Niespłacona pożyczka w terminie (rozpowiadanie o długu, groźby policją)

Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor.
Moje pytanie jakie kroki prawne mogę podjąć?
anonim cytuj
30-08-2022
Możesz dokonać czynności polegającej na wygaszeniu tego zobowiązania.
A jeżeli chodzi o pozostałe sprawy to w zakresie groźby zabrania telewizora to z całą pewnością było to tak zrobione by w świetle prawa nie udało się tego ocenić jako groźby.
W zakresie rozpowiadania o długu możesz złożyć powództwo o naruszenie dóbr osobistych.

anonim cytuj
31-08-2022
Z jednoczesnym powiadomieniem Prezesa UODO

anonim cytuj
31-08-2022
W związku z przedstawioną sytuacją dotyczącą niespłaconej pożyczki oraz działań firmy pożyczkowej, istnieją pewne istotne kwestie prawne do rozważenia:

Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor.

Po pierwsze, zgodnie z art. 23 Kodeksu cywilnego, każdy ma prawo do ochrony swojej prywatności. Jeżeli firma pożyczkowa bez Twojej zgody informuje osoby trzecie o Twoim długu, może naruszać Twoje dobra osobiste.

Po drugie, grożenie wejściem do domu i zabraniem telewizora, jeżeli zostało dokonane w sposób, który może być oceniony jako realna groźba, jest sprzeczne z prawem. W Polsce egzekucja długu, zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, odbywa się przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego i dopiero po uzyskaniu odpowiedniego nakazu sądowego.

Co do informowania o długu rodzinie czy współlokatorowi, jeśli nie miało to podstawy w umowie pożyczkowej ani nie było uzasadnione innymi przepisami prawa, może stanowić naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych oraz Twoich dóbr osobistych.

W związku z powyższym, możesz podjąć następujące kroki:

Jeżeli uważasz, że firma pożyczkowa naruszyła Twoje dobra osobiste, masz prawo złożyć przeciwko niej powództwo cywilne zgodnie z art. 24 Kodeksu cywilnego.
W przypadku podejrzeń naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, warto zgłosić sprawę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) na podstawie art. 58 RODO.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet poda...
Spadek a wysokość alimentów.
Otrzymany przez zobowiązanego spadek może wpłynąć na wysokość alimentów?...
Czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę?
Dzień dobry. Mam pytanie czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę? Córka lat 3 skakała na tramopolnie niefortunnie upadła, spuchła jej ręką. Udaliśmy się na izbę przyjęć tam lekarz ortopeda stwierdził że nie ma złamania i jedyne ci jej założył to ala temblak z cienkiego bandarzu. Zaufalam lekarzowi że jutro powinno byc lepiej. Następnego dnia córkę bardziej bolała ręką i bardziej spuchła poszliśmy na...
Rozwiązanie umowy najmu.
Witam. Czy można rozwiązać umowę najmu przed okresem jej wygaśnięcia bez konsekwencji dla najemcy tzn. po 3-6 miesiącach? Umowa jest na 12 miesięcy po tym czasie przechodzi na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Została by rozwiązana ze strony najemcy bez jakichkolwiek szczególnych powodów....

Wyszukiwarka