Czy darowizna wchodzi do masy spadkowej?

Dzień dobry,
proszę o pomoc, będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Otóż:
trzy lata temu zmarł wuj, nie pozostawiając testamentu. Jego rodzice nie żyją, wuj nie miał dzieci. Osoby dziedziczące to żona oraz czwórka jego rodzeństwa. 16 lat przed śmiercią wuj przepisał jednemu bratu oraz jednej siostrze po hektarze ziemi. Pytanie: czy te darowizny na rzecz dwójki rodzeństwa wchodzą w skład masy spadkowej? Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest większa niż ich część spadku, to oni przy podziale spadku już nic nie dostaną?
anonim cytuj
18-10-2023
Wiele zależy od tego, czy w treści darowizn wskazał, czy wchodzą one w skład schedy spadkowej. Jeżeli nie, to - przynajmniej w opisywanym wypadku, czyli dziale między żoną a rodzeństwem - nie bierze się ich pod uwagę.
Dziękuję bardzo za informacje.
Poczytałam trochę w internecie i trochę się gubię.
Natknęłam się jednak na taki wyrok (nie wiem czy można wklejać, jeśli nie, to bardzo proszę o usunięcie i najmocniej przepraszam):
Sąd Apelacyjny w Szczecinie w wyroku z dnia 5 października 2016 r. , w sprawie I ACa 21/16 stwierdza: Doliczenie darowizny do spadku jest niezależne od tytułu powołania do spadku (ustawa, testament), jak też od tego, czy spadkobierca obdarowany jest jednocześnie osobą uprawnioną do zachowku. Nadto darowizny uczynione na rzecz spadkobierców oraz osób uprawnionych do zachowku są doliczane do spadku bez względu na czas ich dokonania.
Z tego co rozumiem, to chyba są doliczane?

Powołane przez ciebie orzeczenie dotyczy sprawy o zachowek. Przy zachowku wartość spadku ustala się z uwzględnieniem art. 993 i 994 kc.
Twoja sprawa - jak wynika z opisu - dotyczy działu spadku (" Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest większa niż ich część spadku, to oni przy podziale spadku już nic nie dostaną?"). Przy dziale spadku wartość schedy ustala się z uwzględnieniem 1039 kc, który zupełnie inaczej reguluje kwestię zaliczania darowizn, w szczególności tego, w stosunkach między jakimi osobami się je zalicza.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

błędnie obliczany ZUS
Mój znajomy ma firmę i księgowa. Księgowa co miesiąc obliczała ZUS i to, ile ma zapłacić. W pewnym momencie przez kilka miesięcy robiła błędy i źle obliczala kwotę, przez co narobiła koledze ogromny ‚dług' w zusie. Zmienił już księgowa. W jaki sposób pociągnąć była księgowa do odpowiedzialności i zapłaty?...
Rachunek za zabiegi rehabilitacyjne
Witam, miałam zabiegi rehabilitacyjne prywatne. Przed rozpoczęciem prosiłam o wystawienie mi końcowej faktury lub imiennego rachunku. Miałam 5 zabiegów , koszt każdego zabiegu to 100 zł , na które się zgodziłam przed rozpoczęciem rehabilitacji. Kiedy zabiegi zostały zakończone , rehabilitant stwierdził, że jeżeli chcę otrzymywać jakikolwiek rachunek muszę mu dopłacić 23 % podatku, więc od 500 będzie to 115 zł, powiedziałam że dam znać. Po tyg...
Sprzedaż samochodu
Witam, sprawa wygląda następująco. Sprzedałem samochód używany marki Chrysler klientowi z Katowic, ja mieszkam w szczecinie. Kupujący zadzwonił po tygodniu że w aucie uległa uszkodzeniu uszczelka pod głowicą. Dzwoni do mnie ze to jest wada ukryta i żąda zwrotu kosztów naprawy. Co mam zrobić w takim wypadku? Proszę o pomoc. Dzięki....
Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości?
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości? Mój brat jest do mnie bardzo podobny (tylko nieco grubszy.) I sytuacja wygląda tak, że już od jakiegoś dłuższego czasu wiem, że zadłuża siebie jak tylko może. Wiem na pewno, że ma kredyt na 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jest tego dużo więcej. Ostatnio na wspólnej rodzinnej poczcie zauważyłem tak samo, ze przychodzą same emaile od jakiś pożyczkodawców gdzie padają k...

Wyszukiwarka