Niespłacona pożyczka w terminie (rozpowiadanie o długu, groźby policją)

Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor.
Moje pytanie jakie kroki prawne mogę podjąć?
anonim cytuj
30-08-2022
Możesz dokonać czynności polegającej na wygaszeniu tego zobowiązania.
A jeżeli chodzi o pozostałe sprawy to w zakresie groźby zabrania telewizora to z całą pewnością było to tak zrobione by w świetle prawa nie udało się tego ocenić jako groźby.
W zakresie rozpowiadania o długu możesz złożyć powództwo o naruszenie dóbr osobistych.

anonim cytuj
31-08-2022
Z jednoczesnym powiadomieniem Prezesa UODO

anonim cytuj
31-08-2022
W związku z przedstawioną sytuacją dotyczącą niespłaconej pożyczki oraz działań firmy pożyczkowej, istnieją pewne istotne kwestie prawne do rozważenia:

Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor.

Po pierwsze, zgodnie z art. 23 Kodeksu cywilnego, każdy ma prawo do ochrony swojej prywatności. Jeżeli firma pożyczkowa bez Twojej zgody informuje osoby trzecie o Twoim długu, może naruszać Twoje dobra osobiste.

Po drugie, grożenie wejściem do domu i zabraniem telewizora, jeżeli zostało dokonane w sposób, który może być oceniony jako realna groźba, jest sprzeczne z prawem. W Polsce egzekucja długu, zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, odbywa się przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego i dopiero po uzyskaniu odpowiedniego nakazu sądowego.

Co do informowania o długu rodzinie czy współlokatorowi, jeśli nie miało to podstawy w umowie pożyczkowej ani nie było uzasadnione innymi przepisami prawa, może stanowić naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych oraz Twoich dóbr osobistych.

W związku z powyższym, możesz podjąć następujące kroki:

Jeżeli uważasz, że firma pożyczkowa naruszyła Twoje dobra osobiste, masz prawo złożyć przeciwko niej powództwo cywilne zgodnie z art. 24 Kodeksu cywilnego.
W przypadku podejrzeń naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, warto zgłosić sprawę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) na podstawie art. 58 RODO.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Urlop na żądanie na dzień wolny
Witam, pracuje w dużym zakładzie produkcyjnym. Jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony. Wymiar czasu pracy to 40h tygodniowo (pon-pt). Wynagrodzenie to podstawa plus premie. Ostatnio w zakładzie praktykowane jest zabieranie premii i wbijanie urlopu na żądanie za nie przyjście do pracy w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem? Czy kierownik może zabrać mi urlop na żądanie nawet jak żadnej karty urlopowej nie podpisałam i nie została mi przed...
rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.
Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt. Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić. Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych. Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. ...
Czas pracy na gospodarstwie rolnym rodziców.
Witam. Złożyłam dokumenty o zaliczenie czasu pracy w gospodarstwie rodziców. Kadry poprosiły mnie o pismo uzupełniające w którym mam wskazać wykonywane pracę oraz dzienny czas poświęcany na pracę. Będąc niepełnoletnią uczennicą pracowałam w okresie szkolnym 4-6 godzin dziennie od poniedziałku do piątku. W weekendy, wakacje i ferie czas pracy był dłuższy i wynosił nawet ponad 8 godzin. Przygotowując się do napisania tego pisma natrafiłam na infor...
Czy można żądać zwrotu zadatku?
Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?...

Wyszukiwarka