Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Co mogę teraz zrobić?

Działalność nierejestrowana i faktury.
Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie.
Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?
anonim cytuj
27-07-2022
Skoro termin mija dzisiaj - to jeszcze nie upłynął.

anonim cytuj
27-07-2022
Wysłać wezwanie do zapłaty.

anonim cytuj
27-07-2022
Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie.

Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?

Jeśli chodzi o opóźnienia w płatnościach za wystawione faktury, zgodnie z ustawą o terminach zapłaty w transakcjach handlowych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1189 z późn. zm.), dłużnik, który nie dokonał zapłaty pieniężnej w umówionym terminie, jest zobowiązany z urzędu do zapłaty wierzycielowi odsetek ustawowych za opóźnienie.

Możesz więc podjąć następujące kroki:

Poczekaj jeszcze jeden dzień, aby upewnić się, że termin płatności faktycznie minął. Wskazane jest jednak nie przeciągać z tą decyzją.

Skontaktuj się z kontrahentem. Czasami błąd bankowy, niedoprecyzowanie danych czy inne nieporozumienie mogą być przyczyną opóźnienia.

Wysyłając wezwanie do zapłaty, informujesz dłużnika o zaległości. Wezwanie do zapłaty powinno zawierać dane obu stron, numer i datę wystawienia faktury, wysokość zaległej kwoty oraz termin, w którym dłużnik ma dokonać płatności. Dodatkowo, warto poinformować o możliwości naliczenia odsetek za opóźnienie.

Jeżeli upomnienie nie przyniesie rezultatu, możesz rozważyć skierowanie sprawy na drogę sądową. W przypadku niewielkich kwot, jak w Twoim przypadku, można skorzystać z postępowania upominawczego, które jest szybsze i tańsze niż tradycyjne postępowanie sądowe.

Mam nadzieję, że wyżej wymienione kroki pomogą w odzyskaniu należności.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki .
Witam serdecznie, chciał bym prosić o poradę ,co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki . Nie mam z byłą żoną najlepszych relacji ,córka jest nastawiona przez nią przeciwko mnie , nie widujemy się .Była żona zmieniła numer telefonu,którego nie chce mi podać. Napisalem do niej list z prośbą o podanie adresu szkoły córki i podania aktualnego numeru telefonu, jednak odpowiedz...
Ile przysługuje mi urlopu z powodu siły wyższej ?
Jestem na wypowiedzeniu 3 miesięcznym nie mogę nigdzie znaleźć informacji ile przysługuje mi urlopu z powodu siły wyższej ? Podczas nieprzepracowania pełnego roku Umowa kończy się we wrześniu....
Czy mandat może być za wysoki? (po przyjęciu i sprawdzeniu taryfikatora)
Witam piszę w sprawie mandatu , otóż mandat został otrzymany za używanie telefonu podczas jazdy , brak świateł i pasów , został przyjęty jednak wydaje się że jest zbyt wysoki bo wynosi on 1000zl , po sprawdzeniu trafikatora wychodzi na to że za jazdę z telefonem od 200-500 pasy 100 i światła również 100 zł, co daje 700 zł max a nie 1000 czy tak powinno być bo są 3 wykroczenia na raz czy wystawiony został za duży mandat ?...
Umowa na pół etatu.
Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym ...

Wyszukiwarka