Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.

Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uzyskać majątek na rzecz poszkodowanych?
anonim cytuj
10-01-2024
A niby w jakim celu chce Pani wnosić jakieś sprawy przeciwko prokuraturze czy sądowi?
Pokrzywdzony ma prawo wglądu w akta postępowania przygotowawczego, potem jako oskarżyciel posiłkowy w akta postępowania sądowego - wystarczy z tego uprawnienia skorzystać i dowiedzieć się jakie kroki czynione były i są przez prokuraturę i sąd.

anonim cytuj
10-01-2024
Napisała Pani, że prokuratura przekazała sprawę do sądu - to znaczy że wniesiono do sądu akt oskarżenia?

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Brak wypłaty odprawy emerytalnej.
Przed powzięciem decyzji o przejściu na emeryturę udałam się do oddziału ZUS-u w celu uzyskania niezbędnych informacji. Po uzyskaniu takowych złożyłam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W międzyczasie skończyłam 60 lat, po czym doszło do mojego zwolnienia się z pracy z tytułu wypowiedzenia (28 listopada). Wiem, że należy mi się odprawa od pracodawcy - Jak stanowi art. 92(1) § 1 Kodeksu pracy, jednak do dnia dzisiejszego nie...
Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?
Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady....
ubezpieczenie samochodu
Witam proszę o poradę : Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników. Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział. Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik" Jest ...
Kwota wolna od zajęcia z rachunku bankowego.
Dzień dobry. Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym...

Wyszukiwarka