Spadek przy rozdzielności majątkowej.

Mam rozdzielność majątkową z żoną. Kupiłem sobie mieszkanie. Nie mam dzieci. Mam siostrę i dziadków. Jak umrę to kto dostanie i w jakim udziale spadek po mnie?
anonim cytuj
15-03-2024
Żona 1/2 i rodzice jeśli żyją.

anonim cytuj
15-03-2024
Żona + rodzice, chyba że rodzice nie żyją, wtedy żona i siostra.

anonim cytuj
15-03-2024
Zgodnie z art. 931 KC, w pierwszej kolejności dziedziczą ustawowo dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek. Nie ma przy tym znaczenia, z którego małżeństwa pochodzą dzieci! Ustanowienie rozdzielności majątkowej nie jest więc sposobem na wyłączenie kogokolwiek od dziedziczenia.

anonim cytuj
15-03-2024
W przypadku braku dzieci dziedziczy żona i rodzice. Jeśli przynajmniej jeden z rodziców nie żyje, to również Pana rodzeństwo. Czyli w tej sytuacji połowę Pana majątku dziedziczy żona, połowę siostra. Rozdzielność majątkowa nie ma tu nic do rzeczy.

anonim cytuj
15-03-2024
A co musiałbym zrobić żeby całość odziedziczyła żona albo gdybym chciał żeby to poszło na cele charytatywne?

anonim cytuj
15-03-2024
Sporządzić testament.

anonim cytuj
15-03-2024

Sugerowane Tematy

Podatek od darowizny.
3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzed...
Jest jakiś paragraf zeby odwołać się od składania zeznań w sądzie jako świadek?
Jest jakiś paragraf zeby odwołać się od składania zeznań w sądzie jako świadek w sprawie rozodowej? Wiem ze cokolwiek bym nie powiedziała będzie zle i boję się ze osoby pokrzywdzone moimi zeznaniami będą chciały uprzykrzyc mi zycie... ...
Reklamacja produktu.
Witam, 24.08.2023 - kupiłem nowy akumulator do kampera 30.09.2023 - oddałem go do sklepu na gwarancji, bo się rozładowywał bardzo szybko. Pracownik sklepu powiedział, że musi on go wysłać do producenta i zazwyczaj trwa to tydzień (tutaj wykonałem kilka telefonów prosząc o informacje i pracownik mówił zawsze, że producent tak długo zwleka) 11.10.2023 - pracownik sklepu napisał SMSa, że nagle potrzebuje zdjęcie karty gwarancyjnej i paragonu. W ...
Czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu?
Witam. 1.czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu? (18 -latka wyrzucona z domu boi się sama odebrać swoje rzeczy ) Uczy się została bez grosza i dachu.(18 lat skończyła w czerwcu) Czy może starać się o alimenty co ma zrobić od czego zacząć?...

Wyszukiwarka