Właściciel nie chcę oddać kaucji, czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy?

Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobić?
anonim cytuj
24-07-2022
Ustawowo właściciel ma czas do 30 dni na zwrot kaucji, licząc od dnia zdania mieszkania. Może Pani pozwać o zapłatę wraz z odsetkami. Polecam najpierw wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty, czasem to wystarczy

anonim cytuj
24-07-2022
Pozwać o zapłatę.

anonim cytuj
24-07-2022
Wysłać list poleconym wezwanie do zwrotu kaucji.

anonim cytuj
24-07-2022
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobić?

Jeśli chodzi o kaucję, to zgodnie z art. 678 § 1 Kodeksu cywilnego, jeśli najemca zwróci rzecz najmu w stanie zgodnym z umową, wynajmujący jest obowiązany niezwłocznie zwrócić całość kaucji. W przypadku zaistniałych szkód czy nierówności, wartość kaucji może zostać zmniejszona, jednakże nadwyżka powinna zostać zwrócona.

W odniesieniu do postawionego problemu:

Po pierwsze, umówiony termin zwrotu kaucji (do lipca) został przekroczony, co jest niezgodne z kodeksem cywilnym. Właściciel miał obowiązek dokonania zwrotu niezwłocznie po zwróceniu mieszkania w stanie zgodnym z umową.

Po drugie, jeśli właściciel nie reaguje na próby kontaktu, możesz podjąć formalne kroki prawne w celu odzyskania kaucji. Wysyłając przedsądowe wezwanie do zapłaty, określ termin, w jakim kaucja ma zostać zwrócona. Jeśli nie zostanie spełniony, możesz podjąć dalsze kroki prawne, takie jak pozew o zapłatę.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Współwłasność nieruchomości (PIT)
Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?...
Kara z UFG.
Witam. Ostatnio zawierałem nową polisę OC zdalnie. Oczywiście jak większość nie przeczytałem OWU. W warunkach był wpis że jeśli do następnego dnia nie zostanie zaksięgowana kwota za ubezpieczenie to umowa nie wchodzi w życie. Każdy potrafi sobie wyobrazić moje zdziwienie po przeczytaniu maila z ubezpieczalni że jest ono nie ważne i odsyłają mi pieniądze. A więc do sedna. Zostałem bez OC i na dzisiejszy dzień grozi mi maksymalna kara z UFG. Na pew...
Sprzedaż mieszkania w trakcie umowy najmu.
Od 6 lat wynajmuję mieszkanie. Zawsze w terminie robię opłaty. Kilka dni temu właściciel poinformował mnie, że mieszkanie zostało wystawione na sprzedaż, a ja mam prawo pierwokupu. Niestety Bank nie udzieli mi tak wysokiego kredytu, a jedynie 1/3 potrzebnej kwoty. W rozmowie właściciel powiedział, że w związku z tym da mi wymówienie. Nie mam dokąd się wyprowadzić. Jak ta sytuacja ma się prawnie. Może mnie po prostu wyrzucić? Proszę o pomoc. D...
Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia.
mam dwa pytania. Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia. Umowa kończy się 30.09.2021. Ze względu na niekorzystne warunki nie jestem zainteresowany kontynuacją współpracy. Czy muszę poinformować o tym pracodawcę? Jeżeli tak, to w jakim terminie? Na początku obowiązywania obecnej umowy pracodawca wydał zarządzenie, które określa wynagrodzenie za jedno z wykonywanych przeze mnie zadań. Zarządzenie to zostało przesłane e-mailem oraz umieszc...

Wyszukiwarka