Przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie dziecka. Mąż urwał kontakt.

Dzień dobry, mąż/ ojciec naszego nieletniego dziecka zerwał z nami kontakt. W październiku dziecku kończy się ważność paszportu. Chciałabym wyrobić nowy, ponieważ jeździ na konkursy poza granice kraju. Wiem, że przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie nieletniego dziecka.
Jak mogę załatwić tą sprawę?
anonim cytuj
08-09-2022
Wystąpić o zgodę zastępczą do sądu.

anonim cytuj
08-09-2022
Do jakiego sądu powinnam się zwrócić?

anonim cytuj
09-09-2022
Sądu opiekuńczego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dziecka.

anonim cytuj
09-09-2022
Zgoda na paszport nie jest równoznaczna ze zgodą na wyjazd więc w teorii na każdy taki wyjazd musisz też mieć zgodę zastępczą sądu skoro ojciec tej zgody nie wyrazi.

anonim cytuj
09-09-2022
Czyli za każdym razem muszę się zwrócić do sądu?

anonim cytuj
09-09-2022
W teorii tak. W praktyce rodzice często jeżdżą bez zgody drugiego rodzica. Jednak tu chodzi o jakieś zorganizowane konkursy gdzie zasady konkursu mogą nakładać obowiązek dostarczenia zgody obojga rodziców.

anonim cytuj
10-09-2022
A dodatkowo skoro zerwał kontakt i nie wykonuje władzy rodzicielskiej to warto pomyśleć o odebraniu władzy rodzicielskiej. Jeśli sad władze odbierze to nie musiałabyś już za każdym razem o ta zgodę zastępcza występować.

anonim cytuj
10-09-2022
Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej pozbawia moje dziecko alimentów?

anonim cytuj
10-09-2022
nie pozbawia alimentów

anonim cytuj
10-09-2022
Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

anonim cytuj
11-09-2022

Sugerowane Tematy

Pozwolenie na broń.
Witam, czytałem ostatnio o możliwościach uzyskania pozwolenia na posiadanie broni. W jednym z punktów widnieje: dla pozwolenia na broń do celów ochrony osobistej, osób i mienia: - stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenia życia, zdrowia lub mienia; Rozumiem, że trzeba tutaj przedstawić dokument potwierdzający realne zagrożenie np. groźby....
Pobicie brak ubezpieczenia.
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd? Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...
okres wypowiedzenia
Dzień dobry, 30.09 złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z dniem 30.11. Podanie zostało rozpatrzone pozytywnie. Prowadzę także jednoosobową działalność gospodarczą. Chciałam zamiast pracy na etat poświęcić swój cały czas prowadzeniu tejże działalności. Niestety okazało się, że jestem poważnie chora i w połowie listopada muszę poddać się operacji plus później dalsze leczenie. Zakładam, że do pracy będę mogła wrócić o...
Kredyt w trakcie rozwodu.
Witam, jestem w trakcie rozwodu, chcę się dowiedzieć, czy jeżeli mąż nabrał kredytów to mogę być pociągnięta do spłaty, kredyty wzięte w trakcie trwania sprawy i nic o nich nie wiedziałam....

Wyszukiwarka