Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania?

Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację.
anonim cytuj
26-07-2022
Jeśli sąd go zobliguje to tak.

anonim cytuj
26-07-2022
Czy przed złożeniem oryginału testamentu do sądu spadkobierca musi pokazać treść uczestnikowi?

anonim cytuj
26-07-2022
Czy przed złożeniem oryginału testamentu do sądu spadkobierca musi pokazać treść uczestnikowi?

A jaki cel ma zadawanie drugi raz tego samego pytania? Odpowiem, a ktoś znów zapyta?

anonim cytuj
26-07-2022
W sądzie na pierwszej rozprawie wnuczek będzie zobligowany do pokazania testamentu, ciotki i matula będą miały wgląd w akta więc czy chce czy nie one sama będą mogły go zobaczyć, chyba że wnuczek go nie ujawni to nie będzie spadkobiercą

anonim cytuj
26-07-2022
Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację.

Po pierwsze, jeżeli ktoś posiada testament odręczny zmarłego, to zgodnie z art. 945 § 1 Kodeksu cywilnego, jest on zobowiązany niezwłocznie złożyć go w sądzie właściwym do spraw spadkowych. Dlatego wnuczek, jako spadkobierca, będzie musiał przedstawić ten testament sądowi.

Po drugie, zgodnie z postępowaniem cywilnym, uczestnicy postępowania mają prawo zapoznać się z aktami sprawy. Oznacza to, że po złożeniu testamentu w sądzie, matka oraz obie ciotki będą miały możliwość wglądu w jego treść.

W sądzie na pierwszej rozprawie wnuczek będzie zobligowany do pokazania testamentu, ciotki i matula będą miały wgląd w akta więc czy chce czy nie one sama będą mogły go zobaczyć, chyba że wnuczek go nie ujawni to nie będzie spadkobiercą

Dokładnie tak. Jeśli wnuczek nie przedstawi testamentu sądowi, może to mieć negatywne konsekwencje dla jego statusu jako spadkobiercy. Ponadto, jeżeli nie zastosuje się do obowiązku z art. 945 § 1 Kodeksu cywilnego, może zostać ukarany grzywną.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Płatność za wynajem mieszkania.
W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę. Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW". Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy? Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpis...
Towar niezgodny z opisem.
Zakupiłem telefon na Allegro, nie była to aukcja tylko zwykłe kup teraz. Poniżej wklejam dokładny opis aukcji: "Mam do sprzedania świetny telefon jakim jest LG G2. Telefon użytkowałem przez 10 miesięcy. Zakupiony został przeze mnie w polskim sklepie. Posiadam fakturę VAT oraz 13 miesięczną gwarancję. Telefon sprzedaję z racji zakupu innego modelu. Urządzenie chodzi płynnie, nie zawiesza się, ogólnie jest sprawne w 100%. Jego stan oceniam na...
Nieobecność podczas kontroli zwolnienia lekarskiego.
Jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry z powodu problemów zdrowotnych po ciężkim zdarzeniu losowym. W dniu dzisiejszym akurat kiedy była u mnie kontrol, ja byłam u starszej schorowanej sąsiadki, aby przygotować leki (zajmuje się nią długo) w tej samej klatce na tym samym piętrze, ale nie słyszałam pukania do siebie. Zostawiono kartkę, ze mam się ustosunkować. Mój lekarz mówił, ze mogę nawet wychodzić nie tylko po niezbędne produkty, ale c...
Urlop na czas pobytu w sanatorium
Dostałem skierowanie do sanatorium, czy pracodawca może mi odmówić udzielenia urlopu? Mam 11 dni urlopu wypoczynkowego, potrzebuje jeszcze 4 dni urlopu bezpłatnego. ...

Wyszukiwarka