Niespłacona pożyczka w terminie (rozpowiadanie o długu, groźby policją)

Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor.
Moje pytanie jakie kroki prawne mogę podjąć?
anonim cytuj
30-08-2022
Możesz dokonać czynności polegającej na wygaszeniu tego zobowiązania.
A jeżeli chodzi o pozostałe sprawy to w zakresie groźby zabrania telewizora to z całą pewnością było to tak zrobione by w świetle prawa nie udało się tego ocenić jako groźby.
W zakresie rozpowiadania o długu możesz złożyć powództwo o naruszenie dóbr osobistych.

anonim cytuj
31-08-2022
Z jednoczesnym powiadomieniem Prezesa UODO

anonim cytuj
31-08-2022
W związku z przedstawioną sytuacją dotyczącą niespłaconej pożyczki oraz działań firmy pożyczkowej, istnieją pewne istotne kwestie prawne do rozważenia:

Witam, wziąłem pożyczkę w pewnej firmie 700 zł niestety nie mogłem w terminie jej spłacić i spłacę w następnym miesiącu, firma rozpowiada o moim długu rodzinie oraz osobom trzecim (współlokator) oraz grozi policją, że wejdą do domu i wyniosą telewizor.

Po pierwsze, zgodnie z art. 23 Kodeksu cywilnego, każdy ma prawo do ochrony swojej prywatności. Jeżeli firma pożyczkowa bez Twojej zgody informuje osoby trzecie o Twoim długu, może naruszać Twoje dobra osobiste.

Po drugie, grożenie wejściem do domu i zabraniem telewizora, jeżeli zostało dokonane w sposób, który może być oceniony jako realna groźba, jest sprzeczne z prawem. W Polsce egzekucja długu, zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, odbywa się przez komornika na podstawie tytułu wykonawczego i dopiero po uzyskaniu odpowiedniego nakazu sądowego.

Co do informowania o długu rodzinie czy współlokatorowi, jeśli nie miało to podstawy w umowie pożyczkowej ani nie było uzasadnione innymi przepisami prawa, może stanowić naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych oraz Twoich dóbr osobistych.

W związku z powyższym, możesz podjąć następujące kroki:

Jeżeli uważasz, że firma pożyczkowa naruszyła Twoje dobra osobiste, masz prawo złożyć przeciwko niej powództwo cywilne zgodnie z art. 24 Kodeksu cywilnego.
W przypadku podejrzeń naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, warto zgłosić sprawę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) na podstawie art. 58 RODO.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Co grozi za nie poinformowanie pracodawcy o ciąży?
Jestem w dosyć trudnej sytuacji, aktualnie poszukuje pracy, jednocześnie dowiedziałam się ze jestem w ciąży. Potrzebuje pracy, aktywności zawodowej, zdaje sobie sprawę z tego ze jestem zdolna do pracy i nie chce się bawić z zatrudnienie dla zwolnienia lekarskiego tylko normalnie pracować. Czy wobec tego mogę normalnie podjąć zatrudnienie na jakakolwiek umowę? Zdaje sobie sprawę ze jeśli podczas rozmowy rekrutacyjnej powiem o ciąży to tej pracy ni...
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony . W treści jest że umowa zawarta od ...do ..czyli wszystko jasne . Jednak dalej jest punkt ,że; 1) Najemcy przysługuje prawo wypowiedzenia umowy z zachowaniem .....okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego . 2)Wynajmujący może wypowiedzieć umowę zgodnie z art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów. Moje pytanie - 1) czy mimo ,że zawieramy umowę na np...
Czy można sprzedać mieszkanie z pluskwami?
W ubiegłym tygodniu kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym. Dwa razy oglądaliśmy z narzeczonym lokal w obecności pośrednika. Właściciel nie miał z nami kontaktu. Mieszkanie ogólnie było w kiepskim stanie, całe do remontu ale przygotowani byliśmy na taki stan rzeczy. Po załatwieniu niezbędnych formalności jak sprawy urzędowe i administracyjne zabraliśmy się wstępnie za porządkowanie pomieszczeń. Ze zgrozą odkryliśmy, że mieszkanie jest całe zapluskwi...
kupiłem telefon od osoby prywatnej.
Witam , potrzebuję porady prawnej . Partner zakupił telefon od osoby prywatnej za 2500 zł . Po 3 tygodniach telefon został zablokowany , ponieważ był zakupiony na raty w plusie i osoba nie spłaca . Partner posiada fakturę kupna sprzedaży z komisu gdzie rzekoma osoba ten telefon zakupiła , po czym sprzedała go mojemu partnerowi . Co w tej sytuacji ? Czy istnieje możliwość , żeby odzyskać pieniądze ? Odblokować telefon ?...

Wyszukiwarka