Przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie dziecka. Mąż urwał kontakt.
Dzień dobry, mąż/ ojciec naszego nieletniego dziecka zerwał z nami kontakt. W październiku dziecku kończy się ważność paszportu. Chciałabym wyrobić nowy, ponieważ jeździ na konkursy poza granice kraju. Wiem, że przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie nieletniego dziecka.
Jak mogę załatwić tą sprawę?
Sądu opiekuńczego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dziecka.
anonim cytuj
09-09-2022
Zgoda na paszport nie jest równoznaczna ze zgodą na wyjazd więc w teorii na każdy taki wyjazd musisz też mieć zgodę zastępczą sądu skoro ojciec tej zgody nie wyrazi.
anonim cytuj
09-09-2022
Czyli za każdym razem muszę się zwrócić do sądu?
anonim cytuj
09-09-2022
W teorii tak. W praktyce rodzice często jeżdżą bez zgody drugiego rodzica. Jednak tu chodzi o jakieś zorganizowane konkursy gdzie zasady konkursu mogą nakładać obowiązek dostarczenia zgody obojga rodziców.
anonim cytuj
10-09-2022
A dodatkowo skoro zerwał kontakt i nie wykonuje władzy rodzicielskiej to warto pomyśleć o odebraniu władzy rodzicielskiej. Jeśli sad władze odbierze to nie musiałabyś już za każdym razem o ta zgodę zastępcza występować.
anonim cytuj
10-09-2022
Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej pozbawia moje dziecko alimentów?
Hej mam pytanie wczoraj na pasach starszy pan potrącił moja bratowa bo jak stwierdził zagapił się gdyby nie kierowca który jechał za nim by uciekł ale wezwali policję i karetkę. Dziś się okazuje że na mocne stłuczenie barku i naderwane coś tam.... Zwolnienie na 18 dni z pracy. Co dalej odszkodowanie z starszego pana OC??? A jakieś zadość uczynienie za ból i wypadek się należy i gdzie z tym się udać. Proszę o pomoc...
Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę.
Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam.
Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często ...
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie spraw egzekucyjnych. Otrzymałam pismo od komornika o podstawienie pojazdu pod kancelarię, celem zajęcia mienia. Czy komornik moze żądać ruchomości, która prawie 20krotnie przekracza wysokosc długu? Dług opiewa na 1500 zł już z opłatami komorniczymi, wartość auta to ponad 25000. Dodatkowo, auto ma dwóch właścicieli, a postępowanie tyczy się tylko jednego z nich. Nie jest to małżeństwo. Jak rozwiązać tą sprawę? Ko...
Mam problem z kimś kto cały czas staje od 3 tygodni na moim miejscu parkingowym. Nie jestem wstanie nawet postawić blokady parkingowej. Z takim chamstwem i bezczelnością spotkałem się pierwszy raz w życiu. Facetowi zostawiłem kartki z info, nic, kartki znikały. Straż miejska i policja nic nie chcą zrobić bo mówią, że nic nie mogą. Jakieś rady jak usunąć ten samochód?
Dodam, że osiedle jest ogrodzone ze szlabanem. Każdy kto ma dostęp do osiedla w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: