Czy darowizna wchodzi do masy spadkowej?

Dzień dobry,
proszę o pomoc, będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Otóż:
trzy lata temu zmarł wuj, nie pozostawiając testamentu. Jego rodzice nie żyją, wuj nie miał dzieci. Osoby dziedziczące to żona oraz czwórka jego rodzeństwa. 16 lat przed śmiercią wuj przepisał jednemu bratu oraz jednej siostrze po hektarze ziemi. Pytanie: czy te darowizny na rzecz dwójki rodzeństwa wchodzą w skład masy spadkowej? Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest większa niż ich część spadku, to oni przy podziale spadku już nic nie dostaną?
anonim cytuj
18-10-2023
Wiele zależy od tego, czy w treści darowizn wskazał, czy wchodzą one w skład schedy spadkowej. Jeżeli nie, to - przynajmniej w opisywanym wypadku, czyli dziale między żoną a rodzeństwem - nie bierze się ich pod uwagę.
Dziękuję bardzo za informacje.
Poczytałam trochę w internecie i trochę się gubię.
Natknęłam się jednak na taki wyrok (nie wiem czy można wklejać, jeśli nie, to bardzo proszę o usunięcie i najmocniej przepraszam):
Sąd Apelacyjny w Szczecinie w wyroku z dnia 5 października 2016 r. , w sprawie I ACa 21/16 stwierdza: Doliczenie darowizny do spadku jest niezależne od tytułu powołania do spadku (ustawa, testament), jak też od tego, czy spadkobierca obdarowany jest jednocześnie osobą uprawnioną do zachowku. Nadto darowizny uczynione na rzecz spadkobierców oraz osób uprawnionych do zachowku są doliczane do spadku bez względu na czas ich dokonania.
Z tego co rozumiem, to chyba są doliczane?

Powołane przez ciebie orzeczenie dotyczy sprawy o zachowek. Przy zachowku wartość spadku ustala się z uwzględnieniem art. 993 i 994 kc.
Twoja sprawa - jak wynika z opisu - dotyczy działu spadku (" Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest większa niż ich część spadku, to oni przy podziale spadku już nic nie dostaną?"). Przy dziale spadku wartość schedy ustala się z uwzględnieniem 1039 kc, który zupełnie inaczej reguluje kwestię zaliczania darowizn, w szczególności tego, w stosunkach między jakimi osobami się je zalicza.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Dzień wolny za oddawanie krwi.
Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?...
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna. Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku? Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam? Jak to wygląda w praktyce? Jedni mi mówią, żebym ...
Pracodawca wzywa mnie do siebie na zwolnieniu lekarskim.
Mam problem odnoście pracodawcy. Umowa do maja 2024 aktualnie przebywam na l4. Jestem w zagrożonej ciąży kilka razy w miesiącu ląduje na oddziale patologii ciąży. W chwilach gdy jestem w domu mam za zadanie się oszczędzać. Od jakiegoś czasu pracodawca meczy mnie bym osobiście wstawiła się w miejscu pracy zdać ubrania służbowe. Nie byłoby problemem gdyby nie to ze ja za bardzo nie mogę chodzić co rusz zaczynam krwawić i ląduje na sorze jak tylko s...
Problem z przelewem w banku Revolut.
Problem z przelewem w banku Revolut. 12.10.2022r. dokonałam przelewu z mojego konta Revolut na moje drugie konto w banku PKO Bank Polski. Do dzisiaj przelewu nie otrzymałam. Stan przelewu opisany jest jako oczekujący. Pisałam 4 skargi. Na jedną dostałam odpowiedź oraz 400 zł zadośćuczynienia. Na resztę nadal nie dostałam odpowiedzi. Kontaktuje się z Revolutem poprzez czat na aplikacji, jednak nikt nie jest w stanie mi pomóc. Dostaję codziennie...

Wyszukiwarka