Właściciel nie chcę oddać kaucji, czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy?

Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobić?
anonim cytuj
24-07-2022
Ustawowo właściciel ma czas do 30 dni na zwrot kaucji, licząc od dnia zdania mieszkania. Może Pani pozwać o zapłatę wraz z odsetkami. Polecam najpierw wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty, czasem to wystarczy

anonim cytuj
24-07-2022
Pozwać o zapłatę.

anonim cytuj
24-07-2022
Wysłać list poleconym wezwanie do zwrotu kaucji.

anonim cytuj
24-07-2022
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobić?

Jeśli chodzi o kaucję, to zgodnie z art. 678 § 1 Kodeksu cywilnego, jeśli najemca zwróci rzecz najmu w stanie zgodnym z umową, wynajmujący jest obowiązany niezwłocznie zwrócić całość kaucji. W przypadku zaistniałych szkód czy nierówności, wartość kaucji może zostać zmniejszona, jednakże nadwyżka powinna zostać zwrócona.

W odniesieniu do postawionego problemu:

Po pierwsze, umówiony termin zwrotu kaucji (do lipca) został przekroczony, co jest niezgodne z kodeksem cywilnym. Właściciel miał obowiązek dokonania zwrotu niezwłocznie po zwróceniu mieszkania w stanie zgodnym z umową.

Po drugie, jeśli właściciel nie reaguje na próby kontaktu, możesz podjąć formalne kroki prawne w celu odzyskania kaucji. Wysyłając przedsądowe wezwanie do zapłaty, określ termin, w jakim kaucja ma zostać zwrócona. Jeśli nie zostanie spełniony, możesz podjąć dalsze kroki prawne, takie jak pozew o zapłatę.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Wykreślenie wzmianki o egzekucji z księgi wieczystej.
Działka rolna wraz z budynkami gospodarczymi zajęta Przez Komornika . Dłużnik po dogadaniu się z Komornikiem znalazł sam kupca. Sprzedano połowę działki (bez budynków. Budynki zostały staremu właścicielowi, nowy kupił tylko działkę rolną) , spłacony dług była umowa u notariusza. Wszystko działo się w październiku 2019 roku. Do tej pory "stary" właściciel działki nie ma wykreślenie w księdze wieczystej zajęcia komorniczego, które zost...
Odpowiedzialność za stan kasetki.
Ktoś okradł kasetkę w pracy. Sprawa wygląda tak, że pracuje jako rejestratorka medyczna w przychodni stomatologicznej. Na rejestracji jest nas 4. Lekarzy jest więcej i asystentek również. Również u nas jest pomoc nocna, wiec praca przychodni jest całodobowa. Zmiany wyglądają następująco: od poniedziałku do piątku od 9:00 do 19:00, od 19 jest dyżur do 7 rano a w weekendy 24h. Pewnego dnia zamykałyśmy kasę we 3. Wszystko było dobrze sprawdzone, ...
Czy praca w gospodarstwie rolnym zalicza się do stażu pracy?
Czy to prawda że będąc dzieckiem rolnika, pomagając w gospodarstwie można sobie doliczyć kilka lat stażu pracy? Jeśli tak jak się za to zabrać?...
Zalanie mieszkania.
Witam, już któryś raz z kolei sąsiad zalewa mi łazienkę, zgłaszałam to do swojego ubezpieczyciela, wypłacił mi odszkodowanie, tydzień temu znów zalał mi łazienkę, po rozmowie z sąsiadem zaczynam się trochę obawiać czy mogę znowu to zgłosić, bo sąsiad ma pretensje , że jeśli znów zgłoszę to jemu pójdzie składka do góry, a poza tym powiedział, że wpędzam go w koszty. Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąp...

Wyszukiwarka