Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania?

Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację.
anonim cytuj
26-07-2022
Jeśli sąd go zobliguje to tak.

anonim cytuj
26-07-2022
Czy przed złożeniem oryginału testamentu do sądu spadkobierca musi pokazać treść uczestnikowi?

anonim cytuj
26-07-2022
Czy przed złożeniem oryginału testamentu do sądu spadkobierca musi pokazać treść uczestnikowi?

A jaki cel ma zadawanie drugi raz tego samego pytania? Odpowiem, a ktoś znów zapyta?

anonim cytuj
26-07-2022
W sądzie na pierwszej rozprawie wnuczek będzie zobligowany do pokazania testamentu, ciotki i matula będą miały wgląd w akta więc czy chce czy nie one sama będą mogły go zobaczyć, chyba że wnuczek go nie ujawni to nie będzie spadkobiercą

anonim cytuj
26-07-2022
Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację.

Po pierwsze, jeżeli ktoś posiada testament odręczny zmarłego, to zgodnie z art. 945 § 1 Kodeksu cywilnego, jest on zobowiązany niezwłocznie złożyć go w sądzie właściwym do spraw spadkowych. Dlatego wnuczek, jako spadkobierca, będzie musiał przedstawić ten testament sądowi.

Po drugie, zgodnie z postępowaniem cywilnym, uczestnicy postępowania mają prawo zapoznać się z aktami sprawy. Oznacza to, że po złożeniu testamentu w sądzie, matka oraz obie ciotki będą miały możliwość wglądu w jego treść.

W sądzie na pierwszej rozprawie wnuczek będzie zobligowany do pokazania testamentu, ciotki i matula będą miały wgląd w akta więc czy chce czy nie one sama będą mogły go zobaczyć, chyba że wnuczek go nie ujawni to nie będzie spadkobiercą

Dokładnie tak. Jeśli wnuczek nie przedstawi testamentu sądowi, może to mieć negatywne konsekwencje dla jego statusu jako spadkobiercy. Ponadto, jeżeli nie zastosuje się do obowiązku z art. 945 § 1 Kodeksu cywilnego, może zostać ukarany grzywną.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Sytuacja rodzinna- spadkowa.
Sytuacja rodzinna- spadkowa. Są 2 siostry i ciężko chorujący brat. Jedna z sióstr jest z wizyta u brata z początkiem września do 15 września, widzi ze sytuacja zdrowotna jest trudna…nie ma zbytnio kontaktu z bratem, aby chciał cokolwiek zakomunikować. Osoba z zewnątrz rodziny - konkubina 2 tyg po wizycie siostry zwołuje notariusza do domu i spisuje na siebie testament. W testamęcie zapisuje dom rodzinny na siebie. 6 października Brat um...
Kiedy można wystąpić o zakaz zbliżania się?
W jaki sposób mogę złożyć wniosek o zakaz zbliżania się do mnie przez mojego byłego męża?...
Wynajem mieszkania od mamy.
Wynajmuję od 2 lat mieszkanie, które należy do mojej matki. Nie ma żadnej umowy najmu, nie mogę się jej doprosić. Miała początkowo być, ale matka ciągle zwlekała, ponieważ nie chce odprowadzać podatku do skarbówki. Tak na prawdę nie mam pojęcia ile czasu w tym mieszkaniu mogę mieszkać, czy muszę ponosić wszystkie koszty bierzących napraw itp. Oczywiście co miesiąc kasuje ode mnie czynsz + media. Oczywiście gotówką bo przecież „skarbówka się dowie...
Wypowiedzenia najmu mieszkania.
Wypowiedziałam swojemu wynajmującemu umowę wypowiedzenia najmu z powodu obniżenia mi etatu w pracy i wynajmujący " co sekundę " wymyśla jakieś kary finansowe. W mieszkaniu po pierwszym miesiącu zamieszkania wystąpiła wilgoć i grzyb co wcześniej musiało być zamalowane ,a właściciel na moje zgłoszenia odpowiadał, że z tym da się żyć ,a jak mi się nie podoba to mogę to zamalować. Czy w tej sytuacji mogę zmienić lub dorzucić natychmiastowe ...

Wyszukiwarka