Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Co mogę teraz zrobić?

Działalność nierejestrowana i faktury.
Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie.
Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?
anonim cytuj
27-07-2022
Skoro termin mija dzisiaj - to jeszcze nie upłynął.

anonim cytuj
27-07-2022
Wysłać wezwanie do zapłaty.

anonim cytuj
27-07-2022
Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie.

Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?

Jeśli chodzi o opóźnienia w płatnościach za wystawione faktury, zgodnie z ustawą o terminach zapłaty w transakcjach handlowych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1189 z późn. zm.), dłużnik, który nie dokonał zapłaty pieniężnej w umówionym terminie, jest zobowiązany z urzędu do zapłaty wierzycielowi odsetek ustawowych za opóźnienie.

Możesz więc podjąć następujące kroki:

Poczekaj jeszcze jeden dzień, aby upewnić się, że termin płatności faktycznie minął. Wskazane jest jednak nie przeciągać z tą decyzją.

Skontaktuj się z kontrahentem. Czasami błąd bankowy, niedoprecyzowanie danych czy inne nieporozumienie mogą być przyczyną opóźnienia.

Wysyłając wezwanie do zapłaty, informujesz dłużnika o zaległości. Wezwanie do zapłaty powinno zawierać dane obu stron, numer i datę wystawienia faktury, wysokość zaległej kwoty oraz termin, w którym dłużnik ma dokonać płatności. Dodatkowo, warto poinformować o możliwości naliczenia odsetek za opóźnienie.

Jeżeli upomnienie nie przyniesie rezultatu, możesz rozważyć skierowanie sprawy na drogę sądową. W przypadku niewielkich kwot, jak w Twoim przypadku, można skorzystać z postępowania upominawczego, które jest szybsze i tańsze niż tradycyjne postępowanie sądowe.

Mam nadzieję, że wyżej wymienione kroki pomogą w odzyskaniu należności.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Kupno mieszkania a wada ukryta.
Dzień dobry. Kupiłam mieszkanie kilka miesięcy temu. Zaczekam mieć problemy z instalacją elektryczna, przyszedł elektryk i powiedział, że instalacja jest stara. Przy zakupie poprzedni właściciel zapewniał, że instalacja była wymieniana bo mieszkanie jest po remoncie. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?...
Umowa zlecenie
Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy. Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chor...
nagana od pracodawcy
Pisze w imieniu koleżanki. Jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. W dniu dzisiejszym przebywa na urlopie. Dowiedziała się od koleżanki, że dziś pracodawca wpisał jej naganę do akt za niewykonanie jakiegoś zadania zleconego wczoraj (nie zadanie w ramach obowiązków) w ramach polecenia. Koleżanka wczoraj wykonywała inne zadania, które wykonuje codziennie i jeśli chodzi o dodatkowe zadanie zrobiła tyle ile zdążyła. Problem w tym, ...
Brak zgody ojca na badanie w poradni psychologiczno - pedagogicznej
Dzień dobry, ojciec dziecka odmówił podpisu na wniosku do poradni psychologiczno - pedagogicznej. Czy jest jakaś możliwość uzyskania zgody przez Sąd? Córka ma już jedno orzeczenie o KS że względu na swoje zaburzenie rozwojowe i potrzebujemy kontynuacji. Ojciec ma ograniczone prawa do współdecydowania o wynikach w nauce i leczeniu. Ewentualnie na czy jest jakiś wzór wniosku, na jakie artykuły się powołać. Bardzo proszę o pomoc....

Wyszukiwarka