Przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie dziecka. Mąż urwał kontakt.

Dzień dobry, mąż/ ojciec naszego nieletniego dziecka zerwał z nami kontakt. W październiku dziecku kończy się ważność paszportu. Chciałabym wyrobić nowy, ponieważ jeździ na konkursy poza granice kraju. Wiem, że przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie nieletniego dziecka.
Jak mogę załatwić tą sprawę?
anonim cytuj
08-09-2022
Wystąpić o zgodę zastępczą do sądu.

anonim cytuj
08-09-2022
Do jakiego sądu powinnam się zwrócić?

anonim cytuj
09-09-2022
Sądu opiekuńczego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dziecka.

anonim cytuj
09-09-2022
Zgoda na paszport nie jest równoznaczna ze zgodą na wyjazd więc w teorii na każdy taki wyjazd musisz też mieć zgodę zastępczą sądu skoro ojciec tej zgody nie wyrazi.

anonim cytuj
09-09-2022
Czyli za każdym razem muszę się zwrócić do sądu?

anonim cytuj
09-09-2022
W teorii tak. W praktyce rodzice często jeżdżą bez zgody drugiego rodzica. Jednak tu chodzi o jakieś zorganizowane konkursy gdzie zasady konkursu mogą nakładać obowiązek dostarczenia zgody obojga rodziców.

anonim cytuj
10-09-2022
A dodatkowo skoro zerwał kontakt i nie wykonuje władzy rodzicielskiej to warto pomyśleć o odebraniu władzy rodzicielskiej. Jeśli sad władze odbierze to nie musiałabyś już za każdym razem o ta zgodę zastępcza występować.

anonim cytuj
10-09-2022
Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej pozbawia moje dziecko alimentów?

anonim cytuj
10-09-2022
nie pozbawia alimentów

anonim cytuj
10-09-2022
Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

anonim cytuj
11-09-2022

Sugerowane Tematy

Oszustwo w ogłoszeniu.
Witam, zakupiłem mieszkanie, ogłoszenie było wystawione przez biuro nieruchomości. Po zakupie mieszkania i podpisania aktu notarialnego blok, w którym kupiłem mieszkanie okazał się o 30 lat starszy pośrednik nakłamał w ogłoszeniu, ponieważ podał rok wybudowania nieruchomości zupełnie inny czynsz również okazał się dużo wyższy we wtorek mam mu zapłacić wynagrodzenie za pośrednictwo uważam, że w tej sytuacji umowa z pośrednikiem powinna zostać zer...
Działania terenowe komornika.
Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik. Dlaczego? Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 ) Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nie...
Czy prawnie mogę starać się po takim czasie o odszkodowanie?
Witam. W lutym 2020 roku zgłosiłem szkode, zerwany dach na budynku gospodarczym po silnych wiatrach. Po oględzinach pracownika z ubezpieczalni stwierdzili , ze drzewo było zjedzone przez robaki a dach zawalił się do środka ze to podejrzane i nie wypłaca odszkodowania. Pisalem sam odwołania i nic. Czy prawnie mogę jeszcze się starać po takim czasie o odszkodowanie? Czy lepiej jakieś pismo wystosować przez prawnika ? Dodam , że po zgłoszeniu szkod...
Zleceniodawca obciążył stratami pracowników.
Pracowałem na umowę zlecenie rok temu w punkcie sprzedaży detalicznej. Nie otrzymałem zapłaty, ponieważ jedna z pracownic ukradła część towaru ze sklepu (przeciwko niej trwa sprawa karna w sądzie, do części kradzieży się przyznała), a zleceniodawca obciążył stratami pracowników zabierając im pensje. Sprawa trafiła do sądu cywilnego, sąd zasądził od zleceniodawcy na moją rzecz należne wynagrodzenie. Wyrok się uprawomocnił, poinformowałem zleceniod...

Wyszukiwarka