Spadek przy rozdzielności majątkowej.

Mam rozdzielność majątkową z żoną. Kupiłem sobie mieszkanie. Nie mam dzieci. Mam siostrę i dziadków. Jak umrę to kto dostanie i w jakim udziale spadek po mnie?
anonim cytuj
15-03-2024
Żona 1/2 i rodzice jeśli żyją.

anonim cytuj
15-03-2024
Żona + rodzice, chyba że rodzice nie żyją, wtedy żona i siostra.

anonim cytuj
15-03-2024
Zgodnie z art. 931 KC, w pierwszej kolejności dziedziczą ustawowo dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek. Nie ma przy tym znaczenia, z którego małżeństwa pochodzą dzieci! Ustanowienie rozdzielności majątkowej nie jest więc sposobem na wyłączenie kogokolwiek od dziedziczenia.

anonim cytuj
15-03-2024
W przypadku braku dzieci dziedziczy żona i rodzice. Jeśli przynajmniej jeden z rodziców nie żyje, to również Pana rodzeństwo. Czyli w tej sytuacji połowę Pana majątku dziedziczy żona, połowę siostra. Rozdzielność majątkowa nie ma tu nic do rzeczy.

anonim cytuj
15-03-2024
A co musiałbym zrobić żeby całość odziedziczyła żona albo gdybym chciał żeby to poszło na cele charytatywne?

anonim cytuj
15-03-2024
Sporządzić testament.

anonim cytuj
15-03-2024

Sugerowane Tematy

Szkoła wystąpiła do Sądu Rodzinnego.
Witam mam pytanie, jeśli szkoła wystąpiła do sądu rodzinnego o nienależycie wykonywaną władzę rodzicielską ponieważ dziecko jest problemowe ( nazywając rzecz po imieniu Pyskate) i sąd nie znalazł przesłanek dla tego wniosku. Uznał że nie widzi tu żadnego argumentu który wskazywała by na winę rodziców. Czy w takim przypadku mogę wystąpić przeciwko szkole o " szykanowanie " mojej rodziny, czy też bezpodstawne pomówienia? Śmiem twierdzić ...
Podatek od zasiedzenia nieruchomości.
Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4. Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość. I teraz: 1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012? 2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia? 3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty zw...
Nabycie spadku po zmarłym.
Pewnie nikt mi nie podpowie ale zapytam, mój tata kiedyś kupil ciągnik, zmarł 5 lat temu. Zawsze myślałem że ten ciągnik nie ma dokumentów itd a jednak po parunastu latach znalazłem dokumenty i rejestrację tego ciągnika w domu. Dowód i rejestracja jest na poprzedniego wlasciciel., Na tatę jest jedynie umowa kupna. Dawno po sprawach spadkowych itd. Jak to teraz zrobić żebym mógł ciągnik zarejestrować na siebie? Bardzo mi na tym zależy....
Został kupiony uszkodzony samochód, zapomniano zapisać tego w umowie czy teraz każda ze stron może dopisać tę uwagę na swojej umowie?
Witam. Został kupiony uszkodzony samochód niestety na umowie kupna zapomniano zapisać tego w umowie czy teraz każda ze stron może dopisać tę uwagę na swojej umowie? Pozdrawiam...

Wyszukiwarka