Niespłacona pożyczka w terminie (rozpowiadanie o długu, groźby policją)

Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor.
Moje pytanie jakie kroki prawne mogę podjąć?
anonim cytuj
30-08-2022
Możesz dokonać czynności polegającej na wygaszeniu tego zobowiązania.
A jeżeli chodzi o pozostałe sprawy to w zakresie groźby zabrania telewizora to z całą pewnością było to tak zrobione by w świetle prawa nie udało się tego ocenić jako groźby.
W zakresie rozpowiadania o długu możesz złożyć powództwo o naruszenie dóbr osobistych.

anonim cytuj
31-08-2022
Z jednoczesnym powiadomieniem Prezesa UODO

anonim cytuj
31-08-2022
W związku z przedstawioną sytuacją dotyczącą niespłaconej pożyczki oraz działań firmy pożyczkowej, istnieją pewne istotne kwestie prawne do rozważenia:

Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor.

Po pierwsze, zgodnie z art. 23 Kodeksu cywilnego, każdy ma prawo do ochrony swojej prywatności. Jeżeli firma pożyczkowa bez Twojej zgody informuje osoby trzecie o Twoim długu, może naruszać Twoje dobra osobiste.

Po drugie, grożenie wejściem do domu i zabraniem telewizora, jeżeli zostało dokonane w sposób, który może być oceniony jako realna groźba, jest sprzeczne z prawem. W Polsce egzekucja długu, zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, odbywa się przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego i dopiero po uzyskaniu odpowiedniego nakazu sądowego.

Co do informowania o długu rodzinie czy współlokatorowi, jeśli nie miało to podstawy w umowie pożyczkowej ani nie było uzasadnione innymi przepisami prawa, może stanowić naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych oraz Twoich dóbr osobistych.

W związku z powyższym, możesz podjąć następujące kroki:

Jeżeli uważasz, że firma pożyczkowa naruszyła Twoje dobra osobiste, masz prawo złożyć przeciwko niej powództwo cywilne zgodnie z art. 24 Kodeksu cywilnego.
W przypadku podejrzeń naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, warto zgłosić sprawę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) na podstawie art. 58 RODO.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna, a skarga pauliańska.
Dzisiaj przepisuje nieruchomość (darowizna) na syna, najwcześniej z pół roku mogę przegrać sprawę na około 60tys. Czy nieruchomość jest bezpieczna?...
Czy można iść do sądu na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Znalazłem się w skomplikowanej sytuacji. Jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu złamanej nogi, która uniemożliwia mi chodzenie bez pomocy. Jednak mam zbliżający się termin w sądzie związany z moim rozwodem. Czy mój stan zdrowia daje mi prawo do prośby o przesunięcie terminu rozprawy? Czy muszę dostarczyć sądowi kopię mojego zwolnienia lekarskiego? Co jeśli moja żona, która jest stroną przeciwną, zarzuci, że celowo wykorzystuję moje zwo...
Czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne?
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa? ...
Nie zapłacona faktura Vat, wezwanie do zapłaty nie poskutkowało. Jakie kroki podjąć w dalszej kolejności?
Witam. Kilka miesięcy temu wykonywałem usługę załadunku i transportu dla jednej z firm . Wystawiłem fakturę Vat z terminem płatności 14dni ( taka była umowa) Faktura nie została opłacona do dnia dzisiejszego ,mimo iż po telefonicznych próbach kontaktu przedstawiciel kontrahenta zapewniał mnie że fakturę opłacą. Bez rezultatu . 6 tygodni temu wysłałem poleconym ,,wezwanie do zapłaty,, ale nadal to nie poskutkowało . Jakie kroki mogę podjąć...

Wyszukiwarka