Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania?

Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację.
anonim cytuj
26-07-2022
Jeśli sąd go zobliguje to tak.

anonim cytuj
26-07-2022
Czy przed złożeniem oryginału testamentu do sądu spadkobierca musi pokazać treść uczestnikowi?

anonim cytuj
26-07-2022
Czy przed złożeniem oryginału testamentu do sądu spadkobierca musi pokazać treść uczestnikowi?

A jaki cel ma zadawanie drugi raz tego samego pytania? Odpowiem, a ktoś znów zapyta?

anonim cytuj
26-07-2022
W sądzie na pierwszej rozprawie wnuczek będzie zobligowany do pokazania testamentu, ciotki i matula będą miały wgląd w akta więc czy chce czy nie one sama będą mogły go zobaczyć, chyba że wnuczek go nie ujawni to nie będzie spadkobiercą

anonim cytuj
26-07-2022
Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację.

Po pierwsze, jeżeli ktoś posiada testament odręczny zmarłego, to zgodnie z art. 945 § 1 Kodeksu cywilnego, jest on zobowiązany niezwłocznie złożyć go w sądzie właściwym do spraw spadkowych. Dlatego wnuczek, jako spadkobierca, będzie musiał przedstawić ten testament sądowi.

Po drugie, zgodnie z postępowaniem cywilnym, uczestnicy postępowania mają prawo zapoznać się z aktami sprawy. Oznacza to, że po złożeniu testamentu w sądzie, matka oraz obie ciotki będą miały możliwość wglądu w jego treść.

W sądzie na pierwszej rozprawie wnuczek będzie zobligowany do pokazania testamentu, ciotki i matula będą miały wgląd w akta więc czy chce czy nie one sama będą mogły go zobaczyć, chyba że wnuczek go nie ujawni to nie będzie spadkobiercą

Dokładnie tak. Jeśli wnuczek nie przedstawi testamentu sądowi, może to mieć negatywne konsekwencje dla jego statusu jako spadkobiercy. Ponadto, jeżeli nie zastosuje się do obowiązku z art. 945 § 1 Kodeksu cywilnego, może zostać ukarany grzywną.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek przy rozdzielności majątkowej.
Mam rozdzielność majątkową z żoną. Kupiłem sobie mieszkanie. Nie mam dzieci. Mam siostrę i dziadków. Jak umrę to kto dostanie i w jakim udziale spadek po mnie?...
Spadek a zachowek.
Sprawa jest następująca. Babcia umarła w styczniu zostawiając testament. Miała 4 dzieci(3synow, gdzie dwóch nie żyje i 1 córkę, całość przepisała na córkę). Wiadomo o zachowek w tym przypadku należy się synom pominiętym w testamencie. I tu pojawia się pytanie. Jeden z nieżyjących synów miał długu. Jego dzieci notarialnie zrzekły się spadku po nim. Czy w tym przypadku należy im się zachowek po zmarłej babci?...
Potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem.
Witam, potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem. Żadnej nici porozumienia i możliwości dogadania się. Brat mieszka jak u siebie, ani myśli znieść współwłasność. Każda próba rozmowy na ten temat kończy się kłótnią. Boję się, że lada moment zawoła za koszty użytkowania mieszkania, do którego nawet wstępu nie mam. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki jak to wszystko ugryźć....
Toksyczny związek. Jak ochronić mieszkanie przed ewentualną sprzedażą?
Dzień dobry. Moja przyjaciółka z mężem kupili córce mieszkanie i dali w darowiźnie. Niestety córka jest w ,,toksycznym" związku z chłopakiem który, nie pracuje piję psychicznie od siebie uzależnił. Przyjaciółką boi się że on będzie chciał sprzedać mieszkanie dla pieniędzy. Jak można taką sytuację załatwić prawnie, żeby mieli możliwość ochronienia przed tym i mieć jakieś prawo do tego mieszkania. Mają też syna ale za granicami kraju....

Wyszukiwarka