Przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie dziecka. Mąż urwał kontakt.
Dzień dobry, mąż/ ojciec naszego nieletniego dziecka zerwał z nami kontakt. W październiku dziecku kończy się ważność paszportu. Chciałabym wyrobić nowy, ponieważ jeździ na konkursy poza granice kraju. Wiem, że przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie nieletniego dziecka.
Jak mogę załatwić tą sprawę?
Sądu opiekuńczego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dziecka.
anonim cytuj
09-09-2022
Zgoda na paszport nie jest równoznaczna ze zgodą na wyjazd więc w teorii na każdy taki wyjazd musisz też mieć zgodę zastępczą sądu skoro ojciec tej zgody nie wyrazi.
anonim cytuj
09-09-2022
Czyli za każdym razem muszę się zwrócić do sądu?
anonim cytuj
09-09-2022
W teorii tak. W praktyce rodzice często jeżdżą bez zgody drugiego rodzica. Jednak tu chodzi o jakieś zorganizowane konkursy gdzie zasady konkursu mogą nakładać obowiązek dostarczenia zgody obojga rodziców.
anonim cytuj
10-09-2022
A dodatkowo skoro zerwał kontakt i nie wykonuje władzy rodzicielskiej to warto pomyśleć o odebraniu władzy rodzicielskiej. Jeśli sad władze odbierze to nie musiałabyś już za każdym razem o ta zgodę zastępcza występować.
anonim cytuj
10-09-2022
Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej pozbawia moje dziecko alimentów?
Jestem oskarżona z art. 190 i inne i teraz pytanie bo miałam badanie przez biegłych psychiatrów sadowych. Wystawiono mi opinie na zlecenie Prokuratury ze mam mieć jako środek zabezpieczający terapię czyli leczenie ambulatoryjne. Akta poszły do Sądu mam mieć jeszcze badanie przez biegłego psychologa. Czy sędzia na rozprawie może przychylić się do dwóch takich samych opinii biegłych i zastosować mi środek zabezpieczający w postaci terapii?...
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...
Mam pewien problem, którego nie potrafię przeskoczyć, otóż mam dwoje dzieci, ojciec starszego dziecka jest pozbawiony praw całkowicie, nie ma kontaktu z dzieckiem. Mamy zasądzone alimenty których nigdy nie płacił, fundusz alimentacyjny wypłacał część. Z ojcem młodszego dziecka też nie jesteśmy razem, w tym wypadku dogadaliśmy się sami, bez sądu co do opieki nad córką i wysokością alimentów, które nie są udokumentowane. I teraz do sedna odkąd młod...
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: