Spadek a zachowek.

Sprawa jest następująca. Babcia umarła w styczniu zostawiając testament. Miała 4 dzieci(3synow, gdzie dwóch nie żyje i 1 córkę, całość przepisała na córkę). Wiadomo o zachowek w tym przypadku należy się synom pominiętym w testamencie. I tu pojawia się pytanie. Jeden z nieżyjących synów miał długu. Jego dzieci notarialnie zrzekły się spadku po nim. Czy w tym przypadku należy im się zachowek po zmarłej babci?
anonim cytuj
14-11-2023
Nie

anonim cytuj
14-11-2023
Dobrze a czy w takim razie są oni strona w sprawie spadkowej?

anonim cytuj
14-11-2023
Roszczenie o zachowek wnukom przysługuje. Są zstępnymi o których mowa w art. 991 kc. i byli by powołani do spadku z ustawy gdyby nie testament. To że odrzucili spadek po ojcu jest bez znaczenia (odrzucili po ojcu nie po babci).
Uczestnikami postępowania są spadkobiercy ustawowi. W tym przypadku dzieci babci i wnuki nie żyjących dzieci.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

złożyłam wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności.
Mam pytanko w imieniu znajomej. Koleżanka złożyła wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności. Pierwszy taki wniosek wysłałam w kwietniu ale listem zwykłym. Zrobiła przelew na 500zl do sądu. List zaginął na poczcie albo gdzieś po drodze.. Do sądu nie dotarł. Wysłała jeszcze raz ten wniosek z aktualna data i potwierdzeniem zapłaty z kwietnia. Czy ta wpłataz kwietnia będzie sie teraz liczyła? W piątek dostała pismo z sądu że ma wpł...
Babcia jako nadawca alimentów na dziecko
Ojciec mojego dziecka, co miesiąc robi przekaz w agencji bankowej. Ja dostając pieniążki dla dziecka mam widoczne w czyim imieniu zostały wpłacone, oraz w tytule: alimenty dla -imie i nazwisko dziecks- miesiąc i rok, za ktory są pieniążki. W tym miesiącu dosta)am pieniążki, w tytule "alimenty dla -imie i nazwisko" (bez daty) zaś wpłacone w imieniu babki dziecka, czyli matki ojca. Proszw o poradę, jak to potraktować? Bo nie ukrywam że...
Jak złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę?
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę. Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc? Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i t...
Przyłączenie się do egzekucji z nieruchomości.
Witam! Sytuacja wygląda następująco: 1 wierzyciel rozpoczął egzekucje z nieruchomości i jest na ten temat wpis w księdze wieczystej. 2 wierzyciel przyłączył się do egzekucji z nieruchomości i także jest wpis w kw. 1 wierzyciel został w całości spłacony i złożył wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Z 2 wierzycielem została zawarta ugoda i postepowanie egzekucyjne zostało zawieszone. Czy znikną dwa wpisy z KW czy tylko wpis 1 wierzyciela...

Wyszukiwarka