Czy po wyprowadzce osoba która się wyprowadziła może zażądać zwrotu pieniędzy które były wpłacane na rzecz własności drugiej strony?

Dobry wieczór mam pytanie. Konkubinat trwający ponad 5 lat, jedna ze stron mieszkała w mieszkaniu drugiej strony. Przez 5 lat dopłacała sie do rachunków oraz do mieszkania co pomagało drugiej stronie spłacić szybciej kredyt. Czy po wyprowadzce osoba która się wyprowadziła może zażądać zwrotu pieniędzy które były wpłacane na rzecz własności drugiej strony?
anonim cytuj
27-07-2022
Jeśli to były rachunki za używane przez tę osobę media i opłaty za użytkowane przez nią mieszkanie i wynosiły połowę należnych opłat to nie może niczego żądać, bo była zobowiązana do ich ponoszenia. Jeśli zaś poniosła wydatki związane z ulepszeniem nieruchomości(remont, malowanie itd) i ma na nie dowody to może żądać ich zwrotu.

anonim cytuj
27-07-2022
Opłaty za media rozumiem a opłata za "czynsz" czyli możliwość mieszkania w lokalu?

anonim cytuj
27-07-2022
Opłaty za media rozumiem a opłata za "czynsz" czyli możliwość mieszkania w lokalu?

Przecież również je wymieniłam.

anonim cytuj
27-07-2022
Dziękuję

anonim cytuj
27-07-2022
Dobry wieczór mam pytanie. Konkubinat trwający ponad 5 lat, jedna ze stron mieszkała w mieszkaniu drugiej strony. Przez 5 lat dopłacała się do rachunków oraz do mieszkania co pomagało drugiej stronie spłacić szybciej kredyt. Czy po wyprowadzce osoba która się wyprowadziła może zażądać zwrotu pieniędzy które były wpłacane na rzecz własności drugiej strony?

W świetle prawa polskiego, konkubinat nie jest uznawany jako forma prawna związku, co oznacza, że nie ma on automatycznych skutków majątkowych jak w przypadku małżeństwa. Jednakże:

Jeśli opłaty dokonywane były na rzecz bieżącego użytkowania mieszkania (np. za media, czynsz), to nie ma podstaw do ich zwrotu. W przypadku czynszu, opłata za możliwość mieszkania w danym lokalu nie podlega zwrotowi, jeśli nie było innych ustaleń między stronami.
Jeśli zaś osoba wnosząca pieniądze finansowała np. remonty czy inne ulepszenia nieruchomości i może to udowodnić (faktury, umowy), wówczas istnieje możliwość dochodzenia zwrotu tych środków na podstawie przepisów dotyczących wzbogacenia bezpodstawnego (Kodeks cywilny, art. 405 i następne).
Jednakże w takich sprawach najważniejsze jest udowodnienie, że te wpłaty nie były dokonywane w formie darowizny czy też nie miały charakteru wspólnego wkładu w życie rodziny, co mogłoby uniemożliwić dochodzenie roszczeń. W sytuacjach niejasnych warto jest się odwołać do ewentualnych umów pisemnych czy innych dowodów potwierdzających intencje stron w momencie dokonywania tych płatności.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

alimenty
Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rz...
Wypłata świadczenia z ZFŚS
Witam. Jestem zatrudniona od 2 listopada. 7 grudnia byly wyplacane świadczenia świąteczne z ZFŚS. Oświadczenie złożyłam o dochodach. Na zapytanie dlaczego nie zostały mi wypłacone środki pieniężne otrzymałam odnośnik do Regulaminu, w ktorym jest zapis, że osoby uprawnione do świadczeń, określa sie na podstawie złożonych oświadczeń, o zamiarze korzystania w danym roku kalendarzowym, liczbie osób uprawnionych oraz dochochodzie złożonych na dzień ...
Egzekucja komornicza.
Dostałam sądowy nakaz zapłaty (sprawa dotyczyła niezwróconej pożyczki od osoby prywatnej. Udało mi się w ratach spłacić 1500 zł, zostało drugie tyle do spłacenia. W tym miesiącu nie miałam środków na czas i wierzyciel nie zgodził się na przesunięcie wpłaty. Dostałam informację, że w dniu jutrzejszym składa wniosek do komornika o rozpoczęcie egzekucji komorniczej. Nie mam skąd na dziś wziąć tych pieniędzy, stąd moje pytania: 1. Mieszkam w wynajm...
Windykacja.
Witam, w 2012 roku wziąłem pożyczkę w banku X, nie spłaciłem ostatniej raty w wysokości 131,70gr. Ostatnie pismo od banku w spawie braku wpłaty przyszło do mnie 01.03.2013r. Nagle kilka dni temu w sprawie tego długu przyszło do mnie pismo z firmy windykacyjnej nakazem zapłaty w kwocie 1740,20zł. Zadzwoniłem do nich, facet nad wyraz miły zaproponował że jeśli w ciągu 7 dni zapłacę, są w stanie umorzyć mi 40% długu. Zadłużenie w/b banku nie uległo ...

Wyszukiwarka