Problem z sąsiadem który robi z mieszkania śmietnik. My sąsiedzi cierpimy a spółdzielnia nic z tym nie robi.

Dzień dobry.
Mamy problem z sąsiadem z klatki. Mianowicie jest to kompulsywny zbieracz, zbiera wszystko co się da że śmietnika, ma cały balkon wypchany tymi gratami nie mówiąc o tym co sie dzieje w jego domu. Sąsiad ten ma koło 90 lat i mieszka z synem który mu pomaga w zbieraniu. 3 lata temu od niego była inwazja moli. W tym roku jest pełno much. Mieszkam w pionie nad nim i zabijam Ok 50 much dziennie. W jego oknach miedzy roleta a oknem z zewnątrz widać całe okno czarne od much. My sąsiedzi cierpimy a spółdzielnia nic z tym nie robi. Obawiamy się że wkoncu wyjdą karaluchy albo jakieś pluskwy czy inne dziadostwo. Nie da się żyć z tym sąsiadem! Zgłoszone było pismo do spółdzielni ale cisza. I tu mam pytanie. Czy ktoś inny byłby w stanie nam pomóc? Skoro spółdzielnia milczy? Co możemy z tym zrobić?
anonim cytuj
26-07-2022
Do MOPSu by skierował sprawę do sądu o sądowy nakaz oczyszczenia lokalu że śmieci.

anonim cytuj
26-07-2022
Zgłosić do MOPSu.

anonim cytuj
26-07-2022
Sanepid. Spółdzielnia. Ops może byłaby potrzebna pomóc opiekuna. Dzielnicowy. Straż pożarna (zagrożenie pożarowe). Radny.
+1  
anonim cytuj
26-07-2022
W odpowiedzi na przedstawiony problem z sąsiadem, który trzyma w mieszkaniu nadmierną ilość zbędnych przedmiotów, można podjąć następujące kroki:

Skoro spółdzielnia milczy? Co możemy z tym zrobić?

Po pierwsze, zgodnie z art. 61 Prawa budowlanego, każdy właściciel obiektu budowlanego jest obowiązany do jego utrzymania w stanie zapewniającym zachowanie wymaganego poziomu bezpieczeństwa. Jeżeli stan techniczny mieszkania sąsiada zagraża bezpieczeństwu, można zgłosić to odpowiednim organom.

Po drugie, warto zgłosić sprawę do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej (MOPS) w kontekście troski o dobro psychiczne i fizyczne osoby starszej oraz jej syna. Możliwe, że konieczna będzie interwencja ze strony MOPS w celu ustalenia, czy osoba starsza nie jest w jakikolwiek sposób wykorzystywana przez syna, czy też nie potrzebuje pomocy w zakresie opieki społecznej.

Po trzecie, w sytuacji, gdy w mieszkaniu panują warunki niehigieniczne, można zgłosić problem do Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego. Na podstawie art. 64 ust. 1 pkt 4 ustawy o zdrowiu publicznym, inspektor sanitarny ma prawo przeprowadzenia kontroli w celu sprawdzenia, czy nie występują tam czynniki mogące negatywnie wpływać na zdrowie ludzi.

Po czwarte, wskazane jest również zgłoszenie problemu do straży pożarnej w kontekście potencjalnego zagrożenia pożarowego. Zagromadzenie dużej ilości materiałów łatwopalnych w mieszkaniu może stanowić poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa innych mieszkańców budynku.

Na koniec, jeżeli spółdzielnia nadal nie podejmuje żadnych działań w tej sprawie, można zastanowić się nad kierunkiem sprawy do sądu w celu zmuszenia spółdzielni do podjęcia odpowiednich kroków. W tym celu warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie mieszkaniowym w celu uzyskania dokładnych informacji na temat możliwości prawnych.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

czy urlop wychowawczy jest płatny?
Witam, czy kończąc urlop macierzyński należy mi się urlop wychowawczy i czy jest on również płatny jak zasiłek macierzyński 80%?...
Dzierżawa pola.
Witajcie, na dzierżawionym polu pojawił się inny dzierżawca na dziko który już obsiał . Mam umowę na 10 lat z datą pewną, która się kończy w 2025r. Właściciel stwierdził żebyśmy to załatwiłi między sobą, że on się nie miesza w to, więc Proponowałem polubowne rozwiązanie problemu jako rekompensatę za wcześniejsze rozwiązanie umowy z właścicielem jednak ten co zasiał nie chce o tym słyszeć. Miał ktoś podobny problem?, jak to rozwiązać ?...
W jaki sposób można odebrać zgromadzone środki z PPK?
Deklaracja o rezygnacji z ppk złożona do pracodawcy w terminie. Pracodawca zapomniał dopełnić formalności i poszła ona dalej. Pobierane były składki. W tym momencie osoba której to dotyczy chce odejść z pracy. W jaki sposób można odebrać zgromadzone środki?...
Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...

Wyszukiwarka