Spadek przy rozdzielności majątkowej.

Mam rozdzielność majątkową z żoną. Kupiłem sobie mieszkanie. Nie mam dzieci. Mam siostrę i dziadków. Jak umrę to kto dostanie i w jakim udziale spadek po mnie?
anonim cytuj
15-03-2024
Żona 1/2 i rodzice jeśli żyją.

anonim cytuj
15-03-2024
Żona + rodzice, chyba że rodzice nie żyją, wtedy żona i siostra.

anonim cytuj
15-03-2024
Zgodnie z art. 931 KC, w pierwszej kolejności dziedziczą ustawowo dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek. Nie ma przy tym znaczenia, z którego małżeństwa pochodzą dzieci! Ustanowienie rozdzielności majątkowej nie jest więc sposobem na wyłączenie kogokolwiek od dziedziczenia.

anonim cytuj
15-03-2024
W przypadku braku dzieci dziedziczy żona i rodzice. Jeśli przynajmniej jeden z rodziców nie żyje, to również Pana rodzeństwo. Czyli w tej sytuacji połowę Pana majątku dziedziczy żona, połowę siostra. Rozdzielność majątkowa nie ma tu nic do rzeczy.

anonim cytuj
15-03-2024
A co musiałbym zrobić żeby całość odziedziczyła żona albo gdybym chciał żeby to poszło na cele charytatywne?

anonim cytuj
15-03-2024
Sporządzić testament.

anonim cytuj
15-03-2024

Sugerowane Tematy

Oszczędności osobiste a majątek wspolny
Przed zawarciem związku małżeńskiego zarowno ja jak i zina mieliśmy swoje oszczędności które stanowiły nasz majątek osobisty. W trakcie związku środki te przelaliśmy na nasze wspólne konto. Część środków wykorzystaliśmy ma wspólne potrzeby, a to co zostało rozdysponowaliśmy na różne rachunki oszczędnościowe, lokaty, obligacje. Czy w tym momencie stanowią one już majątek wspolny, czy przy ewentualnym rozwodzie i podziale majątku można traktować je...
Podatek od sprzedaży działki.
Dzień dobry, Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki. Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło. Kupno działki marzec 2018 Sprzedaż działki sierpień 2023. Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia. Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł. Dzięk...
Czy mogę dostać NK z wf z powodu braku frekwencji mając zwolnienie cało roczne ?
Czy mogę dostać NK z wf z powodu braku frekwencji mając zwolnienie cało roczne ? Wf to 1 i ostania lekcja wszystkie nieobecności są usprawiedliwione....
Czy nowy pracodawca może widzieć terminy zwolnień lekarskich od poprzedniego pracodawcy?
Witam Sytuacja jest taka, że potencjalny nowy pracodawca nie zatrudnia osób, które przekroczyły pewny procent zwolnień lekarskich w poprzednich firmach, niezależnie od powodu. Mają jakieś wewnętrzne ustalenia z racji tego, że często na takich pracownikach się "przejechali". Czy przyszły pracodawca może zweryfikować okresy niezdolności do pracy w poprzedniej formie, poprzez np konto PUE ZUS? Wiem, że na świadectwie pracy wszystkie okr...

Wyszukiwarka