Właściciel nie chcę oddać kaucji, czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy?

Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobić?
anonim cytuj
24-07-2022
Ustawowo właściciel ma czas do 30 dni na zwrot kaucji, licząc od dnia zdania mieszkania. Może Pani pozwać o zapłatę wraz z odsetkami. Polecam najpierw wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty, czasem to wystarczy

anonim cytuj
24-07-2022
Pozwać o zapłatę.

anonim cytuj
24-07-2022
Wysłać list poleconym wezwanie do zwrotu kaucji.

anonim cytuj
24-07-2022
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobić?

Jeśli chodzi o kaucję, to zgodnie z art. 678 § 1 Kodeksu cywilnego, jeśli najemca zwróci rzecz najmu w stanie zgodnym z umową, wynajmujący jest obowiązany niezwłocznie zwrócić całość kaucji. W przypadku zaistniałych szkód czy nierówności, wartość kaucji może zostać zmniejszona, jednakże nadwyżka powinna zostać zwrócona.

W odniesieniu do postawionego problemu:

Po pierwsze, umówiony termin zwrotu kaucji (do lipca) został przekroczony, co jest niezgodne z kodeksem cywilnym. Właściciel miał obowiązek dokonania zwrotu niezwłocznie po zwróceniu mieszkania w stanie zgodnym z umową.

Po drugie, jeśli właściciel nie reaguje na próby kontaktu, możesz podjąć formalne kroki prawne w celu odzyskania kaucji. Wysyłając przedsądowe wezwanie do zapłaty, określ termin, w jakim kaucja ma zostać zwrócona. Jeśli nie zostanie spełniony, możesz podjąć dalsze kroki prawne, takie jak pozew o zapłatę.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Blokada bankowa.
Dzień dobry, W listopadzie przelałem żonie środki, aby założyła lokatę. Po kilku dniach mój bank (BNP Paribas) wysłał informację do banku żony (ING), że ten przelew jest podejrzany i aby został zwrócony. Oczywiście żona nie wyraziła zgody na zwrot, gdyż przelew był prawidłowy. Bank ING zablokował środki, a po około 3 miesiącach zgłosił sprawę do prokuratury, że podejrzewa, iż żona mnie okradła. Niedługo później zostaliśmy wezwani przez policję d...
Czy darowizna wchodzi do masy spadkowej?
Dzień dobry, proszę o pomoc, będę wdzięczna za wszelkie informacje. Otóż: trzy lata temu zmarł wuj, nie pozostawiając testamentu. Jego rodzice nie żyją, wuj nie miał dzieci. Osoby dziedziczące to żona oraz czwórka jego rodzeństwa. 16 lat przed śmiercią wuj przepisał jednemu bratu oraz jednej siostrze po hektarze ziemi. Pytanie: czy te darowizny na rzecz dwójki rodzeństwa wchodzą w skład masy spadkowej? Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest...
Ubezpieczenie OC na nowe auto.
Dzień dobry. Mam pytanie, dotyczące ubezpieczenie OC auta. Kupiłam je wczoraj, ale jeszcze nie odebrałam z komisu. Obecne ubezpieczenie wygasa 24.01. Czy mogę je w jakiś sposób opłacić, aby nie było przerwy (bez nowej rejestracji)? Będę w stanie odebrać samochód dopiero w poniedziałek (22.01) i prawdopodobnie nie zdążę go przerejestrować....
Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...

Wyszukiwarka