Dzień dobry. Czy jeśli posiadam komornika na pensji,a chce starać się o zapomogę bezzwrotną z pracy,to czy komornik mi ją zabierze? Czy mogę prosić pracodawcę o przesłanie zapomogi na inne ( nie moje konto)?
Odpowiadając na Twoje pytania:
Bezzwrotna zapomoga z pracy stanowi część środków przyznanych pracownikowi w ramach stosunku pracy, więc jeśli posiadasz komornika, który posiada uprawnienia do egzekucji z Twojego wynagrodzenia, zapomoga również może podlegać zajęciu. Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz.U. 1964 nr 43 poz. 296 z późn. zm.) w art. 830 § 1 wskazuje na kategorie dochodów, które są chronione przed egzekucją, ale zapomoga z pracy nie jest wprost wyłączona z tej listy.
Co do przesłania zapomogi na inne konto, należy zachować ostrożność. Próba ukrywania majątku lub dochodu przed komornikiem, aby uniknąć egzekucji, może być uznana za działanie na szkodę wierzyciela. Taka działalność może być karana na mocy art. 300 Kodeksu karnego, który stanowi, że "kto w celu oszukania wierzyciela uszczupla swoje majątkowe prawa lub zaciąga zobowiązania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3".
Jeśli chodzi o przekazywanie wynagrodzenia na inne konto w celu uniknięcia egzekucji, takie działanie może być uznane za działanie na szkodę wierzyciela, zwłaszcza jeśli jest prowadzone w celu ukrycia dochodu przed komornikiem.
Reasumując, ważne jest, aby postępować zgodnie z prawem i nie podejmować działań, które mogą być uznane za próbę oszustwa wierzyciela. Jeśli masz wątpliwości co do swojej sytuacji, warto skonsultować się z ekspertem w zakresie prawa egzekucyjnego.