Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uzyskać majątek na rzecz poszkodowanych?
A niby w jakim celu chce Pani wnosić jakieś sprawy przeciwko prokuraturze czy sądowi?
Pokrzywdzony ma prawo wglądu w akta postępowania przygotowawczego, potem jako oskarżyciel posiłkowy w akta postępowania sądowego - wystarczy z tego uprawnienia skorzystać i dowiedzieć się jakie kroki czynione były i są przez prokuraturę i sąd.
anonim cytuj
10-01-2024
Napisała Pani, że prokuratura przekazała sprawę do sądu - to znaczy że wniesiono do sądu akt oskarżenia?
Czy pracownik może złożyć wypowiedzenie z winy pracodawcy na podstawie mobbingu w chwili gdy pracodawca chce go zwolnić dyscyplinarnie (bezpodstawnie)?
Czy już te wypowiedzenie od pracodawcy zamyka tę drogę i nie można dochodzić naruszeń ze strony pracodawcy?
Składać czy poczekać na sprawę o przywrócenie do pracy i wtedy dopiero poruszyć temat mobbingu?
...
Witam,
pytanie jest następujące . Półtora roku sprzedałem przedmiot na allegro, który miał w opisie gwarancja 24 miesiące (chodziło o gwarancję od producenta okazało się że ma nawet 5 lat od producenta ) . 1.11.2020 przedmiot się popsuł i kupujący żąda ode mnie gwarancji chociaż kupił towar bez paragonu i o tym wiedział, ale dopiero teraz dowiedział się aby zgłosić u producenta towar musi posiadać dowód zakupu . Allegro twierdzi, że kupujący moż...
Proszę o pomoc. Kiedy zacznie się 3 miesięczny okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, dla osoby zatrudnionej 16.06.21 chodzi mi o to kiedy jest ostatni moment, żeby złożyć wypowiedzenie zachowując 1-miesięczny okres wypowiedzenia....
Dzień dobry,
Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: