Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.

Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uzyskać majątek na rzecz poszkodowanych?
anonim cytuj
10-01-2024
A niby w jakim celu chce Pani wnosić jakieś sprawy przeciwko prokuraturze czy sądowi?
Pokrzywdzony ma prawo wglądu w akta postępowania przygotowawczego, potem jako oskarżyciel posiłkowy w akta postępowania sądowego - wystarczy z tego uprawnienia skorzystać i dowiedzieć się jakie kroki czynione były i są przez prokuraturę i sąd.

anonim cytuj
10-01-2024
Napisała Pani, że prokuratura przekazała sprawę do sądu - to znaczy że wniesiono do sądu akt oskarżenia?

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Umowa przedwstępna a zadatek.
Witam, zawarłem z klientem umowę przedwstępną na zakup nieruchomości, klient dał zadatek. Klient miał 3 ponad miesiące na załatwienie kredytu i podpisanie aktu notarialnego i faktycznie go załatwił, tylko poinformował mnie o tym 12 dni przed upływem ostatecznego terminu podpisania aktu notarialnego. Klient zażądał ode mnie dokumentów z gminy, starostwa, których wymagał notariusz, bez których umowa nie mogła być zawarta. Ww. informacja została prz...
Wspólne konto
Witam czy mogę założyć sobie wspólne konto z partnerem, który jest obciążony obowiązkiem alimentacyjnym? Czy moje wynagrodzenie będzie wtedy brane pod uwagę? Nie jesteśmy małżeństwem....
Egzekucja komornicza.
Przychodzę z pytaniem odnośnie egzekucji komorniczej. Mąż miał dług alimentacyjny, który wynosił niecałe 5000 zł i został spłacony, od czerwca z wynagrodzenia komornik zabierał już tylko kwotę bieżących alimentów tj., 551 zł. zostawiając mężowi kwotę odpowiadającą najniższej krajowej. 8 stycznia mąż złożył wypowiedzenie w pracy z zaznaczeniem że pracuje do końca lutego tego roku. Wczoraj mąż dostał odcinek płacowy i tu pojawiła się "niespo...
Zgłoszenie nabycia pojazdu.
Witam. Czy jest obowiązek zgłaszania nabycia pojazdu w terminie do 30 dni od zakupu? W internecie widnieje informacja, że obowiązek ten został zniesiony 26.05.2023r. Jak to wygląda w rzeczywistości? Czy opłacenie podatku za nabycie pojazdu jest równoważne ze zgłoszeniem jego nabycia?...

Wyszukiwarka