Spadek przy rozdzielności majątkowej.

Mam rozdzielność majątkową z żoną. Kupiłem sobie mieszkanie. Nie mam dzieci. Mam siostrę i dziadków. Jak umrę to kto dostanie i w jakim udziale spadek po mnie?
anonim cytuj
15-03-2024
Żona 1/2 i rodzice jeśli żyją.

anonim cytuj
15-03-2024
Żona + rodzice, chyba że rodzice nie żyją, wtedy żona i siostra.

anonim cytuj
15-03-2024
Zgodnie z art. 931 KC, w pierwszej kolejności dziedziczą ustawowo dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek. Nie ma przy tym znaczenia, z którego małżeństwa pochodzą dzieci! Ustanowienie rozdzielności majątkowej nie jest więc sposobem na wyłączenie kogokolwiek od dziedziczenia.

anonim cytuj
15-03-2024
W przypadku braku dzieci dziedziczy żona i rodzice. Jeśli przynajmniej jeden z rodziców nie żyje, to również Pana rodzeństwo. Czyli w tej sytuacji połowę Pana majątku dziedziczy żona, połowę siostra. Rozdzielność majątkowa nie ma tu nic do rzeczy.

anonim cytuj
15-03-2024
A co musiałbym zrobić żeby całość odziedziczyła żona albo gdybym chciał żeby to poszło na cele charytatywne?

anonim cytuj
15-03-2024
Sporządzić testament.

anonim cytuj
15-03-2024

Sugerowane Tematy

Rozliczenie kosztów zużycia wody.
Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku. Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni nac...
Dopłata za dojazd do pracy.
Mam pytanie czy mogę złożyć jakieś pismo do dyrektora firmy w sprawie dopłaty za dojazd (przejeżdżam codziennie przez 3 powiaty) oraz czy mogę również złożyć jakieś pismo o dofinansowanie do studiów zaocznych (skończyłam licencjat i pracowałam w firmie w połowie licencjatu, a teraz kontynuuje naukę i robię magistra)?...
Odrzucenie spadku.
Sprawa dotyczy zrzeczenia się spadku. Rok temu zmarl moj ojciec. Jako że był zadłużony, zrzekliśmy się z rodzeństwem spadku w imieniu naszym i naszych dzieci. Zrzekliśmy się w sierpniu 2023 za nas, w styczniu 2024 za dzieci. W międzyczasie (w listopadzie 2023) dowiedzieliśmy się o kolejnym „spadku” po zadłużonej ciotce. Spadkobiercą został nasz zmarły ojciec, automatycznie więc przeszło na nas. Dodam, że ciotka zmarła pół roku przed ojcem, al...
Zakup nieruchomości z wynajmującymi.
Zastanawiamy się nad zakupem mieszkania od osoby prywatnej. Niestety jest ono aktualnie wynajmowane przez rodzinę z dziećmi. Umowa najmu bezterminowa. Sprzedający oraz wynajmujący zapewniają, że w chwili sprzedaży mieszkania zostanie rozpoczęty okres wypowiedzenia, który oni sobie w umowie ustalili na miesiąc. Wiem, że sprzedaż mieszkania nie powoduje wypowiedzenia umowy, ale oni tak są między sobą dogadani. Wynajmujący twierdzą, że bez problemu ...

Wyszukiwarka