Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania?

Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację.
anonim cytuj
26-07-2022
Jeśli sąd go zobliguje to tak.

anonim cytuj
26-07-2022
Czy przed złożeniem oryginału testamentu do sądu spadkobierca musi pokazać treść uczestnikowi?

anonim cytuj
26-07-2022
Czy przed złożeniem oryginału testamentu do sądu spadkobierca musi pokazać treść uczestnikowi?

A jaki cel ma zadawanie drugi raz tego samego pytania? Odpowiem, a ktoś znów zapyta?

anonim cytuj
26-07-2022
W sądzie na pierwszej rozprawie wnuczek będzie zobligowany do pokazania testamentu, ciotki i matula będą miały wgląd w akta więc czy chce czy nie one sama będą mogły go zobaczyć, chyba że wnuczek go nie ujawni to nie będzie spadkobiercą

anonim cytuj
26-07-2022
Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację.

Po pierwsze, jeżeli ktoś posiada testament odręczny zmarłego, to zgodnie z art. 945 § 1 Kodeksu cywilnego, jest on zobowiązany niezwłocznie złożyć go w sądzie właściwym do spraw spadkowych. Dlatego wnuczek, jako spadkobierca, będzie musiał przedstawić ten testament sądowi.

Po drugie, zgodnie z postępowaniem cywilnym, uczestnicy postępowania mają prawo zapoznać się z aktami sprawy. Oznacza to, że po złożeniu testamentu w sądzie, matka oraz obie ciotki będą miały możliwość wglądu w jego treść.

W sądzie na pierwszej rozprawie wnuczek będzie zobligowany do pokazania testamentu, ciotki i matula będą miały wgląd w akta więc czy chce czy nie one sama będą mogły go zobaczyć, chyba że wnuczek go nie ujawni to nie będzie spadkobiercą

Dokładnie tak. Jeśli wnuczek nie przedstawi testamentu sądowi, może to mieć negatywne konsekwencje dla jego statusu jako spadkobiercy. Ponadto, jeżeli nie zastosuje się do obowiązku z art. 945 § 1 Kodeksu cywilnego, może zostać ukarany grzywną.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.
Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia, napisałem zażalenie do prokuratury i sąd na posiedzeniu podtrzymuje decyzję prokuratora, a ja jestem pewien że osoba wiedziała o tym że jest na coś chora ale mi o tym nie powiedziała, co w tej sytuacji powinienem zrobić? pozdrawiam...
Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
Kupno mieszkania obciążonego kredytem hipotecznym.
Partner chce mi sprzedać mieszkanie. W ten sposób zabieram kredyt na siebie i spłacam jego. (mieszkanie wtedy jest moje) Czy może lepiej przejąć jego kredyt hipoteczny? Czy wtedy też będę miała mieszkanie?...
Umowa zlecenia bez terminu wypłacenia wynagrodzenia
Mam umowę zlecenie, na której nie ma nic wspomniane o terminie wypłacenia wynagrodzenia. Jest tylko stawka godzinowa, pracodawca nic nie wspomniał do kiedy bede dostawać wynagrodzenie. Jak mam to interpretować? Pierwszy raz spotykam się z brakiem terminu wynagordzenia....

Wyszukiwarka