Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Co mogę teraz zrobić?

Działalność nierejestrowana i faktury.
Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie.
Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?
anonim cytuj
27-07-2022
Skoro termin mija dzisiaj - to jeszcze nie upłynął.

anonim cytuj
27-07-2022
Wysłać wezwanie do zapłaty.

anonim cytuj
27-07-2022
Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie.

Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?

Jeśli chodzi o opóźnienia w płatnościach za wystawione faktury, zgodnie z ustawą o terminach zapłaty w transakcjach handlowych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1189 z późn. zm.), dłużnik, który nie dokonał zapłaty pieniężnej w umówionym terminie, jest zobowiązany z urzędu do zapłaty wierzycielowi odsetek ustawowych za opóźnienie.

Możesz więc podjąć następujące kroki:

Poczekaj jeszcze jeden dzień, aby upewnić się, że termin płatności faktycznie minął. Wskazane jest jednak nie przeciągać z tą decyzją.

Skontaktuj się z kontrahentem. Czasami błąd bankowy, niedoprecyzowanie danych czy inne nieporozumienie mogą być przyczyną opóźnienia.

Wysyłając wezwanie do zapłaty, informujesz dłużnika o zaległości. Wezwanie do zapłaty powinno zawierać dane obu stron, numer i datę wystawienia faktury, wysokość zaległej kwoty oraz termin, w którym dłużnik ma dokonać płatności. Dodatkowo, warto poinformować o możliwości naliczenia odsetek za opóźnienie.

Jeżeli upomnienie nie przyniesie rezultatu, możesz rozważyć skierowanie sprawy na drogę sądową. W przypadku niewielkich kwot, jak w Twoim przypadku, można skorzystać z postępowania upominawczego, które jest szybsze i tańsze niż tradycyjne postępowanie sądowe.

Mam nadzieję, że wyżej wymienione kroki pomogą w odzyskaniu należności.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Wymuszony bezpłatny urlop przez pracodawce.
Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę. Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam. Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często ...
Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Mandat za brak biletu
Witam. Otrzymałam ostatnio mandat poczta za brak biletu w strefie parkowania z dnia 10.02.2020r. Wiem, ze bilet za parkowanie był, gdyż zawsze tego pilnuje. Dzwoniłam do Zarządu Dróg Miasta, Pan z którym rozmiawialam stwierdził, ze ma zdjęcie samochodu i widać, ze jest coś za szyba ale zdjęcia są niewyraźne i nie można stwierdzić czy była opłata. W tym wypadku polecił napisać odwołanie na tej podstawie. Tak tez zrobiłam. Otrzymałam odpowiedz od...
Co zrobić gdy sąsiad ciągnie prąd na lewo?
W grudniu zdecydowaliśmy się, ze chcemy założyć siłę, przyjechali panowie z Tauron i powiedzieli nam, ze są dodatkowo jakieś kable które ich zdaniem” są pociągnięte na lewo do sąsiadów”. Innym słowem sąsiedzi pobierają nasz prąd. Mamy własna skrzynkę i co miesiąc, Pan przyjeżdża i nam spisuje licznik. Sąsiedzi nie maja takiej skrzynki. mamy tez z nimi na pieńku. Nie możemy się dogadać. Czy możemy ze tak napisze ; niepotrzebne nam kable usunąć z ...

Wyszukiwarka