Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.

Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uzyskać majątek na rzecz poszkodowanych?
anonim cytuj
10-01-2024
A niby w jakim celu chce Pani wnosić jakieś sprawy przeciwko prokuraturze czy sądowi?
Pokrzywdzony ma prawo wglądu w akta postępowania przygotowawczego, potem jako oskarżyciel posiłkowy w akta postępowania sądowego - wystarczy z tego uprawnienia skorzystać i dowiedzieć się jakie kroki czynione były i są przez prokuraturę i sąd.

anonim cytuj
10-01-2024
Napisała Pani, że prokuratura przekazała sprawę do sądu - to znaczy że wniesiono do sądu akt oskarżenia?

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna dla dziecka.
Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania. 1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić? Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy. 2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredy...
jak odzysak pieniadze za brak mebli w zakupionym domu?
Kupuję dom, sprzedający w rozmowie z pośrednikiem zapewniają, że większość mebli zostanie, gdyż oni ze względu na wiek chcą kupić mieszkanie do 50 m2 i siłą rzeczy z 220 tam nie przeniosą. Dodatkowo podpisaliśmy umowę na 10 tys zł na meble kuchenne i agd. Poszłam im na rękę dając 2,5 miesiąca na wyprowadzkę, to jeszcze wykręcili grzejnik z garażu. Zostawili jedynie starą, odklejającą się zabudowę kuchni, zardzewiałą pralkę bosch i zestaw mebli z ...
Szkoda całkowita, co dalej?
Witam, 2 dni temu miałam stłuczkę, nie z mojej winy. Jest pewne, że rzeczoznawca uzna szkodę całkowitą w moim samochodzie, zostanę bez pieniędzy za które mogłabym kupić samochód (pewnie ze 2-3 tysiące) i bez samochodu a jest mi bardzo potrzebny. Wiem, że jeśli rzeczoznawca uzna szkodę całkowitą to mogę oddać firmie ubezpieczającej samochód na aukcję i w tym momencie przestaję rozumieć co się dalej dzieje. Ktoś na tej aukcji musi dać za samochód p...
Ojciec zabrał dzieci i grozi ze ich nie odda matce
Witam. Co mogę zrobić jeżeli mam z byłym partnerem dwójkę dzieci (nie ma ani pozbawionych ani ograniczonych praw) były partner wyszedł z zakładu karnego nie dawno umówiłam się z nim że dzieci będą mogły być z nim przez 5 dni z racji takiej że starszy syn chodzi do zerówki i w niedziele ma mi ich odwieźć a teraz straszy mnie że dzieci w niedziele nie zobaczę i że dzieci więcej nie zobaczę bo zostają z nim. Jak mogę zabrać od niego dzieci w niedz...

Wyszukiwarka