Niespłacona pożyczka w terminie (rozpowiadanie o długu, groźby policją)

Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor.
Moje pytanie jakie kroki prawne mogę podjąć?
anonim cytuj
30-08-2022
Możesz dokonać czynności polegającej na wygaszeniu tego zobowiązania.
A jeżeli chodzi o pozostałe sprawy to w zakresie groźby zabrania telewizora to z całą pewnością było to tak zrobione by w świetle prawa nie udało się tego ocenić jako groźby.
W zakresie rozpowiadania o długu możesz złożyć powództwo o naruszenie dóbr osobistych.

anonim cytuj
31-08-2022
Z jednoczesnym powiadomieniem Prezesa UODO

anonim cytuj
31-08-2022
W związku z przedstawioną sytuacją dotyczącą niespłaconej pożyczki oraz działań firmy pożyczkowej, istnieją pewne istotne kwestie prawne do rozważenia:

Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor.

Po pierwsze, zgodnie z art. 23 Kodeksu cywilnego, każdy ma prawo do ochrony swojej prywatności. Jeżeli firma pożyczkowa bez Twojej zgody informuje osoby trzecie o Twoim długu, może naruszać Twoje dobra osobiste.

Po drugie, grożenie wejściem do domu i zabraniem telewizora, jeżeli zostało dokonane w sposób, który może być oceniony jako realna groźba, jest sprzeczne z prawem. W Polsce egzekucja długu, zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, odbywa się przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego i dopiero po uzyskaniu odpowiedniego nakazu sądowego.

Co do informowania o długu rodzinie czy współlokatorowi, jeśli nie miało to podstawy w umowie pożyczkowej ani nie było uzasadnione innymi przepisami prawa, może stanowić naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych oraz Twoich dóbr osobistych.

W związku z powyższym, możesz podjąć następujące kroki:

Jeżeli uważasz, że firma pożyczkowa naruszyła Twoje dobra osobiste, masz prawo złożyć przeciwko niej powództwo cywilne zgodnie z art. 24 Kodeksu cywilnego.
W przypadku podejrzeń naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, warto zgłosić sprawę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) na podstawie art. 58 RODO.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna dla siostry po sprzedaży samochodu (spadek). Czy zgłosić w US?
Brat kawaler sprzedał samochód, który zmarła mama przekazała mu w spadku w testamencie. Brat chce połowę kwoty uzyskanej ze sprzedaży darować siostrze - 3000 zł. Czy brat lub siostra powinni zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym?...
Upadłość konsumencka, a kredyt hipoteczny.
Jestem w dość trudnej sytuacji i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości konsumenckiej w Wielkiej Brytanii. Oczywiście nie jestem zainteresowany turystyką upadłościową gdyż mieszkam tu dłuższy czas... Otóż w Polsce figuruje jako jeden z kredytobiorców na umowie kredytu hipotecznego. Zakładając, że sąd brytyjski orzeknie o upadłości konsumenckiej, to czy wyżej wspomniany kredyt stanie się wtedy z automatu wymagalny?...
Kto zajmie się dziećmi po śmierci matki
Czy matka może wskazać osobę, która miałaby przejąć opiekę nad dziećmi po jej śmierci lub w przypadku np przebywania w śpiączce lub bez świadomości? Czy jest to wiążące? Co w przypadku, kiedy dzieci mają ojca ale matka chce, aby w takiej sytuacji opiekę przejęły inne osoby np jej matka (babka dzieci) lub siostra? Jak to wygląda od strony prawnej?...
Potrącenie psa.
Witam. Potrzebuje porady. Wczoraj podczas mojej nieobecności w domu, prawdopodobnie ktoś nieumyślnie wypuścił mojego psa z posesji. Gdy byłam w pracy, sąsiadka zadzwoniła że pies został potrącony przez samochód i leżał na środku drogi. Kierowca uciekł i nie udzielił mu żadnej pomocy, inny kierowca po sprawdzeniu co z psem, ocenił że niestety już nic nie można zrobić, przełożył go na bok żeby nie utrudniać ruchu, później ja go zabrałam. Zdarzenie ...

Wyszukiwarka