Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Co mogę teraz zrobić?

Działalność nierejestrowana i faktury.
Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie.
Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?
anonim cytuj
27-07-2022
Skoro termin mija dzisiaj - to jeszcze nie upłynął.

anonim cytuj
27-07-2022
Wysłać wezwanie do zapłaty.

anonim cytuj
27-07-2022
Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie.

Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?

Jeśli chodzi o opóźnienia w płatnościach za wystawione faktury, zgodnie z ustawą o terminach zapłaty w transakcjach handlowych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1189 z późn. zm.), dłużnik, który nie dokonał zapłaty pieniężnej w umówionym terminie, jest zobowiązany z urzędu do zapłaty wierzycielowi odsetek ustawowych za opóźnienie.

Możesz więc podjąć następujące kroki:

Poczekaj jeszcze jeden dzień, aby upewnić się, że termin płatności faktycznie minął. Wskazane jest jednak nie przeciągać z tą decyzją.

Skontaktuj się z kontrahentem. Czasami błąd bankowy, niedoprecyzowanie danych czy inne nieporozumienie mogą być przyczyną opóźnienia.

Wysyłając wezwanie do zapłaty, informujesz dłużnika o zaległości. Wezwanie do zapłaty powinno zawierać dane obu stron, numer i datę wystawienia faktury, wysokość zaległej kwoty oraz termin, w którym dłużnik ma dokonać płatności. Dodatkowo, warto poinformować o możliwości naliczenia odsetek za opóźnienie.

Jeżeli upomnienie nie przyniesie rezultatu, możesz rozważyć skierowanie sprawy na drogę sądową. W przypadku niewielkich kwot, jak w Twoim przypadku, można skorzystać z postępowania upominawczego, które jest szybsze i tańsze niż tradycyjne postępowanie sądowe.

Mam nadzieję, że wyżej wymienione kroki pomogą w odzyskaniu należności.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozliczenie kosztów zużycia wody.
Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku. Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni nac...
Zgłoszenie wynajmu mieszkania do US
Dzień dobry, od kilku dni wynajmuję lokatorom mieszkanie. Proszę powiedzieć, czy muszę mieć ze sobą przy zgłaszaniu w US faktu wynajmu umowę z lokatorami i umowę notarialną? Niestety zostawiłam je w innym mieście, u rodziców. I kolejne pytanie, którą formę opodatkowania wybrać? Nie znam się na tym kompletnie...
Czy muszę odsyłać komplet dokumentów do poprzedniego właściciela pojazdu?
Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?...
Zasiedzenie nieruchomości.
Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruc...

Wyszukiwarka