Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uzyskać majątek na rzecz poszkodowanych?
A niby w jakim celu chce Pani wnosić jakieś sprawy przeciwko prokuraturze czy sądowi?
Pokrzywdzony ma prawo wglądu w akta postępowania przygotowawczego, potem jako oskarżyciel posiłkowy w akta postępowania sądowego - wystarczy z tego uprawnienia skorzystać i dowiedzieć się jakie kroki czynione były i są przez prokuraturę i sąd.
anonim cytuj
10-01-2024
Napisała Pani, że prokuratura przekazała sprawę do sądu - to znaczy że wniesiono do sądu akt oskarżenia?
Mieszkam na dużym osiedlu, mamy wspólnotę mieszkaniową. Na osiedlu znajduje się plac zabaw. Pewna grupa mieszkańców postanowiła na placu zabaw dobudować piaskownicę co też uczyniła. Przywieźli własne materiały, sprzęt, piasek i w jeden wieczór wykopali dół, wypełnili piaskiem i ogrodzili.
Pytanie jakie się rodzi to czy taka ingerencja w części wspólne może nieść za sobą jakieś nieporządane skutki? Zastanawiamy się czy np. w przypadku wypadku ub...
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
...
Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatnośc...
Aktualnie kończę długie zwolnienie lekarskie, prowadzone w poradni zdrowia psychicznego. Nie chcę wracać do obecnego pracodawcy. Wysłałam informacje mailową i z informacją o dacie zakończenia leczenia i chęci wypowiedzenia umowy o pracę na mocy porozumienia stron z dniem następnym. Otrzymałam odpowiedź od pracodawcy o nie wyrażeniu zgody jednej ze stron na takie rozwiązanie umowy. Jak mogę rozwiązać umowę szybko. Nie chcę pracodawcy robić pod gór...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: