Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania?

Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację.
anonim cytuj
26-07-2022
Jeśli sąd go zobliguje to tak.

anonim cytuj
26-07-2022
Czy przed złożeniem oryginału testamentu do sądu spadkobierca musi pokazać treść uczestnikowi?

anonim cytuj
26-07-2022
Czy przed złożeniem oryginału testamentu do sądu spadkobierca musi pokazać treść uczestnikowi?

A jaki cel ma zadawanie drugi raz tego samego pytania? Odpowiem, a ktoś znów zapyta?

anonim cytuj
26-07-2022
W sądzie na pierwszej rozprawie wnuczek będzie zobligowany do pokazania testamentu, ciotki i matula będą miały wgląd w akta więc czy chce czy nie one sama będą mogły go zobaczyć, chyba że wnuczek go nie ujawni to nie będzie spadkobiercą

anonim cytuj
26-07-2022
Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację.

Po pierwsze, jeżeli ktoś posiada testament odręczny zmarłego, to zgodnie z art. 945 § 1 Kodeksu cywilnego, jest on zobowiązany niezwłocznie złożyć go w sądzie właściwym do spraw spadkowych. Dlatego wnuczek, jako spadkobierca, będzie musiał przedstawić ten testament sądowi.

Po drugie, zgodnie z postępowaniem cywilnym, uczestnicy postępowania mają prawo zapoznać się z aktami sprawy. Oznacza to, że po złożeniu testamentu w sądzie, matka oraz obie ciotki będą miały możliwość wglądu w jego treść.

W sądzie na pierwszej rozprawie wnuczek będzie zobligowany do pokazania testamentu, ciotki i matula będą miały wgląd w akta więc czy chce czy nie one sama będą mogły go zobaczyć, chyba że wnuczek go nie ujawni to nie będzie spadkobiercą

Dokładnie tak. Jeśli wnuczek nie przedstawi testamentu sądowi, może to mieć negatywne konsekwencje dla jego statusu jako spadkobiercy. Ponadto, jeżeli nie zastosuje się do obowiązku z art. 945 § 1 Kodeksu cywilnego, może zostać ukarany grzywną.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
Jak wymeldować lokatora?
Chciałam się poradzić w dość trudnej dla mnie sprawie. Ale zaczynając od początku Kilka lat temu zameldowałam w swoim domu brata i jego nieletniego syna żeby mu pomóc bo nagle został wdowcem. Miało to być na jakiś czas ale niestety ciągnie się to do dziś. Brat wczoraj oznajmił mi że wyjeżdża za granicę do pracy a syna oddaje teściowej. Ale wymeldować się nie chce . Czy po jego wyjeździe mogę ich jakoś wymeldować bez ich zgody ?...
Zwrot pieniędzy za polisę OC.
Zakupiłem przez internet polisę OC którą opłacie ale zaraz agent znalazł mi lepszą ofertę ( bardziej rozbudowaną) i stwierdził żebym kupił tą nową oraz wypisał wypowiedzenie OC tej pierwszej polisy ( od razu tak zrobiłem). 18 listopada minął miesiąc od wypowiedzenia polisy i niestety do teraz nie mogę się doprosić ubezpieczalni o zwrot pieniędzy, agent twierdzi że robi co może i pospiesza centrale w tej sprawie. Najlepsze jest to ze w aplikacji d...
Czy polisa OC przechodzi na spadkobierców ?
Witam. Jak przepisać ubezpieczenie pojazdu na siebie po zmarłej osobie tak, żeby było wszystko dobrze ?...

Wyszukiwarka