Problem z sąsiadem który robi z mieszkania śmietnik. My sąsiedzi cierpimy a spółdzielnia nic z tym nie robi.

Dzień dobry.
Mamy problem z sąsiadem z klatki. Mianowicie jest to kompulsywny zbieracz, zbiera wszystko co się da że śmietnika, ma cały balkon wypchany tymi gratami nie mówiąc o tym co sie dzieje w jego domu. Sąsiad ten ma koło 90 lat i mieszka z synem który mu pomaga w zbieraniu. 3 lata temu od niego była inwazja moli. W tym roku jest pełno much. Mieszkam w pionie nad nim i zabijam Ok 50 much dziennie. W jego oknach miedzy roleta a oknem z zewnątrz widać całe okno czarne od much. My sąsiedzi cierpimy a spółdzielnia nic z tym nie robi. Obawiamy się że wkoncu wyjdą karaluchy albo jakieś pluskwy czy inne dziadostwo. Nie da się żyć z tym sąsiadem! Zgłoszone było pismo do spółdzielni ale cisza. I tu mam pytanie. Czy ktoś inny byłby w stanie nam pomóc? Skoro spółdzielnia milczy? Co możemy z tym zrobić?
anonim cytuj
26-07-2022
Do MOPSu by skierował sprawę do sądu o sądowy nakaz oczyszczenia lokalu że śmieci.

anonim cytuj
26-07-2022
Zgłosić do MOPSu.

anonim cytuj
26-07-2022
Sanepid. Spółdzielnia. Ops może byłaby potrzebna pomóc opiekuna. Dzielnicowy. Straż pożarna (zagrożenie pożarowe). Radny.
+1  
anonim cytuj
26-07-2022
W odpowiedzi na przedstawiony problem z sąsiadem, który trzyma w mieszkaniu nadmierną ilość zbędnych przedmiotów, można podjąć następujące kroki:

Skoro spółdzielnia milczy? Co możemy z tym zrobić?

Po pierwsze, zgodnie z art. 61 Prawa budowlanego, każdy właściciel obiektu budowlanego jest obowiązany do jego utrzymania w stanie zapewniającym zachowanie wymaganego poziomu bezpieczeństwa. Jeżeli stan techniczny mieszkania sąsiada zagraża bezpieczeństwu, można zgłosić to odpowiednim organom.

Po drugie, warto zgłosić sprawę do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej (MOPS) w kontekście troski o dobro psychiczne i fizyczne osoby starszej oraz jej syna. Możliwe, że konieczna będzie interwencja ze strony MOPS w celu ustalenia, czy osoba starsza nie jest w jakikolwiek sposób wykorzystywana przez syna, czy też nie potrzebuje pomocy w zakresie opieki społecznej.

Po trzecie, w sytuacji, gdy w mieszkaniu panują warunki niehigieniczne, można zgłosić problem do Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego. Na podstawie art. 64 ust. 1 pkt 4 ustawy o zdrowiu publicznym, inspektor sanitarny ma prawo przeprowadzenia kontroli w celu sprawdzenia, czy nie występują tam czynniki mogące negatywnie wpływać na zdrowie ludzi.

Po czwarte, wskazane jest również zgłoszenie problemu do straży pożarnej w kontekście potencjalnego zagrożenia pożarowego. Zagromadzenie dużej ilości materiałów łatwopalnych w mieszkaniu może stanowić poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa innych mieszkańców budynku.

Na koniec, jeżeli spółdzielnia nadal nie podejmuje żadnych działań w tej sprawie, można zastanowić się nad kierunkiem sprawy do sądu w celu zmuszenia spółdzielni do podjęcia odpowiednich kroków. W tym celu warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie mieszkaniowym w celu uzyskania dokładnych informacji na temat możliwości prawnych.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

wniosek do funduszu alimentacyjnego
Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie ...
Zezłomowanie samochodu.
Mam taki problem a raczej mój chłopak, który zezłomował samochód jako złom, przez co nie dostał karty kasacji i nie może wyrejestrować samochodu ani zrezygnować z OC. Było to jakoś rok temu, nie pomyślał a teraz ciągle przychodzi mu płacić za OC. Nie wiemy jak teraz z tego wybrnąć. Pomocy....
Co może firma windykacyjna?
Dzień dobry, mam parę pytań: 1. Czy firma windykacyjna może powiększać sumę zadłużenia o koszty prowadzonych czynności windykacyjnych? 2. Czy wysyłając wezwanie do zapłaty firma windykacyjna musi wskazać jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał? 3. Jeżeli w wezwaniu (dot. pkt. 2) nie wskaże jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał można od niej tego zażądać? 4. Czy dłużnik po odebraniu wezwania do zapłaty może zażąd...
Zajęcie konta bankowego.
Dostałem dzisiaj z banku wiadomość SMS odnośnie blokady konta. Wszedłem na konto i mam tam informacje o zajęciu komorniczym... Jedyna informacja na koncie to: Uwaga! Na rachunkach znajdują się zajęcia egzekucyjne. oraz Wierzyciel: INTRUM JUSTITIA DEBT FUND 1 FUNDUSZ INWESTYCYJNY ZAMKNIĘTY NIESTANDARYZOWANY FUNDUSZ SEKURYTYZACYJNY Przez ponad 8 lat lat posiadam stały numer telefonu i adres zameldowania. Nie otrzymałem jakiegokolwiek wezwania ...

Wyszukiwarka