Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uzyskać majątek na rzecz poszkodowanych?
A niby w jakim celu chce Pani wnosić jakieś sprawy przeciwko prokuraturze czy sądowi?
Pokrzywdzony ma prawo wglądu w akta postępowania przygotowawczego, potem jako oskarżyciel posiłkowy w akta postępowania sądowego - wystarczy z tego uprawnienia skorzystać i dowiedzieć się jakie kroki czynione były i są przez prokuraturę i sąd.
anonim cytuj
10-01-2024
Napisała Pani, że prokuratura przekazała sprawę do sądu - to znaczy że wniesiono do sądu akt oskarżenia?
Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?...
Witam, budujemy wraz z narzeczoną dom na jej działce. Działkę kupiła ona, ale do budowy domu również się dokładam. Co w razie jej śmierci, jeśli nie mamy sformalizowanego związku i żadnego testamentu? Czy wszystko przechodzi na jej rodziców/brata? Ja w tym wypadku nie mam żadnych praw?...
Zawarłam umowę rezerwacyjną na zakup nieruchomości. Wpłaciłam zaliczkę. Nieruchomość miała zostać sfinansowana ze sprzedaży innej - niestety klient nie otrzymał kredytu, co za tym idzie ja jestem zmuszona zrezygnować ze swojego zakupu.
Problem:
1. Umowę rezerwacyjna zawierałam do 25.01 w formie pisemnej. Info z umowy:
„Umowa niniejsza ulega rozwiązaniu po upływie okresu rezerwacji, jeżeli strony w tym okresie nie zawarły umowy sprzedaży, za...
Dzień dobry,
Mam problem . Dowiedziałam się , że jestem spadkobiercą po bratanku dziadka. Człowieka na oczy nie widzialam, nie wiedziałam o istnieniu do momentu otrzymania pisma z sądu. W sądzie toczy się rozprawa o nabycie spadku przez gminę , na której zmarły zostawił stary domek i działeczkę. Od momentu jego śmierci rosną zaleglosci podatkowe.Rodzina mieszkająca tam odrzuciła spadek, to mnie zaniepokoiło i też odrzuciłam. Teraz mam problem ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: