Przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie dziecka. Mąż urwał kontakt.

Dzień dobry, mąż/ ojciec naszego nieletniego dziecka zerwał z nami kontakt. W październiku dziecku kończy się ważność paszportu. Chciałabym wyrobić nowy, ponieważ jeździ na konkursy poza granice kraju. Wiem, że przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie nieletniego dziecka.
Jak mogę załatwić tą sprawę?
anonim cytuj
08-09-2022
Wystąpić o zgodę zastępczą do sądu.

anonim cytuj
08-09-2022
Do jakiego sądu powinnam się zwrócić?

anonim cytuj
09-09-2022
Sądu opiekuńczego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dziecka.

anonim cytuj
09-09-2022
Zgoda na paszport nie jest równoznaczna ze zgodą na wyjazd więc w teorii na każdy taki wyjazd musisz też mieć zgodę zastępczą sądu skoro ojciec tej zgody nie wyrazi.

anonim cytuj
09-09-2022
Czyli za każdym razem muszę się zwrócić do sądu?

anonim cytuj
09-09-2022
W teorii tak. W praktyce rodzice często jeżdżą bez zgody drugiego rodzica. Jednak tu chodzi o jakieś zorganizowane konkursy gdzie zasady konkursu mogą nakładać obowiązek dostarczenia zgody obojga rodziców.

anonim cytuj
10-09-2022
A dodatkowo skoro zerwał kontakt i nie wykonuje władzy rodzicielskiej to warto pomyśleć o odebraniu władzy rodzicielskiej. Jeśli sad władze odbierze to nie musiałabyś już za każdym razem o ta zgodę zastępcza występować.

anonim cytuj
10-09-2022
Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej pozbawia moje dziecko alimentów?

anonim cytuj
10-09-2022
nie pozbawia alimentów

anonim cytuj
10-09-2022
Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

anonim cytuj
11-09-2022

Sugerowane Tematy

Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki
Witam. Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki, ale nie jestem pewna co z klauzulą wykonalności, bo Konsul u którego sprawę załatwiam tego wymaga, a ja nic takiego na postanowieniu nie widzę. Czy po jakimś czasie postawienie jest automatycznie prawomocne, czy muszę coś jeszcze załatwić zanim udam się do Konsula?...
Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
Czy ktoś jest w stanie pomoc w sprawie wypowiedzenia umowy o prace na czas nieokreślony od strony pracodawcy? Podobno powinno być uzasadnione dlaczego dana osoba została zwolniona. Na rozwiązaniu umowy jest tylko mowa o likwidacji stanowiska pracy. ( z czego druga osoba która zajmowała się tym samym, tylko miała inna nazwę stanowiska, została). Czy można żądać od pracodawcy uzasadnienia? ...
Zajęcie wynagrodzenia.
Od kilku lat płacę alimenty na dzieci w kwocie 2 tys. Otrzymałem dzisiaj pismo od komornika dot. zajęcia wynagrodzenia w związku z niespłaconym kredytem bankowym. Zarabiam 5 tys. na rękę, 2 tys. oddaję dzieciom. Czy w takiej sytuacji komornik zabierze mi całą kwotę powyżej minimalnego wynagrodzenia, tj. zostawi tylko 2.709,48 zł ? Jeżeli z tego oddam 2 tys. zł na dzieci, to na życie zostanie mi tylko 709,48zł. Co powinienem zrobić, żeby komornik ...
Problem z sąsiedztwem.
Emerytka mieszka sama w swoim mieszkaniu 30 lat. Niedawno piętro niżej wprowadziła się starsza kobieta, która co jakiś czas zgłasza na policję, że emerytka hałasuje, zakłóca jej spokój, a teraz że emerytka jej grozi. Pod adresem emerytki nigdy nie było interwencji policji. Starsza kobieta jest bez rodziny i ma przydzieloną opiekunkę, jest osobą niedosłyszącą i prawdopodobnie ma zaburzenia psychicznie - wszyscy sąsiedzi o tym wiedzą. Pytanie co ...

Wyszukiwarka