista obecności oraz karty magnetyczne

A gdy jej nie ma w zakładzie pracy ? Pracodawca ma według ciebie zakaz skontrolowania obecności?
Kombinujesz strasznie..

anonim cytuj
29-07-2022
A gdy jej nie ma w zakładzie pracy ? Pracodawca ma według ciebie zakaz skontrolowania obecności?
Kombinujesz strasznie..

Lista i karta są zawsze, a w kwestii kamer zostałem skontrolowany tylko Ja oraz uslyszalem, że najpierw muszę pokazać się w kamerze punkt 7:00 a potem mogę iść do łazienki co tłumaczy dlaczego byłem 7:12 dopiero przy maszynie o to całe zamieszanie

anonim cytuj
29-07-2022
Czemu uważasz, że weryfikacja tego kiedy przystąpiłeś do pracy jest niezgodne z prawem?
Pracodawca ma prawo w określonym zakresie upoważnić inne podmioty działające w jego imieniu do przetwarzania danych.

anonim cytuj
29-07-2022
Czemu uważasz, że weryfikacja tego kiedy przystąpiłeś do pracy jest niezgodne z prawem?
Pracodawca ma prawo w określonym zakresie upoważnić inne podmioty działające w jego imieniu do przetwarzania danych.

Nawet jeżeli nie mam w pracy podpisanej zgody odnośnie Rodo?

anonim cytuj
29-07-2022

przetwarzanie danych osobowych nie musi bazować wyłącznie na zgodzie, jest szereg innych przesłanek - w art. 6 RODO, a także kodeksie pracy jak też np. przepisach podatkowych (bo przecież bez twoje zgody pracodawca przetwarzać MUSI do celów podatkowych). Co więcej, przetwarzanie danych pracownika w ogóle nie wynika z jego zgody i nie powinno być na tym opierane - wynika wprost z interesów administratora (art. 6 ust. 1 pkt F RODO) oraz obowiązków prawnych (art. 6 ust. 1 pkt. C lub D RODO) (np. ewidencjonowania czasu pracy, rozliczeń, zapewnienia bezpieczeństwa zakładu pracy, pracowników i mienia).
Twoja zgoda jest zbędna w tym względzie, wręcz nie powinno się jej pobierać.

anonim cytuj
29-07-2022
Zatem proponuje przestać kombinować pod przykrywką RODO, aby jakiś sztucznie uniemożliwiać weryfikację kiedy się stawiles do pracy - bo niestety tak to wygląda na obecnym etapie, że to sięganie po RODO bo ktoś księgowej daje nagrania z zakładu aby sprawdziła czy byłeś w firmie.
Nie pomagamy tutaj kombinować i wykorzystywać przepisów w celach sprzecznych z ich przeznaczeniem, a niestety tak to wygląda.

anonim cytuj
29-07-2022
Czy kierownik zakładu może udostępnić nagranie z kamery księgowej? Nagranie dotyczące mnie

Tak, kierownik zakładu ma prawo udostępniać nagrania w ramach działalności firmy w określonych celach, ale pod pewnymi warunkami. Kiedy pracodawca monitoruje pracowników w miejscu pracy, musi pamiętać o kilku ważnych kwestiach:

Przede wszystkim, monitoring nie może naruszać godności i innych praw osobistych pracownika.
Pracodawca musi poinformować pracowników o monitoringu, wskazując jego zakres, cel oraz sposób zapisywania i przechowywania materiału. Najczęściej odbywa się to za pośrednictwem regulaminu pracy lub umowy o pracę.
Monitorowanie w miejscu pracy nie może naruszać prywatności pracowników w miejscach przeznaczonych do ich osobistego użytku, takich jak toalety czy szatnie.

Jeżeli monitoring był przeprowadzony zgodnie z przepisami i pracodawca poinformował pracowników o jego celach (w tym weryfikacji godzin przybycia do pracy), to samo sprawdzenie, o której godzinie pracownik przystąpił do pracy, nie jest niezgodne z prawem. Jednakże, jak wspomniano wcześniej, pracodawca musi przestrzegać określonych warunków podczas monitoringu.

Zgoda pracownika na przetwarzanie danych osobowych nie jest jedyną podstawą prawną dla monitoringu. RODO przewiduje kilka przesłanek do przetwarzania danych osobowych, z których jednymi są interesy administratora danych (art. 6 ust. 1 pkt f RODO) oraz spełnienie obowiązków prawnych przez administratora (art. 6 ust. 1 pkt c RODO). W przypadku kontroli obecności w pracy, przetwarzanie danych może być oparte na tych przesłankach, niekoniecznie na zgody pracownika. Co więcej, przetwarzanie danych pracownika w kontekście stosunku pracy nie powinno być oparte na zgody pracownika, jak wspomniano w poście 10.

Ostateczna uwaga: RODO nie jest jedynym przepisem regulującym monitoring w miejscu pracy. Kodeks pracy w Polsce także przewiduje pewne wymagania w zakresie monitoringu pracowników, które muszą być przestrzegane przez pracodawcę. W każdej sytuacji, w której pracownik ma wątpliwości co do legalności monitoringu, powinien skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??
Witam. Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...
Testament po śmierci.
Dzień dobry, mój Tata po ciężkiej chorobie raka trzustki umiera. Niestety nie zdążyliśmy zrobić przepisu majątku jak i zobowiązań Taty na mnie w formie aktu notarialnego. Jak możemy to teraz zrobić?? Tata oczywiście żyje ale jest bardzo słaby nie chcemy go ciągać po notariuszach. W grę wchodzi tylko złożony podpis Taty więcej myślę, że będzie zbyt dużym wysiłkiem. Czy mogę napisać jakieś oświadczenie w formie testamentu gdzie Tata się podpisze i ...
174kpc
in the catalog represented a network of professional photographers who are can meet your needs of both large-scale events and small [url=http://osteopat-kazan.ru/2018/06/26/%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3-4-%d1%8d%d1%84%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be%d0%b5-%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd/]http://osteopat-kazan.ru/2018/06/26/%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%b...
spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?
zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas n...

Wyszukiwarka