Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uzyskać majątek na rzecz poszkodowanych?
A niby w jakim celu chce Pani wnosić jakieś sprawy przeciwko prokuraturze czy sądowi?
Pokrzywdzony ma prawo wglądu w akta postępowania przygotowawczego, potem jako oskarżyciel posiłkowy w akta postępowania sądowego - wystarczy z tego uprawnienia skorzystać i dowiedzieć się jakie kroki czynione były i są przez prokuraturę i sąd.
anonim cytuj
10-01-2024
Napisała Pani, że prokuratura przekazała sprawę do sądu - to znaczy że wniesiono do sądu akt oskarżenia?
23 października zachorowałem i poszedłem na L4 do 6 listopada.
31 października skończyła się moja umowa o pracę. Nowej nie chciałem podpisać, bo docelowo jak wyzdrowieję, wyjeżdżam za granicę, tam już mam inną pracę załatwioną.
6 listopada byłem nadal chory i dostałem l4 do 27 listopada.
1) Czy coś muszę zgłaszać do ZUS w takiej sytuacji żeby dostać chorobowe za okres choroby już po ustaniu umowy? Co dokładnie powinienem zrobić.
2) A co jeśli...
Przedłuża się stworzenie spisu inwentarza przez komornika. Za miesiąc mija 6 miesięcy od śmierci rodzica, więc chcielibyśmy przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, ale boję się, że komornik nie zdąży. Chciałbym stworzyć wykaz inwentarza, gdzie i w jaki sposób go złożyć?...
Właśnie rozwodzę się z mężem mamy syna 6 miesięcy w sierpniu skończy mi się macierzyńskie. Czy mogę podać go o alimenty na siebie i na małego czy na siebie dopiero w sierpniu. Do zajścia w ciążę cały czas pracowałam, ale teraz nie mam jak iść do pracy. Miejsca w żłobku nie ma, a małego nie mam z kim zostawić....
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: