Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Co mogę teraz zrobić?

Działalność nierejestrowana i faktury.
Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie.
Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?
anonim cytuj
27-07-2022
Skoro termin mija dzisiaj - to jeszcze nie upłynął.

anonim cytuj
27-07-2022
Wysłać wezwanie do zapłaty.

anonim cytuj
27-07-2022
Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie.

Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?

Jeśli chodzi o opóźnienia w płatnościach za wystawione faktury, zgodnie z ustawą o terminach zapłaty w transakcjach handlowych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1189 z późn. zm.), dłużnik, który nie dokonał zapłaty pieniężnej w umówionym terminie, jest zobowiązany z urzędu do zapłaty wierzycielowi odsetek ustawowych za opóźnienie.

Możesz więc podjąć następujące kroki:

Poczekaj jeszcze jeden dzień, aby upewnić się, że termin płatności faktycznie minął. Wskazane jest jednak nie przeciągać z tą decyzją.

Skontaktuj się z kontrahentem. Czasami błąd bankowy, niedoprecyzowanie danych czy inne nieporozumienie mogą być przyczyną opóźnienia.

Wysyłając wezwanie do zapłaty, informujesz dłużnika o zaległości. Wezwanie do zapłaty powinno zawierać dane obu stron, numer i datę wystawienia faktury, wysokość zaległej kwoty oraz termin, w którym dłużnik ma dokonać płatności. Dodatkowo, warto poinformować o możliwości naliczenia odsetek za opóźnienie.

Jeżeli upomnienie nie przyniesie rezultatu, możesz rozważyć skierowanie sprawy na drogę sądową. W przypadku niewielkich kwot, jak w Twoim przypadku, można skorzystać z postępowania upominawczego, które jest szybsze i tańsze niż tradycyjne postępowanie sądowe.

Mam nadzieję, że wyżej wymienione kroki pomogą w odzyskaniu należności.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy dożywocia.
Jakiś czas temu została zawarta umowa dożywocia pomiędzy X i Y. X jednak pragnąłby wyprowadzić się z darowanemu Y mieszkania i zamieszkać gdzie indziej. W związku z tym X i Y chcieliby dobrowolnie rozwiązać umowę dożywocia, tak aby sprzedać mieszkanie po rynkowej cenie, by X mógł kupić inne. Czy sądy mogą rozwiązać umowę w takim przypadku? Czy też można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadku rażącego naruszenia postanowień przez jedną ze stron/p...
Zabudowa komórki lokatorskiej.
Kupiliśmy z mężem mieszkanie od dewelopera. Do mieszkania przynależy komórka lokatorska, która znajduje się w garażu podziemnym. Dla mnie wygląda bardziej jak boks na rowery, ale w akcie notarialnym mam zapis o komórce lokatorskiej. Brak w niej światła, najbliższa lampa jaka tam jest, świeci w części sąsiada. I teraz pytanie: czy taką komórkę można zgodnie z prawem zabudować? Zabudować, czyli na przykład zainstalować jakieś płyty zasłaniające w...
Wyłudzenie już raz opłaconych alimentów.
Od wielu lat regularnie i zawsze w terminie przelewam alimenty na rzecz córki w uzgodnionej wspólnie przed sądem formie oraz w pełnej ustalonej przez sąd wysokości. Tuż przed osiągnięciem przez córkę pełnoletności, jej matka zaczęła grozić mi komornikiem, żądając ode mnie powtórnego przekazania jej pieniędzy, które zostały przeze mnie w pełnej wymaganej kwocie z tytułu alimentów już wcześniej przelane. Pomimo moich wyjaśnień oraz przedstawionych...
System dozoru elektronicznego, a wyjazd do rodziny.
Czy osoba odbywająca karę w systemie elektronicznym może wyjechać na święta do rodziny do innego miasta?...

Wyszukiwarka