Właściciel nie chcę oddać kaucji, czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy?

Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobić?
anonim cytuj
24-07-2022
Ustawowo właściciel ma czas do 30 dni na zwrot kaucji, licząc od dnia zdania mieszkania. Może Pani pozwać o zapłatę wraz z odsetkami. Polecam najpierw wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty, czasem to wystarczy

anonim cytuj
24-07-2022
Pozwać o zapłatę.

anonim cytuj
24-07-2022
Wysłać list poleconym wezwanie do zwrotu kaucji.

anonim cytuj
24-07-2022
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobić?

Jeśli chodzi o kaucję, to zgodnie z art. 678 § 1 Kodeksu cywilnego, jeśli najemca zwróci rzecz najmu w stanie zgodnym z umową, wynajmujący jest obowiązany niezwłocznie zwrócić całość kaucji. W przypadku zaistniałych szkód czy nierówności, wartość kaucji może zostać zmniejszona, jednakże nadwyżka powinna zostać zwrócona.

W odniesieniu do postawionego problemu:

Po pierwsze, umówiony termin zwrotu kaucji (do lipca) został przekroczony, co jest niezgodne z kodeksem cywilnym. Właściciel miał obowiązek dokonania zwrotu niezwłocznie po zwróceniu mieszkania w stanie zgodnym z umową.

Po drugie, jeśli właściciel nie reaguje na próby kontaktu, możesz podjąć formalne kroki prawne w celu odzyskania kaucji. Wysyłając przedsądowe wezwanie do zapłaty, określ termin, w jakim kaucja ma zostać zwrócona. Jeśli nie zostanie spełniony, możesz podjąć dalsze kroki prawne, takie jak pozew o zapłatę.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem z agencją nieruchomości.
Mam problem z agentem nieruchomości, który zajmował się lub raczej miał zajmować sprzedażą mojej działki. Zrobił zdjęcia z drona ,wstawił ofertę sprzedaży na 2 portalach i w sumie na tym jego praca się skończyła. Nie mam żadnej umowy podpisanej. Pan wstawił ofertę na wyłączność . Chcę zakończyć tą niby współpracę, ponieważ nic się nie dzieje w kwestii sprzedaży, nie podoba mi się jego podejście i ciągły brak czasu na jakiekolwiek rozmowy , nawe...
Wynagrodzenie na L4
Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za dni spędzone na l4. Mianowicie osoba dostała wypłatę za listopad. Która wygląda na pasku następująco. 14 dni pracy wynagrodzenie 2699zl brutto (daje to 192zl) 8 dni l4 wynagrodzenie 606zl brutto (daje to 75zl) Wychodzi że za dni na l4 pracownik dostał jakieś 40% wynagrodzenia. Umowa o pracę na pełny etat, płacone za...
Wypadek w pracy - odszkodowanie
Witam proszę o poradę chodzi o to że 5.09 miałam wypadek w pracy podczas ujęcia złodzieja. Od tego czasu byłam na zwolnieniu. 18.09 było ono przedłużone do dnia 25.09 (tego dnia miała być wizyta u chirurga ortopedy). Lecz została ona przełożona na dzisiaj. Lekarz uzupełnił druk OL-9. Wstawił datę zakończenia leczenia jako dzisiejsza tj. 23 września. I tu moje pytanie czy nie stracę możliwości odszkodowania skoro leczenie kończy się wcześniej o dw...
Przedawnienie mandatu.
Cześć, mam pytanie odnośnie podniesienia zarzutu przedawnienia (mandat MPK) Mianowicie w 2009 roku otrzymałam mandat za brak biletu, miałam wtedy 13 lat, w 2016 kontaktowałam się z ZTM, ponieważ chciałam spłacić wszystkie swoje zadłużenia i Pani powiedziała mi, że wszystkie moje mandaty zostały sprzedane firmom windykacyjnym i u nich żadnego mandatu nie mam, teraz zupełnie przez przypadek okazało się, że jednak mam nieopłacony mandat z 2009 ro...

Wyszukiwarka