Czy darowizna wchodzi do masy spadkowej?

Dzień dobry,
proszę o pomoc, będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Otóż:
trzy lata temu zmarł wuj, nie pozostawiając testamentu. Jego rodzice nie żyją, wuj nie miał dzieci. Osoby dziedziczące to żona oraz czwórka jego rodzeństwa. 16 lat przed śmiercią wuj przepisał jednemu bratu oraz jednej siostrze po hektarze ziemi. Pytanie: czy te darowizny na rzecz dwójki rodzeństwa wchodzą w skład masy spadkowej? Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest większa niż ich część spadku, to oni przy podziale spadku już nic nie dostaną?
anonim cytuj
18-10-2023
Wiele zależy od tego, czy w treści darowizn wskazał, czy wchodzą one w skład schedy spadkowej. Jeżeli nie, to - przynajmniej w opisywanym wypadku, czyli dziale między żoną a rodzeństwem - nie bierze się ich pod uwagę.
Dziękuję bardzo za informacje.
Poczytałam trochę w internecie i trochę się gubię.
Natknęłam się jednak na taki wyrok (nie wiem czy można wklejać, jeśli nie, to bardzo proszę o usunięcie i najmocniej przepraszam):
Sąd Apelacyjny w Szczecinie w wyroku z dnia 5 października 2016 r. , w sprawie I ACa 21/16 stwierdza: Doliczenie darowizny do spadku jest niezależne od tytułu powołania do spadku (ustawa, testament), jak też od tego, czy spadkobierca obdarowany jest jednocześnie osobą uprawnioną do zachowku. Nadto darowizny uczynione na rzecz spadkobierców oraz osób uprawnionych do zachowku są doliczane do spadku bez względu na czas ich dokonania.
Z tego co rozumiem, to chyba są doliczane?

Powołane przez ciebie orzeczenie dotyczy sprawy o zachowek. Przy zachowku wartość spadku ustala się z uwzględnieniem art. 993 i 994 kc.
Twoja sprawa - jak wynika z opisu - dotyczy działu spadku (" Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest większa niż ich część spadku, to oni przy podziale spadku już nic nie dostaną?"). Przy dziale spadku wartość schedy ustala się z uwzględnieniem 1039 kc, który zupełnie inaczej reguluje kwestię zaliczania darowizn, w szczególności tego, w stosunkach między jakimi osobami się je zalicza.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

spadek, zachowek, scheda spadkowa
Witam czy jesli Majatek mojego ojca opiewa na 1000000 i ma trojke dzieci. Ja otrzymalem dom z dzialka i budynkami gospodarczymi o wartosci 500000 bez wylaczenia ze schedy spadkowej.Kazdy z reszty rodzenstwa otrzymal w gotowce i dzialkach po 250000 z wylaczeniem ze schedy spadkowej. Czy dwojga z rodzenstwa moze wymagac jakiegos zachowku ode mnie ?...
Ile czasu ma UFG na odpowiedź
Ile czasu ma na odpowiedź ma UFG licząc od dnia dostarczenia wniosku o umorzenie kary? W Regulaminie umarzania wierzytelności Funduszu z tytułu opłat, odstępowania od dochodzenia zwrotów wypłaconych świadczeń i poniesionych kosztów (roszczeń regresowych) oraz udzielania ulg w ich spłacie widnieje informacja o 2 miesiącach czasu na odpowiedź. Ja otrzymałam odpowiedź od nich po ok roku od wysłania wniosku o umorzenie kary? ...
Wspólnota majątkowa a rozwód.
Otrzymałam w darowiźnie dom i działkę. Później wzięłam ślub i rozszerzałam umową majątkową małżeńską wspólność i wyszczególniona była ta darowizna od rodziców ze tez wchodzi w majątek wspólny. Czy ten akt notarialny jest sporządzony zgodnie z prawem? Chce się z nim rozwieźć i teraz nie wiem czy musimy to dzielić na pół?...
Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...

Wyszukiwarka